SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 10-10-2015 21:42:15

george9
Člen
Registrovaný: 10-10-2015
Příspěvky: 1

zdroj MIG vs MMA - charakteristiky

Zdravím Vás,

jsem zde poprvé a i se svářením zkušenosti nemám. Tedy ty pozitivní, Několik posmrkaných svárů laciným trafem z marketu bych raději nepočítal.
Chci se to konečně naučit a nebýt závislý na kamarádech nebo živnostnících. Velké ambice nemám, ale zase nechci nic odbývat, Tak jjsem požádal pana googla a źde jsem našel plno důležitých informací,
Jedna věc mi ale vrtá hlavou. Jsem totiž profesí elektrikář a sem tam jsem něco navrhoval, byl s tím na zkušebnách atd. Jedná se o
STRMOU MMA křivku a PLOCHOU MIG křivku zdroje. Když se dívám na amatérské stavby tak se to nějak moc neřeší. Jedná se o tvtdost zdroje? O jeho vnitřní odpor?
Můžete mě prosím někam nasměrovat kde bych došel poznání? děkuji.  Opravdu by s usměrněným trafem s vhodným napětím na prázdno MIG nefungoval?

Offline

 

#2 10-10-2015 23:31:34

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 3043

Re: zdroj MIG vs MMA - charakteristiky

neviem ci ma zmysel na toto vobec odpisovat ale skusim to asi takto pokial ti niekto napise ze ti skoda 120 proste na petrolej nepojde a ty sa opytas ci sa to predsa nejako neda odpoved je da staci len povodny motoro prerobit tak aby dokazal ten petrolej spracovat

Offline

 

#3 11-10-2015 01:06:27

FF
Člen
Registrovaný: 27-07-2010
Příspěvky: 520

Re: zdroj MIG vs MMA - charakteristiky

Každý proces má svoju pracovnú krivku, ktorá vyjadruje pomer medzi napätím a prúdom, kedy sa zvárací proces blíži ideálu. Či sa táto charakteristika dosiahne do akej miery zdrojom, riadiacími obvodmi alebo ich kombináciou je na konštruktéroch zváracieho zdroja a je to v podstate jedno ak je to dobre urobené. Preto niektoré zváračky zvárajú ináč (lepšie/horšie) ako iné - ich správanie sa - nielen statické, ale hlavne dynamické je rozdielne, je to rôznym odklonom charakteristík od ideálnych kriviek a je to poznať.
Jednoducho MIG/MAG má medzi MIN a MAX prúdom omnoho menší rozdiel na MIN a MAX napäťovej osi ako má napr. MMA.

http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … d=372#p372

Najdokonalejšie sú mašiny s perfektne vyriešenou spätnou väzbou - tie si x-krát za sekundu tento pomer kontrolujú a neustále ho dolaďujú - pritom pochybujem, že majú taký dokonalý samotný zdroj - sú skonštruované s rezervou, aby bolo z čoho regulovať.

https://www.youtube.com/watch?v=nlAX6hs … mp;index=4

Editoval FF (11-10-2015 01:22:28)

Offline

 

#4 11-10-2015 09:38:26

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: zdroj MIG vs MMA - charakteristiky

„…STRMOU MMA křivku a PLOCHOU MIG křivku zdroje. Když se dívám na amatérské stavby tak se to nějak moc neřeší.“ - To, že se o tom nezmíní, neznamená, že to neřešil, může to brát jako samozřejmost. Měkkost zdroje se dá řešit různě, např změnou magnetické vazby mezi primátem a sekundárem - zasouváním magnetického bočníku, vzdáleností mezi primárem a sekundárem, nebo změnou napětí na primáru, např tlumivka s odbočkami v sérii s primárem. Dále pak pomocí elektronické regulace pomocí spínacích prvků, zde pak má výhodu vyšší frekvence, protože umožňuje dávkování energie po menších částech a s kratší odezvou. Lze tak držet v určitém rozsahu konstantní napětí nebo stabilizovat proud.
„Jedná se o tvtdost zdroje? O jeho vnitřní odpor?“ - Jedná se o voltampérovou charakteristiku zdroje. Při sváření tavící se elektrodou (MMA) je napětí naprázdno obvykle 45V až 100V. Pro pohodlné zapalování elektrody, zvláště u elektrod s nevodivým obalem, je vhodné napětí nad 80V. Při sváření klesne napětí v reálných domácích podmínkách na cca 22V-25V podle velikosti elektrody a proudu. Pro MIG/MAG je rozsah napětí větší 12,5V - 25V, pokud se počítá s větším výletem drátu v nepřístupném místě, např někde v rohu tak třeba i 30V. Napětí naprázdno by ale nemělo být o mnoho větší, než to nastavené, pokud bude napětí naprázdno nad 30V, bude hrozit, že při zastavení drátu, chytne oblouk mezi svařencem a průvlakem.
„Opravdu by s usměrněným trafem s vhodným napětím na prázdno MIG nefungoval?“ - S vhodným usměrněným trafem, dobře řešenými odbočkami, doplněný kondenzátory a tlumivkou to fungovat bude, ale není to tak jednoduché takové trafo navrhnout a vyrobit.

Offline

 

#5 11-10-2015 21:42:34

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: zdroj MIG vs MMA - charakteristiky

Ach ta funkce "HLEDAT"  http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=5728   příspěvek č.6

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče