SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 06-03-2007 18:43:53

aumirek
Člen
Registrovaný: 05-03-2007
Příspěvky: 149

Tlak co2

Mám takovou prosbu koupil jsem levně starší svářečku a používám flašku s hasičáku redukční ventil s autogenu nevím ale jakej tlak co tam nejlépe nastavit dík za každou radu

Offline

 

#2 06-03-2007 19:53:24

Petr
Moderator
Registrovaný: 10-02-2007
Příspěvky: 703
Web

Re: Tlak co2

Pořiď si někde ve svařecí technice průtokoměr na CO2. Je to  taková plastová trubička s kuličkou a stupnicí. Přiloží se to na hubici hořáku a průtok si nastav cca na 15 - 17 litrů.

Editoval Petr (06-03-2007 19:54:08)

Offline

 

#3 01-05-2007 20:56:26

patas
Člen
Registrovaný: 15-04-2007
Příspěvky: 56

Re: Tlak co2

podle chytre knizky by mely byt optimalni hodnoty asi takhle:
proud v A               l/min pro Ocel
az 80A                    6-8
100-150A                8-10
150-250A                10-12
250-350A                12-15
nad 350A                 15-18

Offline

 

#4 02-05-2007 10:22:56

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1153
Web

Re: Tlak co2

Jo, ty hodnoty z předešlé tabulky jsou správně. Ale aby se toho nemuselo pamatovat tolik, běžně se používá poučka o desetinásobku průměru drátu. Tedy pro drát 0,8 mm nastavit průtok 8 litrů/min. Pro 1,0 pak 10 l/min a pro 1,2 dát 12 l/min. Pokud jsou problémy (třeba s průvanem), nastaví se průtok vyšší, ale v žádném případě by neměl překročit cca 20 l/min. Pak totiž dochází k podtlakovému přisávání vzduchu do ochranné atmosféry a svarová lázeň oxiduje stejně jako kdyby tam žádný ochranný plyn nebyl... Redukční ventil pro svařování MIG/MAG by měl být vždy vybaven ukazatelem průtoku (nikoliv tlaku). Pokud ne, tak je dobré si pořídit ten zkušební průtokoměr, jak píše Petr.

Offline

 

#5 16-05-2007 07:56:10

Wehrner
Člen
Registrovaný: 16-05-2007
Příspěvky: 49

Re: Tlak co2

Zdravím,
v návaznosti na uvedené informace, bych se rád dotázal, jak je to s použitím předehřevu, a od kolika l/min je nutné ho začít používat. Dále jenom na okraj: má předehřev vliv na kvalitu sváru (ochlazování), nebo jenom chrání armaturu před zamrznutím. Díky W.

Editoval Wehrner (16-05-2007 07:56:42)

Offline

 

#6 16-05-2007 13:27:52

Witt
Člen
Registrovaný: 03-05-2007
Příspěvky: 11

Re: Tlak co2

to Wehrner. Co já vím, tak se dělají ventily s ohřeveme, aby nezamrzaly při dlouhém svařování. Vliv na teplotu plynu na hořáku (a potažmo sváru) bude podle mě minimální. Použití výhřebu je spíše ovlivněno délkou sváření.

Offline

 

#7 17-05-2007 20:10:09

patas
Člen
Registrovaný: 15-04-2007
Příspěvky: 56

Re: Tlak co2

presne tak predehrev na ventilu je pro zaruceni prutoku plynu pri vetsim dlouhodobem odberu aby ventil nezamrzal.

Offline

 

#8 24-07-2007 08:15:17

Wehrner
Člen
Registrovaný: 16-05-2007
Příspěvky: 49

Re: Tlak co2

Zdar,
potřeboval bych poradit s výměnou poškozené převlečné matice na vstupní části redukčního ventilu CO2. Jedná se o starší typ KU-5 s předehřevem a průtokoměrem. Nevím, zda-li je vstupní trubička do těla ventilu nalisovaná, nebo je tam závit - nechci to rvát "na silu". Povolit to nešlo. Na vstupní trubičce je navíc navlečen předehřev, jehož topné těleso je kolem trubičky ovinuté, tudíž toto nejde také sundat. Na obrázku je červeně zvýrazněná zmiňovaná část.
Díky za rady Wehrner

http://www.kraftstoff.ic.cz/web_share/CO_valve.jpg

Offline

 

#9 03-08-2007 10:49:36

Wehrner
Člen
Registrovaný: 16-05-2007
Příspěvky: 49

Re: Tlak co2

Zdar,
ještě bych měl jeden - možná stupidní - dotaz. V hospodě jsem totiž obdržel na následující problém dvě rozdílné odpovědi a to od "profíků" ...otázka tedy zní: Od které hrany levitující části průtokoměru se odečítá skutečně množství proudícího plynu - od spodní špičky, nebo od horní rysky???
Pro názornost jsem to vyznačil v příloze červenými linkami. Celkove činí diference cca 1/4 celkového rozsahu (tj. asi 5l/min) takže je to dost.
Dík za odpovědi Wehrner

http://www.kraftstoff.ic.cz/web_share/CO_valve2.jpg

Offline

 

