SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

ferda-welding


#26 27-11-2020 11:07:26

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

To video co dal batwi, má ještě další chybu- brousil pomocí vrtačky velkými otáčkami. Při použití akučky s regulací otáček jsou přípedé vrypy téměž rovnoběžné s odou. Navíc srovnával plátno se zrnem 36 a jemný lamelobý ohraný kotouč. Metodicky to bylo na videu všechno špatně. Ale tím nechci říct, ža bys koupí brusky udělal nějakou blbost. Jen se to v očích praktiků jeví jako zbytečnost.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#27 27-11-2020 13:12:43

Batwi
Člen
Místo: Vestec u Prahy
Registrovaný: 23-10-2019
Příspěvky: 34

Re: Bruska elektrod

To video jsem nedával kvůli obecnému broušení, ale právě kvůli tomu co jsem zmiňoval na začátku  a pozoroval. Na té poslední elektrodě je to vidět a to zmiňuje Famater - broušení vrtačkou a následné spirálové dráhy.

Offline

 

#28 27-11-2020 15:13:09

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2530

Re: Bruska elektrod

A co teda ta z toho lameláku? Bez škrábanců a pěkně hladká... Jen nevhodně nabroušená.... wink Já s tím lamelákem udělal brusku v práci. Po neděli jak budu v práci to vyfotím. Šlo by to udělat i s normální flexou... Stačí k tomu jen vrták a vyvrtat 2 (3 díry)... wink


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#29 27-11-2020 20:12:38

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 337

Re: Bruska elektrod

pafik1605 napsal(a):

Batwi napsal(a):

... Tady se to brousí také na vnějším průměru, to není ten problém, já to zkoumal za situace kdy elektroda byla v aku a pak roztočena (ani ne na vysoké otáčky), ale stejně byl dost patrný ten kruhový (otáčivý) pohyb elektrody který mu udělila ta aku. ...

Ale na tý elektrodě budeš mít vždycky spirálu, protože tam jsou dva pohyby, jeden kotoučku podél špičky a druhej od rotace elektrody. Leda bys to brousil tak, že nebude rotovat a budeš jí mimo kotouček pootáčet vždycky o pár stupnů a postupně jí tak brousit. Dobrej opruz smile

Brousil jsem 1,6mm po směru na el. ruční pásové brusce postavené naopak na stole s hodně malou rychlostí pásu, elektrodu upnutou v aku vrtačce (plné otáčky), elektrodu jsem na brusný pás lehce přitlačoval prsty. Pás byl poměrně hrubý. Jen tak pro zajímavost jsem se na to teď mrknul pod mikroskopem. Vrypy jsou téměř rovnoběžné, vliv otáčivého pohybu elektrody je minimální.
20x
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7809_16.jpg

40x
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7809_16b.jpg


Lepič vlašovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG180, Omicron OMI246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor = všechno na takové to "domácí žvýkání"...

Offline

 

#30 27-11-2020 21:23:26

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: Bruska elektrod

Batwi napsal(a):

......
Omlouvám se, nejsem v dílně každý den, je už tam zima 12° už je hnus :-( a nejdřív si tam musím udělat teplo :-) .
Pevná část kleštiny je cca 1cm dlouhá + délka ke kotouči cca 2cm. Také záleží na vrcholovém úhlu, čím je tupější, tím více se odklání elektroda od kotouče a je potřeba ji více vysunout z pouzdra-kleštiny (bavíme se o milimetrech). Zkoušel jsem elektrodu 1,6mm (nějakou starší co byla k dispozici) s nastavením vrcholového úhlu 30°. Postupnými pokusy jsem se dostal na délku 30mm, šlo i cca 25-26mm, ale elektroda pak není držena v celé délce kleštiny a je více nestabilní, což by u elektrody 2,4mm bylo patrně lepší.
....

dik za info, pozeral som rozmery Rozměry (d x š x v) 230 x 160 x 180 mm - ono to zase az take velke nie je, aby sa to nedalo vozit aj niekde na montaz big_smile


maly offtopic k teplu - ja som tiez teraz nieco riesil - v stane mam uz chladno big_smile
kotlik na olej som nechcel, az nieco nepodpalim - tie tatrovacke bufiky z bazosa sa mi nechcelo repasovat - kupil som toto z aliexpresu za cca 120€ - nove, male, ciste, funguje paradne - pisu, ze posielaju z CR, ale podla trackingu to slo z nemecka - doprava zdarma, doslo to za 3 dni
https://www.aliexpress.com/item/4001283 … 4c4dZB8bAT
ako napajanie k tomu som dal 12V zdroj, dorobil podstavec, vytiahol vyfuk spalin von zo stanu - cista praca

po 15 minutach mozem zvarat v tricku big_smile
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_dsc_0022_49.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_dsc_0025_42_1.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_dsc_0023_46.jpg

Editoval rcp (28-11-2020 06:47:18)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#31 27-11-2020 23:03:39

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2995

Re: Bruska elektrod

8kw pri udavanej spotrebe to mi znie az neuveritelne,ta hneda hadica to je predpokladam vyfuk nejde nim vecsina tepla prec ???

Offline

 

#32 27-11-2020 23:09:55

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: Bruska elektrod

vyfuk je ta nerezova trubka dole, ta hneda hadica je vyduch
kW som neriesil - za 10 hodin mi to v tom stane spali 0,8-1,2l - podla vonkajsej teploty

Editoval rcp (27-11-2020 23:12:28)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#33 28-11-2020 00:31:11

Batwi
Člen
Místo: Vestec u Prahy
Registrovaný: 23-10-2019
Příspěvky: 34

Re: Bruska elektrod

rcp napsal(a):

dik za info, pozeral som rozmery Rozměry (d x š x v) 230 x 160 x 180 mm - ono to zase az take velke nie je, aby sa to nedalo vozit aj niekde na montaz big_smile


maly offtopic k teplu - ja som tiez teraz nieco riesil - v stane mam uz chladno big_smile
kotlik na olej som nechcel, az nieco nepodpalim - tie tatrovacke bufiky z bazosa sa mi nechcelo repasovat - kupil som toto z aliexpresu - nove, male, ciste, funguje paradne - pisu, ze posielaju z CR, ale podla trackingu to slo z nemecka - doprava zdarma, doslo to za 3 dni
https://www.aliexpress.com/item/4001283 … 4c4dZB8bAT
ako napajanie k tomu som dal 12V zdroj, dorobil podstavec, vytiahol vyfuk spalin von zo stanu - cista praca

No to je super, jdu objednat.

Offline

 

#34 28-11-2020 10:33:41

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 514

Re: Bruska elektrod

Tak udávaná spotreba je zjavne pre minimálny výkon, kedže liter nafty má približne 9kWh. Pri plnom výkone by to žralo okolo litra, ale 8kW tepelného výkonu stačí na vykúrenie stredne veľkého domu počas mrazu...

Offline

 

#35 28-11-2020 13:08:49

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2995

Re: Bruska elektrod

paradne zariadenie...idelane na kratkodobe vykurovanie garazi a malych dielniciek alebo ako mobilne,to fakt nema zmysel carovat zo starym bufikom ked toto funguje
samozrejme ze spotreba zalezi od toho na ako silno to je zapnute
ked si spomeniem ako sme 20r dozadu spajali v stane v zime kable co bagrista dotrhal...mali sme len blby maly infracerveny plynovy ohrievac,toto by bolo na take pouzitie fantasticke !

Offline

 

#36 09-02-2021 20:23:39

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: Bruska elektrod

trosku ozivim toto vlakno - kolega sa pred par dnami pochvalil novou bruskou na elektrody
https://www.svarecky-obchod.cz/48817-br … /parametry

a aby som ho "nasral", tak som si vdaka batwi-mu kupil tu istu - ovela lacnejsie, aj s nahradnym kotucom v cene big_smilebig_smile
https://www.technitom.cz/wolframove-ele … ouc-navic/

na foto je aj kukla, aby bola predstava o velkosti - myslim, ze sa da v pohode vozit aj na montaz
vedla brusky su kliestiny pre elektrody 1,6 2,0 3,2 mm
2,4 kliestina je osadena v drziaku
na fotke je aj nahradny kotuc priemer 90mm
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_180529.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_180753.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_180800.jpg

nieco z navodu
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_180540.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_180548.jpg

zadny panel - tu je trosku odlisnost oproti cervenej bruske schweiskraft
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_180647.jpg

skusal som nastavit rozny uhol spicky elektrody
na fotografiach su aj rucne brusene elektrody na diamantovych kotucoch z aliexpresu
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_182045.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_182051.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_182054.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_182056.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_182100.jpg

brusenie je o nieco hrubsie, ako na kotucoch z aliexpresu
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20200623_092523.jpg
geniwolf
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_182111.jpg
aliexpress - spicka elektrody je ovela hladsia - pozdlzne ryhy su mensie
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_182125.jpg

myslim, ze pre kutila je bruska za 10k s dph zbytocna, ale ak niekto zvara castejsie, na dielni pre nu miesto urcite najde - ide ju postavit aj na kuchynsku linku, kedze bordel zostava dnu big_smilebig_smile
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210209_183805.jpg


PS: predpokladam, ze toto bude tiez od toho isteho cinana big_smile
https://www.naraditechnik.cz/elektricke … results=10

Editoval rcp (09-02-2021 20:50:49)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#37 09-02-2021 21:02:03

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

Až se kotouč trochu "ohraje" tak bude povrch také jemnější.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#38 14-02-2021 19:49:06

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: Bruska elektrod

dnes som si este nasiel cas a odfotil obe brusky vedla seba

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210214_102910.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20210214_102918.jpg


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#39 14-02-2021 20:02:07

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2397

Re: Bruska elektrod

RCP.... ale doufám ,že ta tvoje je červená big_smile

Offline

 

#40 14-02-2021 20:11:16

Dawe
Člen
Registrovaný: 19-04-2019
Příspěvky: 223

Re: Bruska elektrod

rcp> Pekna, ale fakt dost draha hracka. Zajimalo by me jestli existuje nejaky duvod proc nebrousit eldy na male pasovce?


MEZ SMA 130-1 (r.v.1991) , Berlan BMIG 140 modded (r.v.2009), Welbach Alpha 225 AC/DC TIG (r.v.2013)

Offline

 

#41 14-02-2021 21:22:20

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: Bruska elektrod

pat> moja je zlta big_smilebig_smile
som "cerveny", ale preco by som daval za rovnaky vyrobok o tretinu viac?
mozem si ju natriet cervenou farbou............

Dawe> zvaram tigom uz nejaky ten piatok, presiel som roznymi fazami brusenia elektrod - na flexe na reznom/brusnom kotuci, na fibrovom vyseku, na lamelovom kotuci, na malej pasovke scheppach, na cinskej pasovke https://www.aliexpress.com/item/3295907 … c4dPEewnb, na kotucovej bruske roznymi kotucmi, atd.

najlepsi pomer cena/kvalita mi pride kotucova bruska + diamantove kotuce z aliexpresu
https://www.aliexpress.com/item/4001051 … 4c4d82UJsP
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20200623_092523.jpg


v "krizovej" situacii staci aj volfram nabruseny na flexe, ale preco si to neulahcit?
mimochodom, toto nie je az taka draha bruska

toto su drahe brusky
https://www.vseprosvarovani.cz/bruska-w … -tig-p1491
https://www.vseprosvarovani.cz/bruska-w … -tech-p398

Editoval rcp (14-02-2021 21:30:11)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#42 14-02-2021 21:40:57

Dawe
Člen
Registrovaný: 19-04-2019
Příspěvky: 223

Re: Bruska elektrod

rcp> no prave o ten pasovy adapter na flexku mi jde, protoze mam takovy podobny, jen mobilnejsi, na aku flexe a tak je s nim mozne brousit pohodlne vsude i venku a tak. Takze me zajima jake pas predstavuje nevyhody pro eldy oproti dia kotouci (ty pouzivam v dilne take). Mne se to zda celkem dobre, jen trochu pomalejsi brouseni...

Editoval Dawe (14-02-2021 21:50:27)


MEZ SMA 130-1 (r.v.1991) , Berlan BMIG 140 modded (r.v.2009), Welbach Alpha 225 AC/DC TIG (r.v.2013)

Offline

 

#43 14-02-2021 21:49:34

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3068

Re: Bruska elektrod

mne proste ten dia kotuc pride lepsi big_smile

mimochodom
https://stroje.bazos.sk/inzerat/1206562 … ektrod.php

Editoval rcp (14-02-2021 21:51:16)


Fronius MagicWave 3000 Job + FK 2500 FC + TTW 3000AF
Fronius MagicWave 230i + CU600t + THP300i + TTB300A/P
Fronius TransSteel 2200 + MTG 2100
Fronius Vizor 4000 AIR Professional, Fronius Vizor 3000 AIR Professional, Speedglas 9100XXi

Offline

 

#44 14-02-2021 21:52:50

Dawe
Člen
Registrovaný: 19-04-2019
Příspěvky: 223

Re: Bruska elektrod

no to jsem pochopil ze se ti to zda lepci, ale nevim v jakem ohledu? smile

Ten Proxxon cos poslal je peknej, ale ja si ted spocital ze mam doma uz 17ks ruznych brusek, ja uz zadnou dalsi nemuzu pritahnout. ...

Editoval Dawe (14-02-2021 22:21:11)


MEZ SMA 130-1 (r.v.1991) , Berlan BMIG 140 modded (r.v.2009), Welbach Alpha 225 AC/DC TIG (r.v.2013)

Offline

 

#45 15-02-2021 12:05:27

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

Sice to byl dotaz na RCP, ale pokusím se odpovědět. Diamant si lépe poradí s tvrdým wolframem. Kotouček co používá RCP (já mám menší jen 100mm) za cca 60Kč máš skoro na celý zbytek života. Já už nejmíň 2 roky brousím pořád na jedné straně.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#46 15-02-2021 12:50:52

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1321

Re: Bruska elektrod

Rcp a zrnitost mas aku?

Offline

 

#47 15-02-2021 15:06:15

Tom_
Člen
Místo: Těšínsko
Registrovaný: 10-01-2018
Příspěvky: 462

Re: Bruska elektrod

Nemela by se elektroda brousit proti smeru kotouce? Aby ty vrypy byly podel a ne napric elektrodou? Na tom diamant kotouci to urcite bude muset byt zesikma.

Offline

 

#48 15-02-2021 16:00:37

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

Na brusce je špička  ve směru tečny, tedy na špičce elektrody jsou vrypy podél a pak se mírně odchylují podle toho, jaký je průměr v místě dotyku elektrody s kotoučem. Také záleží na tom, jak se rychle otáčí elektrodou při broušení. U brusky když už je elektroda nabroušená, tak je už na elektrodu nulový přítlak. Když se několikrát ještě otočí, tak se povrch hodně vyhladí.
Pro Atlana: já mám hrubost myslím 150.  Neutrix má kotouč jistě hrubší.
Ještě k tomu jestli proti nebo po směru otáčení. U brusky je problém, že je elektroda v kleštině. Kdyby se brousilo po, tak v případě, že by byla málo sevřená a uvolnila se, tak by byla vtažena a protože svítá jistý úhel, silně by vzrostla přítlačná síla a něco by se podělalo. Proto se na bruskách brousí proti, i když by bylo pro životnost kleštiny a vedení kleštiny výhodnější broušení po. Abrazivní prach lítal na druhou stranu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#49 15-02-2021 16:02:40

Tom_
Člen
Místo: Těšínsko
Registrovaný: 10-01-2018
Příspěvky: 462

Re: Bruska elektrod

RCP : Diky za tip na ten hajcgiter big_smile Bohuzel uz to maji jen v Cine big_smile tak musim pockat az to bude zase v CR na prodej nebo v Polsku ale vypada to slusne a konecne by to vyresilo moji nechut chodit neco delat do garaze kdyz tam je pod nulou momentalne big_smile big_smile

Offline

 

#50 15-02-2021 16:54:30

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 3730

Re: Bruska elektrod

Je to sice mimo. Já jsem ho koupil za 2890 Kč. Už je v provozu a jsem mimořádně spokojený. Ještě jednou dík RCP.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče