SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 Dnes 17:32:58

varok
Člen
Místo: Havířov

Pórování svárů

Dobrý den, jedna laická otázka, nevěděl by prosím někdo co všechno může způsobovat pórování svárů? Běžné věci jsem zkontroloval a na nic nepřišel. Nedávno nám dělali revizi na svářečkách a povypínali všechno na 0, to jsem si už všimnul. Předfuk a dofuk jsem si znovu nastavil. Většinou se to děje na začátku nebo konci sváru. Nyní svařuju spíše drobnější věci, zábradlí z trubek a kolínek. Zkusil jsem zvýšit průtok plynu, nepomohlo. Zkusil jsem jinou láhev s plynem C18, taky nepomohlo. Když zmáčknu tlačítko na hořáku tak plyn fouká z hubice. Uvnitř jsem všechno vyčistil. Mohlo by to být tím že je na dílně chladno? Že jsou přípraváři hovada a nečistí svarové plochy už jsem psal, ale nikdy jsem takové problémy neměl, dělá to až teď pár dnů.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#2 Dnes 19:47:48

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Re: Pórování svárů

Pórování svárů je 90 % způsobeno vzduchem v okolí hořícího oblouku. Zbývajících 10 % je způsobeno mastnotou a dalšími nečistotami ve sváru a v nejbližším okolí. Pro jistotu nejdřív zkus jiný hořák a případně i těsnost připojení hubice na hořáku. Někdy stačí do hubice (při odfouknutém plynu)  silně fouknout a pokud uslyšíš únik, tak vyřešit, protože může na principu fixírky přisávat vzduch. Zkoušet při vypnuté svářečce!

#3 Dnes 20:00:47

varok
Člen
Místo: Havířov

Re: Pórování svárů

Aha. No máme takové ty blbé svářečky s podavečem zvlášť na mašině nahoře. Hadička od RV vede do hadice která spojuje mašinu s tím podavačem. Takže se nedostanu k té hadičce po celé délce, ale zkusím nějakou jarovou vodou alespoň spoje na RV a na tom podavači. S tím fouknutím nevím jestli jsem dobře pochopil.

Po svařování vypustit plyn z RV, vypnout mašinu a zkusit fouknout do hubice hořáku? Zítra vyzkouším, děkuji moc.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla