SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#326 28-10-2023 11:00:40

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4495

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Alkoholik: Přesně tak.
Co je to přesně motivační dopis jsem taky nepochopil. Asi to nějakým způsobem usnadňuje těm personalistům rozhodnutí, které životopisy  hodit do koše. Připadá mi, že to je takový neoficiální personalistický test, jak dalece je zájemce o práci ochoten se plazit před vrchností ve firmě.  Když vedle obyčejného zájmu o to místo se ještě musí sestavovat jakýsi  debilní text, jak člověk skáče radostí jak Pepek Vyskoč, že dostal možnost pracovat v jejich firmě a že by tam u nich klidně i čistil záchody, kdyby oni souhlasili a za 5 korun na hodinu, víc bych od nich nepožadoval a podobně věci napsané mezi řádky.

Offline

 

#327 28-10-2023 17:18:36

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4422

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

S těmi motivačními dopisy je to trochu jinak, než si mnozí představují. Sám jsem sice měl kliku, že po mně nikdy nikdo nic takového nepožadoval, naopak jsem byl kontaktován poměrně často s nabídkou "lepšího" finančního ohodnocení. A když jsem odcházel do důchodu tak už dva měsíce předtím jsem měl dvě nabídky buď na externí spolupráci, nebo na normální pracovní poměr. Ano, je to otázka kvalifikace a odbornosti člověka.
V současnosti používané motivační dopisy mají ukázat co jejich pisatel ví o dané firmě a jak a na jaké pozici by se chtěl v dané firmě uplatnit. Viděl jsem dost takových "dopisů", kde uchazeči o zaměstnání o dané firmě nenapsali ani slovo, svou kvalifikaci až dramaticky nadsazovali a byli i tací, kteří tam napsali své finanční představy. Ty poslední dopisy majitel firmy rovnou vyhazoval pro naprostou nereálnost jejich představ, s ostatními krátce komunikoval po telefonu a ty nadějné pozval na pohovor do firmy. U řady pohovorů jsem byl a často to byl ztracený čas.
Čerství absolventi (i technických) SŠ i VŠ měli zpravidla představu, že se ve firmě stanou vedoucími nějakých útvarů. Že často ani nevěděli, jestli firma takové útvary má a co by tam měli dělat je vlastně nepodstatné. Majitel firmy se samozřejmě při pohovorech ptal i na představy o penězích. Ty byly často tak nereálné, že vybíhal se zasmát na chodbu, aby toho člověka neurazil.
U dělnických profesí jsem bral po takovém pohovoru lidi do dílen a ukázal jim případná pracoviště.
Když se někdo chlubil, že umí dobře svařovat, chtěl jsem vidět jeho svářečská oprávnění. Překvapení se nekonalo, protože to v naprosté většině byly Základní kurzy na MAG. Přesto jsem se s nimi vždy snažil dohodnout, že přijdou a ukážou mi jak svařují. To předem vzdala víc než polovina uchazečů o práci. Ti, co přišli, měli připravenou svářečku, svařovací box a materiál. Kdo dokázal udělat dobrý svár měl cestu do firmy otevřenou a během 4 měsíců měl i Certifikát ze Svářečské školy a nejen na MAG. Bylo to nutné, protože firma byla certifikovaná na svařování v té nejvyšší kategorii (české, francouzské a německé dráhy, letecký průmysl, ASME).
A závěr?
Motivační dopis má jen minimální váhu, spíš ukazuje na schopnost uchazeče se orientovat, vyjadřovat, uvažovat (a psát bez pravopisných chyb).
Pracovní životopis - CV - zase ukazuje jak pracovník v minulosti využíval své schopnosti a dovednosti.
Stejně je pak rozhodující samotný pohovor, kde uchazeč předvádí svůj způsob vyjadřování a vlastně i myšlení.

Offline

 

#328 28-10-2023 18:46:00

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4495

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Jirkati: Jestli to je pravda, tak 99 % personalistů nemá o svém oboru ani ponětí, protože podle nich má motivační dopis právě ukázat radost a nadšení toho uchazeče o práci, že bude právě pracovat v jejich firmě.  Že by to mělo být o nějakém popisu firmy neříká nikdo z nich. Tady to vidím poprvé a to jsem přečetl spousty těch  personalistických žvástů, dokonce jsem coby nezaměstnaný  chodil na nějaká jejich personalistická školení, protože jsem se tu sběř snažil studovat.

