SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den,
- svařuji tenkostěnné Cr-Mo trubky (15130.1), tl. stěny 1-1,5mm
- elektroda pr.1,6mm, proudy do cca50A
- svařuji u kamaráda v dílně na jeho starším TIGu od Fronius
- vzhledem k omezenému přístupu do dílny potřebuji pořídit vlastní svářečku
------------------------------
- u stávajícího stroje je výsledek závislý pouze na preciznosti přípravy dílů ke svařování a zručnosti svářeče
- předpokládám, že volbou Fronius Trans TIG 170 nebo Artis 170HF asi nelze udělat chybu, cena cca 50.000,-Kč
- protože svařuji nepravidelně o víkendech cca 2-3 hodiny, svářečka není v zátěži jako u profíka, výsledek práce mě neživí, ale záleží na něm, zkusil jsem najít pro mě vhodné alternativy za nižší cenu
- po návštěvě obchodů se sv. technikou a internetu mi ve výběru zůstaly:
https://www.alfain.eu/z28292-perun-160-t-hf-pulse#
a
https://www.svarsi.cz/svarecka-tig-jasi … se-dc-pfc/
- oboje s hořákem Parker SGT9 UD
- cena prakticky stejná (eshopy vybrány náhodně)
------------------------------
Dotaz:
- je možné od stroje za cca 1/2 ceny očekávat stejný výsledek a způsob práce jako od výše uvedených strojů od Froniusu, při vědomí prakticky zanedbatelného vytížení?
- nikdy jsem s jiným TIGem než s tím Froniusem nepracoval, takže nemám žádné srovnání
- deklarovanými parametry a možnostmi nastavení by vybrané levnější stroje měly být ok, ale případné srovnání od praktika by pomohlo
díky, Pavel
Nevím, na jaký typ zapalování oblouku jsi z Froniusu zvyklý. To je totiž skoro jediný rozdíl mezi oběma postovanými stroji. Pokud ti plně vyhovuje LA (Lift Arc) dotykový způsob zapálení oblouku, můžeš volit libovolný typ. Pokud upřednostňuješ HF (High Frekvency) vysokofrekvenční bezdotykové zapalování, pak tento parametr hledej v parametrech pořizovaného svařovacího zdroje.
U tigu jsou nejdůležitější ruce a příprava. Pokud stroj má HF zapalování, pak je jedno, kolik svářečka stojí. Prodáváme tigovku i za 4900Kč a není vůbec špatná. Horší situace je u střídavých tigů na hliník, tam se cena pohybuje asi od 15000Kč.
Jestli jsi dost bohatej, kup si levnou svářečku ....
Ještě bych doplnil - v každém případě pro seriozní práci s pedálem.
Editoval pafik1605 (26-02-2025 13:45:17)
Stránky: 1