#10 03-08-2007 10:54:15

lukas
Člen
Registrovaný: 19-04-2007
Příspěvky: 466

Re: Tlak co2

meri to od te horni casti a jinak myslim si ze je to tam na zavit

Editoval lukas (03-08-2007 11:00:21)

Offline

 

#11 03-08-2007 10:58:24

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1153
Web

Re: Tlak co2

Přesně tak. Odečítá se to od horní hrany. Zaměřovat oko na špičku by bylo dost nepraktický smile Jinak ta trubka je na závit (akorát teď z hlavy nevím, jestli levý nebo pravý. Ale myslím, že pravý). Opravdu to chce dost síly na povolení, ale jde to. Ten předehřev je na té trubce navléknutý. Stačí zezadu povolit ty šroubky, aby se volně "bimbal" a pak ho po vyšroubování trubky normálně stáhnout. Jinak vyndat nejde. Je tam topná spirála ovinutá kolem té trubky.

Offline

 

#12 03-08-2007 12:01:26

pkod
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 26-07-2007
Příspěvky: 211
Web

Re: Tlak co2

lukas napsal(a):

ja jsem si koupil s rafickovym prutokomerem bez ohrevu ten rucickovy tolik nezamrza a byl levnejsi

Ja ted shanel redukci mezi co2 a argonem. Nesehnal jsem. V jedne nejm. prodejne jsem (poptava jsem redukci) s prodavaci debatoval o tom, zda rucickovy prutokomer je vubec prutokomer. Podle meho je to pouze tlakomer a s realnym prutokem udaj nema mnoho spolecneho. Prodavaci argumentuji  "ze to tak maji vsechny redukcaky" a ze to proste funguje. Koupil jsem nakonec ten prutokomer na hubici. Mel ten rucickovy nekdo rozebrany? Meri opravdu prutok?

Editoval pkod (03-08-2007 12:02:19)

Offline

 

#13 03-08-2007 12:40:44

Zelenej
Člen
Místo: Humpolec
Registrovaný: 08-05-2007
Příspěvky: 176

Re: Tlak co2

Ahoj pkod správně by jsi měl vždy měřit ručním průtokoměrem na hubici protože můžeš mít bohden někde skřípnutej nebo špinavej a tím se mění i průtok plynu v hubici.. proto by mělo být orientační nastavení plynu na redukčním ventilu a potom doměření na hubici.. smile Jinak k tomu průtokoměru já měřím průtok u horní hrany... a jestli průtokoměr nebo rafičku myslím si že je to jedno.. protože určitě průtok plynu se rovná nějakému tlaku tak potom stačí upravit stupnici na manometru a je to.. smile což je už z výroby.. smile a osobně já mám radši průtokoměr protože to tam hezky lítá skáče ta kuželka.. wink tongue a hlavně je dobře vidět ze vech stran.. smile

Offline

 

#14 03-08-2007 12:41:52

lukas
Člen
Registrovaný: 19-04-2007
Příspěvky: 466

Re: Tlak co2

ja mam taky radsi kulicku ale ta cena

Offline

 

#15 03-08-2007 13:20:34

pkod
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 26-07-2007
Příspěvky: 211
Web

Re: Tlak co2

lukas napsal(a):

urcite meri prutok protoze jsem delal pokus a a kdys jsem tocil s prutokomerem tak muj digitalni prutokomer meril stejne

Muzete prosim jen pro zajimavost  napsat co ukazuje rucicka prutokomeru pri zavrenem el. ventilu ve svarecce a pustenem plynu do redukcaku? Pokud "0" tak si ho asi taky koupim. Zatim mam pro zacatek jenom redukcak bez budiku.

Offline

 

#16 03-08-2007 14:38:21

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1153
Web

Re: Tlak co2

Ručičkový průtokoměr opravdu není nic jiného, než manometr ocejchovaný jako průtokoměr. Takže při uzavřeném elmag. ventilu ve svářečce ukazuje ještě větší "průtok" než při svařování. Ve skutečnosti totiž měří tlak a ten tam je. Když se začne svařovat a otevře se elmag. ventil, tlak poklesne a pak teprve můžeme odečítat na stupnici správný průtok. Pak už to měří docela přesně. Proto taky má spousta céóček funkci "Test plynu" která pustí elmag. ventil. Bez proudu a bez posuvu drátu. Aby se ten průtok dal seřídit při opravdu protékajícím plynu...

Offline

 

#17 03-08-2007 19:44:03

Petr
Moderator
Registrovaný: 10-02-2007
Příspěvky: 703
Web

Re: Tlak co2

Docela zajímavé téma. Nedalo mi to a udělal jsem si malý test. Použil jsem ručičkový průtokoměr, digitální invertorový pulzní zdroj a speciální software na měření skutečných hodnot. Při stlačeném tlačítku testu plynu, jsem si nastavil 16 l/min. Jaké bylo mé překvapení, když skutečné hodnoty byly o 4 l nižší. Podotýkám, že manometr byl úplně nový a ve spojích nedocházelo k žádnému úniku. Jen nyní nevím kde je chyba, protože jsem neměl obyčejný měřič průtoku na hořák.

Editoval Petr (03-08-2007 20:08:54)

Offline

 

#18 03-08-2007 21:27:46

lukas
Člen
Registrovaný: 19-04-2007
Příspěvky: 466

Re: Tlak co2

me to meri presne

Offline

 

#19 06-12-2007 08:30:44

kreisinger
Člen
Registrovaný: 06-12-2007
Příspěvky: 2

Re: Tlak co2

Zdravím všechny,

nevíte jestli se dá někde sehnat průtokoměr k red. ventilu s předehřevem,který je zobrazen na obrázku výše?Mě se nějak rozlétl.
Dík,Petr.

Offline

 

#20 06-12-2007 09:27:27

Zelenej
Člen
Místo: Humpolec
Registrovaný: 08-05-2007
Příspěvky: 176

Re: Tlak co2

Offline

 

#21 07-12-2007 10:00:19

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 3587

Re: Tlak co2

Rád rozsoudím všechny odpovědi k průtokoměrům. Ve firmě máme předepsáno každoroční kalibrování průtokoměrů, které provádí nezávislá firma. Ani svým drahým kalibračním přístrojem nedokáže určit skutečný průtok plynů na systémech s tlakoměrem. Protože svařujeme robotizovaně, je to velmi důležitý parametr. Proto jsme postupně vyměnili tlakoměrové systémy za skutečné průtokoměry se skleničkou přímo na redukčním ventilu. Od té doby jsou kalibrace v pohodě. Doplňkové měření seřízení průtoku směsi Ar + CO1 přímo na hořáku hadičkovým měřidlem pak spolehlivě ukáže na případné úniky mezi výstupem z průtokoměru a hubicí hořáku.

Offline

 

#22 09-12-2007 14:52:43

power156
Člen
Registrovaný: 10-08-2007
Příspěvky: 68

Re: Tlak co2

Já jsem ten průtok taky nastavoval, došel jsem do spec. obchodu a tam mi pověděli  že to málokdo kupuje, že je to zbytečnost( asi pro takovéto běžné sváření doma) tak mi dal návod jak to vyštelovat , tak jsem si stim chvíli hrál a šteloval a jde to krasně vyštelovat, je to poznat na kvalite sváru ,

Offline

 

#23 02-08-2019 12:09:50

vaclavka
Člen
Místo: Harrachov
Registrovaný: 23-05-2015
Příspěvky: 24

Re: Tlak co2

Dobrý den. Mám dotaz. Na jak dlouho orientačně vystačí CO2 lahev 1litr. Mam hobby svářečku a přemýšlím na přechod s trubičkového drátu na svařování s bombou. Používám drát 0,6mm A příležitostně si dělám opravy na autě. Děkuji


Svařovací střídač Dnepr-M SAB-258DPA

Offline

 

#24 02-08-2019 12:37:33

Výska
Člen
Místo: Šluknov
Registrovaný: 11-07-2016
Příspěvky: 37

Re: Tlak co2

Litrová lahev nemůže ani při domácím "šmrdlání" nemůže vydržet příliš dlouho. Řešil jsem před nedávnem podobnou věc, nakonec jsem si koupil lahev Corgonu (82% /18%) o velikosti 10l v Německu. Do vlastnictví, s naplněním žádné problémy a kvalita svařování je taky lepší oproti čistému CO-čku. Na druhou stranu ti CO-čko naplní, nebo přepustí kdejaký akvarista, nebo plnírna. Asi bych zainvestoval 3 - 3,5tis. do lahve a budeš mít klid.


EWM Phoenix 301 Concept puls FKG
EWM Triton 180 AC/DC

Offline

 

#25 02-08-2019 12:55:15

jao
Člen
Místo: Bratislava
Registrovaný: 19-10-2015
Příspěvky: 213

Re: Tlak co2

Podľa tlaku vo fľaši. Ak je natlakovaná na 150 barov, vo fľaši je 150 litrov. Pri výstupnom tlaku 6l za minútu to vychádza na teoretických 25 minút.

Editoval jao (02-08-2019 12:57:31)

Online

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS