SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

ferda-welding


#1 23-11-2020 21:20:46

Batwi
Člen
Místo: Vestec u Prahy
Registrovaný: 23-10-2019
Příspěvky: 34

Bruska elektrod

Rád bych informoval o novince (alespoň pro mě) ohledně broušení elektrod TIF. V minulosti jsem se o brusky zajímal ale bohužel cena byla hrozně vysoká pro moje domácí použití 18.000,- na výše. Teď mi bylo nabídnuta bruska kluku ze svarshop.cz v Kunraticích v cenové relaci kolem 7-8.000,-. Protože to brousím na malé brusce s diamantovým kotoučem určené k broušení nožů a pálí mě od toho prsty (o přesněm vrcholovém úhlu nemluvě) zainvestoval jsem do nákupu tohoto stroje. Zkušenosti jsou, že pro moje použití bruska vyhovuje je trošičku komplikované nastavení je potřeba to vychytat když elektrodu ponoříte hned na začátku hluboko do stroje stroj se zastaví a přepálí se trubičková pojistka což se mi na začátku dvakrát, třikrát stalo (jsem lempl), takže jsem dokoupil několik trubičkových pojistek 2A a od té doby jsem ji měnit nepotřeboval. Dále bych upozornil, že pokud s elektrodou zajedete opravdu hlouběji, je nebezpečí, že si ubrousíte kousek sklíčidla, což se mi stalo (na další funkvi to nemá vliv). Na brusce (je to vidět na obrázcích) se dá velmi dobře nastavit úhel vrcholu, princip je takový, že elktrodu upnete do upínky a pak při zapnutém stroji jí šroubujete dovnitř čímž se elektroda přibližuje k brusnému (diamantovému) kotouči, elektrody 2,4 brousím na 3 až 4 otočení dokola záležitost na 15-20 vteřin upozorňuji že není nikde řešeno sražení špičky pro elektrody na hliník (nebo jsem to zatím nenašel), v každém případě dvířka vpředu zabraňují víření prachu do místnosti. Pokud by se chtěl někdo na něco zeptat rád odpovím.
Velmi se omlouvám za obrázky nejsem schopen je správně vložit, jsou nafocené na výšku a po nahrání do "Moje obrázky" se mi otočí o 90 stupňů, dál nevím co s tím.

Offline

 

#2 23-11-2020 21:21:58

Batwi
Člen
Místo: Vestec u Prahy
Registrovaný: 23-10-2019
Příspěvky: 34

Re: Bruska elektrod

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9343_20201109_182117.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9343_20201109_182137.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9343_20201109_182123.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9343_20201109_182326.jpg

Offline

 

#3 23-11-2020 21:23:03

Batwi
Člen
Místo: Vestec u Prahy
Registrovaný: 23-10-2019
Příspěvky: 34

Re: Bruska elektrod

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9343_20201109_182938.jpg

Offline

 

#4 24-11-2020 08:10:34

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2530

Re: Bruska elektrod

No vidiš a většina (min 99%) svářečů to brousí ručně na obyčejné stolní brusce, případně za pomoci akuvrtačky opět na stejné brusce... smile Pokud jsi tedy alespoň profiscářeč, který (ne)potřebuje naprosto dokonale nabroušenou elektrodu, tak můžeš být rád, že sis to koupil.... smile

Pokud to tedy není jen reklamní článek...


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#5 24-11-2020 09:30:28

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

Mám podobný názor. Stolní speciální bruska elektrod má smysl hlavně pro automatické sváření. Dále pak pro práci na montážích, kde má význam "kapesní" bruska jako např. Neutrix.
Já jsem sice brusku udělal, ale ne proto, že bych cítil nutnou potřebu.  Brousil jsem na kusu brusky Einhell na broušení řetězů mot. pil. K účelu na který byla určena se nedala používat, tak jsem odřezal vše zbytečné a upravil na dia kotouč. Když se mě po chřipce nechtělo nic pořádného dělat, tak jsem dodělal i vedení elektrody a podstavec. Nemít tenhle motor, tak se tím nezabývám.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#6 24-11-2020 10:17:16

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: Bruska elektrod

Famater napsal(a):

Mám podobný názor. Stolní speciální bruska elektrod má smysl hlavně pro automatické sváření. Dále pak pro práci na montážích, kde má význam "kapesní" bruska jako např. Neutrix....

Ty musíš mít veliký kapsy, když se ti do nich vejde Neutrix. Má asi 3 kila  smile
Batwi: Neutrix má na nastavení hloubky elektrody díru navíc, kam strčíš elektrodu v kleštině a utáhneš. Pak ti žádné ubroušení kleštiny, nebo zastavení kotoučku, nehrozí. Zkus to dobastlit, na plášti máš místa dost.

Offline

 

#7 24-11-2020 12:41:37

Batwi
Člen
Místo: Vestec u Prahy
Registrovaný: 23-10-2019
Příspěvky: 34

Re: Bruska elektrod

Reklamní to určitě není, jen jsem chtěl aby se to vědělo, protože před cca rokem když jsem s TIGem začínal, tak jsem měl načteno o broušení elektrod a přišlo mi to důležité, teď jsem na to narazil náhodou. Profi nejsem, ale dělám docela dost (nedá se to srovnávat se svářečem na HPP) rámů a oprav rámů (sport) trubkových/jeklových a oprav mimo dílnu a protože nejsem profi, tak venku pod širákem na koleně není pro mě problém TIG elektrodu zku.... a tedy brousím dost, tak asi tak. Třeba to někomu může být k užitku. AKU s malou bruskou jsem to dělal, ale když jsem na to koukal v práci pod mikroskopem, tak ty elektrody neměly dráhy shodné s osou a tady (i všude jinde) se psalo, že to není dobře, tak to dělám v ruce a pak zase ten kužel není úplně přesný, ale to jsem si vyhodnotil tak nějak sám pro sebe.
Ale je pravdou, že si asi příště člověk musí rozmyslet jestli sem vůbec něco psát. Na druhou stranu ale je možný, že to nějakému blbci jako já trochu pomůže ikdyž to není profi cool.

Offline

 

#8 24-11-2020 12:52:58

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

Batwi, tak to neber. Tady se opravdu objevují dost často příspěvky, které zavánějí reklamou.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#9 24-11-2020 14:34:43

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2995

Re: Bruska elektrod

kazda hracka do dielne potesi aj ked sa nepouziva kazdy den a pracu urcite postrci dopredu

Offline

 

#10 24-11-2020 14:55:12

E-Ryc
Člen
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 121

Re: Bruska elektrod

Low cost varianta pro "nesikovne prsty" je adapter na Dremelku vytisteny na 3D tiskarne. Na thingiverse jsou toho mraky (ale nevyzkouseno, TIG musi aktualne pockat).

Offline

 

#11 24-11-2020 15:08:44

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

Pavol, na tom opravdu něco je. Koupil jsem si novou sekeru, přestože už mám 4 a s nimi jsem dosud také všechno zvládl. Už aby ten kovidový blázinec pominul, a já mohl jen na SK- čeká mě tam s ni dost práce a také nejaké schřadlé jasany k pokácení.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#12 24-11-2020 19:49:27

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: Bruska elektrod

batwi uz sice brusku ma, ktora aj celkom dobre vyzera

kto nepotrebuje special brusky, moze skusit lacnejsiu alternativu - osobne som presiel roznymi "fazami" brusenia wolframu - cez karbik, fiber, brusny pas, dremel, diamantovy kotuc, atd.
nejaky cas pouzivam tieto kotuce
https://www.aliexpress.com/item/4001051 … 4c4d82UJsP

maju priemer 150mm, z jednej strany su hladke, z druhej maju diamantovu vrstvu - kupil som dva (tusim 80 a 400), dal som ich do stolnej brusky hladkou stranou k sebe
80 na hrube brusenie, 400 na jemne
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20200623_092523.jpg

Editoval rcp (24-11-2020 19:49:53)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#13 24-11-2020 20:17:50

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2397

Re: Bruska elektrod

Ještě si nezvládnout  nabrousit jehlu  ručně na brusce ,tak to je lepši dělat něco jiného .Třeba skládat básničky ,nebo tak něco.

Offline

 

#14 24-11-2020 20:43:18

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 438

Re: Bruska elektrod

Batwi napsal(a):

...ale když jsem na to koukal v práci pod mikroskopem, tak ty elektrody neměly dráhy shodné s osou...

Jak se projevilo v praxi při sváření to broušení na nové brusce?
Přijde mi, že to ten Kowax (vzhledem k úhlům) mydlí do spirály na kuželu.
Rcp má alespoň o něco větší kotouče a pokud brousí u vnějšího průměru (wolframka je téměř na tečně obvodu kotouče), mohly by mít drážky na elektrodě příznivější tvar nějaké odvalované křivky.

Editoval davor (24-11-2020 20:44:17)


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

#15 24-11-2020 21:45:14

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 1289
Web

Re: Bruska elektrod

Aku flexa na ní talíř se suchým zipem a šup na něj plný smirek zrnitosti 100 a do Aku vrtačky eldu...jestli to někdo ještě nezkusil, tak ať zkusí....nádherný výsledek a rychlý a perfektně hladký až lesklý brus. Prostě paráda a osobně nic jiného už nepoužívám....jen  ten bordel jaksi drobátko rozvíříte.

Offline

 

#16 24-11-2020 22:52:59

Batwi
Člen
Místo: Vestec u Prahy
Registrovaný: 23-10-2019
Příspěvky: 34

Re: Bruska elektrod

davor napsal(a):

Batwi napsal(a):

...ale když jsem na to koukal v práci pod mikroskopem, tak ty elektrody neměly dráhy shodné s osou...

Jak se projevilo v praxi při sváření to broušení na nové brusce?
Přijde mi, že to ten Kowax (vzhledem k úhlům) mydlí do spirály na kuželu.
Rcp má alespoň o něco větší kotouče a pokud brousí u vnějšího průměru (wolframka je téměř na tečně obvodu kotouče), mohly by mít drážky na elektrodě příznivější tvar nějaké odvalované křivky.

Přímo ve sváření moc ne, ale pro mě v přípravě je to výrazně rychlejší a pokojnější, všechny elektrody stejné pro mě se známým úhlem dle nastavení, dřív to byl odhad a rozdíl 10°-15° na elektrodě 2,4mm je opravdu okem těžce rozpoznatelný (pro mě). Tady se to brousí také na vnějším průměru, to není ten problém, já to zkoumal za situace kdy elektroda byla v aku a pak roztočena (ani ne na vysoké otáčky), ale stejně byl dost patrný ten kruhový (otáčivý) pohyb elektrody který mu udělila ta aku.
Tady jsem s tím spokojený, velký mikrosp ted nemám k dispozici, tak přesně nevím. Ručně se mi to nabrousit dařilo také, ale tohle je pohodlnější, přesnější a ty zavřená dviřka jsou příjemný bonus. Vaření je OK, a to broušení jde raz dva.

Offline

 

#17 25-11-2020 06:26:19

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: Bruska elektrod

batwi>

aku najkratsiu elektrodu to este dokaze obrusit?


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#18 25-11-2020 09:12:48

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: Bruska elektrod

Batwi napsal(a):

... Tady se to brousí také na vnějším průměru, to není ten problém, já to zkoumal za situace kdy elektroda byla v aku a pak roztočena (ani ne na vysoké otáčky), ale stejně byl dost patrný ten kruhový (otáčivý) pohyb elektrody který mu udělila ta aku. ...

Ale na tý elektrodě budeš mít vždycky spirálu, protože tam jsou dva pohyby, jeden kotoučku podél špičky a druhej od rotace elektrody. Leda bys to brousil tak, že nebude rotovat a budeš jí mimo kotouček pootáčet vždycky o pár stupnů a postupně jí tak brousit. Dobrej opruz smile

Offline

 

#19 25-11-2020 13:25:04

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

Pafíku, ono je to na brusce nastané tak, že špička elektrody je na průsečíku tečné roviny a roviny kotouče. Přitom obvodová rychlost kotouče v místě dotyku elektrody je mnohem větší než obvodová rychlost elektrody. Úhel "zkosení" je zanedbatelný a přímo na špičce je obvodová rycklost elektrody nulová, proto je ten úhel °!

Editoval Famater (25-11-2020 13:25:51)


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#20 25-11-2020 14:04:45

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: Bruska elektrod

Famater napsal(a):

Pafíku, ono je to na brusce nastané tak, že špička elektrody je na průsečíku tečné roviny a roviny kotouče. Přitom obvodová rychlost kotouče v místě dotyku elektrody je mnohem větší než obvodová rychlost elektrody. Úhel "zkosení" je zanedbatelný a přímo na špičce je obvodová rycklost elektrody nulová, proto je ten úhel °!

Nevím, jak vaříte u vás v Hradci, ale my v Praze nevaříme jen tou špičičkou elektrody, kde je obvodová rychlost nulová, ale ještě i kouskem za ní. smile
A tam už nulová není.
Já vím, že je to zanedbatelný, ale Batwi na to poukazoval. Jestli jsem to teda dobře pochopil.

Offline

 

#21 25-11-2020 14:40:36

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

My v Hradci špičky elektrod leštíme!


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#22 25-11-2020 15:00:38

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1635

Re: Bruska elektrod

Doufám, že v podélné ose smile

Offline

 

#23 27-11-2020 08:45:21

Batwi
Člen
Místo: Vestec u Prahy
Registrovaný: 23-10-2019
Příspěvky: 34

Re: Bruska elektrod

rcp napsal(a):

batwi>

aku najkratsiu elektrodu to este dokaze obrusit?

Omlouvám se, nejsem v dílně každý den, je už tam zima 12° už je hnus :-( a nejdřív si tam musím udělat teplo :-) .
Pevná část kleštiny je cca 1cm dlouhá + délka ke kotouči cca 2cm. Také záleží na vrcholovém úhlu, čím je tupější, tím více se odklání elektroda od kotouče a je potřeba ji více vysunout z pouzdra-kleštiny (bavíme se o milimetrech). Zkoušel jsem elektrodu 1,6mm (nějakou starší co byla k dispozici) s nastavením vrcholového úhlu 30°. Postupnými pokusy jsem se dostal na délku 30mm, šlo i cca 25-26mm, ale elektroda pak není držena v celé délce kleštiny a je více nestabilní, což by u elektrody 2,4mm bylo patrně lepší.

Pafik1605 - Jinak asi je znám tento odkaz a asi opět budu pranýřován, ale tady je video kde se ten směr a rotace při různém typu brusek popisuje a třeba to někoho bude zajímat a ještě na to nenarazil:

https://www.youtube.com/watch?v=mdz2vrQ5m8c


http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9343_20201127_081013.jpg

Offline

 

#24 27-11-2020 09:13:00

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

U brusky elektrod by měla být osa otáčení dílu, kterým se nastavuje úhel špičky, na povrchu brusného kotouče. Pak je délka vždy stejná a je omezen jen minimální úhel špičky. Nebyl jsi pranýřován. Praktici jsou zvyklí na způsob jak sami brousí. U ručního svařování, není nutné mít zajištěnu opakovatelnost nabroušení elektrody jako u automatického svařování. Proto necíti potřebu speciální brusky a vydat za ni tak relativně velké peníze.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#25 27-11-2020 10:40:28

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2530

Re: Bruska elektrod

Batwi: To vide s broušením a výslednými ukázkami natavení materiálu (nebo jak to napsat), je celkem FAKE. Stačí kouknout na úhly nabroušení elektrod. Tím pádem je jasné, že z té brusky na elektrody bude největší "natavení" , protože je nejvíc do špičky. Aby to něco vypovídalo o kvalitě nabroušení musely by být všechny elektrody nabroušené naprosto stejně.  Jinak to ovlivňuje výsledný "oblouk", který je u ostrého úhlu "malý" (úzký) a u tupějšího úhlu "větší" (širší)... 
K tomu máš video třeba tady https://youtu.be/LTb9HLoWTWA


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče