SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#26 26-08-2023 02:23:42

Jakobo
Člen
Registrovaný: 20-09-2010
Příspěvky: 314

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Toto resi metalurgove u nas v praci pri navrhu potrubi, ja tam nastesti pracuji jen s ochrannymi povlaky, svarovani a metalurgii beru jen okrajove. Tady jde o to, ze stale nejsou zname vsechny kombinace materialu, kde muze nastat bud HISC (hydrogen induced stress cracking), nebo beznejsi HAC. Puvodne sem patrily jen nektere CRA oceli typu duplex (austeniticka) a 13Cr (rezavejici martensiticka), ktere se nekdy pouzivaji na potrubi. Nejak pred 10 lety poprve prdnul svar F65/A59 nekde na potrubi v mori a dnes jsou zname dalsi kombinace tzv. dissimilar welds. Ty opravy na potrubi v plnem provozu vyjdou udajne na stovky milionu dolaru, coz je tezko pochopitelna castka, ale je v tom i pozastaveni tezby nebo prenosu, s kazdym dnem mimo provoz pak ta cena leti vzhuru.

Z toho mala, co o tom vim jsou ty problemy s vodikem predevsim zpusobene vodikem, ktery vznika pri anodicke ochrane potrubi a potrubi praskne az po zahajeni provozu po nejakem case. Takze neni to jen vodik, ktery se vnese pri svarovani. Dale museji byt splneny dalsi podminky pro vznik praskliny, jako je (ne)vhodna kombinace materialu a s tim souvisi i PWHT a dale pusobici napeti, kdy treba HISC nenastane, pokud je namahani pod 50% meze kluzu.

Pak je to vodik, ktery se vnese uz pri svareni. Zde byl problem u te martensiticke ocele 13Cr, ktera byla vyvinuta v roce 1997. Nase firma byla jedna zmala, ktera zvladnula 13Cr trubky svarovat v beznem provozu. Jeden nas konkurent se o to v tech rannych dobach pokusil a cele kilometry potrubi jim ve svarech popraskaly. Bylo to nevhodnym PWHT, ktery je u 13Cr stezejni.

Vic to take nebudu rozebirat, ja tomu stejne porad nerozumim :-)

Offline

 

#27 26-08-2023 08:54:35

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Možná že u rutilcelulózových elektrod uhlík v celulóze z velké části vynese ten vodík ven z oblouku,  například v podobě uhlovodíků, takže se vodík do svaru nedostane nebo jen málo.

Vodík se elektrolýzou vylučuje jako  atomární vodík H, který je mnohem menší než molekula H2 a vniká snadněji do materiálu katody. chráněné anodou. Ale obětovaná anoda by měla být z takového materiálu, aby už chránila proti rozpouštění katodu, ale aby ještě nezpůsobovala vylučování vodíku, protože toto výrazně snižuje 6ivotnost obětované anody. Asi to souvisí s posunem vylučovacího napětí vodíku na některých materiálech v prostředí mořské vody.

Offline

 

#28 26-08-2023 12:08:22

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2439
Web

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Jakobo napsal(a):

Vic to take nebudu rozebirat, ja tomu stejne porad nerozumim :-)

Njn. Nechtěl jsem to zde rozvádět, ale nakonec jsi to zde provedl za mně. smile Já jsem tento problém studoval, když jsem se dostával do pozice Welding Inspectora... Je o tom spousta pojednání, já tedy mám i několik knih a lze to v zjednodušené formě nalézt i na internetu. Jak už jsem sdělil, speciálně na vodíkové praskání jsou velmi náchylné určité druhy ocelí.

Hydrogen Induced Cold Cracking occurs in ferritic steel weld zones, it can occur while the weld area cools and it can also be delayed for a period of time upon completion of welding. HICC can occur both in the weld metal and in the Heat Affected Zone (HAZ).

https://www.metallurgyfordummies.com/hy … cking.html

Vodíkové praskání také známé jako praskání za studena nebo opožděné praskání. Hlavním rysem tohoto typu trhlin je to, že se vyskytuje ve feritických svařitelných ocelích a obvykle se vyskytuje okamžitě po svařování nebo po krátké době po svařování, ale obvykle do 48 hodin. Mechanismus začíná osamělými atomy vodíku difundujícími skrz kov.

Při vysokých teplotách umožňuje zvýšená rozpustnost vodíku vodíku difundovat do kovu (nebo může vodík difundovat dovnitř při nízké teplotě za pomoci koncentračního gradientu). Když se tyto atomy vodíku znovu spojí v nepatrných dutinách kovové matrice za vzniku molekul vodíku, vytvoří tlak zevnitř dutiny, ve které se nacházejí. Tento tlak se může zvýšit na úroveň, kdy má kov sníženou tažnost a pevnost v tahu až do bodu, kdy praskne (praskání vyvolané vodíkem nebo HIC). Nejnáchylnější jsou vysokopevnostní a nízkolegované oceli, slitiny niklu a titanu. Citlivá je také temperovaná ocel.

Vodíkové trhliny mohou mít obvykle následující vlastnosti:

    V C-Mn ocelích bude trhlina normálně pocházet z tepelně ovlivněné zóny (HAZ), ale může se rozšířit i do svarového kovu.
    Trhliny se mohou také vyskytovat ve svarové housence, normálně příčně ke směru svařování pod úhlem 45 k povrchu svaru. Jsou blízko rovně, jdou po zubaté cestě.
    U nízkolegovaných ocelí mohou být trhliny příčné ke svaru, kolmé k povrchu svaru, ale nevětví se a jsou rovinné (Planární Defekt).

Při rozlomení svaru se povrch trhlin normálně nezoxiduje, i když se povrch láme, což naznačuje, že vznikly, když byl svar při teplotě okolí nebo blízko okolní teplotě. Mírný modrý nádech může být viděn vlivem předehřevu nebo svařovacího tepla...

Metody odstranění vodíku z materiálu
Množství vniklého vodíku do materiálu součásti lze pomocí řady technologických
i technických opatření minimalizovat. Je-li vodík v materiálu rozpuštěn, je již obtížné jej
z materiálu odstranit.
Odvodíkování materiálu tepelným zpracováním (žíháním) je nutné začít aplikovat
ihned po procesu, při němž došlo k navodíkování materiálu při vhodném tepelném režimu.

Offline

 

#29 26-08-2023 22:03:36

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4410

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Jo, Franku, takhle to funguje. Je to vlastně komplexní potvrzení dlouho pomíjené teorie "šplhání dislokací" v krystalických kovových materiálech. U to slovo "krystalických" hovoři o tom, že se jedná poruchy, které kupodivu začínají uvnitř krystalů, ale pak se pohybují právě po hranicích krystalových mřížek. A jak vypadají jednolivé typy krystalových mřížek s umístěním různých atomů na různých místech mřížky, zvlášť u složitějších ocelových materiálů, to je práce pro složité výzkumy, které ještě dlouho nebudou zcela dořešeny. Proto byla do systému zavedena určitá část empirie s mnohonásobným ověřováním vlastností materiálů při různých typech zatížení materiálů -  jak mechanickým, tak chemickým a tepelným.

Offline

 

#30 27-08-2023 19:23:21

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2439
Web

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

To máš pravdu, jirkati, díky.  Ono je toto stále dost neprozkoumaná oblast a  zde se to nedá takto úryvkovitě celkově obsáhnout. smile

Offline

 

#31 28-08-2023 17:03:10

Jakobo
Člen
Registrovaný: 20-09-2010
Příspěvky: 314

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Dik Franku, ze sis dal praci, totez Jirkati, pozorne jsem procetl a souhlasim. Debaty o vodikovem praskani tady na foru nepamatuji, ale uz nevim, jestli to reprezentuje realne povedomi v CR, v CR ted nepracuji. Ten HISC nikde v CR nenastane, ten nastava jen u specialnich CRA oceli. Vodik nadifundovany do svarovaci lazne lze vytesnit PWHT, ale ten druhy a hlavni mechanismus je vznik vodiku pri anodicke ochrane a v teto kombinaci CRA ocel + CP ten HISC nastane jen u potrubnich systemu instalovanych v mori, kde pusobi anodicka ochrana (CP). To v CR realne nenastane.
Ten druhy mechanismus HAC (HICC) asi ano, byl by to treba i pripad te Aljaska onshore pipeline, kterou jsi zminoval. Zalezi ale i na urovni mechanickeho namahani, vodik samotny selhani nezpusobi, jen to jen jedna z podminek vzniku praskliny. Trochu si nejsem jisty smerem prasklin, o ktere pises, pac co jsem videl, tak ve vysledku ten svar proste prdne po obvodu.

V kazdem pripade je to skutecne stale nezname tema a stale se (bohuzel empiricky) nalezaji nove kombinace, o kterych se do te doby nevedelo. Stale se publikuji nove clanky.

Ja jsem v roce 2019 pracoval na jednom projektu pro Brazilii, kde se tohle take resilo, mel jsem za ukol najit vhodny povlak a presto, ze pravdepodobnost pro vznik HISC byla neznama/nulova, tak klient si postavil hlavu a svary musely byt vodotesne izolovane. Ta prasklina na potrubi (rok 2016), co je na slidu tam byla uvedena jen pro vysvetleni, ze my tyto materialy v projektu nemame. Nepomohlo.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2274_hc_pres_1.jpg

Offline

 

#32 28-08-2023 17:28:22

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2439
Web

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Jakobo, zajímavé, velmi zajímavé a vím, že je stále potřeba doplňovat poznatky... Díky. Jsem rád, že se zde objevují opravdoví odborníci a tak trochu i závidím. Já už jsem mimo hru, když jsem byl v zaměstnání, byl stále přísun nějakého nového pojednání o těchto problémech přímo od MIT. (Material Institute of Technology) Máš můj obdiv. smile My jsme ve firmě přímo potrubí nedělali, jen armatury, zejména ventily. I na provoz v mořské vodě a i na zkapalněné plyny při extrémně nízkých teplotách. Nakonec i pravý opak - pro Jaderné elektrárny ap., kde jsme pracovali s mnoha special materiály a docela mně mrzí, že už tam nejsem. Njn. všechno jednou skončí a nové začíná. Hodně úspěchů přeju.

Offline

 

#33 28-08-2023 20:19:52

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4086

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Jenom Franku nevím , co začíná nám ?? smile

Offline

 

#34 29-08-2023 12:06:00

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4478

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

bobobo napsal(a):

Jenom Franku nevím , co začíná nám ?? smile

No, to může být tady v Evropě už v nejbližších letech dost "zajímavé".

Offline

 

#35 29-08-2023 12:37:46

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2439
Web

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Bobobo a Radim:

No, zajímavé už je to už teď a to nejen v Evropě. Za poslední roky šla volným pádem dolů i Amerika. Ceny naprosto všeho neustále letí nahoru a vyhlídka na zlepšení v nedohlednu...

Offline

 

#36 29-08-2023 20:28:37

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4086

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Přece nejsi slabomyslný , aby jsi si mohl myslet , že se něco vrátí ...... možná něco jo , asi režim . Já jsem nikdy nic neměl a tak mi to nevadí .

Offline

 

#37 29-08-2023 21:38:45

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4722
Web

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

tak já postavil dům, splodil syna i strom zasadil. A že jde svět do pr.ele mi docela vadí...


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#38 31-08-2023 20:35:08

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4086

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Já si dovolil dva a nemusím se za ně stydět .

Offline

 

#39 31-08-2023 21:40:42

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem
Registrovaný: 26-05-2010
Příspěvky: 535

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

A co to je za stromy? Duby nebo lípy?

Offline

 

#40 01-09-2023 09:57:25

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2724

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

big_smile

Offline

 

#41 02-09-2023 13:43:47

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1400

Re: Obalená elektróna určená na vodotesný zvar

Pouzi bazicku, aby to nebolo pokrutene ako paragraf tak to naboduj, potom oreves 2cm zvary, body odbrus, a dovar to cele. Dolezite je startovat na boku a potom prejst do zvaru alebo urobit uckovy pohyb. Ako sa zvara je v kazdejnprirucke res zvaracej skole, dolezite je zachovat postup. Ne ze ta napadne tie body prevarit, peknenich odbruss. To plati aj pre zvaranie Mig mag.
Samozrejmost je obrusene miesta zvaru do lesku a pouzit nezhrdzavene elktrody.

Editoval Atlan (02-09-2023 13:44:36)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče