SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 24-11-2007 12:20:26

adrian8958
Člen
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 1

nuhličena vrstva

ma nekdo skusenosti nebo predpis, ktery stanovuje, u rezaných plechu autogenem, kolik sa ma brousenim sundat vrstva kvuli vetsi jistote provareni?
dik

Offline

 

#2 03-02-2008 18:33:52

lahvac
Člen
Registrovaný: 21-01-2008
Příspěvky: 12

Re: nuhličena vrstva

Pokud se jedná o strojní řez kyslíko acetylenovým plamenem a je dobře seřízený plamen bez přebytku acetylenu,stačí očistit drátěným kartáčem od strusky a svařovat.Takhle se to dělá u nás u svarů se 100% kontrolou ultrazvukem a vše bývá většinou v pořádku.Jinak podle normy by se měly svar.plochy po pálení přebrousit do kovového lesku ale kolik sundat,to jsem nikde nezjistil.Jak říkám,pokud nebude nauhličená řezná plocha od přebytku acetylenu,neměl by být problém

Offline

 

#3 03-02-2008 20:10:31

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: nuhličena vrstva

Dobrá je zmínka o existenci normy. Tato norma ale říká, že úprava svarových ploch se provádí třískovým obráběbím. Při broušení zůstávají na plochách zasekaná zrna korundu (ve sváru pak nekovové vměstky), což je pro dynamicky namáhané sváry nepřípustné. Nauhličená, či spíš okysličená, vrstva při řezání plamenem nepřesahuje 0,2 mm a proto nejsou nutné nějaké mohutné úběry materiálu. Vzhedem k tomu, že při svařování se svarový kov promíchává do hloubky min. 1 mm, není nutné u dynamicky nezatížených svárů nějaké super obrábění a plně vyhoví dobré okartáčování.

Offline

 

#4 04-02-2008 19:40:57

lahvac
Člen
Registrovaný: 21-01-2008
Příspěvky: 12

Re: nuhličena vrstva

U nás se jednotlivé vrstvy tupých svarů dle WPS přebrušují do roviny a zvlášť u MAG/MIG svařování je použití brusky nutnost při napojení v kořenu i v očištění mezivrstev kde je sklovina která se jen tak oklepat nedá.Jak to řešíte u vás?

Offline

 

#5 04-02-2008 20:14:33

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: nuhličena vrstva

V kořenové vrstvě si upravují svářeči při svařování natupo konec předchozího sváru upraveným plátkem do strojní pily, napojení v dalších vrstvách je otázka rukou. Stačí zapálit několik mm od místa napojení a při dalším postupu místo zapálení převařit. Ovšem pravdou je, že se v tomto případě jedná o dynamicky namáhané sváry. Sklovina na na sváru se dá poměrně snadno odstranit tím, že se vůbec nevytvoří. Pak je broušení zbytečné. Pokud jsou sváry převýšené tak, že se musí zabrušovat, pak se jedná o nesprávný způsob svařování. Viz příslušné odstavce ČSN EN 5817. Bylo by to na dlouhé povídání o technologii svařování jednotlivými metodami. Ale to už vymysleli odborníci a praktici dávno před námi a těžko na tom něco změníme.

Offline

 

#6 05-02-2008 19:22:17

lahvac
Člen
Registrovaný: 21-01-2008
Příspěvky: 12

Re: nuhličena vrstva

V učebnici pro svař.el.obloukem ze ZEROSS Ostrava je přímo napsáno, že po přípravě svar.ploch pálením je nutno plochy přebrousit.Ale s těmi zapečenými zrny máte pravdu, nicméně stačí vyměnit na brusce brusný kotouč za drátěný kotouč a přejet s ním broušené plochy a ta zrna jdou docela dobře odstranit.Nebo pár tahů pilníkem.Ale za svých 15 let praxe jako svářeč jsem se nesetkal, že by někdo tato opatření po broušení dělal.Prostě vybrousí a vaří:-)Brousil jsem vždy i při zkouškách kdy svar byl prozařován a svar byl vždy čistý.Možná že při zkoušce mikrostruktury nějaké stopy po broušení lze najít ale nevím,tenhle druh zkoušky můj svar nikdy neabsolovoval.Můžu jen z praxe říct, že při prozáření RTG,kontrole ultrazvukem nebo při zkoušce rozlomením nebyly ve svaru po přebroušení žádné nežádoucí vměstky.Ale v žádném případě se s Vámi nechci přít, ti nejlepší svářeči umí zavařit i bez brusky.Ale těch je pět ze sta a také záleží hodně na únavě,náladě atd.Zkrátka, můj názor je, že stoprocentní svar kde není třeba nic opravovat,brousit,sekat a podobně, nelze udělat pokaždé.I ten nejlepší svářeč je jenom člověk a dělá chyby a nemusí se jednat o nesprávný způsob svařovaní.
Jinak to že se sklovina nevytvoří při svařování MAG...Mně se při použití plynu Corgon 18 a drátu OK Autrod 12.51 vytvoří vždy.Rád si nechám poradit, jak vytvoření skloviny předejít.
A ještě naposled,při výskytu trhliny v dynamicky namáhané konstrukci a její následné opravě, je její vybroušení,odvrtání na koncích a zavaření, nejčastěji používaným způsobem opravy.Třeba trhlina v rámu podvozku železničního vozu, což bezesporu dynamicky namáhaná konstrukce je, je oprava jejím vybroušením a zavařením  schválený postup.Ale jak říkám,nechci se přít.Nevím v jaké oblasti průmyslu řídíte svařování Vy a pokud je to průmysl řekněme třeba letecký, tak tam asi zase budou platit jiná přísnější pravidla a svařovat tam můžou jen opravdu ti nejlepší než v běžném provozu.

Editoval lahvac (05-02-2008 19:29:04)

Offline

 

#7 05-02-2008 20:37:46

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: nuhličena vrstva

Asi nemá smysl se tu navzájem masírovat, každý má nějaký názor a považuje ho za ten správný. V mém příspěvku jsem zmínil kontrolu svárů podle ČSN EN 5817, kterou má provádět každá firma certifikovaná třeba podle ISO 9000 a která má pak povinnost mít svařování kompletně ošetřeno svářečským dozorem. V té normě jsou kriteria zcela přesně dána a nejsou tam žádné úpravy na špatnou náladu svářeče. Při svařování v energetice se pak používají ještě přísnější kriteria.
Pokud se týká skla na MAG svárech, je třeba si uvědomit příčinu vzniku. Při nedostatečném záklonu hořáku, případně při příliš vysoké postupové rychlosti, se nestíhá vypařit křemík, zajišťující tvrdost a tím i tvarovou paměť drátu a další funkce. Na nejteplejších místech pak vznikají rybníčky křemičitanů - sklíčka. Nejspolehlivější je pak svařovat v oblasti sprchového přenosu, nebo v pulzním režimu, kde horní proud do sprchové oblasti zasahuje a tavenina je déle teplejší a sklíčko se stíhá odpařit.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče