SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, mám doma EI jadro na transformátor ktoré má rozmery stredného stĺpika 17cm a 5,6cm chcel by som naň navinúť odbočkové trafo pre mig/mag ale neviem zohnať program na vypočítanie výkonu ktorý to jadro prenesie, našiel som asi 6 programov a stále mi vyšiel iný výsledok. Za pomoc vopred ďakujem.
Vyplatí se to?? tedy pokud to není součást diplomové,maturitní práce nebo čistě koníček.
Je to len čisto koníček bavím sa s elektrotechnikou a stavba zváračiek ma veľmi baví
Na svarinfo je ke stazeni knika o transformatorech.
JanoL napsal(a):
Zdravím, mám doma EI jadro na transformátor ktoré má rozmery stredného stĺpika 17cm a 5,6cm chcel by som naň navinúť odbočkové trafo pre mig/mag ale neviem zohnať program na vypočítanie výkonu ktorý to jadro prenesie, našiel som asi 6 programov a stále mi vyšiel iný výsledok. Za pomoc vopred ďakujem.
9 kW.
Editoval senior (10-03-2014 16:04:36)
Bohužel je honza mimo mísu , jde o trafa , i s příkladem , rozptylová . Ale na elektrodě.pl je dlouhosáhlé vlákno o tomto http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto … a8130e0072
Ešte by som sa chcel spýtať pár otázok ohľadom navíjania a konštrukcie toho transformátora. Ako mám vypočítať odbočky na transformátore ? malo by tam byť 11 odbočiek. Z čoho urobiť kostričku a čím izolovať jednotlivé vinutia ?. A posledná otázka je že akým prúdom by som mohol dlhodobo zvárať čiže by bola ZD 100%
2 JanoL. Ono by bolo skutočne potrebné si obstarať nejakú literatúru a naštudovať návrh transformátora. Súdiac podľa tvojich otázok si však myslím, že aj tak bude potrebné okrem literatúry si pozháňať aj osobu ktorá je v elektrotechnike doma. Ta kniha na svarinfo je dobrá aj na návrh trafa pre MIG/MAG. Výpočet je rovnaký, len sa trafo navíja ako tvrdý zdroj, tj. primár aj sekundár na jednom stlpci jadra aby bol malý rozptyl. Odbočky si vypočítaš podľa toho koľko volt na odbočku chceš dovinúť. U tvojho jadra to vychádza cca 0,473 závitu na volt, tj z10 závitov dostaneš cca 21V.
Pre ZD = 100% môžeš počítať s hustotou prúdu 2,5 A/mm2. Prúd na primári by pri 230 V napájaní vyšiel cez 40 A, takže sa na využitie potenciálneho výkonu trafa musí použiť dvojfázové napájanie, tj 400 V. Drôt na primár priemer 3,89 mm, (11,9 mm2) na sekundár prierez cca 66 mm2. Otázka je, či ti do okienka pre vinutia sa vojdú všetky drôty aj s izoláciou a hlavne s odbočkami.
Tú knihu mám stiahnutú. Elektrotechnike sa už dlhšie venujem, aj trafo si viem vypočítať ale tie odbočky neviem urobiť, preštudujem si tú knihu a potom dám vedieť ako ďalej.
Možná by stálo za to, dát sem nějakou fotku toho jádra, něco mně tady nesedí. Ty rozměry jádra neodpovídají žádným normalizovaným rozměrům EI co znám (standardně bývá 50 a pak 64 mm) a pak i to okno pro vinutí může být nějaký atyp. Aby se tam totiž to vinutí opravdu vešlo, jak už psal senior! Mohlo by to být nějaké jednoúčelové jádro, třeba i ze staré bodovky, ale tam jsou pak výpočty trochu jiné.
To sú vlastne 2 jadrá spojené, foto sem dám ešte dnes ak stihnem. plechy môžem aj odobrať ak by sa tam potom nevošlo vinutie. A mám vinúť primár a na to sekundár alebo primár a vedľa sekundár ? niekde to býva tak a niekde inak.
Ak navinieš sekundár na primár, dostaneš ešte priaznivejšiu charakteristiku, ale musíš zabezpečiť spoľahlivú izoláciu.
Mám otázku k tématu -jak navinout trafo jako tvrdý zdroj proudu ? Pokud se navine sekundár na primár,tak má sekundár vyšší odpor ,než když jsou cívky vedle sebe,nebo primár na sekundáru.
Asi to sendre bereš moc vážně . U rozptylových traf je ten odpor ne ve vinutí , ale v magobvodu . Pokud je navineš na EI jádře na středním sloupku , bude to tvrdý zdroj . Senior vše spočítal na nezatížené trafo . Výsledná napětí při těch 100 a více ampérách budou někde jinde . No a pokud chceš vinout Jano trafo na 100% , tak se ti tam vinutí na 100% nevejdou .
Neviem aký prúd by som dostal na sekundáre tak, aby sa vošiel drôt na jadro ale myslím si že na tých 90A/100% by sa tam vinutie vošlo.
Jen jestli si z nás neděláš dobrý den:
JanoL napsal(a):
... Elektrotechnike sa už dlhšie venujem, aj trafo si viem vypočítať ale tie odbočky neviem urobiť...
JanoL napsal(a):
... ale neviem zohnať program na vypočítanie výkonu ktorý to jadro prenesie, našiel som asi 6 programov a stále mi vyšiel iný výsledok...
JanoL napsal(a):
... Ako mám vypočítať odbočky na transformátore ? malo by tam byť 11 odbočiek.... A posledná otázka je že akým prúdom by som mohol dlhodobo zvárať čiže by bola ZD 100%
JanoL napsal(a):
Neviem aký prúd by som dostal na sekundáre tak, aby sa vošiel drôt na jadro ale myslím si že na tých 90A/100% by sa tam vinutie vošlo.
A co teda vlastně víš ???
Nevím, jestli se nepletu, ale JanoL už tady před nedávnem myslím stavěl chopper a ještě snad nějakou další svářečku MIG, nějaké zkušenosti mít tedy musí...
Ja si nerobím dobrý ddeň. V oblasti elektrotechniky sa venujem prevažne audiotechnike a zváračkám sa venujem iba okrajovo. Myslím že fórum je na to aby tu ľudia poradili ale asi to neplatí vždy...
JanoL, na fóru ti s dílčími problémy určitě poradíme, ale nikdo ti tady nedá ucelený návod ohledně návrhů, výpočtů a konstrukce transformátorů, používání různých izolačních materiálů, teplotních tříd atd, atd....To by vydalo na jednu menší knížku. Programy a vzorečky na výpočty traf jsou v naprosté většině případů určeny pro obyčejná trafa třeba do zdrojů - speciální transformátory, mezi které patří i svařovací, se počítají jinak, i ta knížka, která je tady jmenovaná, je už zastaralá. Dnes jsou jiné materiálové možnosti a trafa běžně pracují i při teplotách 100°C. I když se samozřejmě dá trafo spočítat, velice pravděpodobně se ti nepodaří navinout ho na EI jádro sám doma. To vinutí se ti tam prostě nevejde, nejsi schopen tak dobře utáhnout závity, a dost místa vezmou i odbočky na sekundáru. Jednodušší je to u jádrového typu, tam bývá na vinutí víc místa. Nehledě na to, že pokud nemáš dokonalé vědomosti a zkušenosti, jen těžko určíš třeba i nutnou kvalitu izolace mezi primárem a sekundárem při provozní teplotě cívek. Atd atd...
Dobrý den, jestli jde tazateli o trafo na MIG/MAG svářečku, tak píšete nesmysly Zdenku11. S tím s vámi souhlasím, že výpočty bývají kolikrát počítané pro profesionální zpracování a pro danou kostru trafa se vinutí nevejde. Ale u trafa MIG/MAG bývají odbočky na primáru, né sekundáru. Tedy co jsem se díval na běžné svářečky.
Sekundár bývá většinou jen jedno vinutí bez odboček.
Jo jo, samozřejmě, mělo tam být "odbočky na vinutí" - taky čím by sekundár přepínal! To jsem se asi zase při psaní nějak zamyslel, příště to neudělám.
Dobrý deň , už dlhší čas sledujem toto fórum, ale ešte som do neho neprispieval,takže je to môj prvý pokus o podelení sa o skúsenosťami s navíjaním trafa na MIG/MAG zváračku. Trafo s EI plechov 64 mm a 64 mm vysoký.Na kostričku som natočil prvý sekundár,pôvodné trafo bolo
rozobraná a z neho som potom použil izoláciu medzi sekundár a primár , našťastie nebolo impegnované šelakom,dali sa použiť a ešte mi zostali.
pôvodne som chcel 6 polohový prepínač výkonu , ako je u OMI 165 ale potom som to previedol na 8 poloh po 45 stupňoch -prepínač sa krúti do
kola.primár som vinul s Cu vodičom 2,5 mm2 , od boku kostričky do boku kostričky , 40 zavitov na vrstvu a odbočku ,prejsť cez kostričku von a potom sa vrátiť späť cez kostričku ,dať izoláciu a natočiť 40 záv . a zas von a späť izolácia atď. odbočie bolo 6 a potom hlavné vinutie a za ním
jedna odbočka, plus 20 závitov ,koniec primárného vinutia prepínač som prerobil tak aby koniec vinutia sa striedal a poslednou odbočkou .
Keťže 6 odbočiek a posledná 7 a koniec vinutia by potrebovalo 12 polohový prepínač, zapojil som len 8 - porovnával som výstupné napätie
s OMI 165 na prázno usmernené vyfiltrované. Usmerňovač s alternatorov 20 ks diod+ 6 x 5G/50V staré kondy TESLA atlmivka y MOTU vinutie s 10 mm2 Cu- čo do nej vošlo ,asi 13 m -hreje sa ale fachčí, max. nameraný zvarací prúd 150 A, ale ako dlho to netuším. na moje hoby potreby to stačí
2 Slavo. "atlmivka y MOTU vinutie s 10 mm2 Cu- čo do nej vošlo ,asi 13 m -hreje sa ale fachčí " Tá tlmivka predstavuje aj nejaký prínos do parametrov zváračky? Totiž 10mm2 na 150A je žalostne malo, nehľadiac na to že je to jadro presýtené, takže tlmivka predstavuje vlastne iba odpor, čím zhoršuje charakteristiku zdroja. BTW, to jadro z MOTu si rozrezal? Akú si dal vzduchovú medzeru?
Slavo, a jaký drát máš na sekundáru, že se ti tam všechna vinutí vešla?
Ta tlmivka je MOTu jadro som rozrezal a medzera 2-3 mm,Drot som hrubší nemal ,tak som odizoloval 10 mm2 kábel 4x Cu a znova naizoloval
izolačným pásikom širokým asi 2 cm ,mal som len 6,5m kábla tak som ho nadpojil, natočil na drevený hranol -rozmeru stredného stlpika na MOt
trafe a zviazal-zafiksoval vinutie ,hranol vyklepal ,jadro odizoloval acievku vlozil na stedný stlpik trafa,do medzeri som vložil kúsok izolačnej rozperky aj trafo zoskrutkoval, spredu na vinutie vinutie fúka zvlášť ventilátor na 24 V rozmeru 8x8 cm.Spojka vodičov,ktorá trčí s cievky na nej je na malom Cu elku tepelná poistka vodiče sú spojené len urobenými okami a spolu s elkom zoskrtukované mosadznou skrutkou M6,takisto i zváracie trafo dostalo tepelnú poistku ako i usmerňovač, na sek zvar .trafa som dal takisto 10 mm2 Cu odizolovať- zaizolovať ,ako na tlmivke
Vinutia vešla všetky, sekundár by potreboval o 2-3 zavity viac,chýbala mi dlžka vodiča a dalšie 2-3 závity by mi veľa ubrali s priestoru na vinutie ,tak preto som vinul vinutia z jednej stra na druhú a odbočky boli zboku ,na vinutiach nič nekríži a nezaberá priestor pre vinutie,kedže sek. má
menej ,zapojiná na vypínač je až 1 odbočka a začiatok vinutia. Bez tlmivky som to neskúšal, ale počet kond. na začiatku 3ks , potom 6 a na koniec 12 ks ,ale potom sa mi pokazil usmerňovač- mechanické namáhanie- 12 diod s alternátora TESLY po oprave mechanicky správne zložené a doplnené na 20ks diod . celá CO-čka je chladená ventilátorom MEZ AXIÁL priemerom 18 cm ne viem to presne, ale celkom slušne