SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR BAZAR SVAR INZERT SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Ale já nikomu nenutím ty plechy EI 50. Psal jsem to jen tak všeobecně. Trafa v hobby mašinkách jsou taky nějaké menší EI a hodně plechů, aby to mělo třeba 70 nebo 80mm. Někdy se do nějakého Einhela, Telwina, Sharkse, Gude apod. koukněte a měřte. Jenže třeba to trafo OMI165 je poctivě skládané na přeskáčku, tedy EI a další vrstva IE atd. Ty v hobby mašinkách mají z 90% plechy skládané stejným směrem, tedy zvlášť E a zvlášť I, jako se dělají tllumivky, jen není mezi nimi izolační podložka a jsou k sobě svařené. Stejně bývají trafa v mikrovlnkách atd.
Jaké napětí by měla mít MIG svářečka? Po usměrnění...?
Zdenek11 napsal(a):
Říká se „nevěř všemu, co se ti k věření předkládá“. Kdyby to trafo mělo počty závitů, jak je uvedené, na největší proud (175 závitů na primáru) by mělo 0,76 z/V. Na sekundáru by pak pro 29 závitů bylo napětí naprázdno asi 35V AC, po usměrnění a filtraci tedy cca 49V DC. V návodu je ale uvedené největší napětí naprázdno po usměrnění 25V. Zaujalo mě i těch 6 hodin, co údajně trvala celá stavba svářečky.
Ale v návodu je 175 + 22 + 22 + 22 to znamená že největšího výkonu dosáhne při 241z. Opravte mě pokud se pletu.
Cim viac zavitov na primarnej strane, tym menej napatia na sekundarnej strane. Aj sytenie sa zmensi, takze vykon klesne.
Editoval jean (22-12-2020 19:57:14)
jean napsal(a):
Cim viac zavitov na primarnej strane, tym menej napatia na sekundarnej strane. Aj sytenie sa zmensi, takze vykon klesne.
Díky za vysvětlení. Jaké by teda mělo být napětí na sekundáru?
Přibližně 17 až 30V. Záleží i na tvrdosti trafa.
Po usměrnění a při zátěži bude AC i DC napětí přibližně stejné.
Editoval Zdenek11 (22-12-2020 20:24:19)