Offline

 

#329 28-10-2023 19:18:39

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4422

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

To Radim - uvědom si, že personalista zpravidla něco o "své" firmě ví, takže při čtení takového motivačního dopisu vědomě i nevědomky porovnává své znalosti s tím, co v dopisu je. Pravda, nikdy jsem nebyl personalistou, ale v poslední firmě si tuto činnost dělal sám majitel firmy a vždy spolupracoval s útvarem, kam by nový pracovník měl přijít. Proto jsem u pohovorů v dělnických a technologických profesích byl velmi často a byl tam vždy i vedoucí výroby. Ve velkých firmách, kde je k danému účelu celý útvar, je to samozřejmě složitější, protože každý zainteresovaný personalista chce dokázat, že on je pro firmu přínosem a že zachraňuje její image. Je zajímavé, že v zahraničních firmách, fungujících u nás, se po počátečním nadšení ze změní časem personalistika na úplně stejné klišé - tedy ze služby vedení firmy na "důležitý" útvar, bez kterého by to přece nešlo.

Offline

 

#330 29-10-2023 00:00:15

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 416

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Majitel automaticky vyřadil ty co nedodali motivační nesmysl, nebo ho napsali blbě. Takže postoupili pouze častí "zákazníci" UP, kterejm tam na různejch školení lejou do hlav, jak tyhle hovadiny napsat. To se pak nedivím, že před "hrozbou" pracovní zkoušky radši zdrhli.
Co to pohrdání nad ZK 135?  Ne každá firma potřebuje státnice, tak na co si je na vlastní náklady držet, když jdou udělat za den až po pohovoru kde se snad dozvím jaký firma vyžaduje.
Kolik stojej státnice jedna zkouška? Kolik to dělá v součtu každý tři roky na 4metody všechny polohy a běžně používané materiály? Abych kdykoli vyhověl požadavku libovolné firmě, kde bych se mohl ucházet o práci. Předpokládám že to nebude zrovna láce.

Editoval alkoholik (29-10-2023 00:02:06)


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#331 29-10-2023 08:16:48

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4104

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Životopisy jsem psal celou novokapitalistickou dobu . Motivační chtěli snad jednou , šlo tedy vždy o dělnické profese . Jinak motivační najdeš předepsané na netu . Opravdový pohovor jsem zažil dvakrát . Ten první v nemocnici byl hustý , dotaz od nějaké lejdy , vylezete na žebřík ? No když mne udrží , tak ano . Aspoň jsme se zasmáli . Je fakt , že vážím přes metrák . Na ten poslední , již důchodcovský , jsem se i připravil . Prošel jsem jejich stránky a nastudoval , co vyrábí a servisují . Myslím , že můj nynější šéf byl překvapen . Ostatní "pohovory" byly telefonické . Vymlouvat se na lhaní je blbost , od toho je zkušební doba .

Offline

 

#332 29-10-2023 09:15:45

dede
Člen
Registrovaný: 23-08-2007
Příspěvky: 337

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Jak kdysi řekl jeden komik "Nikdy neříkejte, že pracujete v personálním oddělení. Říkejte, že čistíte kanály. To je důstojnější práce" big_smile


Berlan Bwig 180, IDEAL Tecnomig 212 LCD

Offline

 

#333 29-10-2023 09:37:58

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4495

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Mně prostě připadají personalisté z titulu své práce jako extrémně prolhaní a extrémně nespolehliví lidé. Už tím svým lhaním, jak zoufale prý shánějí lidi a obratem o 180 stupnů, když se přihlásí někdo jako já. A potom tím lhaním, kterým ten nezájem zdůvodňují, jako že ti lidi nechodí na pohovory, nechodí do práce a podobné lži.
A jelikož mám zásadu, jak ty ke mně, tak já k tobě, tak to těm šmejdům vracím třeba v diskuzích nebo upozorňováním všelijakých papalášů na pravý stav věcí, když se těch lží chytnou a někde je veřejně rozlašují. Ostatně času mám k tomu obvykle dost, díky těm šmejdům.

