SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 03-12-2014 13:12:42

samb
Člen
Registrovaný: 18-04-2014
Příspěvky: 205

Re: Usměrňovače - mýtus či skutečnost!

Phate nejen zde ale z nekolika dalsich zdroju informaci na netu se docitam ze v gratzove mustku se stredni proud v diodach deli na pul a na ten se diody dimenzuji. Tak prosim uved svuj zdroj informaci at se neco novyho dozvime. Zatim tu bylo zmineno saturacni napeti ale stale nic konkretniho.


CO2
tunning baubau trafo + usměrňovač + TIG

Offline

 

#27 03-12-2014 13:26:57

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2123

Re: Usměrňovače - mýtus či skutečnost!

Postačí jednoduchý pokus.
Zobrať napríklad  4 kusy 1A diód  , postaviť usmerňovací mostík a následne zaťažiť .
Zmerať prúd , pri ktorom diódy zhoria big_smile .

Offline

 

#28 03-12-2014 13:28:12

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 246

Re: Usměrňovače - mýtus či skutečnost!

Myslím si, že ak sa niekto nechá odradiť po prvom neúspechu s konštrukciou elektronických zariadení, aj tak z neho nikdy elektronik nebude, takže nech sa radšej iným veciam, alebo tomu chlastu venuje.

To čo je na dióde uvedené, je informácia možno tak pre prvotný návrh. Po tomto by malo nasledovať meranie (v reálnom vývoji veľmi dlhá a otravná séria meraní), ktoré ukáže vhodnosť výberu daného typu a hodnoty diódy, ale aj iných prvkov.
Ja osobne by som pre zapojenie zvolil takú diódu, ktorá by sa za nepriaznivých podmienok okolia (zváranie v lete, pri vysokej teplote a pod.) a predpokladanej vyťaženosti zariadenia (iná hodnota bude u hobby zváračky, a iná pre mašinu, kt. zvára 24 hodín v kuse) bude ohrievať na nie kritickú teplotu. Podľa tejto teploty sa dá orientačne určiť predpokladaná životnosť súčiastky, ktorá by mala byť o viac, či menej vyššia ako žiadaná životnosť celého zaradenia.

Inak je to naozaj len teoretizovanie, ktoré má za následok nekonečné vlákna plné chytania sa za slovíčka...

Offline

 

#29 03-12-2014 19:44:17

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 39

Re: Usměrňovače - mýtus či skutečnost!

Zdenek11 napsal(a):

Phate: v teorii máte sice pravdu, nicméně vámi udávané skutečnosti jsou běžně k dohledání přes Google a kdo opravdu chce, jistě si je lehce najde. Podstatně cennější jsou ale zkušenosti z praxe a na ty je převážná většina dotazů ve fóru směrovaná - jde třeba o to, jak s co nejmenšími náklady pořídit usměrňovač pro svářečku, konkrétně s použitím paralelně řazených levných můstků, které jsou běžně na trhu. Toto fórum, jak jste si jistě všimnul, je víceméně praktického zaměření a za tyto informace by byli tazatelé vděčnější, než za uvedení hodnoty efektivního proudu diodou v můstku.

Když si přečtete první příspěvek, uvádím zde zkušenosti z praxe. Velká teorie se rozjela po některých nesouhlasných reakcích. Řekněte mi, k čemu je článek, kde jsou uvedeny mylné informace. Jak jej lze využít v praxi, na kterou apelujete?

Podle mne se kvalitní usměrňovač s paralelně řazených levných můstků postavit za rozumnou cenu nedá a to kvůli praktické nemožnosti vytvořit alespoň trochu symetrické zatížení a rovněž kvůli kvalitě v něm použitých diod a problematickému připojení FASTON, což má za následek krátkou životnost a častou výměnu modulů. Taky si myslím, že když v takovém usměrňovači odejde jeden můstek, než se na to přijde, pokud se přeruší (ostatní funguji za cenu většího zatížení dál), dojde k přetížení, nebo částečnému poškození těch ostatních.
Navíc cena můstků ve většině případů přesáhne cenu 4ks diod ČKD, či USSR, včetně chladičů. My jako národ máme jednu zvláštní vlastnost. Je dané, jakým způsobem něco udělat, ale stále vymýšlíme něco, jak to udělat jinak, pokud možno levněji, nebo zadarmo. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby ušetřená částka byla značná, oproti konvenčnímu řešení.   

TO sqad napsal: To čo je na dióde uvedené, je informácia možno tak pre prvotný návrh. Po tomto by malo nasledovať meranie (v reálnom vývoji veľmi dlhá a otravná séria meraní), ktoré ukáže vhodnosť výberu daného typu a hodnoty diódy, ale aj iných prvkov.

Zcela s Vámi souhlasím, ale na to mají dnes čas a peníze pouze velké podniky a vývojová pracoviště. Když vezmeme v úvahu všechny možné Vámi uváděné komplikace (teplota, zatížení, vibrace apod.), trochu teorie a příspěvky uživatelů, lze bez velkých teorií a výpočtů uvést, že usměrňovač (hlavní) postavený ze 4ks výkonových 200A diod ČKD s přiměřenými chladiči, na napětí 400V, ve většině případů (bez extrémů), bude vyhovovat většině běžně používaných svářecích traf, s rozumnou spolehlivostí. A to je praxe.

Offline

 

#30 03-12-2014 20:04:42

Phate
Člen
Registrovaný: 27-11-2014
Příspěvky: 39

Re: Usměrňovače - mýtus či skutečnost!

samb napsal(a):

Phate nejen zde ale z nekolika dalsich zdroju informaci na netu se docitam ze v gratzove mustku se stredni proud v diodach deli na pul a na ten se diody dimenzuji

V každém případě se diody dimenzují na max. uvažovaný proud zdroje. Neexistují dvě shodné diody a vždycky se zatížení rozdělí nerovnoměrně, někdy více, někdy méně.
Já nemám žádný konkrétní zdroj informací, vše jsem získal kdysi dávno ve škole smile

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče