SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 09-02-2008 16:11:47

branda
Člen
Registrovaný: 06-12-2007
Příspěvky: 40

soft start

Dobrý den,

měl bych dotaz,kdo a za kolik Kč by zabudoval do UTA 200 softstart.Žádnej doklad nepotřebuju.
P.B.  Pardubice


V minulosti trafo samo-domo,pak Triodinka,teď:UTA 200-1,UTA-200.1+Tig 20,Gama 160,CO2-Daco 160 + binzel

Offline

 

#2 09-02-2008 19:35:20

branda
Člen
Registrovaný: 06-12-2007
Příspěvky: 40

Re: soft start

Mám UTA 200-1 ,je při zapnutí prda do sítě,proto se zajímám o co by stálo zabudování .


V minulosti trafo samo-domo,pak Triodinka,teď:UTA 200-1,UTA-200.1+Tig 20,Gama 160,CO2-Daco 160 + binzel

Offline

 

#3 26-03-2008 03:04:36

Maxon
Člen
Registrovaný: 22-02-2008
Příspěvky: 4

Re: soft start

Zdravím,tuším že je problém ve vypadávání hlavního jističe...? Tak pak na zapínání stačí místo stykače použít patřičně dimenzovaný SSR (solid state relay-vpodstatě elektronický spinač) se zapínáním v nule(v době,kdy síťový napětí právě prochází nulovou hodnotou).Tím se začne jádro magnetovat také od "nuly" a nedojde k proudovému nárazu. Nevím, jaký příkon má ta UTA 200, ale do 3 x 25A se dá běžně takový SSR sehnat v maloobchodě-např. GMeletronic.
     Maxon.

Offline

 

#4 26-03-2008 07:52:42

pkod
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 26-07-2007
Příspěvky: 211
Web

Re: soft start

Maxon napsal(a):

Zdravím,tuším že je problém ve vypadávání hlavního jističe...? Tak pak na zapínání stačí místo stykače použít patřičně dimenzovaný SSR (solid state relay-vpodstatě elektronický spinač) se zapínáním v nule(v době,kdy síťový napětí právě prochází nulovou hodnotou).Tím se začne jádro magnetovat také od "nuly" a nedojde k proudovému nárazu. Nevím, jaký příkon má ta UTA 200, ale do 3 x 25A se dá běžně takový SSR sehnat v maloobchodě-např. GMeletronic.
     Maxon.

Tak tohle zrovna neplati pro transformatory a pod. mag. stroje. Sepnutim v nule prave dojde k presyceni s velkou pravdepodobnosti.

Pro prime pripojeni se pouziva specialni elektronika, ktera zajisti demagnetizaci jadra transformatoru a k siti ho pripoji v maximu! napeti. To lze ale udelat u 1f stroje. U trifazoveho je tenhle postup o mnoho slozitejsi.

Jednoducha cesta ale je spoustet transformator naprazdno v serii s odporem. Tahle konstrukce tady uz byla popsana v ruznych provedenich. Doporucuji tedy toto jednoduche, levne a funkcni reseni. Misto odporu lze pouzit treba zarovku.



Branda:
Obratte se na elektromontazni firmu. Sice si to nechaji zaplatit ale urcite to zvladnou. Maximalne tam daji stykac, casovaci rele a tri zarovky.

Offline

 

#5 26-03-2008 17:11:53

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1155
Web

Re: soft start

Přesně tak. Indukční zátěž (trafa) nelze jen tak snadno spínat v nule běžným SSR. A speciální SSR pro indukční zátěže s řízenou magnetizací jsou cenově trochu jinde. To pak zlatej odpůrek se stykačem smile

Offline

 

#6 26-03-2008 22:06:52

lubos
Člen
Registrovaný: 08-11-2007
Příspěvky: 28

Re: soft start

Já bych první zkusil ,jestli je to možné, jištění s tvrdší (C,D) charakteristikou

Offline

 

#7 23-04-2008 21:09:16

Sender
Člen
Registrovaný: 21-04-2008
Příspěvky: 700

Re: soft start

Lze to také řešit pomocí triaku a optotriakem se spínáním v nule např. S21MD4 zapojeného pro spínání indukční zátěže.

Offline

 

#8 27-01-2009 23:22:23

janbalak@centrum.cz
Člen
Registrovaný: 27-01-2009
Příspěvky: 1

Re: soft start

Měl jsem kdysi stejný problém. Vyřešila to obyčejná žárovka 230V/60W , zapojená do série s trafem.

Offline

 

#9 28-01-2009 14:20:43

killer
Zablokovaný
Registrovaný: 19-09-2007
Příspěvky: 549

Re: soft start

Ja bych zkusil neco jednodussiho, treba prepojit trafo na 440 V a je po problemu. Rozdelejte svarecku a je tam svorkovnice popsana 380 V 440 V atd. Prepojite vodice z 380 na 440 V a svarecka nepotrebuje zadny vypinace s odporem, je to zalezitost ktera se da takhle vyridit jen prave u UTY 200 Vykon castecne klesne ale je to minimalni a co se tyce magnetizacniho proudu tak ted by jistic vylitavat nemel.

Editoval killer (28-01-2009 14:26:19)


Servis, revize, MIG/MMA/TIG/PLASMA/SPOTTERY - svářeč amatér.
Hlášky z praxe: "Včera bylo pozdě!" "Neexistuje nejde" "Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů" "Já jsem tak dobrej, kdybych byl ještě lepší, tak mě zakážou!"

Offline

 

#10 28-01-2009 18:13:25

marek
Člen
Registrovaný: 26-08-2007
Příspěvky: 180

Re: soft start

V Číně tyto problémy řeší tím, že vyhodí jističe smile

Offline

 

#11 28-01-2009 18:35:27

roman
Člen
Registrovaný: 19-10-2008
Příspěvky: 48

Re: soft start

S tou žárovkou je to dobré a jednoduché řešení.Mě trápí také moje jednofázová mašina.Vyhazuje Béčko jistič.Na Céčku už však po zapnutí drží, ale to je celkem chyba, protože né každý má v domovní intalaci jistič s char. C/16A.Proto bych to chtěl vymakat tak, aby proudová špička Béčko nevyhazovala.Nemáte někdo zkušenosti s SSR a nebo spínání optotriakem(schéma zapojení), nebo se to musí řešit klasickým softstartem s odporem a relátkem?Nespínám induktivní zátěž, ale invertor kde především špičku zajišťují kondenzátory, které se rychle nabíjí.Něco tam asi na desce je, ale moc to číňanům nefunguje.

Offline

 

#12 28-01-2009 18:50:59

Bohouš
Člen
Registrovaný: 15-06-2007
Příspěvky: 325

Re: soft start

Myslím si, že SSR samo o sobě Ti nijak nepomůže. Je to prostě jenom polovodičové relé (bez kontaktů), ale tím že proud do Tvé svářečky sepneš tímto relé si vůbec nijak nepomůžeš. To by tam muselo být něco pro omezení proudu - odpor.


Svářeč (lepič) amatér MMA, MAG, TIG
KS 250R, KITIn 165, Gude 145+HFU 400
Maximal 2005 (MAG); TIG AC/DC 200A P
Plasma Berlan BPS40, autogen

Offline

 

#13 28-01-2009 18:55:22

roman
Člen
Registrovaný: 19-10-2008
Příspěvky: 48

Re: soft start

Asi tam ten odpůrek budu muset dát a nebo zkontrolovat jaký tam vůbec je?Mám pocit, že to nabíjení kondenzátorů je opravdu velice rychlé a proto to vyhazuje jistič.Kdoví jak to ti číńani počítali?

Offline

 

#14 15-04-2009 14:53:59

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3159

Re: soft start

V článku Softstart pro servis svářeček 29 3 2009  je ten obvod popsaný. Je tam stykač za 1000 Kč a trafo za 600, které asi ten stykač napájí. Já bych se chtěl zeptat, jestli je reálné ten stykač nahradit 3 relátky, ty které spínají 220 V a 16 nebo více ampér jsou totiž už od cca 60 kč, taky jejich cívky mají mnohem menší příkon, na který by stačil zdroj za 100 a metody, jak ošetřit kontakty relé pro spínání indukčních zátěží jsou už taky docela vymakané. Je fakt, že 3 samostatná relé proti společnému stykači by znamenaly při zapínání a vypínání, že by nějakou desetinu sekundy šla do svářečky jen jedna nebo dvě fáze místo tří, je problém v tom?

Offline

 

#15 15-04-2009 19:34:25

MiraGSX
Člen
Místo: Brno
Registrovaný: 03-08-2008
Příspěvky: 476

Re: soft start

Pokud jsi z Brna tak se zastav. Válí se mi v šuplíku asi 10kusů stykačů na 25A. Za krabičku cigaret ti jedno věnuji smile


ISTP Kutil
WSME-200A AC/DC TIG; KITin 170 TIG LA; SioMIG 351
svářecí kabely do 160A; TIG hořák ESAB BTF 150 a ZHT-315 + čína (unknown); P600e

Offline

 

#16 15-04-2009 22:01:35

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1155
Web

Re: soft start

Ty relátka je možné použít. Jen bude komplikovanější mechanická konstrukce. Stykač má přeci jen šroubovací svorky a jeho zapojení je jednoduché. S těmi relátky za 60,- to asi bude složitější a ideální bude dát je na plošňák (patřičně nadimenzovaný). Taky se zvětší pravděpodobnost poruchy, přeci jen jsou to tři cívky místo jedné. Ale to, že nesepnou naprosto shodně nevadí.

Asi nejlepší je využít nabídku míryGSX. Kouříš, míro? smile

Offline

 

#17 05-04-2020 20:23:19

magi
Člen
Místo: Třebíč
Registrovaný: 11-10-2007
Příspěvky: 55

Re: soft start

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS