SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, jedna laická otázka, nevěděl by prosím někdo co všechno může způsobovat pórování svárů? Běžné věci jsem zkontroloval a na nic nepřišel. Nedávno nám dělali revizi na svářečkách a povypínali všechno na 0, to jsem si už všimnul. Předfuk a dofuk jsem si znovu nastavil. Většinou se to děje na začátku nebo konci sváru. Nyní svařuju spíše drobnější věci, zábradlí z trubek a kolínek. Zkusil jsem zvýšit průtok plynu, nepomohlo. Zkusil jsem jinou láhev s plynem C18, taky nepomohlo. Když zmáčknu tlačítko na hořáku tak plyn fouká z hubice. Uvnitř jsem všechno vyčistil. Mohlo by to být tím že je na dílně chladno? Že jsou přípraváři hovada a nečistí svarové plochy už jsem psal, ale nikdy jsem takové problémy neměl, dělá to až teď pár dnů.
Pórování svárů je 90 % způsobeno vzduchem v okolí hořícího oblouku. Zbývajících 10 % je způsobeno mastnotou a dalšími nečistotami ve sváru a v nejbližším okolí. Pro jistotu nejdřív zkus jiný hořák a případně i těsnost připojení hubice na hořáku. Někdy stačí do hubice (při odfouknutém plynu) silně fouknout a pokud uslyšíš únik, tak vyřešit, protože může na principu fixírky přisávat vzduch. Zkoušet při vypnuté svářečce!
Aha. No máme takové ty blbé svářečky s podavečem zvlášť na mašině nahoře. Hadička od RV vede do hadice která spojuje mašinu s tím podavačem. Takže se nedostanu k té hadičce po celé délce, ale zkusím nějakou jarovou vodou alespoň spoje na RV a na tom podavači. S tím fouknutím nevím jestli jsem dobře pochopil.
Po svařování vypustit plyn z RV, vypnout mašinu a zkusit fouknout do hubice hořáku? Zítra vyzkouším, děkuji moc.