SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#76 20-07-2017 14:40:58

Kramlik
Člen
Registrovaný: 21-08-2010
Příspěvky: 713

Re: Aky kabel na predlzovak?

VašekP napsal(a):

Závitové pojistky E 27 a E33 se stále používají a seženou se i nové patrony,  běžně se montovaly na některé obvody ještě dlouho po roce 1970.

S použitím silnější pojistky to také není tak jednoduché. Pokud je instalace provedena správně a nikdo do ní nezasahoval, tak v každém pojistkovém spodku je vymezovací dotyk, který má barvu stejnou jako kontrolní terčík na požadované pojistce a ten znemožní použití silnější pojistky velmi jednoduše, ona se tam prostě nevejde. Krčky pojistek jsou odstupňovány tak, že 6A je nejslabší, postupně průměr narůstá a 25A je nejsilnější. Stejně tak je to použito u E33 rozsah 35 až 63A. Také v určité době hodně používané automatické pojistky (jistič, který šel našroubovat místo pojistky do poj. spodku) toto opatření používaly, takže ani tam nešlo zvýšit jistění pouhou výměnou jistícího prvku.  Pokud někdo dotyk rozbije a nechá tam z něho jen středový šroubek, nebo ho případně demontuje a podloží pojistku mincemi, tak je to hovězí kastrát. Proto ve svém předcházejícím příspěvku píši, že pojistky potřebují odbornou obsluhu.

Barevné značení pojistek E27: (stejný barevný systém se používá u páček jističů)


6A  - zelená
10A - červená
16A - šedá
20A - modrá
25A - žlutá

............... neodborně opravené pojistky .......... Naštěstí nedošlo k žádnému úrazu.

tohle je pěkně napsané, ještě dodám že barvičky pojistek jsou
2A růžová
4A hnědá

jinak teda bych podotknul že NAŠTĚSTÍ NEDOŠLO K ÚRAZU asi náhoda ale dostal jsem pěknou "bombu" ještě po roku mi bliká v očích, totiž jak vidět na mnoha případech (zde i ten kabek do garáže průřezu 1,5, asi ten "pan" elektrikář myslel že bude připojena pouze jedna třítrubicová zářivka s každou trubicí na jinou fázi tak jak se to dělalo u soustruhu aby nevznikal stroboskopický jev) nicméně teda ani vysvěcený elektrikář se stopadesáti certifikáty nemusí znamenat provedení bezpečné a vyhovující elektroinstalace, mohu potvrdit z vlastní zkušenosti z velmi nebezpečné situace kdy plechová elektroměrová skříň ohrozila nejen mne ale prakticky i všechny okolojdoucí lidi kteří během neznámo dlouhé doby se mohli místo tlačítka zvonku u dveří nedopatřením dotknout o deset centimetrů jinde a mohli být po smrti, v devadesátých letech byla skříň instalována odborným elektrikářem poté odborným revizním technikem zkontrolována a nepomohly ani odborné znalosti připojovacího technika z jme k tomu aby se závada respektive život ohrožující nedostatek odhalil a tak po letech provozu fázový vodič následkem doby a tlaku si porušil izolaci a fáze se tak dostala na kostru a jelikož celá kysna nebyla vůbec připojena k uzemnění nedošlo k přetavení ani originální pojistkové patrony a tak vzniklo pro nic netušící okolí životu nebezpečný i pouhý špatný pohyb respektive jak už jsem uvedl pouhé zazvonění u dveří

Offline

 

#77 20-07-2017 19:34:53

Welda
Člen
Registrovaný: 23-04-2017
Příspěvky: 722

Re: Aky kabel na predlzovak?

VašekP napsal(a):

Pro Weldu: Je vidět, že jsi můj příspěvek moc dobře nečetl, nebo ses nad ním nezamyslel.

big_smile big_smile big_smile
Tomu říkám kouzlo nechtěného. Chápu že jsi to myslel dobře, avšak zřejmě něco z toho co doporučuješ jsi sám přeskočil. Ale to nevadí, jsem rád, že podle ojedinělé reakce ostatní pochopili i bez smajlíků. To se mi málokdy povede, takže jsem vlastně hluboce polichocen.


O 160, Magnum 210 Synergy.

Offline

 

#78 21-07-2017 09:52:02

VašekP
Člen
Registrovaný: 12-10-2013
Příspěvky: 615

Re: Aky kabel na predlzovak?

Pro Weldu:
Tak nějak nevím, co jsem přeskočil, co pamatuji, tak v mládí párkrát potok, abych si nemusel zajít dost daleko k mostku.

Pojistku, co explodovala jsem neopravoval já, ale majitel objektu a ten mě pak zavolal celý vyděšený, že mu explodovala "skříň s pojistkami" !

Žádné kouzlo se nekoná, můj příspěvěk byl míněn v dobrém, tys to nepochopil dvakrát. Způsob jak opravit pojistku znám víc jak 50 let, přesto bych ho nikdy nedoporučil někomu jinému a ani bych ho neprezentoval veřejně na internetu. Všichni jsme dohledatelní, ať máme sebehezčí nick, IP adresa nás prozradí a nerad bych vysvětloval vyšetřovatelům hasičů či policie, proč jsem takový návod dával veřejně k dispozici a byl pak u soudu jako spoluviník. Zejména dnes, kdy lze pojistky koupit bez potíží i v neděli do 20 hod. v kdejakém Bau..., takže opravované pojistky jsou dnes hlavně záležitost šetřílků a lenochů.

Pro Kramlika:

Pojistky 2 a 4A a jejich barevné značení znám, pouze jsem je neuvedl, protože se v běžné instalaci nepoužívají a také u nich nefunguje ona výše zmíněná nezáměnost, jejich krčky jsou stejně velké jako u 6A a pouze dotykové kroužky jsou nabarvené na patřičnou barvu. Běžně se používají na ovládací a řídící obvody strojů, kde se očekává odborná obsluha a údržba.

K neuzemněným elektroměrným rozvaděčům jsem se dostal také, ránu jsem sice nedostal, ale zato jich bylo hned asi deset pro dvojnásobný počet parcel s RD. Developer prodávající parcely na okraji jedné obce v okrese Praha - západ nechal připravit sítě s rozvaděči vždy pro dva sousední pozemky se dvěma pozicemi pro elektroměr. Byly sice po zámečnické stránce udělané pěkně, dokonce dobře nalakované správným typem práškového laku, ale všechny byly neuzemněné, protože chyběly i potřebné svorky pro připojení zemnícího vodiče na kryty, takže i dodatečné uzemnění byl problém. Když jsem se tam pohyboval a zjistil tuto chybu, tak už většina rozvaděčů byla připojena k síti a měla osazené elměry. Chybu také nezachytili ani revizní technici, ani technici ČEZu při montáži měřícího zařízení. Rozvaděče samozřejmě neměly předepsané štítky, tudíž ani certifikaci. Pak věřte RT a pracovníkům distribučních společností.

Editoval VašekP (21-07-2017 14:50:34)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče