SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#176 11-03-2014 00:06:00

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí

Re: Jaky invertor stavet

Edison napsal(a):

ak sa smiem spytať, JARDA V, čo vas tak zaujalo na mojom mene?

Na jménu nic, jen jsem měl radost, že se mi podařilo vyřešit rébus, kdo je "Edison". Mladý, šikovný kluk, který si postavil invertor. A ani v té televizi nespletli jeho jméno. smile smile smile
PS: Ten internet je vážně nebezpečná věc. Když to někdo bude umět, najde si pak na facebooku i co jste měli k obědu. I já laik jsem našel spoustu odkazů: škola, svarfórum, ...

#177 17-03-2014 21:17:46

Edison
Člen

tak zabudol som asi na zakladnu vec, ako to zvara, upozornujem dopredu ja niesom ziadny zvarač iba teraz popri invertore som sa ako tak naucil zvarat pouzil troska co viem s teorie a troska toho co som sam odkukal kedy to slo lepsie atd. bohuzial nemam fotak ale iba mobil s lupou takze zatial len takto
elektródy WELDINE 2,5mm prúd 90- 95 A lebo pri 100 ,,nestiham´´
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1715_fotografia0353.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1715_snimka316.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1715_snimka322.jpg

skoda ze to tam nie je tak dobre vidno, na tych huseniciach su tie kopčeky hustejsie len fotak to nezachytil hmm teraz sa to zda ako keby so mmal velku postupovu rychlosť či ako sa to vola

Editoval Edison (17-03-2014 21:19:11)

#178 18-03-2014 20:12:34

senior
Člen

atishajn napsal(a):

pytaju rady ako zapalit obluk ...

zápalkou predsa (sirkou).

#179 18-03-2014 20:47:02

Edison
Člen

tak ja viem len tu teoriu, 40A na kazdy milimeter elektrody, obluk cca taky aky je fí elektrody, ale aj sam som manto prisiel ,,pohladom´´ ze ked tu elektrodu drzim tesne nad laznou tak to robi skor kopcek nez pekny zavar ale ked tu eketrodu drzim troska vyssie hned to je krajsie :)no zvarat nieco tensie to uz je o inom ale snad sa do toho dostanem smile

#180 18-03-2014 21:28:35

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

Edisone, sledoval jsem pozorně celé vlákno a v duchu ti fandil. Teď ti gratuluji, že jsi to dotáhl do tohoto konce. Myslím, že se svářením živit nebudeš. Ale z vlastní zkušenosti ti mohu doporučit zvládnout nějakou řemeslnou činnost. Třeba i to sváření, když jsi už začal. To ti jako technikovi hodně zvýší autoritu u dělníků. Ti dobře poznají, kdo něco umí nebo ne.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#181 18-03-2014 22:21:19

Edison
Člen

tak ja som taky viac menej do všetkeho smile či nieco z elektro opraviť alebo sa mi rypne kosačka pustim sa do nej, viem robim trocha na sustruhu teda maximalne zavity, troška na ferovačke, takisto aj na CNC ale radsej mam klasiku lebo mi chyba ta vôňa a ten pocit ze niečo robim smile zvaranie ma velmi baví a planujem si spravit skušku. jedine co by som sa este chcel naučiť alebo aspon odskusať je TIG, plamen ovladam, MAG taiskto a teraz co tak najviac tak je to elektroda.
A aby som nezabudol, dakujem za podporu smile

#182 19-03-2014 09:02:54

pt.kbely
Člen

Dobrý, takže o Vás určitě ještě uslyšíme. Nemůžete mi, prosím, někdo přeložit do češtiny tu ferovačku, nebo se jedná překlep a jde o děrovačku?

#183 19-03-2014 10:44:54

pt.kbely
Člen

Díky za překlad, já mám taky soustruh a frézku, ale koupil jsem ji až v podstatně pozdějším věku.  Jde o číňany, takže postupně musím ty plasty nahrazovat.
S tím předěláním na MAG by to mohlo být složitější, abych dostal co nejvyšší proud  v režimu MAG, tak jsem zvýšil poměr závitů hlavního trafa (snížil počet závitů na sek.) a pro režim MMA jsem přidal  na zvýšení napětí pomocné trafo (vf  z televize). Ale hlavně je to o tom, jestli chce mít něco malého přenosného, nebo mít možnost svářet plechy tenčí než 1 mm. Tedy např. něco vyvařovat na autě.

#184 19-03-2014 16:05:32

Edison
Člen

atishajn ano v skole uz bola schvalena ale musim mať minimalne 3 miesto v krajskom kole takze este musim cakať smile prerobiť na MAG? to by chcelo uz aj napetovu vazbu ze? a zo sekundaru stiahnut zavity, nemusi tam byt tak velke U naprazdno a dvihne to prud, ale tak načo mi MAG? kde by so mto skladoval? treba podavač, nejaku tu elektroniku, horak a bombu s CO2 a kedze ja byvam v bytovke miesta nemam vela hmm labak mam v pivnici 3x4m, odvtedy co mam invertor som si musel spraviť ake take odsavanie ventilatorom, dakedy ked som len vela pajkoval stacilo otvorit dve re do chodby a šlo to von, ale teraz z jednej elektrody je v tak malo priestore dosť dymu takze to uz chcelo vetrak
dnes po mature som bol v obleku v šrote iba tak s kamošom, zbadal som tam trafo 3f 3*56V vinute hlinikom, keby ze mam 3f pripojku a troska viac penazi tak ho beriem, chceli za to 32euro ale aj tak sa mi vidi ze to nejak blbo preratali, a tak som aspon zobral 400W tlmivku big_smile

#185 25-03-2014 22:50:32

Edison
Člen

zase otravujem smile foto hotovej mašiny, vaha 6,5kila, max prud 110A, aktivne ofukovanie vetračikom 120x120, antistick a tepelna ochrana na tranzistoroch diodach a hlavnom trafe, ako je vidieť na šaktuli je to vyrobene z toho čo sa naslo v zbere, predna mriežka je zadny kryt elektromotora
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1715_dsc00168.jpg

#186 26-03-2014 00:36:54

JARDA V
Člen

Edison napsal(a):

zase otravujem smile foto hotovej mašiny, vaha 6,5kila, max prud 110A, aktivne ofukovanie vetračikom 120x120, antistick a tepelna ochrana na tranzistoroch diodach a hlavnom trafe, ako je vidieť na šaktuli je to vyrobene z toho čo sa naslo v zbere, predna mriežka je zadny kryt elektromotora
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … c00168.jpg

VELMI, VELMI PĚKNÉ !! big_smile big_smile big_smile

#187 26-03-2014 00:59:18

Edison
Člen

vdaka smile ešte par poznamok, popruh na plece je z bezpečtnostneho pasu z auta, prednu mriezku som uz popisoval...cervena farba bola vybrana s toho dovodu že u mamky v praci sa práve strikali nejake červena narazniky big_smile povodne som chcel modru ale že tot bolo po ruke tak mi to lakyrnik dal do červenej smile uchyty na ten popruh su zo stavebnice MERKUR.
nie velmi dobre som vymyslel prednu a zdnu stenu a teraz sa to aj vypomstilo, na zaciatku to bol plech v tvare U, na prednu stenu som klampiarskou pajkou priletoval (nemam MAG) tu mriežku, ten predok sa ešte celkom da pochopiť, zadna stena je horšia, asi do polovice ide plech a potom ventilator, kedze širka invertora je 14cm a vetračik ma len 12 musel som tie medzeri vyplniť dalsim letovaným plechom hmm privodna šnura prechadza tiez cez ten zadny plech tak pri jeho snímani dole musm šnuru akoby vlacat dnu hmm

#188 26-03-2014 08:08:27

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Vypadá to pěkně.

#189 26-03-2014 09:30:16

pt.kbely
Člen

Klobouk dolu, velmi zdařilé dílo. Je to asi individuelní, ale mně se ta červená líbí. Svůj invertor jsem stříknul ohnivou červenou, i když je pravda, že mi zbyla po opravě sekačky. 50Hz svářečku, kterou jsem dělal před 34 roky o prázdninách, tedy také z toho co jsem našel nebo vyžebral na brigádě. Platil jsem pouze 4ks 50A diod, 50kč/ks, ty jsem poté vyměnil  s dalším člověkem za 2ks 200A, dále 2ks koleček a barvu a propisot.  Tenkrát si měď nikdo nedovolil dát do sběru, takže starší cívky nebo celá trafa byly volně přístupné v kontejneru. Stříkal jsem také červeně (možná nějaká úchylka), panel z textitu na žluto, aby byl zřetelný popis z černého propisotu.
Řekl bych, že pouze malé procento lidí je schopno dotáhnou podobnou věc do konce, tj. včetně slušného krytu, a ne do nějaké přepravky, chlebníku nebo krabice od PC, navíc s omezenými zdroji, jako ve vašem případě.

#190 28-03-2014 00:42:29

Edison
Člen

zdravim chlapi, dnes bolo regionalne kolo, prace rozne a zaujala ma praca s nazvom ELEKTRIKA ZVARACKA, bol som zvedavi co to je tak som to siel okuknuť...velka buda na privesnom voziku, otvoril chlapec bočny kryt vidim trafko pametam ze bolo plašťoveho typu, chladiče a tam dve diody a dve tyristory T15-160(ružove) predny panel kontrolky same, plno poťakov, jeden velky na regulaciu prud prepinače...a pytam sa to je tyristorova mašina? že hej...tak som poprosil dotyčneho ze by som rad nahliadol do riadenia dal predny kryt dole a pozeram doska dosť podobna ako vo WTU zvaračkach(tie kazety) pozriema sa lepsie a na doske napisane TIG 30 a ja v hlave len ahááá sak to je len ta nadstavba vstavana zo zvaračkou do jednej plechovej krabice, a za tou doskou bolo riadenie z WTU200 a tak len skušobna otazka von: ako si riesil synchronizovanie? no blbsiu odpoved dat nemohol ze tyristory zapina v nule big_smile ja len pozeram na neho že čo. nechal som to tak isiel som speť do triedy kde už prebiehali prezentacie, najprv som prezentoval ja, vsetko slo ako malo, znova som spravil jednu navarovu husenicu. on isiel predposledny...mal tam videa ako s tym zvaral, aj elektroda aj TIG, porota sa nepytala nič a ja som si tu chvilu nemohol odpustiť big_smile prosim ťa ako si riešil synchronizovanie zo sieťou a ako je riešene budenie tyritorov? k synchronizovaniu uz nepovedal nič a k tomu budeniu ze su tam trafka tak sa pytam ake? jadro? ako ich navinul(aj ked som vedel že nie) či je to bifilar alebo to je vinute vedla seba...tak len čosi zahapkal a potom to zneho vyšlo že je to orafane z WTUčka big_smile a ja ouu tak som si myslel že sa dozviem nejake tie poznatky ohladom stavby riadeneho usmernovača a ty si vpodstate spojil zariadenie tig 30 a WTUčko do jednej budky, táák nič potom. to bol koniec. Cely ten čas tak vrazedne na mna pozeral big_smile

Editoval Edison (28-03-2014 00:57:45)

#191 28-03-2014 01:03:10

JARDA V
Člen

Edison napsal(a):

zdravim chlapi, dnes bolo regionalne kolo, prace rozne a zaujala ma praca s nazvom ELEKTRIKA ZVARACKA, bol som zvedavi co to je tak som to siel okuknuť...velka buda na privesnom voziku, otvoril chlapec bočny kryt vidim trafko pametam ze bolo plašťoveho typu, chladiče a tam dve diody a dve tyristory T15-160(ružove) predny panel kontrolky same, plno poťakov, jeden velky na regulaciu prud prepinače...a pytam sa to je tyristorova mašina? že hej...tak som poprosil dotyčneho ze by som rad nahliadol do riadenia dal predny kryt dole a pozeram doska dosť podobna ako vo WTU zvaračkach(tie kazety) pozriema sa lepsie a na doske napisane TIG 30 a ja v hlave len ahááá sak to je len ta nadstavba vstavana zo zvaračkou do jednej plechovej krabice, a za tou doskou bolo riadenie z WTU200 a tak len skušobna otazka von: ako si riesil synchronizovanie? no blbsiu odpoved dat nemohol ze tyristory zapina v nule big_smile ja len pozeram na neho že čo. nechal som to tak isiel som speť do triedy kde už prebiehali prezentacie, najprv som prezentoval ja, vsetko slo ako malo, znova som spravil jednu navarovu husenicu. on isiel predposledny...mal tam videa ako s tym zvaral, aj elektroda aj TIG, porota sa nepytala nič a ja som si tu chvilu nemohol odpustiť big_smile prosim ťa ako si riešil synchronizovanie zo sieťou a ako je riešene budenie tyritorov? k synchronizovaniu uz nepovedal nič a k tomu budeniu ze su tam trafka tak sa pytam ake? jadro? ako ich navinul(aj ked som vedel že nie) či je to bifilar alebo to je vinute vedla seba...tak len čosi zahapkal a potom to zneho vyšlo že je to orafane z WTUčka big_smile a ja ouu tak som si myslel že sa dozviem nejake tie poznatky ohladom stavby riadeneho usmernovača a ty si vpodstate spojil zariadenie tig 30 a WTUčko do jednej budky, táák nič potom. to bol koniec. Cely ten čas tak vrazedne na mna pozeral big_smile

A takto si vyrábíš nepřátele na celý život. sad smile
A nebo možná ne. smile smile smile

Editoval JARDA V (28-03-2014 01:04:00)

#192 28-03-2014 07:13:02

tomvec
Člen
Místo: Kojetín

Doba je zlá, tak se musí poprat. Je vidět že se nebojí. Kdyby držel hubu, tak by to borec s tím bastlem třeba vyhrál. Taková prezentace s videem a hosteskama udělá svoje :-)

#193 29-03-2014 19:53:33

Voitano
Člen

Zdar svar,
tak vyvstala potřeba něčeho na svařování, staré klasické trafo už nějak není regulovatelné. Tak jsem se rozhod pro stavbu invertoru, bude stačit do 100A s následnou úpravou na COčko( vaření na autě). Prvotní záměr byl invertor podle pana Skřivánka, nakonec po zvážení zvýšené náročnosti na komponenty( 2x více tranzistorů, než u topologie propustného zdroje se dvěma spínači, náročnější sekundár trafa, oddělovací kondenzátory na primáru).  Proto jsem tak nějak přehoupnul k zapojení dle Danyka. Trafo mám 2x jádro EC70 H21( snad bude stačit), spínací tranzistory 2x paraleně BUZ64, výstupní diody 8x KYW31-150 - bylo to zadarmo, na experimenty jsem nechtěl používat nové součástky. Momentálně jsem to zkušebně pustil na 50A. Ale svařování malými proudy nějak není ono, budu muset experimentovat s tlumivkou: Zatím jsem měl tlumivku 2x EC52 H21 asi 8závitů mezeru jsem zatím dal 1-2mm. Zřejmě budu muset dodat ještě jednu tlumivku.  Prozatím dávám do kupy  mechanicky silovou část. Objednal jsem podavač drátu, motor jak prase, 24V 3,5A. To budu muset ještě udělat další zdroj na pohon podavače.  V práci jsem ze zvědavosti rozebral invertor Kuthrieber 145, jak to mají pořešeno. Překvapilo mě, že tlumivka je z trafoplechů a né z feritu (asi to nebudou obyč trafoplechy) . Snad se mi podaří s feritem dosáhnout stejných svařovacích vlastností ako u Kitinu. Další porod bude odlazení režimu pro CO sváření. Zatím jsem pročítal popis svářečky ze Kbel :-) no uvidím jak se bude dařit vařit.

Editoval Voitano (29-03-2014 19:53:55)

Elektronik - lepič

#194 29-03-2014 20:26:02

spectrista
Člen

Voitano napsal(a):

...V práci jsem ze zvědavosti rozebral invertor Kuthrieber 145, jak to mají pořešeno. Překvapilo mě, že tlumivka je z trafoplechů a né z feritu (asi to nebudou obyč trafoplechy) ....

Máte špionážní fotografii vnitřku? Určitě nejsem sám kdo by si rád pohnojil oko :-)

#195 29-03-2014 20:39:19

Voitano
Člen

Tak foto nebude problém, nic extra tam není, je to obyč invertor. Myslám že v manuálech jsou taky nějaké fotky invertorů zevnitř, i když né detailní. Nejsem si jistý, ale i v CO agregátech jsou desky velmi podobné deskám z MMA svářeček, zajímaly by mě jen úpravy pro CO sváření.

Elektronik - lepič

#196 29-03-2014 21:28:59

Edison
Člen

upravy na zvaranie CO2? tak ako hovori teoria je tam mensie U naprazdno nejakych 30V a prud trocha večši, to by som radsej ubral zo zavitov trafa, ja mam 6 tak by som tam dal co ja viem 4? napetie ide dole, prud hore....dalej je potrebna napetová vezba kedze na zvaranie MAG je potrebny napetový zdroj ktory sa snazi udrzat napetie konštantné

#197 29-03-2014 23:05:02

Edison
Člen

nejake dalsie foto
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1715_snimka336.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1715_snimka333.jpg

#198 30-03-2014 01:53:12

Voitano
Člen

Vypadá to pěkně. Já plánuju udělat jeden kousek na CO2 a jeden na elektrody, kvůli přenositelnosti. Je mi jasné , že CO2  je napěťová charakteristika, MMA je proudová. Největší potíže očekávám pouze u tlumivek, než najdu vhodné počty závitů a mezery v jádře pro daný materiál jádra, aby to mělo dobré vlastnosti.

Elektronik - lepič

#199 30-03-2014 07:48:13

SO 545
Člen

Mazacka praca...to je nieco co mladsim chyba. CHCIET. Chvala ze nie vsetkym.

#200 30-03-2014 08:44:38

Rellik
Člen

Mašinka vypadá velmi slušně. Jen bych měl jednu výtku k přednímu panelu: Bylo by vzhledem k ovládání lepší umístit svorky na kabely pod ovládací prvky. Pak by to nemělo chybu! wink Je vypočítaný nějaký zatěžovatel? Pokud má na 100% aspoň 80A je to snad lepší než běžně dostupné svářečky. smile

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla