SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 10-08-2012 09:47:50

Ali
Člen

TR 121 - 380 nebo 220 V ?

Dobrý den,
jelikož už delší dobu mluvím o chuti naučit se s elektrikou (jen tak pro radost amatérsky/hobby), dostal jsem darem trafo TR 121, které údajně má chodit jak na 380, tak na 220V. Bohužel, napájecí vodič má vidlici na motorový proud (380V) a přívodní kabel na jednofázové napětí 220V (230V) na trafu vůbec není.

V garáži sice mám 20A jistič na zásuvce, ovšem jednofázové. Jak trafo korektně připojit na jednofázový rozvod, když má 3fázovou vidlici ? Stáhl jsem si knihu se schematem zapojení, ale nejsem z toho moc chytrej.  Možná to je nějak schematicky (možná jde o nějaké zjednodušení či silnoproudařský úzus), ale na schematu jsou vodiče ve vidlici  (všechny) spojeny do jednoho (!!), který se mně nepochopitelným způsobem opět rozvětvuje - nejsem silnoproudař, tak nevím co s tím.

Nevíte náhodou někdo, jak bych to měl zaonačit (zapojit) na 220V (230V) ?  Anžto bylo zakoupeno na Bleshingu (bleší trh Kolbenova), těžko to půjde vrátit a nějakou dostupnou literaturu na takhle starou věc asi už neseženu... sad

Dále bych se chtěl zeptat, jaké jsou podle Vás nejvhodnější elektrody pro výuku sváření s tímto trafem - prostě co mi doporučujete. (potřebuju se naučit od základu  - jak vytáhnout a udržet oblouk, jak dělat housenku - prostě úplné začátky, získat nějaký elementární grif a pak se uvidí co dál) 

Pro jistotu přikládám to schema, kdyby náhodou někdo tomu hověl.  Předem díky za každou pomoc !

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4123_trafo.jpg

#2 10-08-2012 11:28:51

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11

Re: TR 121 - 380 nebo 220 V ?

Zdravim Ali v prvni rade si radne proctete forum ,nektere vaze otazky jsou tu zde zodpovezene.Co se vukresu tyka vsimete si jak jsou oznacene koliky zasuvky a vodice vedouci k primaru trafa pak pochopite jake je zapojeni, Pokud mate jen rozvod 230V  pak lze svaret jen na nizsi proudy.V zasade je primar trafa napajen budto 230V nebo 400V

Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

#3 11-08-2012 00:07:09

Ali
Člen

Taktéž zdravím a děkuji za velmi cenné rady. Jak jsem předeslal, jsem ZAČÁTEČNÍK a problematika sváření je velmi rozsáhlá. Googlit umím, Wiki znám, číst umím a líný hledat nejsem.  Ale jako příklad uvedu, že kdyby se na mne někdo (úplný lamer) obrátil s tím, že by si rád vyzkoušel napsat/udělat webové stránky, jistě bych mu necintal moudra jako "použij Google" nebo Wiki, neplatnal bych o nějakém PHP, Javascriptu, flashi či SEO optimalizaci. Dal bych mu jednoduchou POUŽITELNOU radu > stáhni si PSPad, perfektní seznam tagů HTML i se skvělým popisem co je k čemu a naco je na "jakpsatweb.cz" a můžeš IHNED začít laborovat. Jistě, mohl bych jako odborník vysvětlovat problematiku oprimalizace tabulek v MySQL či kešování stránek - ale NEUDĚLAL bych to. K čemu ? Jemu by to nepomohlo (naopak) a já si nepotřebuju honit ego na začátečníkovi, jaký jsem borec, že to znám a on ne.

NEJSEM SILNOPROUDAŘ, takže i když vidím písmena u vidlice, tak mne mate, že jsou tam označení PEN (to si ještě pamatuju ze školy, že je to sdružený ochranný a středový vodič v soustavě TNC nebo jak), jednou je tam U a 2x V, přičemž se jaksi jeden vodič V kdesi ztrácí. Není mi jasné to rozvidlení. Které V je pro mne relevantní ? Je to jedno ? Anebo není ? Která z fází je V a která to druhé V a kterou použít? Jde totiž o to, že moc nerad dostávám elektrickou čočku, celkem to bolí a dokonce to může i zabít. Chápu, že elektrikářovi to je úplně jasné, ale já NEJSEM elektrikář a neznám podrobně značky jimi používané. Ano, mohl bych zagooglit anebo ještě lépe vystudovat průmyslovku se zaměřením na silnoproud.  Nicméně jsem přepokládal, že dostanu odpověď ve stylu: "no normálně napoj nulák na PEN a fázi na .... " od nějakého borce zkušeného. Od toho totiž fóra jsou, aby se poradilo neznalým.

Takže cenná rada jako že v zásadě je to napojené na 230 nebo na 400 V je pro mne velice přínosná a jistě mi dokonale pomohla k řešení problému. S tím jsem to totiž obdržel, jako že to může makat na jedno/třífázové napětí.

Pochopitelně jsem si celkem podrobně prostudoval zdejší fórum, ale i když je plné podnětných informací, tak pro mne jako začátečníka je to zmatené. Např. otázka elektrod se rozebírá na mnoha místech - bazické, rutilky, jejich průměry a proudy, tloušťka svařovaného materiálu a dokonce se musí brát v potaz polohy svaru. Mno, myslel jsem, že je zřejmé z toho co jsem napsal, že se budu (samo)učit od základu - tedy jak jsem uvedl - vytáhnout oblouk a dělat housenku, takže myslím, že z toho jaksi vyplývá, že nebudu svařovat vysokotlaké potrubí v poloze nad hlavou...

Pro názornost uvedu toto vlákno: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=216, kde se rozebírá tloušťka elektrod, proud aj. Takže jsem z odpovědí jako "Arno ti popsal proudy pro průměr elektrody, jelikož svařuješ na trafu a budeš používat rutilové elektrody, přidal bych na každý průměr cca 10-15 A. To co ti popsal jsou proudy pro bazickou elektrodu..." že by nebylo od věci se zeptat KONKRÉTNĚ na elektrody na KONKRÉTNÍ typ trafa TR 121, když má vliv to, že se svařuje trafem (a ne třeba invertorem) a rutilkama (a ne třeba bazickýmá)... Co kdyby mi někdo řekl: "S tímhle krámem TR 121 na to jdi s tímhle nebo s tímhle, je to levný a na začátečnické prasení dobrý, je zbytečné pořizovat tohle, vyvaruj se tohodle, protože... atd. atd." Jak mám vědět, co je pro TR 121 a PRO MNE (pro výuku) nejvhodnější, když jsem začátečník a ovlivňujících fatorů je hodně ? Tedy, mohl bych si udělat svářečský kurs, jistě. Tam by mne to naučili, jsem si celkem jist. Ale jaksi NECHCI navštěvovat kurs,  protože NECHCI svářet profesionálně, ale jen for fun.  Tak proto se ptám na fóru.

Ohledně dalších "zodpovězených" otázek - samozřejmě že jsem našel (a sosnul) zde na fóru knihu o svářečkách. Z ní mimochodem pochází právě ten obrázek schematu zapojení. Samozřejmě jsem našel vlákno, kde se řeší PODOBNÝ (nicméně právě opačný) problém - kterak připojit TR 121 na 3 fáze... Jenže to jaksi neřeší MŮJ problém... Atd.

Takže ještě jednou Vám děkuji za hodnotné rady, které by zcela jistě někomu jinému stačily k tomu, aby se vyhrabal z problému. Bohužel, mne to moc nepomohlo, zato rady ve Vašem podpisu, že mám používat Google a Wiki a nebýt líný hledat a číst si velice cením,  typická rada vysoce povolaného odborníka, kterou pochopitelně zcela akceptuji.  Uvítám i další podobné hodnotné odpovědi, které mi tak lehce pomohou vyřešit můj problém a děkuji za ochotnou pomoc s jeho snadným vyřešením.

#4 11-08-2012 10:32:18

ZDENÁL
Člen

Pozitivní informace je , že znáte bleší trh na kolbence.Ve stejném místě je i  prodejna svářecí techniky, kde si kupte elektrody fox 6013 , nebo PH 28.Potom si kupte pořádnou sítovou vidlici na220 v, kabelovou zásuvku na 380 V, která je protikusem k té, co máte na svařečce a metr třížilového kabelu o průřezu 2,5 mm2.Zelený vodič je vždy zem / ochrana/ a proto důsledně dbejte na to aby byl zapojen na zemnící kolíky v příslušné vidlici a zásuvce.Vaše trafo využívá při 380V pouze dvě fáze.Musíte proto rozdělat stávající třífázovou vidlici a podívat se , které kolíky jsou v ní zapojeny.Protikus na vaší přechodce musí svým zapojením odpovídat zapojení stávající zásuvky. Nyní zapojte třífázovou zásuvku - zelená je zem-  modrý a hnědý vodič musí navazovat na zapojení vodičů ve stávající třífázové vidlici , je jedno jak , ale z estetických důvodů dodržte barevné značení.Podíváte li se na zásuvku 220 V ve zdi . otočenou zemnícím kolíkem nahoru, je levá zdířka vždy živá, / tedy pod napětím/ a pravá je nulák / tedy bez napětí / - prsty to raději nezkoušejte. Vaši koupenou vidlici zapojte tak, aby hnědý vodič byl živý , modrý vodič nulák a zelený zem./elektrikáři to tak mají rádi /. Tím získáte krátkou prodlužku, kterou na jednom konci strčíte do zásuvky ma 220V  druhý konec zapojíte do svářečky. Nyní můžete začít svařovat na 220 V.  Pokud dostanete ránu a přežijete to, udělal jste něco špatně a po zotavení si musíte přečíst tento návod znovu a absolvovat další pokus.

#5 11-08-2012 17:17:11

Ali
Člen

to ZDENÁL: Děkuji za vyčerpávající skvělou odpověď, přesně tohle jsem potřeboval, hodně jste mi pomohl.  Teď už by to měly zvládnout mé ruce olšové (kdyby ne, tak si stejně nezasloužím žít pro trestuhodnou blbost smile ), ještě jednou moc dík a přeji pěkný den !

#6 11-08-2012 18:37:04

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Web

Radsej nech Ti to zapoji elektrikar-je to lahke zapojenie ale Ty neznaly-by si mohol dostat riadnu supu od elektriky ak to zle zapojis a to by bol pruser ako Brno-a pozor aby sa v tom pred tebou niekto nevrtal a nevymenil kable za take ake mal-napriklad jednofarebne a to by si v tom mal gulas-aj to sa stava tak radsej nech to zapoji elektrikar

Kutil s.r.o.

#7 13-08-2012 09:08:05

bobobo
Člen

Vidím , že toto schema je okopírované z knihy , ale je vidět , že někdo znalý nedělal editaci . Neznám konkrétně tento typ , ale pokud je zapojení vskutku takto , tak je po zastrčení do zásuvky trafo pod trvalým napětím . Takže pokud bych ti to zapojoval , tak bych na svorku U , vývod trafa 1 dal nulák označený N-modrý drát z pravé dutinky zásuvky 230 správně zapojené a fázi z levé dutinky na nesprávně označeným vývodem od přepínače 220 označený nesprávně PE , má být N !!! Po tomto zapojení se stane stroj bezpečnějším a bude ti fungovat . Je předepsané jištění 20A , ale pomalé ... Typ starého jističe M nebo nový C . Správně by takovéto zásuvky měly být na 20A určené - ty podobné tvarem na 3fázový rozvod , ale třídutinkové , modré .

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla