SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 23-09-2012 10:55:59

rada
Člen
Registrovaný: 18-10-2010
Příspěvky: 91

sušení elektrod

Dobrý den ,

koupil jsem elektrody FOX EV PIPE, a potřeboval bych se dovědět až otevřu hermetickou pixlu s nimi, za jak dlouho je budu nucen přesušovat - resp. jak poznám že už nastala vhodná doba(či nutnost) elektrodu sušit ? (ale obecně i jinou bazickou elektrodu )

Dokončuju sušičku kterou jsem předběžně zkoušel(než ji budu tepelně izolovat) a udělá i 330°C (možná i o kousek víc - dál jsem to nezkoušel)
- tak dosažení potřebné teploty a sušení samotné nebude snad problém, nevím však, jak spolehlivě poznat kdy nastala ta správná doba elektrodu sušit, existuje na to "klíč" kterým se to dá určit - zjistit ?

Na netu i zde na Svarforu jsem o tom nenašel prakticky žádnou informaci, díky  Raďa

Offline

 

#2 23-09-2012 14:10:48

tomape
Člen
Registrovaný: 10-01-2012
Příspěvky: 1320

Re: sušení elektrod

Bazický elektrody v práci přesušujeme vždy před každým svářením. Jinak je máme daný v uzavřený kovový skříni u topení. Rutilky přesušujeme jen tehdy, když navlhnou.


Invertor GAMA 165, plazma Berlan, MIG-MAG Fronius, řezák Harris+30m hadice.

Offline

 

#3 23-09-2012 18:10:07

ŽOS
Člen
Registrovaný: 17-07-2012
Příspěvky: 105

Re: sušení elektrod

Pan Tomape se k této problematice vyjádřil nepřesně, takže:Bazické elektrody se přesušují dle doporučení výrobce na obalu.Třeba elektroda E-B 121 300-350 stupňů C  po dobu 2 hodin.Dříve to byla ještě 1 hodina na 100 stupňích C než se sušička přestavila na těch 300 až 350.Teď už stačí ty dvě hodiny.Další důležitá věc je kolikrát je možno elektrodu přesušit, ESAB uvádí že maximálně 3x, poté se elektroda musí vyřadit.Skladování elektrod které se používají ke svařování kolejových vozidel pro ČD nebo ČD Cargo, by bylo někde ve skříni u topení hrubě nepřípustné, znamenající okamžité odebrání certifikace svařování kolejových vozidel daného podniku.Podmínkou je vyhrazená skladová místnost vybavená kalibrovaným teploměrem a vlkoměrem, přičemž třeba vlhkost nesmí překročit 60 procent.Po otevření balení vakuově uzavřeného lze elektrody používat dle informací na obalu, vždy tam tento údaj je, i když cizojazyčně.Přesušené elektrody se musí dále uchovávat při teplotě cca 70 stupňů a lze s nimi pracovat zhruba jednu pracovní směnu(8-12h).U svařenců pro kolejová vozidla musí být zařízení pro přesoušení elektrod označeno tabulkou s množstvím a druhem přídavného materiálu, jeho šarží(LOT) a časem začátku přesoušení.Použití nepřesušených elektrod je brané jako velice hrubé porušení technologické kázně s postihem zodpovědného pracovníka.
Jinak pro domácí sváření není elektrody třeba přesušovat, nějaký povrchový pór při svařování plotu nebo vrátek nevadí.

Editoval ŽOS (23-09-2012 18:11:56)

Offline

 

#4 23-09-2012 19:15:28

rada
Člen
Registrovaný: 18-10-2010
Příspěvky: 91

Re: sušení elektrod

Děkuju za obě odpovědi, a zejména panu ŽOS za tak obsáhlou odpověď, nicméně to hlavní po čem se pídím od začátku jsem se nedověděl a sice :

- jak poznám že je(bazická) elektroda vhodná (suchá) ke svařování - a nebo je třeba ji opravdu přesušit ?

Všechny ostatní ůdaje o skladování elektrod a samotném přesušování (časy, teploty) lze dohledat . Dnes je už taková doba, kdy i amatér (pak-li to on sám z nějakého důvodu vyžaduje) nemá prakticky žádné omezení produkovat i v domácích podmínkách technicky kvalitní sváry, takže odpověď
' branka , plot , rýč ... atd.(že to stačí) mne příliš neuspokojuje.

- takže, existuje na elektrody nějaký vlhkoměr kterým určím vlhkost elektrody ? ( intuitivně předpokládám že asi nikoli)
- platí tedy nějaké obecné pravidlo , která říká že (např.) každý další den od otevření hermetického obalu je třeba elektrody přesušovat ?
- a nebo se vše odvíjí od subjektivního pocitu svářeče jak (např.) hoří oblouk , a podle toho se rozhoduje : sušit (či nesušit) ?
- jiný způsob ?

Offline

 

#5 23-09-2012 20:22:23

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: sušení elektrod

rada napsal(a):

- a nebo se vše odvíjí od subjektivního pocitu svářeče jak (např.) hoří oblouk , a podle toho se rozhoduje : sušit (či nesušit) ?
- jiný způsob ?

jj takhle to mám já, můžu si to dovolit poněvadž nejsem profesionální svařeč, elektrody nesuším, otevřené skladuju doma v obyváku, nejčastěji svařuju venku pod širým nebem a někdy i za deště, moje svary a to i tlakové nikdy nepraskly a 100% mých zákazníků to neřeší a žádnou reklamaci jsem nikdy neměl, moje konstrukce stojí a slouží tak, jak jsem je před lety vybudoval.
Vlhké elektrody (když už z nich kape voda smile ) hůř zapalují...

Editoval bourač (23-09-2012 20:23:48)


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#6 23-09-2012 20:37:15

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: sušení elektrod

Kolego rado, vždyť to ŽOS napsal. Na krabici je vždy napsáno, jak dlouho po otevření je elektroda suchá. Po této době je bazická elektroda díky hygroskopičnosti svého bazického obalu vždy považována za "mokrou" a je ji potřeba před dalším použitím předpisově vysušit a dále udržovat na teplotě cca 70 st.C až cca 12. hod. Pak už je zase "mokrá".

Offline

 

#7 23-09-2012 20:56:06

Marek37
Člen
Registrovaný: 15-02-2010
Příspěvky: 100

Re: sušení elektrod

Pan ŽOS ti vlastně odpověděl, bazické elektrody vakuově balené, lze po rozbalení okamžitě používat po dobu určenou výrobcem, bývá to řádově několik hodin. Elektrody balené v obyčejném obalu se musí skladovat v místnosti s určitou vzdušnou vlhkostí a teplotou, přičemž před jejich použitím je potřeba je přesušit při teplotě 300 - 350 stupňů C, poté je třeba postupovat stejně jeko s elektrodami vakuově balenými - buď vyjmout ze sušičky a spotřebovat do doby určené výrobcem, nebo nechat v sušičce na udržovací teplotě, čímž se doba okamžité použitelnosti značně prodlouží. Z toho vyplívá že bazická elektroda je použitelná pro svařování pevnostních svarů, nebo svarů pod rentgen, či ultrazvuk pouze po předešlém přesušení, nebo vyjmutí z vakuového obalu pouze po dobu několika hodin. Pokud chceme dobu použitelnosti prodloužit, musíme elektrody zanechat(po přesušení), nebo vložit(při použití vakuově balených elektrod) do sušičky nastavené na udržovací teplotu 70 - 100 stupňů C.
Takže pokud vyjmeš svoje elektrody z vakuového obalu, můžeš je pro pevnostní svary používat pouze po dobu předepsanou výrobcem, pokud chceš dobu použitelnosti prodloužit, musíš je do konce této doby vložit do sušičky na udržovací teplotu. Jestliže toto nedodržíš, musíš elektrody znovu přesušit, přičemž toto přesušení můžeš provést opakovaně pouze několikrát(jak psal Pan ŽOS např. u ESABu je to třikrát) Potom už jsou elektrody nepoužitelné i po dalším přesušení.
Pokud se chceš řídit nějakým obecným pravidlem, pak si zapamatuj, že bazická(vysušená) elektroda po vyjmutí z vakuového obalu, nebo pece začne do svého obalu okamžitě pojímat vzdušnou vlhkost.

Offline

 

#8 23-09-2012 21:08:28

rada
Člen
Registrovaný: 18-10-2010
Příspěvky: 91

Re: sušení elektrod

Aha , je to tedy ten údaj 8-12 hodin který zmínil pan ŽOS, to tedy prakticky znamená, že každý následující den práce je nutné elektrodu přesušit, aby bylo zaručeno (alespoň teoreticky) že k difundování vodíku do svarového kovu nebude docházet - a to jsem potřeboval vědět , takže po  několika dnech bez přesušení je třeba počítat už s tím , že se můžou vyskytnout "mikrobubliny" ve svaru.

To jsem cca potřeboval , díky smile   raďa

- ještě maličkost - když tedy otevřu novou hermetickou plechovku s elektrodama , měl bych vlastně hned eldy šoupnout do sušičky na 'udržovací režim' cca 70-100°C a spotřebovat je do cca 8-12 hodin, protože pak musí (teoreticky) před dalším svařováním předcházet další vysušení na cca 320°c s následujícím udržovacím režimem atd., to zopakovat maximálně 2x - pak dále už zřejmě nelze zaručit kvalitu svaru když výrobce ukládá po těchto třech sušících cyklech elektrody vyřadit ... (docela přísné provozní podmínky elektrod, abych zajistil alespoň teoretické optimum ...)  sad

Editoval rada (23-09-2012 23:17:38)

Offline

 

#9 24-09-2012 08:26:49

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: sušení elektrod

pro inspiraci uvádím tento odkaz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Exsik%C3%A1tor
sušidla by dokázala nahradit vysušování při teplotě cca 120 st c, protože tam se bude jednat o absorbovanou vlhkost. Sušení při 350 st C nenahradí, protože tam bude ta vlhkost pravděpodobně už chemicky vázaná. Tam by fungoval asi jen oxid fosforečný, ten bude ale drahý a asi i jedovatý.

Jinak pokud jsou elektrody vysušené a opět uzavřené v hermetickém obalu, tak řekněme během prvních 10 - 20 hodin vysají vlhkost ze vzduchu, který v tom obalu je a potom už jejich vlhkost nestoupá. Pokud množství vlhkosti obsažené ve vzduchu v tom uzavřeném obalu nestačí zhoršit kvalitu elektrod, to nevím, tak potom by ty elektrody dále nenavlhávaly, dokud by se ten obal zase neotevřel.
Ideální by byl kovový nebo skleněný obal, plasty mohou časem nějakou vlhkost propouštět.
Takže bych řekl, že v kovovém obalu , třeba z trubky malého průměru, který by se natěsno narval vysušenými elektrodami a pak hermeticky uzavřel, by ty elektrody měly zůstat trvale suché. Velký obal, kde je jen pár elektrod a jinak hodně vzduchu s nějakou vlhkostí, elektrody před navlhnutím neochrání.

Editoval Radim (24-09-2012 08:41:35)

Offline

 

#10 24-09-2012 17:03:44

JardaK
Člen
Registrovaný: 03-02-2009
Příspěvky: 1151

Re: sušení elektrod

Uvedené elektrody minimálně ještě 8 hodin po otevření dózy garantují obsah vodíku ve svarovém kovu do 5 ml/100g, což je výborná hodnota.
Akceptujete-li 10 ml/100g, což měly starší elektrody běžně, můžete čas prodloužit.
Samozřejmě v normálním prostředí. Když je necháte venku válet na zemi, nebo je z chladného skladu přenesete dovnitř do tepla, kde se orosí, tak je to chyba.
Vlhké mají být přesušeny 300-350°C / 2 hod., celková doba přesušování 10 hod., tj. 5 cyklů.
Skladování v sušící peci 100-200°C / max. 10 hod.

No a k doporučení, kdy je vlhká? Jednoduchý klíč:

1) Jste profík a svařujete třeba potrubí?
1a) Načal jste v odpovídajícím prostředí nebo až po vyrovnání teplot novou dózu. Svařujte, ideálně vyndat pár kousků a dózu zase zavřít, max. 8 hodin.
1b) Je otevřená déle než 8 hodin. Přesušte dle výše uvedeného doporučení.

2) Jste amatér a koupil jste si je na doma kvůli výborné ovladatelnosti. Jdete svařovat třeba plot.
2a) Nepóruje. Svařujte dál.
2b) Póruje a chcete sušit. Přesušte dle výše uvedeného doporučení.
2c) Póruje a nechcete sušit. Každou nejdřív malým proudem přilepte a počkejte, až bude cítit. Pak chvilku počkejte a svařujte. smile

Offline

 

#11 24-09-2012 19:23:18

rada
Člen
Registrovaný: 18-10-2010
Příspěvky: 91

Re: sušení elektrod

Děkuju Radimovi, a zejména JardoviK za kvalitní odpověď.

Profik v oboru sváření nejsem, jen se snažím o dobré výsledky.

Nicméně na svařování potrubí na jehož svarech mi opravdu velmi záleží se chystám, proto mne zajímají i takové niance, abych nabyl vědomí že jsem ze strany přídavného materiálu udělal dostupné maximum.

- řídit se budu podle Vašich doporučení bodů 1,1a,1b,i 2, - jsou intuitivní a logické, ale zjistit pórovitost až po zavaření mi přijde trochu pozdě, nehledě k tomu že vizuálně se dají zjistit jen povrchové póry
- "přilepit" elektrodu za účelem nouzového vysušení sice mohu, ale nebude mi to nic platné protože elektronika svářečky okamžitě omezí proud - takže se alektroda nezahřeje (fuguje tak většina současných invertorů - o 'lepších' strojích ani nemluvě)
- rentgenem nedisponuju a ani o něm neuvažuju, takže z mého pohledu záleží hlavně na prevenci (tj. přesušování)
- až budu vařit opravdu jenom ten plot tak se bez toho sušení + - obejdu smile

děkuju za odpovědi  Raďa

Editoval rada (24-09-2012 23:05:13)

Offline

 

#12 25-09-2012 06:25:34

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4073

Re: sušení elektrod

Zase jedna z dalších nevýhod invertorů .

Offline

 

#13 25-09-2012 16:02:06

ŽOS
Člen
Registrovaný: 17-07-2012
Příspěvky: 105

Re: sušení elektrod

Pane Rada, zbytečně si kazíte radost z práce.Nejspíše budete pracovat s elektrodami do průměru 2,5mm a ty se "vysuší" tím, že s nima svařujete, není třeba nějaké přilepování.Elektrody větších tlouštěk od průměru 3,2 už zapórovat nevysušené mohou.Pokud nejste profík a zkušený svařeč a chystáte se svařovat potrubí, pak věřte, že nějaký pór je zcela zanedbatelný vzhledem k tomu, jaké vady nejspíš na svaru naděláte.Třeba taková zavařená struska, studený spoj, vrub v neprovařeném kořeni nebo na povrchu svaru, to jsou všechno ostré vady, které mohou způsobit pozdější defekt svaru.Takovou odbornou práci, pokud ji chce někdo mít jako Vy perfektní, je lepší svěřit odborníkovi s léty praxe a příslušnými zkouškami.Nehledě na to, že dobře svařit potrubí s provařeným kořenem a pěkným povrchem jde od tlouštky stěny 4 mm( za použití bazické obalené elektrody), na slabší materiál je tu plamen nebo TIG

Offline

 

#14 25-09-2012 20:05:13

rada
Člen
Registrovaný: 18-10-2010
Příspěvky: 91

Re: sušení elektrod

Pane ŽOS děkuju za praktické rady, máte pravdu vařit budu trubky převážně se stěnou 3,2mm  elektrodama 2,5mm určenými speciálně na potrubí.
I když jsem už vařil takovým šuntem, jehož stáří a kvalitu zde nemohu ani zveřejnit, a nedopadlo to nejhůř, tak tomuto vaření(co mne čeká) chci naopak věnovat maximální možnou péči, protože oprava případného defektu by znamenala v budoucnu rozsekat novou podlahu i s keramickými obklady... jak už jsem psal, profík v oboru nejsem, nicméně za dobu cca 35let kdy příležitostně svařuju už člověk něco pochytí smile
Přece jen nejsou to úpony křídel letadla, ani lopatky vysokotlaké turbíny ... big_smile
Přesto hodlám vykonat několik zkoušek na identickém materiálu co budu svářet (něco i říznout a zabrousit abych byl v obraze)a mohl optimalizovat.
O službách profíka moc neuvažuju, protože bych ho asi nezaplatil... svařování je časově dost "roztažené" v závislosti i na jiných pracích.
Navíc vše co lze, řeším vždy sám, - jednak něco ušetřím , o mikron technicky povyrostu, ale hlavně mi to přinese i trochu radosti.

Editoval rada (25-09-2012 20:12:56)

Offline

 

#15 29-03-2018 18:33:44

esox3
Člen
Registrovaný: 04-05-2017
Příspěvky: 27

Re: sušení elektrod

Dobrý deň,

mal by som otázku ohľadom sušenia elektród. Myslíte, že by bolo možné sušiť bázické elektródy nad ohňom, prípadne nad pahrebou? Viem, že výrobca udáva teplotu sušenia (300 - 350)°C, ale čo by sa tak mohlo stať elektróde ak by sa sušila napr. pri (400-600)°C ? Neviem či by sa mohlo po chemickej stránke niečo stať s obalom, ale keď sa aj elektróda rozpáli niekedy do červena tak to predsa ničomu neprekáža. Máte niekto nejakú skúsenosť?

Offline

 

#16 30-03-2018 08:46:46

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3418
Web

Re: sušení elektrod


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#17 30-03-2018 12:37:52

esox3
Člen
Registrovaný: 04-05-2017
Příspěvky: 27

Re: sušení elektrod

ihlan napsal(a):

Zlate clanky z minulosti ..
https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php … 2008091103

Tak prečítal som článok a nápad je to aký taký, ale teda popravde neviem neviem či je úplne vhodné aby bola horkovzdušná pištoľ zapnutá po dobu 2 hodín v kuse. To si myslím, že by som mal síce možno suché elektródy, ale na 50% odpálenú horkovzdušku. Ja skorej myslím treba taký klasický gril na drevené uhlie a ak by som umiestnil rošt do správnej výšky, tak teplota by mohla byť OK. Len neviem, či splodiny nejako neovplyvnia vlastnosti bázického obalu. A druhá vec je spotreba prúdu horkovzdušky vs drevené uhlie.

Offline

 

#18 30-03-2018 13:02:17

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2547

Re: sušení elektrod

A co budeš tak důležitého svařovat, že potřebuješ sušit elektrody? Pro domácí použití je sušení myslím celkem zbytečnost (pokud teda nebyly v nějakém vlhkém sklepě...). wink


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#19 30-03-2018 15:28:55

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11
Registrovaný: 10-12-2011
Příspěvky: 2481

Re: sušení elektrod

Ono stací když vyvstane potřeba svářet vodotěsnou ci vzduchotěsnou nadobu  pak stačí pár porů z nevysusenych elektrod a hned je problém ,kdo už někdy svařel obalenou bazickou elektrodou ten ví..Jinak v zasadě cela diskuse je zbytečna skoro vše je napsáno na krabicích či obalech elektrod.Kraviny jako je sušení elektrod na grilu s dřevěbým uhlím nebudu ani komentovat!


Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

Offline

 

#20 30-03-2018 23:23:16

esox3
Člen
Registrovaný: 04-05-2017
Příspěvky: 27

Re: sušení elektrod

Honza007 napsal(a):

Ono stací když vyvstane potřeba svářet vodotěsnou ci vzduchotěsnou nadobu  pak stačí pár porů z nevysusenych elektrod a hned je problém ,kdo už někdy svařel obalenou bazickou elektrodou ten ví..Jinak v zasadě cela diskuse je zbytečna skoro vše je napsáno na krabicích či obalech elektrod.Kraviny jako je sušení elektrod na grilu s dřevěbým uhlím nebudu ani komentovat!

A ak by na grile bola teplota 300-350°C a boli by tam elektródy 2 hodiny tak by to bola stále kravina? Podľa všetkého by boli dodržané podmienky na presušenie elektród presne tak ako je uvedené na obale elektród (čo ste sám uviedol). Zdroj tepla výrobca neuvádza. Mňa len zaujímalo, či má niekto s niečim takým skúsenosť a poprípade či nemá informáciu, že by takýto zdroj tepla svojimi splodinami nejako narúšal obal elektród.

Offline

 

#21 31-03-2018 00:29:09

huat
Člen
Místo: Komárno
Registrovaný: 17-06-2009
Příspěvky: 671

Re: sušení elektrod

Zober neakú rúru alebo jokláč o niečo dlhší ako eldy ten daj na ležato na grill a do nej eldy.Takto nebude problém so splodinami.


malý PB autogen,kitin tig 170 LA,fronius transpocket 1500,magnum mig,mag 190II,tuson tucana 200 dc multi
+Všetko možné z Lidlu  a Obi a z blšáku

Offline

 

#22 31-03-2018 10:09:18

Honza007
Člen
Místo: Český ráj 294 11
Registrovaný: 10-12-2011
Příspěvky: 2481

Re: sušení elektrod

Splodiny obsahují vodu,sušením elektrod se voda z elektrod odstraňuje.Krom toho termostat na susičce umožňuje regulovat teplotu.

Editoval Honza007 (31-03-2018 10:10:28)


Jak šel čas KS250 Triodyna WLSP315 Unimig 400 Trafo po dědovi, invertor telvin,gama,autogen a dalsi.Dnes Migatronic Pilot2400 Flex330 Alfa-in 350 a 250 plazma Cebora Fronius 1400 Speedglas 9100XX a doma pro radost BWIG 180 BSP-40 WMP 200 s  AEK 024
Prosím než se zeptáte nebudte líní HLEDAT www.google.cz  http://cs.wikipedia.org  a hlavně používat mozek wink Lidi nebuďte líní přemýšlet a číst.

Offline

 

#23 31-03-2018 10:21:20

Sauber
Člen
Registrovaný: 20-01-2015
Příspěvky: 177

Re: sušení elektrod

ihlan napsal(a):

Zlate clanky z minulosti ..
https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php … 2008091103

Tahle sušička má ještě jedno využití - když chceš něco chemicky nakotvit na závitovky a mrzne, stačí ty závitnice v sušičce nechat chvilku nahřát, chemie pak zabere podstatně dříve.

Offline

 

#24 31-03-2018 13:10:07

esox3
Člen
Registrovaný: 04-05-2017
Příspěvky: 27

Re: sušení elektrod

huat napsal(a):

Zober neakú rúru alebo jokláč o niečo dlhší ako eldy ten daj na ležato na grill a do nej eldy.Takto nebude problém so splodinami.

To je fajn nápad wink

Offline

 

#25 08-05-2019 22:48:38

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: sušení elektrod

na traktorech se rozjela diskuze o sušení elektrod,
došlo to tak daleko že já + jeden další svařeč jsme nechali elektrody přes noc namočené ve vodě a poté jimi provedli zkušební housenky.
Kdo hodně vaří elektrodou - doporučuju vyzkoušet. Je to zajímavé.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče