SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj,
chtěl bych vás poprosit o názor, radu nebo i tip. Vybírám si ruční bodovací kleště pro svařování plechů max do 2mm + 2mm a starších karoserií, kde jsou plechy od 0.8mm po 1.3mm. Bude to pro mojí dílnu - garáž, žádná velkovýroba.
Porozhlížel jsem se po internetu a našel jsem typ Telwin digital modular 230 a 400, kde se udávají totožné parametry kromě napájení ze sitě - 230V a 400V. V tomto případě bych volil asi 400V. Nevyznám se ve výrobcích svářecí techniky, takže nevím, které značky jsou a nejsou kvalitní. Cenu bych viděl asi okolo těch 16-17-18 tis. max. Chtěl bych vás poprosit, pokud máte, o názor nebo tip na vhodnější kleště.
Díky moc :-)
Telwin bych nebral. Mám od nich svářečku CO2 a nic moc. Jestli jsou na tom tak i invertory a ty bobovačky, kouknul bych po něčem jiné.
Díky za info, já tak trošku doufám, že nebudou poruchový, protože kdybych chtěl lepší, tak je to + 6.000Kč a víš a to už si zase tolik vyskakovat nemůžu. Ale třeba bude mít někdo osobní zkušenost s podobnou nebo stejnou a řekne názor z praxe.
A co koupit starší kousek, dobré myslím byly Tecna, ale číslo nevím. Kdysy jsem s takovými dělal, i když trošku upravené na jiné používání, ale byly na 3x400V, zvládlo to snad i tu 1,5ku materiál, ale jsou trošičku větší.
Já bych se tomu asi ani nebránil, ale na netu jsem nic moc nenašel a když už bych je kupoval starší, tak radši od někoho kdo tomu rozumí, používal je, choval se k tomu s normálním přístupem a dokázal by mi vysvětlit, jak to správně používat, nastavit atd...
Mám KM12- občas se dá sehnat v inzerci. Na vaše požadavky by měla stačit. Bazoš atd...
Díky moc za tip, do Vánoc už chci mít nějakou koupenou, tak uvidim jestli se něco naskytne.
Ahoj všem,
tak se mi na zkoušku dostali do ruky kleště Telwin Digital Modular 400. Měl jsem po puce plech 1,3mm + 1,3mm. Zkusil jsem jen pár bodů v různých režimech. Paráda, myslím že by pro ně nebyl problém ty 2mm + 2mm svařit, když jsem viděl, jak dokážou tu 1,3 propálit :-). Pro to moje občasné svařování budou stačit, si myslím.
[/url]
[/url]
Ahoj všem, mám možnost si půjčovat tyhle bodovací kleště, co jsou o příspěvek výš a mám dotaz. Nevíte někdo z jakého materiálu jsou ramena a hroty? Napadlo mě si ty ramena vyrobit o trošku delší. Teď mi jde o to, jestli se to vůbec vyplatí, cena ramen, které by mi vyhovovali je v obchodě 3700Kč za délku 350mm vč hrotů. Případně, máte někdo nějaký odkaz na obchod s materiálem? Díky Radim.
Je to nějaká slitina, možná vyjde levněji metráž, nepočítal jsem to. https://prosvareni.cz/cz-detail-1560-cu … dovek.html
Nebo zkusit levněji na netu z Číny.
Editoval Zdenek11 (18-03-2019 15:25:49)
Díky moc za pomoc, jako vyjde mi to o dost levněji než je kupovat nový. No s tou Čínou se mi do toho moc nechce, zrovna v tomhle bych jim moc nevěřil.
Tá guľatina na hroty je CuCrZr j je z tých kvalitnejších, Fungujú aj CuCr, teda bez zirkónu, ale sa musia častejšie upravovať hroty. Na ramena sa dá použiť obyčajná mosadz. Pri zmene dĺžky treba prepočítať prítlak.
Na adrese , co píše Zdenek11jsou tyto materiály na prodejně. S náhradami bych moc neexperimentoval-nevyplatí se.
Senior má pravdu:- při prodloužení ramen dojde k většímu namáhání mechaniky bodovky.
Myslím si to i já - pokud jsou originál ramena z mědi, mosaz bych nepoužil, má oproti Cu 4 x větší měrný odpor a při těch více než 6000A by to mohlo dělat problémy. U větších stacionárních bodovek sice jsou ramena mosazná, ale mají rezervu ve větším napětí naprázdno, ty malé ruční jedou na doraz, mívají jen pár voltů.
Ahoj všem, díky za rady a připomínky. Koukal jsem hned do návodu tý bodovky a je tam uvedená tabulka, kde na různou délku ramen je uvedená patřičná síla přítlaku, takže když se budu řídit podle toho, tak se nemůže nic stát. Každopádně respektuji rady zkušenějších a když se do toho pustím, tak koupím materiál CuCrZr. Nehodlám experimentovat s nějakou pofidérní kvalitou.
Ještě jednou díky za příspěvky.