SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 24-01-2013 14:12:17

matelko
Člen
Registrovaný: 25-11-2012
Příspěvky: 25

Re: BERLAN plazma

tak ja si to kupujem viac menej ako hobby hracku .. pripadne pouzite na miesto flexy.. a sem tam na aute spravit nejaky naraznik, vyvarit co to a tak .. viem ze sa to da riesit aj extrene ale ja som sa rozhodol takto .. a nabrat nejaku skusenost..

Offline

 

#52 24-01-2013 14:26:37

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1088

Re: BERLAN plazma

Svařák napsal(a):

Člověk si musí zvážit jak často a na co to bude potřebovat.
Něco se dá pořezat i s flexkou.
Autogen má širší použití a kdo to umí, upálí s ním jakýkoliv materiál.
Kdybych chtěl dělat výrobky z nerezi tak bych o plasmě uvažoval, anebo ani to ne,
protože dneska vám to vypáli kdejaký frantík pepík co má laser, nebo vodní řezačku v garáži.

Pro kutila je to zbytečná investice podle mně.

Ak skus porezat flexou 10m platnu o dlzke 1m vidim aky stastnyz toho budes.....
Autogen kto to zaplati, to su neustale vydaje na plmnenie, a nehovorim o prenajme. A nebezpecenstve. podla toho ake flase sa pouzije ze.

Ak kutil robi s 6-10mm pklechom tak urcite sa vyplati....

Samozrejme spotrebak trysky a elektrody kupit v chine.... lebo tu to vijde na nepekne peniaze.  tak napriklad toto http://www.ebay.com/itm/70pcs-LG-40-PT- … 3a77e4a1e0

Offline

 

#53 24-01-2013 21:28:23

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1088

Re: BERLAN plazma

Ok tak ti poslem tu lopatu z bagra, fajnu tazku z hlinou ako by si ssa tvaril.... okrem toho uz len na mna cakaju co dam vypalit 2 plechy, viem ako som minule cakal kym som prisiel na rad  skoro tyzden, A ked mam niekde nieco merat a posielat, tak operativne vypalim co mi treba a jeto.

Ale uznavam ked som potrebova plech o priemere 50cm presny a sdierov v strede dal som si vypalit preco, lebo doma to presne nevypalim a nebudem sa strapit a zhanat material...lenze tyzden.

Vies naco ti budu tie peniaze ked bude hladomor ? alebo vojna ?

Editoval Atlan (24-01-2013 21:29:28)

Offline

 

#54 05-02-2013 12:37:15

jakobt
Člen
Registrovaný: 06-05-2011
Příspěvky: 84

Re: BERLAN plazma

chtěl bych se zeptat zda je lepší berlan plazma nebo Tuson Phoenix 40 , nebo je to prakticky stejný stroj v jiné krabici


OMI 165, plasma Berlan, WLSP 315 + podavač KIT, kitin 1500 hf, Miller 150 ac/dc HF, Plasma stamos

Offline

 

#55 05-02-2013 13:05:35

tomvec
Člen
Místo: Kojetín
Registrovaný: 16-11-2012
Příspěvky: 193

Re: BERLAN plazma

Záleží na tom, jestli se ti víc líbí červená (Berlan) nebo modrá (Tuson).

Jinak se to tady už rozebíralo, hledej. Ale je to asi na jedno brdo. Podobná (ne-li téměř shodná konstrukce) konstrukce, podobné parametry. Těžko má doma někdo obě dvě, aby to mohl objektivně porovnat.

No abych nekecal, toho Tusona jsem někde viděl také v červené.

Offline

 

#56 05-02-2013 13:39:19

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1088

Re: BERLAN plazma

Hm podla vsetkeho TUTSON40 ma len dve trafa a berland 3 tak ze asi tak. rozhodnutie je na tebe ale Berlan a ine vychadza lepsie potom.
Navyse robil som upravu a da 43A (namiesto povodnych 35A) akurat to nemam otestovane kedze mam len maly kompresor..... 12mm matrosi som robil len 10cm rezy

Editoval Atlan (05-02-2013 13:51:54)

Offline

 

#57 05-02-2013 16:49:06

tomvec
Člen
Místo: Kojetín
Registrovaný: 16-11-2012
Příspěvky: 193

Re: BERLAN plazma

Ty trafa, to jsou ty toroidy, co jsou vidět na fotkách poblíž tlumivky? Na traktorech o tom byla také diskuze, srovnávali Berlana s Dedrou, že prý je to stejné, ale ta Dedra měla na fotkách toroidy dva. Tuson má také jen dva.

Jaké napětí má ten Berlan naprázdno a při zátěži?

Offline

 

#58 05-02-2013 18:11:27

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1088

Re: BERLAN plazma

Napetiie neviem pracovne 96V, nemeral som to. Nie tie toroidy maju rovnako , ale trafa co prenasaju vykon, tu na fore je fotka rozobrateho invertora, a tam vidno ze k tym trafam idu len 2 droty 2cervene a 2 cierne (draty v lavo v bielej svorkovnici http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 122132.jpg) trafa nieje vidno su pod chladicom schovane v prudu vzduchu a kedze cez tie trafa sa prenasa cely vykon, tak bude lepsie ked ich bude viac, aj pocet usmernovacixh diod na vystupe je mensi http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 122133.jpg

Ale je mozne ze vyrobca to uz montuje inak, ale ja by som neriskoval.

Editoval Atlan (05-02-2013 18:20:55)

Offline

 

#59 05-02-2013 18:33:01

tomvec
Člen
Místo: Kojetín
Registrovaný: 16-11-2012
Příspěvky: 193

Re: BERLAN plazma

Díval jsem se na to a na traktory a je to vidět (ty dráty). Tam jsou 3+3. Ale ty trafa ne. Ty dráty vedou do té spodní desky na které jsou takové velké kondenzátory?

Offline

 

#60 05-02-2013 20:25:00

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1088

Re: BERLAN plazma

nie ide o tieto vodice http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … 122132.jpg 2+2 na berlane ich je 3+3 a idu priamo na trafa ale tie su schovane v strede medzi chladicmi, tie vodice co mysliš ty to je jednosmerne napetie z kondikov na hornu dosku. tych je tiez 3+3 tie su na tom druhom obrazku vid prispevok vyssie. tych je stale rovnako.

Offline

 

#61 06-02-2013 19:57:16

tomvec
Člen
Místo: Kojetín
Registrovaný: 16-11-2012
Příspěvky: 193

Re: BERLAN plazma

A tak to jo :-)

Offline

 

#62 14-03-2013 23:07:54

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1088

Re: BERLAN plazma

Zvysenie prudu plazmy na 43A   http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto … p;start=30 upravy robite na vlastnu zodpovednosť.

Editoval Atlan (14-03-2013 23:08:57)

Offline

 

#63 30-05-2014 09:36:48

Soptík
Člen
Registrovaný: 30-10-2008
Příspěvky: 109

Re: BERLAN plazma

Zdar lidi,
uvažuju o koupi plazmy. Ale jen na domácí použití. V podstatě jsem vybral tu nejlevnější na trhu. http://aukro.cz/plazmova-rezacka-invert … 44199.html A chtěl bych se zeptat. Píšou u ní že má HF zapalování. To je to samé jako pilotní oblouk, nebo je to něco jiného. Nějak jsem se v tom nezorientoval.
Díky za odpovědi.

Offline

 

#64 30-05-2014 10:15:46

matelko
Člen
Registrovaný: 25-11-2012
Příspěvky: 25

Re: BERLAN plazma

ahoj,

na mojej to sa musim dotknut materialu aby sa zapalila.. fuguje mi to tak od novoty..

Offline

 

#65 30-05-2014 10:28:59

Soptík
Člen
Registrovaný: 30-10-2008
Příspěvky: 109

Re: BERLAN plazma

matelko: někde tu na foru jsem četl že to je špatně a na vině je špatně seřízený jiskřiště uvnitř plazmy. Při HF-ku se určitě materialu dotýkat nemusíš. Ale jak je to s polotem jsem se nikde vysvětlení nedobral.

Offline

 

#66 30-05-2014 10:50:12

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2521

Re: BERLAN plazma

Tahle plasma pilotní oblouk nemá, moje také ne. Je potřeba se dotknout.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#67 01-06-2014 03:29:29

Marek37
Člen
Registrovaný: 15-02-2010
Příspěvky: 99

Re: BERLAN plazma

TAHLE PLASMA PILOTNÍ OBLOUK MÁ a pokud nefunguje stačí si v tomto vlákně přečíst příspěvek od člena fora Mosin který zde popisuje jak v případě nefunkce této funkce postupovat big_smile je to zde celkem detailně popsáno takže stačí jenom číst a pak být trochu šikovný big_smile

Offline

 

#68 01-06-2014 07:44:47

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2521

Re: BERLAN plazma

Asi by bylo dobré popsat co to pilotní oblouk je a jak se chová hořák s pilotním obloukem. Tady se jedná o zapálení HF, kdy se může oblouk zapálit jen při přiblížení k materiálu. Moje to také umí, když je hořák již zahřátý, ale pilotní oblouk skutečně nemá.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#69 01-06-2014 21:11:46

jakobt
Člen
Registrovaný: 06-05-2011
Příspěvky: 84

Re: BERLAN plazma

mám také plasmu berlan a HF zapalování má, koupil jsem jí použitou a musel jsem se dotknout, stačilo rozdělat kryt a odtlačit od sebe kontakty jiskřiště, kde je se dá nejjednoduše poznat když zapnete a vidíte kde to jiskří smile , pozor na to, že i po vypnutí je tam stále napětí, stačí něčím (izolovaným šroubovákem) uzemnit.

Je pravda, že někdy se stane, že moc dobře nezapaluje, někdy stačí očistit trysku. Ale jinak plasmu doporučuju , na tu cenu odvede fakt dost práce, řežu s ní plechy tak do 5mm (uřízne i 10mm, ale řez už nění moc rovný, záleží na stavu elektrody a trysky...)

koupil jsem si z ebay vykružovací sadu, i s vozíkem http://www.ebay.com/itm/PT-31-LG-40-Pla … 3cddf608d8 , moc dobrá věc, hlavně se dá jezdit podle pravítka a řez je pak pěkný a hlavně se nastavuje šroubkem mezera mezi plechem a tryskou, takže se i spotřební věci v hořáku šetří.

Jinak spotřební věci objednávám také z ebay, ceny jsou zlomkové, než v eshopech v ČR


OMI 165, plasma Berlan, WLSP 315 + podavač KIT, kitin 1500 hf, Miller 150 ac/dc HF, Plasma stamos

Offline

 

#70 01-06-2014 23:11:50

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2521

Re: BERLAN plazma

Velmi dobrý tip, díky


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#71 10-06-2014 14:07:51

ppp
Člen
Registrovaný: 23-11-2008
Příspěvky: 12

Re: BERLAN plazma

Tiez mam berlana, na domace pouzitie a reze uspokojivo. HF sice funguje od kupy ale nepouzivam ho pretoze rukou trysku do 3mm nad materialom neudrzim a nad 5mm obluk bezpecne zhasina. Takze prilozim trysku k materialu, zapnem a taham kym to syci a kukla je tmava. Horsie je ze kukla je tmava az moc a ja nevidim co robim. A ze ked zacne obluk zhasinat, neviem ci sa upchava odprsknutym mateiralom alebo preco, takze to velmi nici hafniove spicky elektrod. Trysky sa takmer vobec neopotrebuvaju, mozno preto, lebo som bral o 20% drahsie poniklovane z ciny. A kupoval som predlzeny spotrebny material. Povodne medene nahradne som vobec nepouzil, ked som videl co zostalo z trysky a ako sa na nu lepili zelezne kvapky. Z keramiky som menil len izolacny kruzok zvnutra pretoze som to asi velmi utiahol a tak praskol. Takze okrem elektrod to neporebuje takmer vobec dalsi spotrebny material. Len keby som dokazal vzdy rezat bez toho aby oblluk nevynechaval tak by sa znizila aj spotreba elektrod. Zatial som vypalil asi 4 (cize 8 spiciek). Rovne dlhe rezy sa robia najlahsie ale ked je material problemovy (nerovnosti, drsny povrch) alebo male otvory sa robia zle a nici to elektrody. V podstate ked zistim ze to reze nejako divne a material viac nicim nez reziem, je mi jasne, ze je po elektrode a musim menit.

Je mozne ze to vynechavanie obluku ma na svedomi tahanie spicky po materiali?
Skusim si tiez spravit nejaky vozicek alebo voditko na oddialenie elektrody ale na PT31 horak sa to bude blbo uchytavat.

Offline

 

#72 10-06-2014 15:00:59

kemppin
Člen
Registrovaný: 24-05-2011
Příspěvky: 823

Re: BERLAN plazma

Také mám berlana na doma. Aby bylo do řezu vidět,musí mít kukla rozsah č.6 a potom je to pohoda.


Už jenom doma.
KEMPOWELD 4000w , AFIN 280AC/DCw ,  KITIN 1700hf , KM 12c , BERLAN BPS 40 ,
autogen + řezací RS 12 , ARISTO tech , ARISTO air

Offline

 

#73 10-06-2014 16:10:05

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 3506

Re: BERLAN plazma

Docela stačí okopírovat běžně na hořácích používané dotykové systémy (kroužky, vidličky), uchytit na krk hořáku nad/za hubicí. Naši svářeči (paliči) si běžně ze svářecího drátu dělají opěrky na řezání ve stísněných místech, které jen pružností drátu drží přímo na hubici. Tím, že se na hořák netlačí tak se taková opěrka moc nepohybuje. Jako ochranu očí používají hoši raději svářečské brýle se skly č. max. 6 s lehkou koženou maskou.

Offline

 

#74 10-06-2014 22:44:24

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 3157
Web

Re: BERLAN plazma

s ochranou zraku u plasmy je to složité, stačí brýle - pokud není vidět přímo na oblouk - oči jsou kryté hořákem a tmavé sklo je spíš na obtíž, jiné to je když vidím přímo oblouk na to jsou brýle málo, hlavně při delším řezání.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa.

Offline

 

#75 11-06-2014 08:59:14

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem
Registrovaný: 26-05-2010
Příspěvky: 391

Re: BERLAN plazma

PPP  Je mozne ze to vynechavanie obluku ma na svedomi tahanie spicky po materiali?
Některé hořáky umožňují kontakt špičky s řezaným materiálem, ale ty mají trysky izolované od řezacího proudu, jinak dochází ke vzniku oblouku mezi tryskou a materiálem a tím k ničení trysky. Nevím, jak je to u tvé plazmy, ale pokud nemá takto  izolovanou trysku, tak by se tryska neměla dotýkat. Jak píše Jirkati, nejjednodušší je, zhotovit si z drátu vodící kroužek (vydličku) nebo pokud je k sehnání originál, tak raději koupit. Jole.

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS