SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 18-11-2011 08:29:12

Laco-welder
Člen
Registrovaný: 20-10-2011
Příspěvky: 98

Re: velikost svaru

Radim napsal(a):

Politika německých firem je taková, zadávat výrobu komponent mimo Německo, kde je co nejlevnější práce, ale ještě v EU, aby mohli práci mít dobře pod dozorem a aby nemuseli blbnout skrz proclívání a aby to mohli dovézt rychle kamióny přesně na určený den až hodinu. To blbnutí kolem jakosti je potom jen nástroj, jak srazit cenu výroby komponent ještě níž pod cenu dohodnutou předem, klidně až pod výrobní náklady firmy. To potom záleží  na tom, jak kvalitní je manažment firmy, jak si to dokáže ohlídat.
Potom se dělníci u nás diví, za jak málo peněz a v jakém hnusném prostředí musí dělat.......
V Německu to potom smontují , dají tomu německou značku a cenu a mají z toho německý zisk....

Přesně tak,

co zamyšlel velký Vůdce, kdesi v 30-letech minuleho století,

to němečtí průmyslnici do bodky naplnili.

Offline

 

#27 18-11-2011 10:08:41

franišek
Člen
Registrovaný: 10-05-2011
Příspěvky: 636

Re: velikost svaru

no ono to nejsou jen německé firmy. Funguje i v čechách a je to docela mazec. Dám příklad': Jedna nejmenovaná Firma získá velkou zakázku nad její výrobní možnosti. Tak ji nenapadne nic lepšího než ji rozdělit a nechat vyrobit u menších firmiček. Myslí si bude čistý groš a bez práce. Ale jenže nepočítá s tím že menší firmy to trošku pokazí a tak se stane že při kompletaci a následném prodeji se zákazník šprajcne a začne smlouvat o ceně. Ne jednou se stalo že se opravuje neopravitelné a nebo se snížila cena skoro  o 50%. A to hlavně kvůli kvalitě svarů. Nedělají to jen němci ale i rusové a každý kdo má něco koupit a nechce se mu platit.

Offline

 

#28 01-02-2012 09:23:00

jaczub
Člen
Místo: Jihomoravský kraj
Registrovaný: 28-04-2009
Příspěvky: 67

Re: velikost svaru

jirkati napsal(a):

...Jak takový svár vyrobit je otázka rukou a svářečského umění, důležitým faktorem je, že musí být natavená vnitřní hrana svarového spoje. Do uváděné velikosti sváru a = 6 půjde o jednovrstvý svár. Ještě je dobré vědět, že velkou roli hraje i tloušťka svařovaného materiálu...

Ještě bych doplnil, že výsledek také může ovlivnit velikost (průměr) přídavného materiálu.

Jinak k této diskuzi: WOW ... Je opravdu vidět, že si svářeči odvykli u práce přemýšlet, a stále více sklouzávají do pozice "seru na všechno". V diskuzi se objevují dvě názorové skupiny. Jedna je ze strany spíše svářečů, druhá ze strany spíše technologů (plus bourač smile )
Rozumím oběma stranám, ale některá tvrzení, která zde zazněla, jsou opravdu dechberoucí. Není možné se proto divit, že např. v jedné firmě, kde dělají jevištní techniku mají neustálé problémy s dodržováním kvality ve svařování. Dokonce i taloši dokážou stejný výrobek udělat mnohem lépe a kupodivu i levněji. Inu spousta starých struktur svářečstva není schopna pochopit, že zákazník platí. Argumenty "to musí držet, je to předimenzované, vždycky to tak stačilo" absolutně nejsou na místě. A z vlastní zkušenosti vím, že staří svářeči častokráte svým hloupým a laxním přístupem, kazí i ty mladé, kteří třeba i mají nějaké povědomí o výkr.dokumentaci, normách kvality a pod.
Takhle se přes nás celej svět přehrne, jen to hvízdne.

Offline

 

#29 01-02-2012 13:23:11

franišek
Člen
Registrovaný: 10-05-2011
Příspěvky: 636

Re: velikost svaru

A prč bych na všechno nesral. Dostanu výkres a pak se snažím něco složit a posléze zavařit. A pak je tam takové drobné číslo ktré značí kolik času na tom mam strávit. A za ten splněný čas mám prémie ne za kvalitu ale za normu. Tak si to pak spočítej sám. A myslíš kolego že když budo mít pěkné sváry (dle čsn... A) tak dostanu víc peněz. NE čsn...C bohatě stačí hlavně ať je norma.

Offline

 

#30 01-02-2012 13:51:36

jaczub
Člen
Místo: Jihomoravský kraj
Registrovaný: 28-04-2009
Příspěvky: 67

Re: velikost svaru

Sám sis na to odpověděl ve svém předchozím příspěvku wink

Offline

 

#31 01-02-2012 15:45:10

HL.starik
Člen
Místo: Ostrava
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 29

Re: velikost svaru

Neuznávám kvantitu před kvalitou. Ale na druhou stranu se vůbec nedivím některým zaměstnavatelům že jsou jací jsou, když jejich zaměstnanci místo toho aby si vážili času který jim byl poskytnut aby práci udělali precizně tak to odflákli a radši se někde zašili. Takhle se kazí dobří zaměstnavatelé. A potom tu jsou ti HAMOUNI a to je kapitola sama osobě. Nejvíce mě štve na tom to že nás pracovní systém dovedl k tomu aby nám zaměstnavatel mohl říci ,,nelíbí se ti můžeš jít za branou jich čeká deset na tvoje místo" no a ty co uděláš sklopíš uší a jdeš si sednout zase k pásu a odvádíš výkon opět rychle a mizerně Proč? protože živíš rodinu.
A na konec jsou tu dělníci nemluvím jen o svařečích  kteří nemusí škemrat o práci ale práce si je najde sama. Není jich mnoho ale vězte že za úspěchem stojí preciznost a píle a ne přetmelené svary nebo neznalost výkresových značení.
Tak PRACI ZDAR A PEVNY SVAR

Offline

 

#32 01-02-2012 16:27:34

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: velikost svaru

HL.starik napsal(a):

Nejvíce mě štve na tom to že nás pracovní systém dovedl k tomu aby nám zaměstnavatel mohl říci ,,nelíbí se ti můžeš jít za branou jich čeká deset na tvoje místo" no a ty co uděláš sklopíš uší a jdeš si sednout zase k pásu a odvádíš výkon opět rychle a mizerně Proč? protože živíš rodinu.

No, z hlediska toho konkrétního svářeče je to špatně, ale z celkového hlediska je to dobře, ne? Nemít možnost toho, kdo nepracuje podle představ firmy, nahradit někým jiným, taky by firmy odváděly v průměru mizernou práci a potom ta práce, co se ještě včera dělala tady, by se mohla zítra dělat někde na úplně jiném kontinentu. 
Stačí se podívat na Španělsko, odboráři si tam vymohli to, že tam jsou takoví zaměstnanci velmi obtížně propustitelní a nyní tam mají pomalu 25 % nezaměstnanost.

Offline

 

#33 01-02-2012 18:06:04

HL.starik
Člen
Místo: Ostrava
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 29

Re: velikost svaru

Tak to mě se to teda vůbec nelíbí souhlasím s tebou franku. jestli si vzpomínáte v kolika chodili svařeči do důchodu předtím a jak je to teď v 55 šli, už jen tohle svědčí o úpadku vážnosti dělnické společnosti.

Editoval HL.starik (01-02-2012 18:07:46)

Offline

 

#34 01-02-2012 18:53:32

miko9999
Člen
Registrovaný: 01-02-2012
Příspěvky: 8

Re: velikost svaru

jestli jsen nedocetl a nepochopil! tak sirka svaru je sirka materialu? ja zacinam mam co2 1 mesic a mystr nas to tak ucil je to tak??standa

Offline

 

#35 01-02-2012 20:26:54

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: velikost svaru

Pro miko9999 - na pravé straně je u každého příspěvku číslo. Najděte si číslo 3 a napište si na papír tam rozepsané vzorečky a bude vám to jasné. Pokud ne, doplním, co bude potřeba.

Offline

 

#36 09-02-2012 14:29:42

peton
Člen
Registrovaný: 30-09-2010
Příspěvky: 25

Re: velikost svaru

Nazdar kolegovia
Nedá mi nezapojiť sa do diskuzie. Začnem zvrchu, od hlavy. Niekto vo firme prijme zákazku a povie, či na to majú kapacity a vybavenie. Výkresová dokumentácia je daná. Na základe toho technológ vypracuje pracovný postup. Súčasťou zmluvy by mali byť aj príslušné normy na kontrolu dĺžkových rozmerov a na kontrolu zvaru. Sú to medzinárodne platné normy. Dohodne sa trieda presnosti, z ktorej vyplývajú tolerancie a odchýlky. Tie by mal ovládať OTéKár a zváračský dozor. Každý zvárač má svoj rukopis a kresbu zvaru. Zvar by nemal byť podkročený, ani zbytočne zosílený. Veď to musí udržať, nie vždy platí.  Dokresliť zvar tmelom je nezmysel. Je úplne jedno, akým spôsobom zvárania je zvar vyhotovený. Žiaľ v mnohých prípadoch manažment firmy vidí len, koľko na tom trhne. Kvantita na úkor kvality. Sami pritom keď idú niečo kupovať (kovový nábytok, auto,...) chcú len kvalitu. A zas čo najlacnejšie. Myslia si, že zo Západu kúpia kvalitnekší výrobok. Lenže ten sa v prvopočiatku vyrobil v bývalom "východnom bloku". Je to potom bludný kruh. Chlapi, pamätajte si, že dobrí zvárači si držia kvalitu. Na Úrade práce a po krčmách sedia len ..... a tí Vás svojou "kvalitou" nenahradia. Tak mnoho zdaru a chuti do zvárania.

Offline

 

#37 09-02-2012 17:11:48

franišek
Člen
Registrovaný: 10-05-2011
Příspěvky: 636

Re: velikost svaru

Frank napsal(a):

Radime, já jsem přesvědčen o tom, že se musí jednat podle nějakých pravidel. A to na obou stranách. Jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec. A na to by právě měla dohlížet odborová organizace. To znamená, že si svévolně zaměstnavatel nemůže vyhodit zaměstnance jen pro to, že se mu znelíbí, ale musí mu dokázat jeho prohřešky. A naopak! Pokud zaměstnanec prokazatelně je lempl, nemůžou se ho odbory zastávat. A s tím stěhováním výroby na "jiný kontinent", to je další svinstvo a další porušení pravidel těmi velmi, převelmi bohatými, kteří mají furt "málo"!!! Ti mají, bohužel, takový vliv na vlády, že si tuto možnost protlačili. Žádná pravidla neuznávají, pouze prosazují svůj zájem. O jejich morálce a zodpovědnosti ke společnosti raději pomlčím. Tím zdecimovali třídu pracujících. Místo toho by jim vlády za takový čin měly jejich příjmy z takových sviňáren patřičně zdanit!!! Ono by je potom stěhování na jiné kontinenty možná přešlo. Dokud to tady tak bylo, byl tady (v USA a na Západě vůbec) ráj na zemi. Minimální nezaměstnanost, velmi slušné výdělky a vymoženosti. Prostě vyvážená společnost. Kapitalista měl sice menší zisk, zato dělník si vydělal plat a ne almužnu. Tím mohl utrácet a podporovat další. Obchodní společnosti ap. Takhle to všude jde od deseti k pěti, akorát pár procent těch nejbohatších se staly ještě bohatšími.  Jestli se vám toto líbí, potom žasnu.

Franku jak tady káráš radima se dost dobré ale ti co vymysleli ty normohodiny mají představu o práci úplně jinou. A to že nahradíš jednoho za druhého je krásná teorie co stojí hodně peněz. Zaměstnanec se skušeností a znalý poměrů na daném pracovišti má produktivní čas něco kolem 85% a tedka si vem že zaměstnáš někoho nového ale politicky spůsobilého a ten než získá rozhled bude mít produktivní čas 45% ale usmívá se nepičuje a hlavně nemusíš mu zaplatit to co těm s praxí.

Offline

 

#38 10-02-2012 09:24:09

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: velikost svaru

To je stejné u všeho normování. V lakování taky. Jestliže má stříkací pistole uváděný výkon 0,6 litru vystříkané barvy za minutu , neznamená to, že nastříkání  dílce, na který je potřeba 6 litrů barvy, bude možno znormovat za 10 minut.  Musí tam být nutně započteny režijní časy, jako je příprava , kontrola , čištění atd výrobního zařízení stejně tak jako příprava vlastního dílce atd a nakonec , pokud má pracoviště ten charakter, i konkrétní placené přestávky.
Dříve byli normovači často bývalí dělníci nebo starší zkušení či patřičně vyškolení, takže tohleto dělali automaticky. Dneska podle těch hlupáků, co si říkají personalisté,  jsou starší neperspektivní, protože se neumí dostatečně rychle hýbat a pokud dostanou od nadřízených hloupé nesmyslné příkazy, ozvou se a neplní je. Tak na tyhlety místa berou mladé a nezkušené a ti tam potom pálí do norem takové nesmysly.

Co se týká přemísťování firem na jiné kontinenty, nechápu,proč by to měl být podraz. Je to přesně naopak, sen všech kapitalistů je pro výrobu uzavřít hranice, aby neměli žádnou levnou zahraniční konkurenci a mohli na svoje výrobky nadsazovat nesmyslně vysoké ceny bez obav z  toho, že je neprodají. A mít z  toho tak ony příslušné  obrovské zisky. A taky nemuset tolik investovat do jejich vývoje a zdokonalování.  S tím  se přirozeně svezou i paraziti odboráři. Protože komě dohledu na pracovní prostředí a pár dalších skutečně užitečných věcí jsou ve většině své činnosti odboráři ze své podstaty naprostí paraziti.  Kteří když se nechají příliš rozrůst, firmy zahubí. Například odborářské benefity domluvené v 80 a 90 letech minulého století byly jednou z příčin, proč automobilka GM měla v roce 2008 zhruba třikrát horší produktivitu mež její konkurence, automobilky asijských výrobců fungujících v USA. GM musela od státu dostat podporu mnoha miliard dolarů a projít řízeným bankrotem, aby se těch parazitických odborářských závazků zbavila a přežila. Což se podařilo a nyní prosperuje. Velké potíže s odboráři má momentálně třeba i firma Boeing, co jsem zachytil, mají se nějak snažit ovlivňovat to, aby výroba dílů pro tuto firmu byla umísťována v těch státech USA, kde jsou vyšší výrobní náklady.
A tak by se dalo pokračovat furt dál, kde odboráři vstoupí a pořádně se tam rozkročí, 100 let firmy neprosperují, krachují a lidi ztrácejí práci, napsáno s mírnou nadsázkou.

Krásně je to vidět dneska třeba na chytrých telefonech a podobných serepetičkách. Kdyby si vzájemně nekonkurovali Apple, Samsung, Nokia , Motorola a já nevím kdo ještě, netrumfovali se vzájemně co nejnižší cenou a nejdokonalejšími a nejnovějšími funkcemi, a místo celosvětového trhu měla každá z těchto firem jen svoji oblast, kde by mohla vyrábet a prodávat, byl by vývoj desetkrát pomalejší a mobil by stál desetkrát víc.

Editoval Radim (10-02-2012 10:01:34)

Offline

 

#39 10-02-2012 11:26:56

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4074

Re: velikost svaru

Díváš se na to trochu krátkozrace . Je nutno zde ponechat a udržet co nejvíce pracovních míst . Ona zase ta levná produkce , která byla odvelena na china pak má dopady . Co koupíš , stojí většinou za starou bačkoru , je neopravitelné atd . A nakonec lidé zbylí na našem území ztratí bez práce koupěschopnost a budou se muset zařadit do řady k cikánům na sociálním úřadě . Jen si vyhledej nedávný rozsudek o potrestání kartelu výrobců obrazovek , včetně hraniční firmy , která je po pár dnech provozu v řiti . Je nutné si uvědomit , že i bez odlivu pracovních míst je vzhledem k opravdovému zvýšení produktivity ročně čím dál tím méně práce uvnitř této republiky . Slovo práce nyní přiřazuji jen takové činnosti , která vydělá nejen na sebe , ale je schopna plnit i tu sociální kasu , která bude ještě více dobou zatížena . No a přidám jedem mail :
Made in Czechoslovakia - tohle by mělo zajímat každého občana ČR






Mochov východně od Prahy byl dlouhá léta považován za místo,
odkud k českým hospodyňkám plyne mražená česká zelenina.
Pokud dnes do Mochova  zavoláte a budete chtít hovořit s někým,
kdo má na starost výrobu, neuspějete. "To musíte volat do Rakouska,
veškerá výroba se  přesunula  tam, tady je už jenom obchod",
říká do telefonu spojovatelka. A skutečně. Výrobky, které jsou dnes
v obchodní síti stále prodávány
pod  značkou  Mochov, respektive Mochovská zelenina, mají na
obalu připsáno Made in  Austria. Nadnárodní koncern Ardo o přesunu
výroby obchodní partnery Informoval v listopadu loňského roku.

Podobných příběhů najdeme celou řadu, psány jsou jak přes kopírák.
Během letošního  roku zcela ukončil v Česku výrobu i koncern
Unilever. V povltavských  tukových závodech v Nelahozevsi dostalo
Výpověď přes šest stovek lidí.
Výsledkem je, že všechny rostlinné tuky, které z Nelahozevsi
do českých kuchyní putovaly (Perla, Flora, Rama, Hera) jsou dnes
dováženy z  jiných evropských závodů. Týdeník Ekonom se zajímal,
odkud k nám míří například Hera, Tradiční surovina pro vánoční cukroví.
Místem výroby  jsou polské Katowice, uvádí mediální zástupce
Unileveru  Martina Janebová. Z Polska se na český trh dovážejí i
některé cukrovinky s logem pražské čokoládové hvězdy Orion,
zrozené v roce 1896. Dnes z produkce švýcarského koncernu
Nestlé. Konkrétně Oplatka  Delissa.

Tajné  informace? U některých firem je cítit, že o tomto tématu se
baví jen  velmi nerady. Když chtěl týdeník Ekonom do koncernu Tchibo
informaci o  aktuálním místě výroby kávy Jihlavanka, nejprodávanější
kávy na našem  trhu (která se kdysi skutečně pražila v Jihlavě,
ale v roce 2005 sevýroba přestěhovala do Vídně), odpověď nedostal. Výrobní
závody máme ve  více zemích, ale konkrétní místa nesdělujeme, uvedla PR manažerka české pobočky Tchibo Eva Kadlecová.
Na  zaslané otázky nereagoval ani švýcarský koncern Hero, který na český trh
uvádí dětskou výživu pod tradiční značkou Sunar. Z údajů na obalech  lze ale dovodit, že aktuálním místem původu je převážně Velká Británie, u některých produktů Španělsko.
Přitom ještě do roku 1999 se Sunar vyráběl v Zábřehu na Moravě. Zákazníci v supermarketech si těchto  přesunů většinou ani nevšimnou, protože na obalech informace o původu chybějí či je zde uvedeno pouze Made in EU.
Navíc řadě spotřebitelů je možná ukradené, kde se co vyrábí.
Jedno by  jim to ale být nemělo. ,,Kdo tady jednou bude platit daně, z čeho  ten  stát bude žít a kde lidi seženou práci,když se všechna výroba přesune pryč?" táže se prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.

Z těchto důvodů komora chce, aby se informace o místě Výroby na obalech  povinně zveřejňovaly. Klamání spotřebitele? Kdo by neznal televizní reklamu o Pepovi ze středočeských Sedlčan? Plísňový sýr prodávaný pod  značkou >Sedlčanský Hermelín< je další ze stálic českých ledniček.
Jaké  překvapení na zákazníky asi čeká, když zjistí, že některé
šarže pocházejí z Polska. Týdeník Ekonom se opakovaně snažil od zástupců firmy  Bongrain získat k celé věci nějaké stanovisko.
Bez úspěchu.
Výrobce  přitom nijak neomluví, že polská výroba je výrazně
menšinová a dochází k ní jen tehdy, když česká mlékárna kapacitně nestíhá. Alespoň tak zní  neoficiální odpověď jednoho z manažerů. V Polsku se dnes ale  částečně vyrábí I některé sýry Lučina, další tradiční produkt sedlčanských mlékáren. Skupina Bongrain v tom ale není sama.
Konkurenční  Francouzský koncern Bel, který od roku 2000 vlastní Želetavskou sýrárnu na Třebíčsku, používá podobné praktiky. Část tavených sýrů -  chlubících se  více než stoletou značkou Želetava - vyrábí na Slovensku. Konkrétně v Michalovcích.

České značky z ciziny, to není jen záležitost potravinářského průmyslu.

Například autobaterie Akuma se dnes vyrábějí v Itálii (veškerou výrobu tam z Mladé Boleslavi přesunul italský koncern Fiamm,  který  Akumu ovládl v roce 1998).
Tužky pod značkou Koh-I-noor vyrábí  impérium rodiny Břízových nejen v Česku, ale i v Rusku, Bulharsku a  Číně.
Výroba zápalek Solo se ze Sušice přesunula do Indie, elektrospotřebičů  ETA zase do Číny. Altruismus nečekejme.
Vraťme se ale k hypotetickému importu škodovek z Číny. Filiálka Volkswagenu v Šanghaji už vyrábí modely Fabia, Octavia a Superb a v roce 2013 přibude I Yeti.
Čína je už pro Škodovku největším trhem. Letos by tam mělo být prodáno
180 tisíc  vozů. Nynější šéf Škodovky Winfried Vahland v minulých dnech
uvedl, že Škodovka bude zvažovat i dovoz levnějších čínských autodílů
pro výrobu v  Evropě. Kolik už zbývá k tomu, aby se do Evropy vozily celé čínské škodovky, nejen díly? Mzdové náklady mluví jednoznačně ve prospěch čínských dělníků...

UŽ VÍTE PROČ NAŠI OBČANÉ NEMAJÍ PRÁCI ?????

Editoval bobobo (10-02-2012 11:43:11)

Offline

 

#40 10-02-2012 15:07:55

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11
Registrovaný: 10-12-2011
Příspěvky: 2481

Re: velikost svaru

no kam až jme se od velikosti svaru dostali to koukám


Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

Offline

 

#41 10-02-2012 16:37:21

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2404
Web

Re: velikost svaru

Honza007 napsal(a):

no kam až jme se od velikosti svaru dostali to koukám

Máte vlastně pravdu. Tady není vhodné publikovat názor na světové dění. Takže já jsem ty svoje smazal.

Editoval Frank (10-02-2012 16:43:01)

Offline

 

#42 10-02-2012 20:28:11

Ládes
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 04-12-2009
Příspěvky: 2405
Web

Re: velikost svaru

bobobo napsal(a):

Díváš se na to trochu krátkozrace . Je nutno zde ponechat a udržet co nejvíce pracovních míst . Made in Czechoslovakia - tohle by mělo zajímat každého občana ČR

Nezbývá nic než souhlasit a třeba začít s podporou tuzemských výrobců u sebe.Neváhat utratit nějakou kačku navíc za náš výrobek u kterého ještě neplatí kvantita na úkor kvality tak jak se dnes většina zboží vyrábí.
Nicméně tohle nemá s velikostí sváru mnoho společného.

Editoval Ládes (10-02-2012 20:37:19)


Fronius VST 357-2 +AW 5000;Fronius TT 3000W +TTW 3000P,KITIN 150LA;EWM pico 160
SV 18R(1000)
Speedglass9100X,Lincoln Viking 3350 4C

Offline

 

#43 11-02-2012 06:57:15

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11
Registrovaný: 10-12-2011
Příspěvky: 2481

Re: velikost svaru

Ládes napsal(a):

bobobo napsal(a):

Díváš se na to trochu krátkozrace . Je nutno zde ponechat a udržet co nejvíce pracovních míst . Made in Czechoslovakia - tohle by mělo zajímat každého občana ČR

Nezbývá nic než souhlasit a třeba začít s podporou tuzemských výrobců u sebe.Neváhat utratit nějakou kačku navíc za náš výrobek u kterého ještě neplatí kvantita na úkor kvality tak jak se dnes většina zboží vyrábí.
Nicméně tohle nemá s velikostí sváru mnoho společného.

tak jsem to myslel


Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

Offline

 

#44 11-02-2012 13:26:55

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: velikost svaru

Jasně že je třeba podporovat domácí práci. Ale věc má i druhou stranu. Trošku tady kroutím hlavou nad určitou dvoukolejností.
Pokud se jedná o vlastní podnikání, třeba svařování, tak každý automaticky chápe, že když někdo ode mně chce svařit třeba z černých jakl podstavec pod květiny, nemůžu na to použít drahou nerezovou elektrodu.  Protože bych pak musel naúčtovat třeba o polovinu vyšší cenu a po nějaké době by potom všichni chodili ke konkurenci o pár ulic dál, já bych neměl zakázky, zkrachoval a skončil na pracáku.
Ale když se jedná o cizí, pokud možno velkou firmu, tak najednou je to přesně opačně. Firma musí vyrábět hlavně  tady u nás, aby tady byla práce, i když ty výrobní náklady jsou tady třeba o polovinu vyšší. Jinak to přece je od té firmy na nás podraz!!!!

Dovolím si vrátit k té zelenině. Psali o tom v novinách. Výrobna mochovské zeleniny se přestěhovala do Rakouska proto, protože tam je fungující trh se zeleninou. Je tam množství drobných a středních zelinářů a fungující systém výkupu, velkoprodejců a velkoskladů. V Rakousku jim tedy stačí objednat a mají po celý rok zajištěné dodávky v patřičném sortimentu, kvalitě a čase. U nás je málo producentů a úplně chybí systém výkupů a skladování . To všechno by u nás museli sami provozovat. Neboli by měli vyšší výrobní náklady.
Totéž je Polsko. Poláci si vyjednali v EU, že stát může svým zemědělcům platit důchodové pojištění. Neboli polští zemědělci mají nižší výrobní náklady a tak válcují naše české. Taky i platy tam budou nižší a provozování firmy zřejmě jednodušší a tím levnější.

A teď zase proč ty rozdíly jsou? Kdo se o to přičinil, že tam u nich to je a u nás to nejde? Neboli podporovat tady místní práci neznamená jen kupovat dražší místní výrobky. Ale taky se o to zajímat, proč to je a nenechávat se oblbovat všelijakými lháři a demagogy.

Víc už se taky k tomu rozepisovat nebudu, protože původní téma je skutečně něco jiného.

Editoval Radim (11-02-2012 13:31:38)

Offline

 

#45 11-02-2012 15:34:24

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2404
Web

Re: velikost svaru

Dovolil jsem si přesměrovat diskusi do kategorie "Pokec..."

Offline

 

#46 21-11-2016 12:57:13

Pavel12
Člen
Registrovaný: 21-11-2016
Příspěvky: 19

Re: velikost svaru

Dobrý den, nejsem svářeč, ale chodíme na školení o sváření (i když náš obor je úplně něco jiného) a dostali jsme za úkol vypracovat nějakou úlohu. Já třeba teplovodní výměník do krbových kamen:) Mám k tomu i výkres, ale dané hodnoty mohou být špatně, takže nejsou směrodatné.
Tloušťku materiálu mám 5 mm a jediný údaj o svaru je, že je tam klasická značka, kde je symbol koutového svaru a před ním číslo 3. Nic víc. Co jsem pročetl nějaké volně dostupné normy a nějaké internetové stránky, tak minimální šířka svaru musí být a=3 mm nebo vzorec (0,5-0,7).tmin.
Jenže jak mám poznat, zda myslí hodnotu a když není nic popsáno? Vždyť to může být i hodnota z, ne? Vzorce na výpočet a či z samozřejmě vím.
Měli jsme si vybrat i materiál a první jsem chtěl použít 11375 (1.0038), ale kvůli výpočtům H.C.S atd jsem ho nedosadil, chyběli mi informace z chemického složení, kde všechny prvky nebyly, tak jsem dal materiál 11503 (S355NL), kde už kompletní chemické složení mám.
Metodu svařování jsem si vybral 135 (MAG) a k výpočtům tepelného příkonu použiji koeficient 0,8. Hodnoty A a V v práci dáme nějak dohromady.
Omlouvám se, že to sem cpu, ale nevím, kde se tohle dovědět, navíc je to pro mě jako operace mozku. Obojí jsem viděl cestou z rychlíku, když jsem šel po výrobě.

Díky za radu

Offline

 

#47 21-11-2016 16:49:13

Pavel12
Člen
Registrovaný: 21-11-2016
Příspěvky: 19

Re: velikost svaru

Jak se ještě dokopu k výpočtu tepelného příkonu obloukového svařování metodou 135? Nevím, jaké parametry se používajísad

Offline

 

#48 22-11-2016 02:35:04

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: velikost svaru

Pavel12 napsal(a):

vypracovat nějakou úlohu.

někdo ti rád poradí, ale upřesni co potřebuješ, svářeč nejsi - tudíž ti značení svárů může být ukradené, co je tedy předmětem té úlohy?


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#49 22-11-2016 06:34:22

Maajjo
Člen
Místo: Horná Streda, Slovakia
Registrovaný: 01-05-2014
Příspěvky: 116

Re: velikost svaru

Dve veci...

1) Som konstrukter, zivil som sa aj vo vyrobe, presiel mi rukami nejeden zvarenec, osobne si nic nevymyslam, davam na vykresy len typ a opracovanie zvaru a velkost si urcuje sam zvarac podla hrubky materialu - samozrejme, ked sa nejedna o vyslovene pevnostne zvary, namahane dynamicky...Takze nie je pravda, ze vsetci konstrukteri a technologovia su blbci - to pan Laco-welder!

2) Typicke forum - niekto sa opyta, AKO DOCIELIM taky a taky zvar, odpovede, ktore dostal su sice pekne, ale myslim, ze ani jedna mu nepomohla, pretoze su od cesty!

Pisem to preto, lebo aj mna ako amatera zvaraca zaujima, ze ako docielim nejake velkosti zvaru.


KITin 170 TIG LA, KITin 2080 MIG EURO, ForMIG 260D, Speedglas 9100X

Offline

 

#50 22-11-2016 11:04:41

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: velikost svaru

Maajo, pokud jsi na výkres nenapsal jako konstruktér velikost a provedení svárů, tak bych tě jako konstruktéra propustil. Svářeč nemusí ani tušit, jaké podmínky svár bude mít v provozním zatížení. Jestli bude namáhaný staticky, či dynamicky, jestli budou prováděny nějaké nedestruktivní  zkoušky, např. VT, PT, jaké budou požadavky na skupinu provedení svárů podle EN 5817 B/C/D. Svářeč si všechny potřebné údaje bude cucat z palce? Po něm se přece požaduje výkon!

Téma, zvolené kolegou Pavel12 je už pár let mrtvé.

Jestli a jak někdo odpoví na vznesený dotaz - je otázkou, zda se někomu bude chtít.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče