SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#51 05-11-2010 19:53:24

alofok
Člen
Registrovaný: 20-03-2009
Příspěvky: 346

Re: elektrocentrála 2,2Kw a trafo zváračka

thecure napsal(a):

Jinak, zkoušel si přivařit autogenem ProphanButan-Kyslík třeba pant k vratům?
Ta pohádka by mohla končit:
...a jestli neumřeli, tak tam tu traverzu nahřejvají dodnes big_smile

Já bych sadu propan-kyslík nepodceňoval. Velký hořák, 10 kg láhev PB, 20l kyslíku dokáže hodně. Dokonce se s tím dají i řezat kolejnice.

Ke té svářečce na baterky, pokud to je jednou za rok vyvařit několik elektrod, je to dostačujcí řešení. Tvořit šílenost s elektrocentrálou, dobíječem a trojicí akumulátorů....

Na časté používání bych sehnal za pár tisíc vojenskou elektrocentrálu, alternátor 230V nahradil 24V cca 150A a bude to vařit jako čert. Alternátor 24V dá naprázdno 80-100V, bazické elektrody budou zapalovat suprově, o rutilkách ani nemluvím.

Offline

 

#52 05-11-2010 20:23:43

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 460

Re: elektrocentrála 2,2Kw a trafo zváračka

Je s podivem, že tady vůbec jsem. Podle kayakera bych měl být tak 4x mrtvý (viz čkánek Svářečka na baterie). Netvrdím, že se vše nemůže stát, ale tvrdí dost hodně nepřesností (400A není zkratový proud, ale "běžný" startovací,kdy je na baterce ještě cca 8V, protože motoristy zajímá, jaký výkon předá batere startéru /400x8=3,2kW a ne do nulového napětí =0kW/ a tudíš ohřívací výkon bude třetinový, pojistku ti vyřešil radim, já tak, že mám vše na kolíčky a poměrně slabé dráty, které by v případě zkratu fungovaly jako omezovací odpory, jelikož nevím kde přesně ke zkratu dojde.Je třeba také si přečíst zadání: citace "na dlouhé svařevání to není..." thecure nepíše, že chce svařovat 8hod. v kuse a mít na výstupu dvoje kleště, aby mohl zapalovat jednu elektrodu od druhé. Je zajímavé, že to, co jsme oba vyzkousely na "vlastní oči" = odpor z páskoviny se schodnem, já jsem ale dostavěl i ten zbytek. Thecure ví, co od tohoto zapojení čekat, proto tu hledáme jak by to šlo a ne opak. Nedělá mi problém nějaké lamě napsat je-li ti život milý, zapomeň

Offline

 

#53 08-11-2010 15:37:05

kayakero
Člen
Registrovaný: 17-09-2010
Příspěvky: 22

Re: elektrocentrála 2,2Kw a trafo zváračka

Radim napsal(a):

. . . . . Co se týká plechového pásu použitého jako odpor, neměl by dlouhodobě hřát víc než 200 - 300 st C. Protože obyčejná ocel nad těmito teplotami začiná rychle nabíhat okujemi,  . . . . .

to mne nenapadlo (takže fórum zafungovalo jak má: jako multiplex brain-storming)  no, ale vzhledem k tomu, že na 1 nabití nebude svářet o moc déle nežli 10 minut, může si na tu chviličku dovolit i bílý žár.  I tak bude délka života power-reostatu min. o >1 řád delší, nežli délka života sady akumulátorů  :-) 

->KMU1: ale já neodrazuju, naopak fandím. Výkonová elektronika/elektrotechnika je dnes něco mezi počítačemi a pyrotechnikou - a kdo se bojí, nesmí do lesa :-)

->thecure: estli do toho soustrojí místo čmoudící elektrocentrály zakomponuješ ekologicky korektní fotovoltaický solární panel, doba nabíjení se sice citelně protáhne i za slunného léta, ale mohl by Ti část nákladů zaplatit současný ministr Pavel Drobil - a nebo Ti Biomasa Jacques dá . . . . . . . dotaci.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče