SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 01-03-2015 15:56:45

Malasorte
Člen
Registrovaný: 01-03-2015
Příspěvky: 1

Jak se stát svářečem?

Dobrý den, pročetl jsem si několik témat a čím hlouběji se dostávám, tím méně tomu rozumím. Takže bych asi měl nastínit co bych ctěl dělat.
Vůbec do začátku jestli je vůbec možné se jen tak probudit a stát se svářečem nebo jestli je povinné vyučení na škole nebo tak něco. Je mi 25 let a od 20 let dělám v armádě ve Francii. Školu mám taky vojenskou, takže 100% zelená guma.

Časem bych se chtěl dostat na sváření pod vodou. Obnáší to zhruba svařování na ropných plošinách, podvodní potrubí, práce v docích, opravy lodí atd...
Chápu, že to nepůjde přes noc, ale chtěl bych se zeptat na směr, kterým se vydat. Jakou metodu sváření se naučit, která by si mi v budoucí práci hodila. Klidně i více metod. Hlavně bych potřeboval vše v EU normách. Některé příspěvky jsou z roku 2007 a za tu dobu se asi pár věcí změnilo. Jak jsem zmínil, žiju ve Francii, ale stáž bych si klidně udělal i doma v ČR. Nerad bych si udělal český svářečák, který platí jenom v ČR. Protože ve finále nejvíc škol na podvodní svařování je v UK a chtějí platný svářečák na úrovni EU. Nějaké normy EN-XX nebo tak něco. V tom si nejsem zcela jist.

Dík za odpovědi.

Offline

 

#2 01-03-2015 20:34:52

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: Jak se stát svářečem?

aby se člověk stal "oficiélním svařečem" nepotřebuje vůbec žádné vzdělání, stačí absolvovat kurz a složit zkoušku. S tím dostaneš ihned práci někde u pásu, dodělávat co nedokážou roboti.
Jenže "sváření" je asi 18 druhů - dle metody a dle svařovaného materiálu.
Aby se člověk stal svářečem bez uvozovek potřebuje mít znalosti i v zdánlivě nesouvisejících oborech (stroje, mechanika, fyzika, základ elektro, metalurgie atd. A několikaletou praxi.
Vařit pod vodou je úplně jiný level, co vím tak v Česku je jen asi 10lidí kteří toto zvládnou.
Moderátor tady někde napsal pěknou větu - Svár se nevyrábí ale tvoří! - člověk musí mít trochu tvůrčí předpoklady, jen píle nestačí smile


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče