SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 27-11-2008 18:31:49

crosby08
Člen
Registrovaný: 08-09-2008
Příspěvky: 5

bodování nerezu

Tak jsem si taky přinesl z kovošrotu mot z mikrovlnky s tím že si z něj jednoduše udělám malou bodovku. Návodu je tu na svarfinfu dost! Vše funguje krásně a jako mechanická část mi slouží sloupová vrtačka. Problém je v tom, že je (pravděpodobně) trafo slabé, když chci bodovat 0,8mm nerezový plech sice se spojí, ale... A když k němu chci přibodnout 2mm drát drží to jen velmi slabě a svary se neprovaří. Chci se zptat, jestli někdo máte zkušenost s použitím nějakého trafa, které by zvládlo takovouto tloušku materiálu.

Offline

 

#2 27-11-2008 21:27:31

pa
Člen
Registrovaný: 17-05-2008
Příspěvky: 247

Re: bodování nerezu

covece ,s dratama mam taky problem. ladim pritlak ,cas ,vykon a stejne to bud neuspokojive drzi ,nebo se drat rozstrikne po okoli a kdyz uz to vypada dobre ,tak se ulomi v prechodu zmeny prurezu.
chtelo by to i jiny tvar a plochy koncu elektrod a haf haf [anglicky know how] ja to nijak bliz nezkoumal ,protoze mi to v danym pripade stacilo. myslim ale ,ze u dratu bude treba vykon zdroje pro tvrdy rezim a tvar elektrody pro zabezpeceni dostatecne stycne plochy s dratem.
proste si myslim ,ze s tim budes valcit ,i kdyz budes mit silnejsi zdroj. ale neber me zase moc vazne ,ja jenom domaci kutil.

Offline

 

#3 18-01-2009 22:01:37

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1509

Re: bodování nerezu

Domnívám se , že problém není jen v samotném výkonu trafa. Při odporovém svařování je několik dalších parametrů které mají vliv na pevnost spoje. Je to hustota proudu/ amp. na plochu/,čas a tlak. Profesionální bodovky používají regulaci výkonu po jednom procentu,jednotkou času je perioda z 50 Hz a tlak se nastavuje od 2 do 200 kg /mm2.Průběh jednoho svařovacího cyklu se skládá z času čekání na důkladné sevření svař. mat., času náběhu svař. proudu, nastavení výkonu a času chlazení svaru sevřeného mezi elektrodami.Dále bývá ješté možnost nastavit počet pulzů /opakování času svařování a výkonu bez povolení stisku elektrod/ a času mezy pulzy. To se využívá zejména při bodování pozinkovaných plechů.Toto jsem zde uvedl proto, že si myslím, že amatérské bodovky mají podstatně hrubší regulaci času a výkonu a to bývá příčinou potíží ,že někdy se svařenec nezboduje a nebo je v něm vypálená díra.Správně nastavená bodovka při svařování neprská a body perfektně drží.Na materiál hrotů se používá tvrzená chromzirkoniová mědˇ /kvůli opalu/.

Offline

 

#4 19-01-2009 11:45:03

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: bodování nerezu

Bodování nerezu má svá úskalí. Svařované plochy je vždy vhodné dobře očistit drátěným kartáčem na nerez, protože obsahují vrsvy kysličníků, které dovedou pozlobit. Nerezové materiály mají větší elektrický odpor než běžné oceli. To znamená, že je nutné zvýšit svařovací proud. Nerezy mají dvojnásobnou tepelnou roztažnost než běžné oceli, proto je nutné zvětšit přítlak. Čas, resp. počet period působení proudu je nutné vyzkoušet. Bod musí vychladnout během stisku elektrod! Je nutné používat chlazené elektrody z materiálu CuCrZr.

Offline

 

#5 25-01-2009 14:36:24

OndřejH
Člen
Registrovaný: 25-01-2009
Příspěvky: 1

Re: bodování nerezu

nazdar,potřeboval bych poradit ohledně  Elektrické bodové svářecí zařízení PUK hodlám si to pořídit na bodování při výrobě šperků,akorát nemám žádné zkušenosti s tímto zařízením a ani mi není jasné jak to funguje,pokud někdo víte o co jde dejte vědět prosím,jakékoli info ocením.Dík

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče