SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR BAZAR SVAR INZERT SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
měl bych dotaz,kdo a za kolik Kč by zabudoval do UTA 200 softstart.Žádnej doklad nepotřebuju.
P.B. Pardubice
Mám UTA 200-1 ,je při zapnutí prda do sítě,proto se zajímám o co by stálo zabudování .
Zdravím,tuším že je problém ve vypadávání hlavního jističe...? Tak pak na zapínání stačí místo stykače použít patřičně dimenzovaný SSR (solid state relay-vpodstatě elektronický spinač) se zapínáním v nule(v době,kdy síťový napětí právě prochází nulovou hodnotou).Tím se začne jádro magnetovat také od "nuly" a nedojde k proudovému nárazu. Nevím, jaký příkon má ta UTA 200, ale do 3 x 25A se dá běžně takový SSR sehnat v maloobchodě-např. GMeletronic.
Maxon.
Maxon napsal(a):
Zdravím,tuším že je problém ve vypadávání hlavního jističe...? Tak pak na zapínání stačí místo stykače použít patřičně dimenzovaný SSR (solid state relay-vpodstatě elektronický spinač) se zapínáním v nule(v době,kdy síťový napětí právě prochází nulovou hodnotou).Tím se začne jádro magnetovat také od "nuly" a nedojde k proudovému nárazu. Nevím, jaký příkon má ta UTA 200, ale do 3 x 25A se dá běžně takový SSR sehnat v maloobchodě-např. GMeletronic.
Maxon.
Tak tohle zrovna neplati pro transformatory a pod. mag. stroje. Sepnutim v nule prave dojde k presyceni s velkou pravdepodobnosti.
Pro prime pripojeni se pouziva specialni elektronika, ktera zajisti demagnetizaci jadra transformatoru a k siti ho pripoji v maximu! napeti. To lze ale udelat u 1f stroje. U trifazoveho je tenhle postup o mnoho slozitejsi.
Jednoducha cesta ale je spoustet transformator naprazdno v serii s odporem. Tahle konstrukce tady uz byla popsana v ruznych provedenich. Doporucuji tedy toto jednoduche, levne a funkcni reseni. Misto odporu lze pouzit treba zarovku.
Branda:
Obratte se na elektromontazni firmu. Sice si to nechaji zaplatit ale urcite to zvladnou. Maximalne tam daji stykac, casovaci rele a tri zarovky.
Já bych první zkusil ,jestli je to možné, jištění s tvrdší (C,D) charakteristikou
Lze to také řešit pomocí triaku a optotriakem se spínáním v nule např. S21MD4 zapojeného pro spínání indukční zátěže.
Měl jsem kdysi stejný problém. Vyřešila to obyčejná žárovka 230V/60W , zapojená do série s trafem.
Ja bych zkusil neco jednodussiho, treba prepojit trafo na 440 V a je po problemu. Rozdelejte svarecku a je tam svorkovnice popsana 380 V 440 V atd. Prepojite vodice z 380 na 440 V a svarecka nepotrebuje zadny vypinace s odporem, je to zalezitost ktera se da takhle vyridit jen prave u UTY 200 Vykon castecne klesne ale je to minimalni a co se tyce magnetizacniho proudu tak ted by jistic vylitavat nemel.
Editoval killer (28-01-2009 14:26:19)
V Číně tyto problémy řeší tím, že vyhodí jističe
S tou žárovkou je to dobré a jednoduché řešení.Mě trápí také moje jednofázová mašina.Vyhazuje Béčko jistič.Na Céčku už však po zapnutí drží, ale to je celkem chyba, protože né každý má v domovní intalaci jistič s char. C/16A.Proto bych to chtěl vymakat tak, aby proudová špička Béčko nevyhazovala.Nemáte někdo zkušenosti s SSR a nebo spínání optotriakem(schéma zapojení), nebo se to musí řešit klasickým softstartem s odporem a relátkem?Nespínám induktivní zátěž, ale invertor kde především špičku zajišťují kondenzátory, které se rychle nabíjí.Něco tam asi na desce je, ale moc to číňanům nefunguje.
Myslím si, že SSR samo o sobě Ti nijak nepomůže. Je to prostě jenom polovodičové relé (bez kontaktů), ale tím že proud do Tvé svářečky sepneš tímto relé si vůbec nijak nepomůžeš. To by tam muselo být něco pro omezení proudu - odpor.
Asi tam ten odpůrek budu muset dát a nebo zkontrolovat jaký tam vůbec je?Mám pocit, že to nabíjení kondenzátorů je opravdu velice rychlé a proto to vyhazuje jistič.Kdoví jak to ti číńani počítali?
V článku Softstart pro servis svářeček 29 3 2009 je ten obvod popsaný. Je tam stykač za 1000 Kč a trafo za 600, které asi ten stykač napájí. Já bych se chtěl zeptat, jestli je reálné ten stykač nahradit 3 relátky, ty které spínají 220 V a 16 nebo více ampér jsou totiž už od cca 60 kč, taky jejich cívky mají mnohem menší příkon, na který by stačil zdroj za 100 a metody, jak ošetřit kontakty relé pro spínání indukčních zátěží jsou už taky docela vymakané. Je fakt, že 3 samostatná relé proti společnému stykači by znamenaly při zapínání a vypínání, že by nějakou desetinu sekundy šla do svářečky jen jedna nebo dvě fáze místo tří, je problém v tom?
Pokud jsi z Brna tak se zastav. Válí se mi v šuplíku asi 10kusů stykačů na 25A. Za krabičku cigaret ti jedno věnuji
Ty relátka je možné použít. Jen bude komplikovanější mechanická konstrukce. Stykač má přeci jen šroubovací svorky a jeho zapojení je jednoduché. S těmi relátky za 60,- to asi bude složitější a ideální bude dát je na plošňák (patřičně nadimenzovaný). Taky se zvětší pravděpodobnost poruchy, přeci jen jsou to tři cívky místo jedné. Ale to, že nesepnou naprosto shodně nevadí.
Asi nejlepší je využít nabídku míryGSX. Kouříš, míro?
díky za inspiraci https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php … 2006020401
už to funguje https://youtu.be/gJKd8flGeNQ