Offline

 

#334 29-10-2023 09:56:26

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2749

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Existují i výjimky; jednou jsem se setkal s člověkem, kterej byl v obraze, řekl mi i něco o jejich práci. Během pokecu jsem zjistil, že personalistiku začal dělat, protože ho to zajímalo, ale titul VŠ měl ing. z nějakého technického směru; už si nevzpomínám z jakého.
Shrnutí - praktickej člověk, kterej věděl něco i z druhé strany stolu, nejen looser, kterej vylezl ze školy na nic a hned všechno ví, všechno zná a od všeho má klíče.

Offline

 

#335 29-10-2023 11:28:43

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1524

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

pafik1605 napsal(a):

...Studium VŠ zdarma je socialistickej přežitek. Dřív, když nešlo svobodně cestovat a žít, kde dotyčný chtěl, to mělo smysl. Stát si zaplatil vzdělání lidí, kteří na to měli, a ti pak ten stát budovali (hezký slovo smile). Teď, když každej může žít, kde chce, by se mělo bezplatné studium na VŠ zrušit. Maximálně by stát mohl podporovat ty obory, které potřebuje. Techniky, lékaře.... Těm nějakým způsobem na studium přispívat. Ostatní - chceš studovat politologii? Proč ne, ale stát to nepotřebuje. Tak si to zaplať.

Plně souhlasím. Stát by měl podporovat státní vysoké školy v omezené míře, zbytek na provoz by mělo jít ze školného studenta. Tím by si zajistil, že bude mít minimální nutné množství vzdělaných lidí v daném oboru. Školy zas jistotu, že se příslušný obor bude učit. Na školách by ale bylo, kolik přijmou studentů a jak se rozdrobí příspěvek státu, neboli jaké bude školné. Stát by nesměl omezovat počet přijímaných studentů. Bohužel ted je praxe taková, že kdo se nedostane na studium medicíny (stát limituje počty přijímaných studentů a zájemce nemá žádnou možnost studovat, ani kdyby si to chtěl platit), nemá šanci ji studovat místo toho, že by školy přijaly všechny co chtějí studovat a pak je vyházeli. Samozřejmě, že by si student studium platil a tak by byl motivován aby šel na to, co zvládne (si myslí že zvládne).
Dúsledkem toho by bylo, že bude dost lékařů či jiných limitovaných odborníků, jen by došlo k tomu, že nekvalitní lékař by se musel přeorientovat anebo víc snažit aby se uživil. Školy by měly na platy zaměstnanců a mohly jim platit odpovídající částku jejich potřebnosti, atraktivitě oboru.
Dál bych zavedl, že každý lékař musí být pojištěný a odškodné by platila pojištovna. Pojištovny by si hlídaly za jakých podmínek pojistí a opět by došlo k selekci na kvalitní a nekvalitní. Stejně je to ted u povinného ručení na auto.

Editoval Charon (29-10-2023 11:40:47)

Offline

 

#336 29-10-2023 13:39:11

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 216

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Charon napsal(a):

Plně souhlasím. Stát by měl podporovat státní vysoké školy v omezené míře, zbytek na provoz by mělo jít ze školného studenta. Tím by si zajistil, že bude mít minimální nutné množství vzdělaných lidí v daném oboru.

Tady je docela problem, stat bohuzel v poslednich 30 letech vzdycky fungoval jako dohazovac dobrych kseftu kamaradickum a nejinak tady. Vsechno to zacalo nekde 2010+- (fakt si to nepamatuju), kdy najednou policajti, ucitele a statni urednici zjistili, ze aby mohli dal delat to, co umeji, tak si musej dodelat (naprosto k nicemu) bakalare. A je jasne, ze kdyz uz byli donuceni, tak ze se ve velkem nehrnuli na teoretickou fyziku na Matfyzu, ale splachli to k tomu zrizenou "davackou" jako gender, politologie etc. - at uz na statnich (kde se dalo za prolezeni zaplatit bokem, jako v Plzni), nebo, vice, soukrome, kde uz to tak nejak de-facto bylo chapano, ze je to v cene.

Ale na stranu druhou, ac bych s tim "technicke zdarma, zbytecne za penize" v principu souhlasil, neverim ze soucasna vrchnost by to neudelala naprosto naopak (kdyz uz se toho prumyslu zbavujeme ve prospech zemi, kde nejsou kominy na ocich, k cemu potrebujeme vedce a techniky?) a spatne, takze radsi do toho nestourat.


Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

Offline

 

#337 29-10-2023 15:12:47

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 954

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Som za skolne a zaroven za prospechove stipendium do 100% vysky. Nech maju sancu ti najlepsi, aj ked budu z chudobnych pomerov. Sociapne stipendium je zlo, za mojich cias to vychadzalo hlavne synacikom podnikatelov, ktori boli vsetci socky s minimalnou mzdou.

Offline

 

#338 29-10-2023 15:18:34

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2749

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

jouda74 napsal(a):

Tady je docela problem, stat bohuzel v poslednich 30 letech vzdycky fungoval jako dohazovac dobrych kseftu kamaradickum a nejinak tady...

Ale na stranu druhou, ac bych s tim "technicke zdarma, zbytecne za penize" v principu souhlasil, neverim ze soucasna vrchnost by to neudelala naprosto naopak (kdyz uz se toho prumyslu zbavujeme ve prospech zemi, kde nejsou kominy na ocich, k cemu potrebujeme vedce a techniky?) a spatne, takze radsi do toho nestourat.

To je přesně problém, proč "stát je špatný hospodář". Protože na vedoucí místa se nedostanou odborníci, ale kamarádíčkové. Stát by byl úplně stejně dobrej hospodář, jako soukromá firma, kdyby tam byli lidi, kteří něco umějí a kteří by věděli, že dokud budou umět, tak to povedou a nevyšoupne je nějakej hejhula, kterej je kamarád s jiný hejhulou, výše postaveným, kterej je zase kamarád s jiným hejhulou ....

Dovedu si docela hezky představit, jak by se naplnily ulice zrovna těma studentama, kteří by si měli studium platit, měli by plnou hubu práv a demokracie a šlo by jim jen o proflákanejch 5 let (a více) a titul, kterej v současné době dostane každej, kdo má do pr.... díru.
Myslím v oněch inkriminovaných oborech, ne v technických.

Offline

 

#339 29-10-2023 17:21:51

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4422

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Pafik1605 - Richarde, ty máš kliku, že zdejší příspěvky nečte nikdo  právě z těch zbytečných vysokoškoláků. Jinak by ti udělali z života peklo, bivakovali by ti i na tvé vlastní zahradě a možná i v celé ulici big_smile. Nedávno jsem četl na netu článek kde se rozčilovali právě takoví zbyteční "vzdělanci" nad tím, že si někdo dovoluje zpochybňovat jejich svobodnou volbu studovat to, co oni považují za potřebné. Že takové lidi společnost nepotřebuje označili za hulvátství. A to jim tam ještě sekundovali učitelé právě z takových fakult.

Offline

 

#340 29-10-2023 17:41:01

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8558

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Ale vždyť je to pravda. Spoustu mladých se schovává po školách, třeba 2 nebo i 3 vysoké školy, protože se jim nechce makat. Velké procento se vyučí doktorem, zd. sestrou, učitelem a nakonec utečou buď do jiného města, třeba moraváci do Prahy apod. nebo někam do ciziny za vidinou lepších výdělků. Teď se přece řeší že ti mladí co nastupují jako lékaři a sestry nechtějí dělat přesčasy, ale plat chtějí jako ti starší kteří sedí v práci skoro každý den od rána do večera.

To samé v průmyslu. Nevím kolik je alkoholikovi co založil tohle téma let, ale tohle řeší mladí začínající. Prostě aby byli rádi že mají alespoň nějakou práci, tak ohrnují nosem a chtěli by 2x takové peníze než jim jsou firmy schopné nabídnout.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#341 29-10-2023 18:25:52

dede
Člen
Registrovaný: 23-08-2007
Příspěvky: 337

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Varoku, zrovna do dokrotů a sester bych se nenavážel. Nemáš představu jaká je to otročina, neskutečná psychická zátěž a pak dostaneš na výplatě to, co kdejaká nula na teplém místě ve státní správě. Osobně si myslí, že zrovna tyhle obory jsou tu totálně politicky pos****, protože kdejaký pilot s autopilotem v letadle vydělá 3x tolik a nemusí lidem 2x do týdne sdělovat, že jejich právě narozené dítě zemřelo.


Berlan Bwig 180, IDEAL Tecnomig 212 LCD

Offline

 

#342 29-10-2023 18:55:30

alkoholik
Člen
Registrovaný: 09-04-2011
Příspěvky: 416

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Varoku, je problém chtít slušný peníze po buržoustovi co si lítá kolem světa, každý rok nový auto, dvě vily, bazény.... zatímco dělníci od vejplaty k vejplatě, kolikrát ani na pořádný žrádlo neni.
Ano jsem mladej, ale nějakej rok praxe už mám. Rozhodně tolik abych se nemusel s každou prkotinou chodit poradit, stačí s každou druhou.

Editoval alkoholik (29-10-2023 19:00:04)


Ať řežu sebevíc, furt je to krátký.

Offline

 

#343 30-10-2023 06:34:21

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 954

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Dede, zrovna ten pilot je asi najdebilnejsi priklad, co si mohol napisat. On denne riskuje, ze jebne na zem so 100 ludmi na palube. Autopilot je len krabica, co to drzi vo vzduchu, vzlet a pristatie riesi pilot.

Offline

 

#344 30-10-2023 08:33:15

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4495

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Tak je třeba počítat s inflací. Bochník chleba už nestojí 5 korun, ale 50. dobrý oběd v dobré restauraci už nestojí 30 korun, ale třeba 200 - 300, nejlevnější ubytování třeba v Praze už nenajdeš za 100  200, ale za kousek pod tisícovku. My to vidíme špatně, protože ještě podvědomě počítám podle starých cen, to ale mladí nedělají, protože ty staré ceny nezažili. Spíš ještě víc počíttají s budoucími cenami navýšenými o další inflaci. Proto taky, i když třeba nic neumí, si říkají o ty vysoké nadprůměrné mzdy, ono jim to prostě takhle vychází, že za méně peněz nemohou existovat.  Je třeba mladé, aspoň ty schopné a perspektivní nějak ve vzájemné komunikaci přivést k tomu, že pro ten jejich sen odpovídající platy ve firmách nestačí a že oni sami musí, aspoň ze začátku, využívat nějaké své rezervy a spokojit se s méně.
A úplně stejně to je i s cenami za svařování.  Když si tím někdo přivydělává, tak cena za ty opravy by měla být všechny náklady na opravu, čas, materiál energie nájem atd plus dnešní náklady na živobytí svářeče na nějakou dobu, třeba pár dnů.

Co se týká doktorů, jejich mzdy jsou vysoce nadprůměrné, aspoň těch ochotných sloužit přesčasy. Jenže doktoři, respektive zdravotnictví se nyní chytli do pasti modernizace zdravotnictví a změny populace, kdy dnes léčení průměrného pacienta vyžaduje mnohem víc člověkohodin lékařského personálu a současně dnešní generace vyžaduje mnohem víc lékařské péče než dřívější generace. Je tak třeba na zdravotnictví mnohem víc peněz i mnohem víc lékařského personálu.  Co si budeme povídat, dříve byla spousta lékařů, co v nemocnicích a na první pomoci sloužili  klidně i týden nonstop.  Jenomže to byly úplně jiné služby, za noc třeba jen pár případů nebo žádné, když byla dobrá služba. Doktor se vyspal, ráno si dal sprchu a odpočatý nastoupil ranní běžnou směnu.  Jenže takové služby už dnes zmizely.  Jednak nabyla ta lékařská péče, jednak ekonomové zjistili, že doktor na nočních nebo i odpoledních službách celé hodiny ndělá nic a tak ty služby seškrtali. U nás třeba zrušili pohotovost v místní poliklinice a místní první pomoc a ty služby převedli do nemocnice v okresním městě. Kde dříve dojela  záchranka za pár minut, nyní z okresního města jede i 20 minut, kde se dříve stačilo v noci obléknout a jít půl hodiny až hodinu na pohotovost, se dnes volá záchranka nebo taxík do okresního města do nemocnice.  Noční služby doktorů se tak staly stejné jako noční směna ve fabrice u pásu, kde musí ten člověk splnit stejnou normu jako ve dne. A proto dojde k redukci přesčasů doktorů na podobnou úroveň, jako může mít přesčasy dělník ve fabrice u pásu. Doktoři budou muset dostat víc přidáno, aby si vykompenzovali ztrátu peněz z přesčasů a musí se jich sehnat výrazně víc, protože dosud nemocnice fungovala jako jedno až dvousměnný provoz a na to byl personál. Nyní bude muset být zdravotnický personál ve většině nemocnice na třísměnný provoz.

Editoval Radim (30-10-2023 08:35:25)

Offline

 

#345 30-10-2023 10:01:18

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 954

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Mzdy doktorov sú vysoko nadpriemerné v porovnaní s čím? Páni, uvedomte si, že sa jedná o pár tisíc nedostatkových pracovníkov v rámci celej republiky. Tých nezaškolíte za 2 dni na poobednej zmene...

Offline

 

#346 30-10-2023 11:02:02

E-Ryc
Člen
Místo: Praha / Horazdovicko
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 820

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Radim napsal(a):

A úplně stejně to je i s cenami za svařování.  Když si tím někdo přivydělává, tak cena za ty opravy by měla být všechny náklady na opravu, čas, materiál energie nájem atd plus dnešní náklady na živobytí svářeče na nějakou dobu, třeba pár dnů.

A neni nahodou vlastnost (vyhoda) toho "privydelat", ze nemusim zapocitat uplne vsechno, co ten, kdo se tim zivi (a musim mu tim padem vyjit ma_dati/dal). Priklad, koupim si Froniusku za 15, protoze se mi libi. Ale kdyz kamosovi jednou za rok opravim plot, prece mu nenauctuju 5000 za odpis svarecky, abych ji za tri roky umoril... Proste ji uz mam (a mel bych ji i bez privydelku), takze zadne dalsi naklady tomu privydelku nepridava...

Editoval E-Ryc (30-10-2023 11:02:22)


IDEAL Tecnomig 212 LCD, Fronius TransPocket 150, IDEAL EXPERT TIG 220 AC/DC PULSE LCD, Ideal Praktik 220 LCD (v pořadí podle četnosti používání)

Offline

 

#347 30-10-2023 11:54:04

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4495

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Tak jasně že kámošovi ne, ale známému známému kámoše?
Mně připadá, že buďto to někdo dělá z radosti z té práce, tak potom klidně ať si nechá zaplatit třeba  jen materiál a je v pohodě.  Nebo třeba vůbec nic, třeba když ví, že to u toho kámoše má schované a v budoucnu si to nějak vybere.
Ale když to někdo dělá, aby si prostě tím přivydělal, tak mně připadá, že to takhle naceňovat prostě musí.

Offline

 

#348 30-10-2023 12:50:10

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1556

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

Něco k cenám. V roce 1980, kdy jsem se začlenil poprvé do pracovního procesu stálo máslo 10 kčs. Tehy jsem bral cca 1400kčs čistého. Dnes beru cca 30 ooo kč čistého a máslo stojí cca 50kč. Máslo se zvedlo pětkrát. výplata 21.x . O nářadí ani nemluvím, když otec šel v osumdesátých letech do důchodu stála příklepová vrtačka narex víc než jeden plat. A tak bych mohl pokračovat. Proto vůbec nechápu neustálé stýskání a nadávání na dnešní drahotu.

Offline

 

#349 30-10-2023 13:35:08

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2749

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

jirkati: ale vždyť já jim tu svobodnou volbu studia neupírám. Ať si studujou, co chtěj. Když ten obor nebude "zadarmo", ať si ho zaplatěj. A když ho náhodou žádná VŠ neotevře, ať si ho jdou svobodně studovat třeba do Anglie (za svý). Takovej Oxford, to je teď špička v těch gendrovejch a woke záležitostech. Lepší nenajdou big_smile.

Editoval pafik1605 (30-10-2023 13:35:34)

Offline

 

#350 30-10-2023 13:45:53

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 216

Re: Jaké jsou u vás mzdy?

pafik1605 napsal(a):

Takovej Oxford, to je teď špička v těch gendrovejch a woke záležitostech. Lepší nenajdou big_smile.

Sorry za off-topic, ale tohle musim opravit. Horsi najdou - https://www.thefire.org/news/harvard-ge … h-rankings


Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče