SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 22-07-2015 12:55:25

pt.kbely
Člen

Re: Alfa-in 155 - když chci svářet svářečka prská a nesvařuje

Bobobo, taky nesouhlasím s některými názory Varoka nejen na elektriku, ale je třeba to brát tak, že je zámečník, a pokud mění třeba alternátor, tak je to kutilská činnost, a je vidět, že se umí i poučit, každý máme přece nárok se mýlit. Nejdůležitější jsou vlastní zkušenosti a např tady dospěl k tomu, že je lepší vyměnit všechny diody, tak to příště taky udělá. Ty statické parametry jdou změřit i doma, dokonce i při teplotě a porovnat s katalogovými údaji.  Dala by se změřit i např. doba zotavení. Ale pokud někomu nejede auto, tak to chce opravit ještě dnes, nebo se skřípěním zubů zítra koupit chybějící náhradní díl a co nejrychleji opravit. Neznám nikoho, kdo by v dané situaci začal vymýšlet zdroj s nulou uprostřed a střídač s FETy aby tu dobu zotavení změřil.
Famater, vím, že vy to víte, ale aby se toho nechytl někdo jiný. Ten příměr s odporem … není zrovna šťastný, to by se mohl prodávat pouze jeden typ rezistorů. Takže těch parametrů bude více, např pouzdro, ztrátový výkon, šum, přesnost, TK, protože má rezistor i parazitní indukčnost a kapacitu, pak je zde i frekvenční závislost.

#27 22-07-2015 13:32:47

varok
Člen
Místo: Havířov

Aby jsme si rozumněli, já proti starým lidem vůbec nic nemám, dokonce jich spousty znám. Je potřeba ale rozlišit staršího člověka, se kterým se dá vyjít v pohodě a člověka, který v jednom kuse do někoho rýpe, uráží apod. jestli jsem to přehnal, tak se omlouvám, ale opodstatnění to mělo. kdyby se nějaký člověk choval normálně, určitě by mi nervy neujely!
To jako třeba nevyučený kuchař nemůže umět dobře navařit? Nebo nevyučený stolař udělat pěkný nábytek?
Schválně mám u sebe napsané, že nejsem elektrikář, to platí. Že možná někdy nemám pravdu, to klidně přiznám, učený z nebe nespadl.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#28 22-07-2015 14:05:04

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

Souhlasím s pt. bylo to zjednodušení až moc.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#29 22-07-2015 14:33:39

Pavel Rudolecká
Člen

Můstek mám doma..takže už stačí jen ho zapojit což, jak se zdá, byl de docela sranda...

#30 22-07-2015 14:46:51

varok
Člen

Na vstupu se připojuje střídavina, tak tam je to jedno. Hlavně u výstupu, kde je už usměrněno dávejte pozor, ať nepřehodíte plus a mínus.

#31 22-07-2015 14:58:59

Pavel Rudolecká
Člen

usměrňovač jsem vživotě nezapojoval...něaké zkušenosti s elektronikou mám ale nejsem elektrikář. Na internetu jsem žádný podrobný popis zapojení nenašel, asi jsem špatně hledal...i to se může stát. Byl by ste hodný pokud by jste mi poslal něaký odkaz popř. Se tady o tom něak podrobněji rozepsal.

#32 22-07-2015 16:51:10

varok
Člen

No, asi by bylo lepší dát fotku usměrňovače který jste koupil. Jestli jste koupil nějaký ten z Omicronu apod. tak nejlépe poprosit zdejší chlapi, kteří si vyráběli své svářečky a vyznají se v tom. Já mám ve svářečce s dvěma šrouby a zapojené to mám takhle: Jsou dvě hliníkové desky jako chladiče. U každého šroubu by mělo být vyvedeno uprostřed těch desek, myšleno uvnitř mezi deskami, vývod, který se napojí na vývod z trafa a tlumivky. To je střídavý proud a tudíž vstup do usměrňovače. Potom je na každé desce zvenčí na šroubu stejnosměrný výstup z usměrňovače, který je zapojený na výstup svářečky. Tedy jeden na plus k hořáku a druhý na kostřící kabel. To znamená, že na jednom šroubu bude ze strany spodní desky, u druhého šroubu na straně horní desky.

#33 22-07-2015 16:55:03

varok
Člen

Tohle je verze s jedním šoubem
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1503_usmiroovae_1.jpg

A tohle s dvěma šrouby
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1503_usmiroovae_2.jpg

Ty vlnovky jsou vstup od hlavního trafa a tlumivky, tedy střídavý proud.
Plus a mínus by tam mělo být napsané, nebo v horším případě by jste to musel změřit.

Teď koukám, že jestli máte usměrňovač z OMI 165, tak tam jsou desky tři a mezi nimi takové plechové Učka. Tak na ty napojíte ty vývody z trafa a tlumivky, jinak všechno sedí.

Editoval varok (22-07-2015 17:05:15)

#34 22-07-2015 18:05:38

Pavel Rudolecká
Člen

Můstek jsem namontoval , svářečka jede...ještě jednou díky moc za rady

Editoval Pavel Rudolecká (22-07-2015 18:05:53)

#35 22-07-2015 18:27:11

varok
Člen

styles: Nechápete. Psal jsem, že proti starým lidem nic nemám. Dokonce se i s některými dalo by se říci kamarádím. Asi pořád nechápete, že tohle byla moje reakce na něco, co jsem ani jednou tady na foru nezačal. Dejte si vyhledat přízpěvky zmiňovaného pána a počítejte. Snad na to přijdete.
O součástkách se tady už raději bavit nebudu. Otázka tazatele zněla přece jenom jinak. Já jsem to napsal jen jako upozornění, že jsem pár takových můstků z altíků opravoval a že to je o ničem.
Tazatel už prý má opraveno, tak ať mu svářečka slouží.

#36 22-07-2015 21:17:17

pt.kbely
Člen

styles; žádného známého v servisu nemám, tak nevím, jestli ty diody vybírají, ale dost pochybuji. Předpokládám, že dají celý nový blok. Zatím mi diody v alternátoru neodešly, takže jsem se v tom ještě nehrabal. V alternátoru snad diody nejsou paralelně, pokud je třífázový a je tam 6 hlavních diod, tedy klasický třífáz. můstek, nebo jich tam máte víc? Lisování bych se nebál, ale taky bych radši koupil taky celý blok než pytel diod a pak to vybíral, navíc když někde uvíznu, bude to podstatně dražší. Ty diody dost trpí, u modernějších aut asi ještě víc. Pokud auto poskakuje hodinu v koloně, systém start-stop dost vybije baterku, součastně se napájí osvětlení, stojí se i na brzdě, zapnutá klimoška, motor nechladí náporem ale pouze ventilátorem, k tomu třeba současné teploty, tedy se alternátor chladí vzduchem o teplotě cca 100°C chladící plocha nic moc. Když se sečtou watáže a přičte proud do baterky, tak je to dost velká zátěž. Možná, že je to ještě horší než u svářečky, ta má tepelnou ochranu a když má dost tak se vypne.  To že jste naměřil na starých vyhřátých alternátorových diodách jiné hodnoty -jednak je to jiná serie a také se projevilo teplotní poškození, proto jsem psal o teplotním poškození polovodičů a to potvrdil i Famater. Ono, i když se vezme obyč. rezistor a bude se déle zatěžovat nebo se krátkodobě přetíží, tak bude mít jiný odpor. Pokud se např ve starém Avometu přetíží napěťový stejnosměrný rozsah (není tam žádný polovodič), bude na tom rozsahu měřit blbě.

Symetrizaci výkonových prvků odpory jsem viděl např ve starém zdroji Mesit 40A/40V. U každého výstupního tranzistoru je spirálka zhruba jako od propisky, ale poloviční délky. Pokud se dávají např diody paralelně, určitě je dobré použít stejný typ a stejnou serii, to vím. Když jsem dělal invertor, použil jsem dvě dvojdiody tuším 2x 106A, přechod jsem měřil, v rámci jedné dvojdiody na tisíciny stejné a mezi jednotlivými kusy byla odlišnost (už to nevím jistě) 0,02V. Paralelně jdou jen v rámci jedné součástky, tedy těsná teplotní vazba a každá má svoje samostatné přívody. Pokud je nastavený max proud a zkratuje se výstup, tak zhruba 0,3s, než zabere ochrana proti přilepení elektrody, teče proud 220A, z toho ale pár ampér teče z pomocného zdroje, kolik v tom to režimu jsem neměřil.
Podle mne, pokud se nepoužije symetrizace, tak je nutnost zajistit, aby když se jedna součástka začne zahřívat a tím jí začne růst i větší proud, je třeba, aby se co nejvíce ohřála i další paralelní součástka a tím se zajistilo, že se nebude poměr proudů stále zvyšovat - tedy co největší teplotní vazba.

Tam kde na tom záleží, výrobce jistě dělá výběr nebo si nechá součástky párovat již od dodavatele, již kdysi dávno se prodávaly i elektronky v párech nebo i kvadro.

#37 23-07-2015 06:03:00

bobobo
Člen

Elektronky se dále dodávají v párech i čtveřicích , neb to jinak nejde . A s tou seriovostí je vidět , že se styles v tomto nepohyboval . Každý řez z křemíkového monokrystalu je jiný , takže jsou opravdu vlastnosti jen podobné . Větší vlivy má použití čím dál vykostovanějších materiálů - vodičů , stylů zapouzdření , jejich materiálů atd . A jsme zase na začátku , sám superservisák zde napíše , že i invertor se sešlostí různých dílů funguje . Co dodat , když sám popře sám sebe ......... S varokem je to jiná , on netuší , že ničemu z elektroniky nerozumí , naučil se jen dokola pár zase obecných vět , které smrká , kam se mu líbí . Není a nebude schopen posoudit , kdy má kterou odbornou větu použít , ani jaké vlastně existují parametry a jak je posoudit . Jen na tomto foru takový přístup ignoranta projde .

#38 23-07-2015 09:06:01

pt.kbely
Člen

Já zas tak moc zkušeností s paralelním řazením nemám, spíše se tomu radši vyhnu a použiji dražší diodový modul, mimo jiné to má výhodu i v tom, že je izolovaný. Před ¼ stoletím, byly pouze 3 státy, které dovedly dělat křemík v kvalitě použitelné pro polovodiče, kromě Rusů a Američanů jsme ty byli i my. Za tu dobu šla elektronika hodně dopředu, i co se týká materiálu, i ta kvalita křemíku (čistota, množství defektů) proto bude lepší i opakovatelnost a to umožnilo tyto součástky dávat paralelně. Ale stále platí, že toto řešení je poruchovější. Pokud se použije dvojité vinutí a 2 diody nebo tyristory čkd a přiměřený chladič, v domácích podmínkách jsou 200A diody proudově nezničitelné. Zničit lze, jen pokud si někdo hraje HF, nebo jsou natažené kabely a pak stačí jen indukce od blesku. Ty nové složené můstky, menší a lehčí, ale jak je vidět i v této diskusi nejsou na celý život.
Pochopitelně staré výkonové prvky nejdou použít na vyšší frekvence. Důvod, proč použít např usměrňovač složený z paralelních méně výkonných prvků je ten: levnější řešení, nebo je potřeba tak vysoká frekvence, že v potřebném výkonu není taková součástka k dispozici. Výkon potřebuje velký rozměr, frekvence potřebuje malý rozměr, tedy to jde proti sobě.
V jednom PC zdroji jsem viděl paralelně 2 diody velikosti zhruba MUR421 (plast obal bez chladiče, cca 4A). Bylo to vyřešené tak, že byly zasunuty do měděného  těsného pouzdra (takového dvojkalíšku) a ponořeno do cínové lázně, pak  osazeno na tišták.
Ona je otázka, jestli ty prvky s velkým výkonem a frekvencí nejsou taky složeny paralelně na jednom křemíku.
Varok je v Kristových létech, zatím má méně zkušeností, ale ještě dostatek času aby mě podstatně předehnal.  styles je profesionál, nemůžu se s ním srovnávat, a už vůbec bych si nedovolil ho hodnotit.

#39 23-07-2015 10:52:23

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Páni kolegové nebylo by lepší si někde udělat Webovou stránku a na ní se hádat a dohadovat do úplného zblbnutí? Ostatně, někteří už k tomu mají docela blízko. Ať se škrábe, koho svrbí. Často si tady při pročítání příspěvků připadám jako na silnici. Tam si taky v současné době už každý jezdí podle svého, všichni ostatní jsou pro něj totální neschopní blbci. Je to dané anonymitou stejně jako zde na fóru.
Proto žádám přítomné, aby se drželi vždy co nejvíce zadaného tématu či dotazu a hloupé kecy okolo si odpustili. Tazatel vždy očekává pomoc nebo aspoň nějaké rozumné rady. Tady ale obvykle narazí na tlachání o hloupostech. Nikdo nejsme dokonalý, můžeme se při odpovědích i mýlit. Slušný člověk nás na omyl upozorní, blbec se z nás snaží udělat vola. Kdo je v takovém případě ten lepší?

#40 23-07-2015 13:12:55

varok
Člen

Pane Jirkati, jestli jste si však všimnul, snažím se někomu pomoci, když už mám s něčím zkušenosti. Opravuji, upravuji si svoji svářečku co mám doma, ale opravoval jsem i pár svářeček ve firmách kde jsem dělal. Samozřejmě na amatérské úrovni, třeba jako oprava nějakého ulomeného vodiče třeba od tlumivky, výměna pojistky, dotažení povolených spojů u výkonových částí apod. Nikdy jsem tady nepsal, že všemu rozumím, že všechno umím. Tazatel se na něco ptal, já jsem mu odpověděl a jen jsem ho upozornil, že se nevyplatí vyměnit jednotlivé diody, že mám špatné zkušenosti z oprav alternátorů. Že se tady diskuze zvrhne v něco jiného, že nějaký určitý člověk neustále naráží do některých uživatelů, hlavně mě, to už je jiná.
A narozdíl od mistra B...o opravuji auta, sice jen jako koníčka, ale zkušenosti mladý člověk stále získává. A kdo chce, ať mrkne na moje galerie na rajčeti, čemu se ve volných chvílích věnuji. Ten Favorit Solitaire ještě není hotový, pořád na něm pracuji. http://varok.rajce.idnes.cz/

#41 23-07-2015 13:51:12

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna

varok napsal(a):

... opravoval jsem i pár svářeček ve firmách kde jsem dělal. Samozřejmě na amatérské úrovni...

Varoku, nechceš už toho blábolení opravdu nechat? Vždyť ani nevíš, o čem píšeš.

#42 23-07-2015 14:47:09

Evita
Člen

No, se zájmem jsem si přečetla diskuzi, neměl by pan Pavel jednodušší svářečku poslat p-lkou  do Třebíče, měl by to opraveno rychlejc,odborně a ještě se zárukou, uvědomujete si když není elektrikář že ho to taky mohlo zabít?Přečetl jse si někdo bez.předpisy nebo aspoň návod k obsluze?Od profi elektroniků bych čekala v příspěvku s radou na to aspoň  malé upozornění ne?A je klika že se mu závada podařila úspěšně zmáknout, já bych si dokázala představit hafo jiných poruch, kontakt ve stykači, podavač atd.......zdravím od sporáku

#43 23-07-2015 15:34:11

fmodel
Člen

Zdravím Evito a ostatní před 2 měsícema mi chcíp usměrňovač na 3 roky starý OMI 205
odhalení jednoduchý protože byly přepálený přívody k třem diodám tak že jako obrabvěč kovů jsem raději nepsal na forum a rovnou objednal novej za 15 min vyměněno a sváří se dál .Důvod přepálení nevím ,výrobce řekl ,,to se někdy stane'' .Problém je že si občas rádi pokecáme na foru a tak se udělá z komára velbloud smile

#44 23-07-2015 16:31:12

Robi G
Člen

Celkom ma pobavilo že klúčová rada vedúca k úspešnej oprave prišla od obrábača kovov a elektrikári sa len hádali kto je väčší odborník smilesmilesmile

Editoval Robi G (23-07-2015 17:42:48)

#45 23-07-2015 16:34:07

varok
Člen

Zdenek11: jak to že nevím o čem píšu? To z vaší citace asi vyznělo jinak než jsem měl na mysli, ale nechám toho tedy.

#46 23-07-2015 22:57:01

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí

varok napsal(a):

... Ten Favorit Solitaire ještě není hotový, pořád na něm pracuji. http://varok.rajce.idnes.cz/

Docela hustý, Favoritů cestou do práce už moc nepotkáváme, Až tento vyjede, to si člověk hned všimne. big_smile big_smile big_smile

#47 24-07-2015 12:14:17

varok
Člen

Víte, byl to takový omyl. Nevěděl jsem, že je to až tak hrozně shnilé. Takže teď je to pořezané kde se dá. Skoro všechno bude nové, něco origo díly, něco se musí vyrobit z plechu. Je to jeden z posledních modelů, tak mi bylo líto to dát do šrotu.

Ale nevím, jestli jsem vás dobře pochopil.

Editoval varok (24-07-2015 12:15:21)

#48 24-07-2015 17:22:09

varok
Člen

Třeba si to taky jednou řeknu. smile

#49 24-07-2015 19:00:11

Robi G
Člen

Varok odo mňa máš palec hore smile Len mi je lúto ,že táto práca v dnešnej dobe nie je cenená...

#50 24-07-2015 19:46:31

varok
Člen

Robi G: No já to mám jako koníčka a tohle jsem tady dal hlavně pro ty, kteří mi pořád nadávají že nic neumím apod.
Vím že se to dnes už moc nevyplatí, ale většinou dělám auta pro sebe, známým apod.
Bohužel nemám fotky té Felicie po laku celého auta. Měl jsem tam ještě starého Golfa I, dělal jsem obě přední podlahy, celé přední podběhy a oprava chladičkové stěny. To už jsem ale smazal.
A děkuji

Editoval varok (24-07-2015 19:49:12)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla