SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR BAZAR SVAR INZERT SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Ano, bude to takovy jakoby "trychtyr" diky tem zaplatam. Sice to nebude tak krasne a ciste, jak kdyby ta trubka sedla do otvoru stejne jako priruba, ale na funkci rostlinare by to nemelo mit vliv .
Ono nejdulezitejsi je ten vnitrek tech svodu. Venek uz tak dulezity neni, ale co si budem povidat, cloveka zahreje u srdce, kdyz to vypada pekne
bourač napsal(a):
.....vařit neumím ale dělám to už dlouho
krasna veta , este jedna je dobra: "majster, rezem ju uz 6-ty krat a stale je kratka ....."
Editoval rcp (02-02-2019 17:42:17)
Bourači sice Ti nerozumím ale také Tě mám rád ty kluku kudrnatá
Tom_ napsal(a):
kdyz to vypada pekne
njn doma na jednorázovou akci nemůžeš pořídit tlakovou nádrž a tvarovat pod vodou do formy výbuchem.
Děláš věc na kterou si jen tak někdo netroufne.
Presne tak, to by se mi neoplatilo a nevim, zdali bych to na neco dalsiho pouzil Pres tyden dodelam ten wastegate vystup a pak zde hodim hotovy vystup (mozna)
Přibodovat dráty vedle sebe a pak provařit.Dá se tak zaslepit i 2"trubka.
Bluncka : Diky, dobrej napad, vyzkousim jak to pujde. Jen ono ta sila steny je cca 1,5mm, takze mam obavu aby se to nepropalilo a na druhou stranu aby to bylo pekne spojene.
Editoval Tom_ (04-02-2019 16:02:07)
moc pracný, výsledek nejistý, pokud mám matroš zhotovil bych ten trychtýř, nemusí být v ose ani rotační. Snadnějc dopracuješ vnitřní povrch atd.
No mit ten material vetsi tloustku, tak bych to zkusil, ale pri te "tenkosti" bude nejspis jednodussi si vyriznout kousek nerez plechu, obrousit ho do +- pozadovaneho tvaru (aby aspon kopiroval vnejsich povrch) a navarit to na to. Zitra se k tomu snad dostanu, tak zkusim.
kdybys nebyl z takových kotěhulek mužeš se tady stavit pro nějaký odřezky. Většinou si pamatuju původ (zaručené složení).
Dekuji za nabidku Neco snad v garazi najdu. Ono by na tohle slo pouzit si myslim i nejaky kousky ze zbytku nerez trubky cca 4ks po 30cm (76mm x 1,6mm), tudiz nebude velky problem s dopasovanim, jelikoz kulaty tvar to bude mit a napr 5cm siroky pas, se lepe upravi , nezli rovny plech, ktery by bylo potreba stejne ohnout.
Tak jsem si s tim dneska trosku pohral. No cekal jsem ze to bude mensi piplacka, ale opak byl pravdou, zitra bych mel dodelat zbyle strany. Nektere mista se mi svarely dobre a nektere skoro vubec, tak nejak nevim cim to bylo. Kazdopadne svary by mely vydrzet. Ono to svareni tenciho materialu k silnejsimu je pro tezsi nez dva stejne materialy a prostoru k manipulaci s horakem tam taky moc neni, ikdyz se to zda ze jo.
pekne si to polepil tig som este neskusal, ale tiez ma to laka. Co to mas za masinu ?
Editoval martin55 (10-02-2019 19:33:30)
Diky Mam Omicron Gama 1500L HF. Zatim jsem maximalne spokojeny, jsem zacatecnik, tudiz jak jsem si kupoval svarecku, nemel jsem vubec prehled a na doporuceni prodejce jsem vzal tohle. Do budoucna urcite budu chtit koupit AC invertor abych mohl delat i hlinik
Ale zatim si vystacim s touhle masinkou
dobrý, jestli ti to někdo zkritizuje - ať přidá svoje fotky z počátků svařování
V niektorých prípadoch človek musí rozmýšlať ako postupovať aby sa mu zváralo dobre, aby mu ostal vždy čo najlepší prístup
Tom_ napsal(a):
Diky
Mam Omicron Gama 1500L HF. Zatim jsem maximalne spokojeny, jsem zacatecnik, tudiz jak jsem si kupoval svarecku, nemel jsem vubec prehled a na doporuceni prodejce jsem vzal tohle. Do budoucna urcite budu chtit koupit AC invertor abych mohl delat i hlinik
Ale zatim si vystacim s touhle masinkou
aha, tak to nevuzera na uplneho zaciatocnika, Ten je myslim tu http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=11575
si ma prekvapil sko sikovne ti to ide s takou jednoduchou masinkou. Drzim palec.
bourac : dekuji Ty zbyle dve strany by mely byt snad lepsi
ivko : ano to je pravda, holt mohl jsem nekolik veci udelat jinak, ale bohuzel. Ted uz se s tim musim poprat tak jak to je
martin55 : Diky , jeste mam velke rezervy, kazdopadne praxe je na to nejlepsi
ikdyz zniceni takoveho dilu neni levna zalezitost
Jinak masinka velmi mala a lehka, takze i na prenos vhodna.
Editoval Tom_ (11-02-2019 09:09:04)
ja jsem se prvne podival na ty svary ktere spojujou ty stejne trubky, jsou tri, a rekl jsem si "dobre ty!", a pak mi to doslo (ze tyhle uz tam byly a tys delal ten vrsek
) ale tak da se ne? kdo to bude v motoru nekde hluboko posuzovat na vzhled
Jo da se to ono je docela problem tam v tom miste vubec se dostat horakem a hybat to uz je uplne spatne. Klasicke trubky se svari dobre viz fotka s wastegate v band prirubou. to slo hezky, protoze material sedel pekne (minimalni mezera) a pristup byl perfektni, coz se neda rict o tady tomhle
Na fotce to vypada ze je tam pristup super, ale dost to klame, jelikoz jedna vetev je vyse, druha nize, pak priruba kdy ten vrch jsem musel varit s nasazenym wastegatem, aby se nezvlnila
Videt to nejspis nepujde , jelikoz budu na to davat termo pasku
Kazdopadne by to melo bezproblemu vydrzet, v mezi case si nakoupim kolena a trubku a tyhle svody budou potom slouzit jako predloha pro vyrobu novych, ktere si udelam sam z AISI 321 o tloustce 3mm, kde si vse jiz pekne rozvrhnu a napasuju , zadny takovy lepeni
Editoval Tom_ (11-02-2019 11:38:57)
Tak svody jsou dovarene. Byl to porod, hlavne ty rohy uvnitr mezi prirubou a trubkou, to snad trvalo polovinu celkoveho casu. Jsem rad ze to mam hotove, jeste necham priruby liznout, at jsou 100% rovne a pak to bude nachystane na namontovani. Turbo bude mit vzperu, ktera hodne pomuze svodum vuci praskani z duvodu vahy. Jakmile budou svody liznute, dam tady fotku jak vypadaji svody sestavene s turbem i wastegatem.
Editoval Tom_ (11-02-2019 20:19:29)
Ahoj , prosim o doporuceni nejvic vhodneho pridavneho dratu na tyto materialy :
nerez 304.......muze byt 308L ?
nerez 321...... muze byt 347?
a spoj oceli s nerezi (prevazne 304 nebo 321).....napr 309L?
Diky
google? esab.cz ? miller webky ?
Ja mam ty informace ze stranek z lincolnu. Jen se mi jedna o to, zdali to tak je i v praxi. Vim, ze nektere typy dratu normalne v prodejne ani nebyvaj
¨
Jeste takovy dotaz co se tyce "plneni materialu argonem/tig back purging" Staci k tomu alobal /paska a kus hadice? Druhy ventil mam...Akorat nemam takovy ty "profi zatky" ktere se pouzivaji na ucpani obou koncu. Tak zdali alobal ci paska je dostacujici.
Nejak takhle
https://www.youtube.com/watch?v=_oexr-75T9g
A jeste jedna vec by mne zajimala, prochazel jsem si ted nazory na us forech ohledne nerez oceli a "back purgingu" . Vim, ze v potravinarskem/chemickem a mozna dalsich prumyslech je back purging nutnost, ale co takove svareni nerez oceli napriklad pro vedeni vzduchu do motoru nebo svodu na motor ci zbytku vyfuku?
Kdyz si vemu, ze vyfuk (bez svodu) ma delku cca 2m o prumeru trubky 76mm tak k naplneni a ochrane vnitrku svaru argonem, by doslo k nepreberne spotrebe argonu. Je to opravdu treba? Protoze argon je tezsi nez vzduch, tudiz bych musel mit cely vyfuk smerem nahoru aby se dokonale naplnil...nebo pouzivate nejakou jinou fintu? Napriklad Solar Flux prasek?
A jeste kdyz udelam vyfuk nebo vedeni vzduchu od turba k sani v nerezi bez back purgingu a dojde k "sugaringu" svaru, jak k velkemu oslabeni svaru dojde vuci tlaku a u vyfuku vuci tlaku a teplote oproti chranenemu vnitrku svaru argonem? Popriklade kdyz dojde k obrouseni dremelem toho "neochraneneho" svaru argonem, je ten vysledek porad stejny?
Snazim se k tomu nejake blize usvedcujici informace dohledat , ale zatim marne
Mozna zdejsi profici budou mit k tomu nejake overene informace.
Editoval Tom_ (12-02-2019 19:12:31)