SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobry den, som len obycajny domaci amater, co sa len s odretymi usami dostal od ,,palenia'' tensich materialov (stena 2-3mm) po ,,spajanie''.
Preto si chcem zadovazit tento stroj, alebo obdobny a mal by som par dotazov.
Nasiel som na fore zopar vlakien, kde sa spomina bud 2040 alebo 2080, ale nenasiel som nic, co by sa tykalo skusenosti s touto masinkou, preto Vas prosim o pomoc.
1. Nejake poriadne obrazky som nenasiel, ale na videu ( www.youtube.com/watch?v=EQiXuf1Vfcg ) je vidiet mechanizmus na posuv drotu (2-kladka) a zda sa mi to trosku chatrne (plast).
Otazka znie, ci by to mohlo byt na domace,,zvikani'' OK, alebo ci sa to nahodou neda vymenit ako nahradny diel z ineho stroja od Kuhtreiber-u, prip. z niecoho ineho? (v pripade zlihania)
2. Co sa tyka nastavovacich parametrov, nevie mi niekto poradit, ze ci je to OK? Myslim tym, ze jednym ,,krutilkom'' nastavim vykon aj posuv a druhym jemne doladim zvar. napatie??
Na ziadnej masinke som to zatial nevidel, u kamaratov som tiez videl len vykon(napatie) a posuv drotu(tym si doladuju ,,Ampere'', aspon tak mi hovorili), tak sme z tohoto ovladania, my amateri, trochu hlupy,
resp. si nie su ,,majstri'' isty, ako sa to chova a co to ,,zere''.
Nasiel som jeden pokec a tam je spomenute toto:
,,Ono zváranie MAG je vždy len o jednom : o správnom dávkovaní tepla do materialu, vzhľadom na polohu zvárania
či zvárame na 100 A alebo na 300 A
Editoval Laco-welder (21-01-2012 07:58:49)''
Z toho mi vyplyva, ze by to ovladanie mohlo byt aj OK,kedze sa tam doladuje dlzka obluka, ktora ma vlyv prave na prievar materialu(aspon co som si o tom precital), len ako amater to neviem na isto.
Ide mi hlavne o druhu otazkou. Za pomoc vopred dakujem.
Editoval Maajjo (02-05-2014 12:24:51)
Tu som nasiel zopar vhodnych foto ( http://www.cznaradi.cz/svarecka-co2--ki … iber---set ) , je tam aj detail toho posuvu. Minimalne za tu skrutku s podlozkou za 0,5 haliera CZK, na spodnej pritlacnej kladke sa mozu v Cine a v Trebici hanbit. Ked sa to casom vymacka (pri castejsej vymene 5kg cievky), tak jedine vyhodit a objednat komplet novy posuv a za rok zase...
Ked som nasiel detaily na Gamastaroch, Alfa-in, tak na tom nie sme o nic lepsie...A to nema vyrobca hanbu napisat, ze je to na profi pouzitie. Uz zacinam pochybovat aj o tom, ci to vobec staci na doma. V nahradnych dieloch to vela nestoji, ale aj tak...Asi sa treba zmierit s pomerom cena-vykon.
S masinkou com mam, som spokojny, nekuri sa to(pouzivam ju do 130A), zvara to pekne, len by som potreboval nieco na joklikove a vinklove stoly a regale, skratka kratke zvary na tensich materialoch...
Editoval Maajjo (03-05-2014 09:13:20)
Mnohem lepší je stroj Jasic 160 mig/mma. Ten je opravdu na profi použití.
Celkem vtipné "Vysoké zatěžovatele - na 60% 120A !" To je tak na 2mm plech a ne na svařování "něčeho normálního". I na sílu 2-3mm v práci normálně vařím až někde nad 140-170A. Tohle bude spíš na hobby občasné přivaření něčeho k něčemu... Jinak plastového zpracování podavače bych se vůbec nebál. Plastové zpracování mají i naše profi Migatronicy a nevidím v tom nic špatného. Dokonce mají plastové i ozubené kolečka, které přenáší otáčení kovových kladek... Pokud bych to shrnul, tak ty migatronicy mají kovové pouze samotné kladky (když vynechám motor, pružinu pro přítlak a šroub přítlaku), a to pouze obvod.
Na domácí kutění menších věcí určitě postačí...
to: ZDENÁL
Niecoho multifunckneho a v tychto cenovych relaciach sa bojim...Preto by som chcel radsej ,,ciste CO-cko'', rozumna mobilita je podmienka.
Ale len pre info, co je to zac? Vyrobca?
to: Rellik
Vsade predajci pisu to iste: Kvalitní invertorová svářečka MIG/MAG na 230 V české výroby, která na rozdíl od jiných jednofázových CO-ček opravdu svařuje ! ! !
Ale to je tak pro zasmani :-)
Iste, vsetko 1-fazove nie je nic moc na nieco hrubsie, nedaj boch namahaneho, s tym pocitam...Ked tak, pri hrubsom si len trocha pomozem a elektrodou ,,dolepim'' :-)
Pri tom podavaci sa len obavam toho uchytu spodnej casti posuvu, ktory sa musi povolit, ked sa meni cievka.
A ohladom toho doladovania napatia by si mi nevedel poradit?
Co je vyhodnejsie? Jemne ladit napatie alebo posuv drotu(prud)??
Editoval Maajjo (03-05-2014 20:55:54)
Tak jednoducha rada , kup si CO-ocko transformatove na 3x400V a stvorkladkou ... Nie invertor ako tu popisujes ... len vaha a cena uz je vyssia ...
Ved to je to, ze ho potrebujem aj hodit do Feldi a masirovat zvarat po rodine a znamych...
Doma zatial nemam stale miesto, kde by som ho mohol bezpecne uskladnit a tam aj zvarat, zvaram po dvore, kde sa mi da a skovat ho musim do pivnice (schody a tak podobne). El. siet + predlzovak nie je problem, len sa teperit s niecim 60kg+15kg cievka, to je uz vela...
Preto musim ist do niecoho srac.oveho na 1-fazu...
Tak si kup invertor na 3 fáze je sice dražší než odbočková mašina , ale neni to tak strašný.
Zase 1500euro na to nemam...
PEGAS 250 MIG MAN stojí 21 300 a já mám Pegase Mig syn 160 tušim, že jsem ho kupoval za 16000 kč už jsou to
3 roky (ceny bez dph) těch 5 tisíc jsou sice peníze, ale člověk je za blbosti vyhází hned ........
Tu som nasiel PEGAS 250 MIG MAN-4 za 870E, len ci to aj volaco vydrzi... 4-kladka...
http://www.nebex.sk/product/zvaraci-inv … an-4-3986/
hmmm...
No pravdou je, že toto je otázka na místě ta výdrž
Pokud si dáš vyhledat některé moje příspěvky ohledně Pegase, tak žádná sláva, ale dnes po 3 letech
je vše vychytané a mašina maká supr.
Ještě máme na dílně novou OMI 205 a s tou se svařuje hodně mizerně (pořád nevim v čem je chyba)
Asi by stálo za to mrknout na něco podobnýho od Jasica - reference tady na něj nejsou špatný.
Editoval milosak (04-05-2014 07:58:39)
Jen tak mimo soutěž. Migatronic není česká výroba, ne? To vyrábí nějací Rumuni, nebo nevím kdo.
Migatronic je Dánsko
Tu je jedno ci je to Jasik alebo Omi ... To vie len skuseny zvarac ohodnotit . Je jedno ci sa vam trasu ruky ... A co vam hovori tavny kupel pri zvarani ? A nie hned do kolko kupit a aku zvaracku . Na doma bude asi pouzivane len ciste CO2 , lebo MIX je uz drahy ... A rozdiel aj zvarani a rozstrek gulickami ... Dobrymi CO2 na 230V sa da doma v pohode zvarat 6-8mm material , pokial to vladaju istice ...
milosak napsal(a):
No pravdou je, že toto je otázka na místě ta výdrž
Pokud si dáš vyhledat některé moje příspěvky ohledně Pegase, tak žádná sláva, ale dnes po 3 letech
je vše vychytané a mašina maká supr.
Ještě máme na dílně novou OMI 205 a s tou se svařuje hodně mizerně (pořád nevim v čem je chyba)
Asi by stálo za to mrknout na něco podobnýho od Jasica - reference tady na něj nejsou špatný.
Videl som tu nieco o posuve a ,,zozratej'' matici od bovdenu na horaku :-) Mal si toho viac??
Ked tak ten PEGAS 250 MIG MAN by som kupoval 4-kladkovy, ten hadam znesie viac.
Nasiel som tu toto, ale nic som sa nedozvedel, len ze to ide, inak nic podstatneho :-)
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=5008
Editoval Maajjo (04-05-2014 20:40:49)
atishajn napsal(a):
Tu je jedno ci je to Jasik alebo Omi ... To vie len skuseny zvarac ohodnotit . Je jedno ci sa vam trasu ruky ... A co vam hovori tavny kupel pri zvarani ? A nie hned do kolko kupit a aku zvaracku . Na doma bude asi pouzivane len ciste CO2 , lebo MIX je uz drahy ... A rozdiel aj zvarani a rozstrek gulickami ... Dobrymi CO2 na 230V sa da doma v pohode zvarat 6-8mm material , pokial to vladaju istice ...
Najprv si mi napisal, aby som kupil 3-fazovy, teraz zase na 230V...Som z toho volaky zmeteny :-)
To all: A ked uz nic, moje otazky na zaciatku vlakna sa netykali oblikatnych zalezitosti a tymi su, ze co kupit, ale niecoho uplne ineho, na druhu otazku mi tu este nedal nikto odpoved, zatial som sa ani k nicomu rozumnemu nedogooglil...
Dalsia vec je ta, ako to tu chvilku na tomto fore sledujem, ze v podstate sa neda do 1000euro kupit nic, co by zvaralo nejak normalne s pohladu odbornika, alebo malo aj nejaku spolahlivost...
Ja ale potrebujem stroj na domace ,,zvikani'', ako som uz pisal skor, preto som rozmyslal na tym KITin-om...Ani necakam, ze existuje za nejaky rozumny peniaz, rozumna masina, taku by si potom kupoval kazdy.
Len ked clovek ma za to vyhodit 600-800euro, tak by to uz aj malo daco vydrzat, len to sa tusim u ziadneho ,,ludoveho'' vyrobcu nedeje.
Editoval Maajjo (04-05-2014 20:34:16)
Maajjo
Historie : 2 roky jsme vařili s Pegasem pouze MMA a to skoro obden a když skončila záruka tak svářečka putovala
ke mně domu do garáže a já k ní dokoupil vše potřebné na MAG.
Dnes jí mám tkzv. na hraní - sváření okolo domu a tak jednou do měsíce si vyrobím nějaký detail co potřebuju
ke svojí práci.
1. závada byla nefukční posuv (velká rychlost nešla ovládat) - soused vyměnil jakousi diodu
2. závada - zmizela matice co zajišťuje bowden v eurokonektoru (někdo jí asi ukradl)
3. vypálený síťový vypínač - opraveno u souseda za 2 stovky
V současné době i když Pegase nepoužíváme v práci, tak doma k němu nemám žádnou výhradu - vařim s nim ve
směsi Corgonu a ačkoliv nejsem svářeč (moje zámečnictví má úplně jinou specializaci) tak si mohu dovolit
třeba srovnání s OMI 205 co máme na 2. dílně a když opomenu rozdíl výkonu tak Pegas je úplně někde jinde.
to: milosak
Co som tu nasiel okolo znacky Alfa-in, tak mam zmiesane pocity, ked niekto zvara malo, tak chvali, niekto ako ty uz ide aj do kritiky...Kritiku som nasiel napr. aj na kastlu, ze je z nejak velmi tenkeho plechu...Ale ako som uz pisal predtym, pomer cena-vykon...Co uz...
Ked som pozeral na ten KITin (tu som nenasiel okolo neho nic), tak mam k nemu aj komplet obrazky vnutra krabice, zoznam nahradnyh dielov aj s cenami, jednoduche ovladanie (akurat mi este nikto nedal odpoved na to, ci je to v pohode)...
Momentalne rozmyslam nad tym PEGAS-om 250 MIG MAN 4-kladka alebo KITin 2080 Euro. Nejde mi ani tak o vykony, je to samozrejme nieco ineho, Pegas ma pre moje ucely dost velku rezervu vykonu, Kitin je uz viacej na hrane :-). Neviem sa rozhodnut len pre pripadne opravy, Kitin kupim nedaleko od domu, Pegasa som nasiel 80km daleko, takze pripadna reklamacia bude aj zdlhavejsia aj drahsia na cestu :-) Keby som zase servis po rokoch riesil sam, tak mam zase dostupnejsi servis na Slovensku pre Pegasa, Kitin mam najblizsie pri Brne...Hlavne nemam predstavu, co vychadzaju diely na Pegasa a co tam vsetko v tej masinke je.
V neposlednom rade je tu aj otazka plunu, ja budem mat len ciste CO, mame tu aj plnicku alebo moznost vymeny flias, to som nasiel zase mensiu vyhodu pre KITin, ten by mal ist lespie ako Pegas(ten asi skor na zmesku ArCO)...
Takze tak, uvidim do coho este pojdem. Niekedy je menej viac, preto sa zatial priklanam k tomu Kitin-u (pride mi konstrukcne jednoduchsi)...Ved uvidime...
Editoval Maajjo (05-05-2014 08:42:46)
ano treba obal je z tenkeho plechu, alel po 2 letech t hani po stavbach nemel problem
nekdo tady psal, ze lze prestelovat i aPegase na Co2 a funguje v nem dobre, kitina asi moc lidi nemA
protoze ohlasy moc nejsou
Tak som si ten zarak objednal, ked som dal vsetko dokopy, pozrel aj ostatne masinky v tejto cenovej relacii, vsetky +/-...Zase som spadol do Kitin-u...
Strasne som zvedavy, co to bude robit a kolko to vydrzi na domaci sposob, potom dam referencie do sekcie ,,Vaše / naše stroje, aneb čím vaříme''...