SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
To by mě ani nenapadlo, že je někde synergie bez možnosti změny plynu, to je zvláštní logika, resp. logika je jasná, ale je to potom k naštvání
Tp madlo, já mám železné, na Gamastaru mi taky vadilo, ale začal jsem kolem motat při transportu kabel, hadici a hořák a tím už mi to vyhovuje a začalo mi vadit to sklopné, protože tam to nejde (Picomig)
Jees: Ano je a bohužel je jich docela dost (MOST J5, Gamastary a mrtě dalších mašin čínské produkce) navolíš jen velikost drátu, typ materiálu a pkyn jaksi nikde není...Takže křivka je někde mezi směsným a čistým CO2, talkže dost rozjeté astejně dolaďuješ a né zrovna málo. Já si tu svou potvoru zapnu přepneš na steel MIX, drát 0,8 a svařuji...max jemně doladím o dva zoubky na enkodéru a jsem spokojený. U syn bez volby plynu to máš rozstřelené klidně o ty dva volty a stejně to není ono aještě dolaďuješ i posuv.....to je na palici.
Jo ty madla prostě každý to vidí jinak ...ale pravdou je, že ti to nezavazí jenže když já jí chci dát do regálu, tak madlo co stojí jak... mě v regálu zavazí.
Nevím jak je to u Gamastaru se synergií, ale u mého se mi zdá že tabulka na dvířkách s cívkou drátu je spíše pro čisté CO2. U směsi Corgon C18 to nesvařuje moc pěkně a musí se to přenastavit na jiné hodnoty. Tak třeba to tak mají i u té synergické a je to spíše jen pro to CO2. Stejně teď mám zase CO2 tak mi to nevadí a hodnoty mám i tak nastavené podle sebe. Jediná mašina kterou jsem zatím svařoval a synergie byla docela pěkně vyladěná byla od LE co jsme měli v bývalé práci u plynařů na svařování potrubí. Typ už přesně nevím, jen označení myslím 350. Ta svařovala fakt luxusně. Ale zbytek jak ty naše Lorchy co pracuji teď nemastné neslané.
Co se týká invertoru, já jsem sáhl po Dnipru, protože soudím, že ukrajinský producent vzhledem k cenové hladině na Ukrajině automaticky po čínském výrobci chtěl víc "muziky" a přitom to i tady v Evropě bude prodávat za nižší cenu, než je zvykem u producentů svářeček pocházejících z EU a objednávajících výrobu taky v Číně.
A když prodejce, podle mne málo znalý v oboru svařování, na podzim zlevnil ten invertor o tisícovku, na dva tisíce a něco, nebylo vůbec co řešit. I kdyby to nesvařovalo a já to následně "rozbastlil" nebudu s tím mít nějaký větší problém.
Akorát jsem ještě nevyzkoušel, jak skutečně svařuje, ale je jaro, takže brzo to bude.
Varok: Jak to mají ostatní Gamy nevím, ale řekl bych že to bude naprosto stejné a to je právě to co sám píšeš. Buď ji tam dám a bude to víceméně sedět a max o dva tři zoubky enkodéru doladíš ale jedeš...ale když to svařuje na prd a musíš dost doladit, tak by bylo lepší kdyby tam raději nebyla a to z důvodu, že pak mě naštve funkce, která v podstatě nefunguje vůbec ale cenu za tuto funkci jsi zaplatil a v manuálu by byla zřejmě levnější. U značkových mašin beru, že CO2 se bere jako méně používaný plyn spíše pro hobby svařování a logicky pokud někdo koupí drahý stroj očekává se, že to bude svařovat k vůli kvalitě svárů a ovlivnění sváru směskou a né čistě CO2.
Osobně mám pocit, že co jsem si mohl fyzicky ošahat mě paradoxně vychází jako funkční značka se synergií je chca nechca Fronius Transteel...RCP by mohl poreferovat ale mě sedla nejvíce a jediné co mě na nich vadí jsou ty šílené zkratky možnosti nastavení a pokud k tomu člověk nemá nějaký manuál absolutně se nechytá. U lorchu jsem svařoval jen klasickými odbočkami (zdroj měl kolem 400A). U Migatroniku Automigem 233i ale tam jsem neměl dovoleno si s tím hrát....dotyčný byl sám v šoku, že vyfasoval nový stroj a on byl stará škola na odbočce.
Radime taky mám to slavné mini Dnipro o velikosti cigaretové krabičky svařuje pěkně na to jak je postavené - osekané. Ovšem po testíku toho Praktika 220 od Idealu mě příjde, že mám schovanou ukrajinku která vlastně nesvařuje vůbec dobře a to jsem za ní zaplatil víc než ty.
Teď nevím jestli jsem tě špatně pochopil, ale psal jsem že mám toho Gamastara jen manuál 176L, ne synergii. Nebo píšeš všeobecně? A u toho mého manuálu je to v čistém COčku přesně jak píšeš. Nastavím podle tabulky, už i tak to svařuje moc pěkně, ale pootočím enkodér jen o 2-3kroky a mám vyladěno. Žádné točení o několik voltů nebo o několik metrů na posuvu. To jen u směsky je potřeba přidat hodně na drátu, co mám vyzkoušeno tak o cca 1,5m/min.
Jak už jsem psal vícekrát, netvrdím že je ten Gamastar špička, ale pro moje potřeby mi vyhovuje a považuji ji za hodně slušnou. Ke vzhledu a tak už se nebudu vyjadřovat, jak jsem psal, každému se líbí něco jiného.
Editoval varok (02-04-2021 16:20:47)
Discovera napsal(a):
............mě paradoxně vychází jako funkční značka se synergií je chca nechca Fronius Transteel...RCP by mohl poreferovat ale mě sedla nejvíce a jediné co mě na nich vadí jsou ty šílené zkratky možnosti nastavení a pokud k tomu člověk nemá nějaký manuál absolutně se nechytá...............
rcp toho vela nezreferuje - pouzivam ho len s ciernym drotom 0,8 alebo 1,0mm a zmeskou ArC18
tu to funguje tak, ako by som si to predstavoval > nastavis, co mas (typ materialu, typ plynu, priemer drotu) a potom uz len pridavas a uberas na amperoch (neserte ma zase s tym napatim a rychlostou posuvu )
aj "migovy analfabet" to nastavi.....
ako sa to sprava s inym materialom, inym drotom a inym plynom nezreferujem, lebo neviem
na hlinik a nerez mam magicwave (ac/dc tig)
ak sa ti zda fronius zlozity, skus kemppi, ono ta to prejde
bez vytvorenia kanalu na zaklade materialu, priemeru drotu, plynu, synergickej krivky, atd. si ani "neskrtnes"
a to su tam este specialne procesy a funkcie (wise), nastavenia konkretnych parametrov pulsu a double pulsu............
toto vsetko nastavujes priamo na zdroji
mam 90 stranovy manual a bez neho ju ani nezapinam
ale je pravda, ze ked si raz vytvoris kanaly na urcity proces, material, plyn a drot, potom si uz medzi nimi na podavaci len prepinas a uz len pridavas a uberas (ano tie "nestastne" ampere)
Editoval rcp (02-04-2021 17:25:11)
Varok: Ano pochopil správně...vím, že máš ten manuál ale v té synergii (LS a MOST J5 a dalších) právě točíš jak blbej abys to vyladil...žádný 2-3 zuby enkodéru...
RCP: Aha tak to jsem nevěděl já sice měl možnost ošahat jednu Kempinu ale jen rukama...nebyla zapojená a byla úplně nová, takže ani nevím co to vlastně umělo...pokud ale říkáš, že tam je
teprve sajgon, tak to jsem Froniusu křivdil neměl bych na to asi nervy. Každopádně já Froníka zkoušel na 0,8 drátu jak píšeš...co tam borec měl to jsem mohl vyzkoušet...každopádně to co bylo nastaveno bez korekcí svařovalo a řekl bych že perfektně bez další nutnosti zásahu. A ta mašina neměla sebemenší problém, i dkyž jsem zkusil naschvál rychle měnit výlet drátu a ai záasadně měnit úhel hořáku...toto okamžitě dokázalo stoprocentně rozhodit slavné WF TRIO 230 DP . A v neposlední řadě co musím u Froniusu vypinchout je perfektní Puls...tam je vidět teprve rozdíl mezi čínou a značkou (profi stroj)...zde se nedivím, že je máš i doma (je lepší dokonce než EWM Phoenix 330 co jsem měl na dílně - ten byl prpo změnu rychlý a jednoduchý na nastavení).
Editoval Discovera (02-04-2021 18:29:09)
Tak po těch zkušenostech už nevím co koupit doma mám svářečku na elektrody tak jestli si nekoupit je o klasické CO2 ale jaké pro doma
A co tato Einhell BT-GW 190 D taky šmejd
Editoval krokodylek3 (02-04-2021 18:44:42)
A jaká by byla cena jde mi o cenu zase tak často doma nevarim
Editoval krokodylek3 (02-04-2021 18:45:34)
Nebo tyto Svářecí invertor Sharks MIG/MAG/MMA 160 IGBT Svářečka CO2, MIG-175 PROTECO
krokodylek3: To co jste vypsal jsou v podstatě klony toho Powermata co máte teď.
Discovera: Aha, myslel jsem že si to nepochopil co jsem předtím psal.
Discovera napsal(a):
Radime taky mám to slavné mini Dnipro o velikosti cigaretové krabičky svařuje pěkně na to jak je postavené - osekané. Ovšem po testíku toho Praktika 220 od Idealu mě příjde, že mám schovanou ukrajinku která vlastně nesvařuje vůbec dobře a to jsem za ní zaplatil víc než ty.
Cigaretová krabička 260 x 200 x 115 ? To je tak na ty víceúčelové doutníky, co svého času použil tehdejší prezident USA Bill Clinton.
Mně jinak bude stačit, když bude svařovat o něco líp než moje trafo a nějakých pár let vydrží.
Discovera napsal(a):
Radim: DnimproM CAS 210 má rozměry 180 na hloubku, 120 na výšku a 85 na šířku :-)
Sakra, to je malinké! Tak to jo, to je krabička na cigarety.
Upresnim ta Radim nie je to take malicke ale trosku vacsie
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 16#p128116
hlavne je to velmi lahke a na silnejsie materialy pouzitelne kedze mu treba trosku vzdy pridat
pri troske sikovnosti to natlacis pod sedacku vodica Fabie aj kablami pre pripad ze by si urval zaves
A teraz ma sprdne žán ze som kazdej tretej teme nic k teme nenapisal
Editoval ihlan (03-04-2021 11:38:55)
Discovera - a slyšel jsi už někdy o svářečích co tu synergii na svářečce vypnou? Vezmou kus materiálu, který je třeba na vyhození, pár housenek sem a tam. Něco na mašině poštelují a pak dělají sváry jako s partesu?
Jinak Fronius je absolutní špička, kdo říká něco jiného, měl by jít vařit do jídelny místního Sokola.
Discovera: Nerozčiluj se. Když napíšeš A, tak musíš napsat i B. Jiná situace přece bude, když budeš svařovat materiál např. tl. 3mm, jeden svár pozice PA, tedy na tupo, jeden svár PB, tedy tzv. kouťák a jeden svár navařovat hranu dvou dílů kolmo na sebe, tzv. hrana na hranu. U každého potřebuješ úplně jiné nastavení, nebo ne?