SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobry den prajem,
mam dotaz ohladom volby priemeru zvaracieho drotu do ,,CO-cka"...Google a HLEDAT mi nepomohli (odpovedam vopred,ze nie som lenivy hladat!).
Pri napr, bazickych elektrodach je priamo na baliku napisane, ake ampere, daju sa najst aj informativne hrubky zvaranych materialov a pod.Doteraz som varil iba 0.8mm drot, mam na ruke ale jednu lepsiu masinku, kde by sa dalo uvazovat o vyuziti 1mm drotu...Ibaze netusim dokedy ma vyznam sa hrat s 0.8mm a kedy uz prejst na 1mm. Mam na mysli velkost parametrov - napatie a prud(posuv) a hrubky materialov. Dalsia vec, povedzme ze mame stroj schopny 250A...Dam tam 0.8mm, max.bude nizsie napr.180A a dam tam 1mm alebo 1.2mm (skratka vacsi priemer) a stupne tym aj vykon(co sa tyka napr.toho zvarovacieho prudu)?
Dakujem za pomoc.
Editoval Maajjo (18-10-2016 09:01:02)
Odtavovací výkon je daný výkonem stroje použitým svařovacím procesem a posuvem drátu. Není problém používat 1mm drát i na proudy přes 300A (za použití směsného plynu).Pokud použijeme čisté CO2 jsme odázáni na zkratový svářecí proces viz tabulky v manuálu WLSP 315.
Editoval Honza007 (18-10-2016 09:46:23)
Dakujem za odpoved...mne sa viac jedna o tu 0.8, ze do akych amperov je to este v CO2 pouzitelne...ale uz stahujem ten manual,tak si to tam prestudujem.Cez 200A bude pre mna skor vynimocne pouzitie,ale obcas bude treba,preto aj idem kupovat silnejsi stroj.
Jelikoz jsem to zkoisel, tak muzu rict ze na 0,8 drat uz je dle me maximum cca 160A. Naopak s 1mm dratem bezne varim od nejakych 50 do 320A Podotykam, ze ve smesnem plynu. Na to ciste CO by ty hodnoty byly nejspis odlisne...
to Rellik
A podla coho sa to pozna,ze uz je to vela?Velky roztrek??A pri nizkom prude-napr. tych 50A je 1mm drat pouzitelny?Nerobi to ,,vacsiu" husenku ako pri 0.8mm?
to Honza007
Stiahnut ten navod som si mal uz pred dvoma rokmi!
Na stranach 32÷35 som nasiel zaujimave grafy,len neviem co v nich znamenaju cisla 1,2 a na poslednom obr.aj 3.
Priznam sa,ze ako amater som z nich mudry iba trochu...
Není velký rozstřik... Jde to už do sprchy, což v CO není zrovna ok... Navíc se to už hůř kontroluje... Stejně jako ta 1 drát kolem těch 300A. Bohužel čisté CO už nemám a hasičák co mám v dílně už je určený pro případný požár...
Jinak tady se můžeš podívat na rozdíly svárů dělaných pod CO2 a mixem 92%Ar+8%CO2 http://rellik.rajce.idnes.cz/Alfin_Pega … 084401.jpg ++
Editoval Rellik (18-10-2016 15:12:29)
Tak je to velky rozdiel tie plyny...Pekne foto.
Bavit se u metody MAG o svařovacím proudu je nesmysl. Tato metoda je definována NAPĚTÍM! Proud je v tom to případě dost nepodstatný údaj, protože jen velice málo zdrojů má oddělenou přímou regulaci svařovacího proudu od posuvu drátu.
Trocha teorie:
Je to z důvodu regulace. Svařovací zdroj pro MAG/MIG má z principu plochou statickou charakteristiku, to znamená, že malá změna napětí na oblouku znamená velkou změnu svařovacího proudu. Důsledkem je třeba to, že prodloužení výletu drátu o pouhý 1 mm znamená snížení svařovacího proudu až o 15 A a naopak.
jirkati napsal(a):
Bavit se u metody MAG o svařovacím proudu je nesmysl. Tato metoda je definována NAPĚTÍM! Proud je v tom to případě dost nepodstatný údaj, protože jen velice málo zdrojů má oddělenou přímou regulaci svařovacího proudu od posuvu drátu.
Trocha teorie:
Je to z důvodu regulace. Svařovací zdroj pro MAG/MIG má z principu plochou statickou charakteristiku, to znamená, že malá změna napětí na oblouku znamená velkou změnu svařovacího proudu. Důsledkem je třeba to, že prodloužení výletu drátu o pouhý 1 mm znamená snížení svařovacího proudu až o 15 A a naopak.
Já myslím, že řešit něco pomocí napětí a posuvu u většiny svářečů nic neřekne... Každý ví (alespoň ti s displejem), co nastavuje a nastavuje podle proudu. Já ač mám invertor, který má právě regulaci napětí a rychlosti posuvu, tak stejně svářečku ladím podle ampér, které mi ukáže na pokusném sváru. A to si myslím že jsem aspoň trochu dobrý svářeč. Nastavování jen podle U a m/s je takové střílení od boku (i když tak se dá taky trefit)... Svařuju X let, ale svářečku vždy ladím podle toho kolik mi ukazuje ampér a nějaké volty a posuv jsou mi celkem šumafuk... Toť můj názor a jestli někdo šteluje svářečku podle napětí a posuvu, tak je machr a může napsat jak dlouho mu trvalo naučení se těchto dvou hodnot pro určité síly materiálů... Toliko z mé strany o hodnotách při sváření, což už je trochu OT...
Rellik - Tento postup volí asi naprostá většina svářečů. Ale pak jim zkuste vysvětlit proč se MAGovým strojem nedá svařovat obalovanou elektrodou, vždyť si přece nastavím ampéry podle krabičky. A taky jim asi nevysvětlíte, proč musí mít na MAG jiný stroj než na TIG či MMA, nebo aspoň drahou kombimašinu.
jirkati napsal(a):
Rellik - Tento postup volí asi naprostá většina svářečů. Ale pak jim zkuste vysvětlit proč se MAGovým strojem nedá svařovat obalovanou elektrodou, vždyť si přece nastavím ampéry podle krabičky. A taky jim asi nevysvětlíte, proč musí mít na MAG jiný stroj než na TIG či MMA, nebo aspoň drahou kombimašinu.
To je už zas druhá věc... Tady se ovšem bavíme přímo o "céóčku", takže nějaké rozdíly mezi metodami jsou mimo... Ten kdo se v tom vyzná, tak ví že MIG/MAG se řídí napětím, ale stejně mluví o ampérech... To je ale jak říkám, už OT. Takže bych zůstal u původního dotazu, který byl již nejspíš zodpovězen...
Ja ako amater viem prd o nejakom napati a posuve...hlavne ked mam momentalne synergiu.Ale plne suhlasim,viem ze to je inak ako na MMA alebo TIG-u...Som len amater, samouk,bez akehokolvek kurzu alebo cloveka co by mi vedel poradit resp. ukazat ako na to a o to je vsetko narocnejsie, pokus-omyl...Ano,co som chcel bolo viacmenej zodpovedane,az na jednu vec.
Rellik - co sa tyka velkosti zvarov pri nizsich zvaracich parametroch (aby sa pan moderator nehneval :-) ) pri 1mm drote oproti 0,8mm??
Cele toto sa hralo o to,ze si chcem kupit silnejsi stroj,v ktorom by som mal 1mm drot a Kitina si necham s 0,8-ckou.Len som chcel vediet o com tie hrubky drotov vlastne su...Dakujem.
Maajjo - existuje jednoduchý trik na nastavení správného napětí a proudu na jakékoliv tloušťce drátu. Tím trikem je využití vlastních uší. Hlavní ale je vidět do oblouku. Je potřeba trvale dodržovat správnou délku výletu drátu, což je vzdálenost mezi špičkou průvlaku - ne hubice - a svařovaným materiálem jako desetinásobek průměru drátu. Při drátu 0,8 mm to tedy bude 8 mm! Nastavím jakýkoliv proud, zapálím oblouk a otáčením regulátoru na svářečce nastavím příjemný šumivý zvuk oblouku. Při tomto šumivém - ne praskavém - zvuku výrazně klesne i rozstřik. A když je to pro daný materiál příliš a začínám propalovat tak malinko uberu, nebo použiju slabší drát.
Nedá se ani říci, na jaké tloušťky materiálu jaký průměr drátu. Naši firemní svářeči dokážou zavařit i sváry a6 drátem 1 mm na jednu vrstvu a a8 v pulzu na 300 A. Ale zrovna dnes jsme používali drát 1,2 mm na sváry a3 na jeklech a taky to dokázali, když se jim nechtělo přehazovat cívku. Díval jsem se při tom na Ametr a bylo tam 100 A.
Proč si na svařování nepořídíte nějaké "papíry"? Je to možná i levnější, než domácí učení stylem pokus - omyl - dobrá. Spotřebujete plno materiálu, plynu, elektřiny, vlastního času a stejně se to pořádně nenaučíte, protože nemáte základy. Jak u vás pojišťovny řeší úrazy či požáry při činnostech bez patřičné kvalifikace?
Editoval jirkati (18-10-2016 21:54:05)
Ja som len domaci hobby zvarac :-) Prepadol som tomu,je to moja zaluba,nikto z ludi z mojho okolia sa tomu nevenuje...Som strojar,ale iba somar za pocitacom na konstrukcii(nebojte,somar je len slaby odvar toho,co musim pocuvat na moju pracu od montaznikov).Svojho casu som robil veducejo vyroby,mal som 20 chlapov - CNC stroje, brusicov,lakirnikov,zamocnikov aj 2 zvaracov-MIG a TIG,len to bola sama AKC,niekedy Al, Fe len velmi zriedkavo,len dlho som sa pre financne problemy firmy neohrial a bolo to velmi stresujuce prostredie.Ani nebolo velmi kedy sa s chlapmi o tom debatovat...Ale uvazujem nad nejakym skolenim vo zvaracskej skole,znamy by mi to aj mohol vybavit,ale den je kratky a prace mam doma nad hlavu-okolo domu a s malymi detmi sa clovek nenudi...Tak sa ucim ako viem,ked sa nepodari,tak brusim a brusim...Ale oproti MMA je to len prechadzka ruzovym sadom,to som sa hrozne nanadaval a natrapil az som aj cosik ,,spojil"!Hlavne s rutilkou!Ale to je uz mimo misu...
Editoval Maajjo (18-10-2016 23:09:17)
To jirkati. Tvoje bohaté znalosti a skúsenosti v oblasti zvárania sú pre nás amatérov, začínajúcich amatérov, ale aj menej skúsených profesionálov veľmi cenné a vážime si toho. Prosím, upresní význam vety v príspevku #13: "Nastavím jakýkoliv proud, zapálím oblouk a otáčením regulátoru na svářečce nastavím příjemný šumivý zvuk oblouku." Ktorý potenciometer použiješ na zmenu prúdu, napäťový alebo posúvový?
Prud sa meni so zmenou posuvu...Aspon podla tohoto formiga mi to dava zmysel.
Editoval Maajjo (19-10-2016 12:35:07)
Oba. Jeden, pak druhej, ... Platí čím větší posuv, tím víc voltů. Když to bude hezky šumět, tak to je ono. Nemusí to úplně hezky vypadat, pokud máš levý ruce
Maajjo & pafik. Ďakujem, že ste mi to vysvetlili, ale to mi nepomôže. Tieto veci poznám už najmenej 30 rokov. Zaujíma ma názor p. jirkatiho. Predpokladám, že jirkati keď ide niečo zvárať, tak vie aký materiál, v akej polohe aj akým drôtom ide variť a tak si prvotné nastavenie mašiny nenechá úplne mimo. Keď mu uši povedia, že je potrebné nie nastaviť ale korigovať prúd, tak predpokladám, že okrem uši používa pri varení aj oči a možno sa podľa chovania lázne rozhodne, či má korigovať napätie, alebo posuv. To je ale odo mňa iba špekulácia, preto som zvedavý na vyjadrenie majstra.
Editoval senior (19-10-2016 14:15:34)
Seniore, v mém příspěvku č. 13 jsem vycházel z toho, že se kolega Maajjo učí ovládat svařovací zdroj. V takovém případě je zcela zbytečné nějaké předchozí nastavování svařovacích parametrů. Je potřeba si nastavit takové parametry, aby hořel plynule bez prskání a střílení oblouk. A je úplně jedno, jestli si to zkouší na plechu tl. 6 nebo 10 mm. Až se naučí držet plynulý, tedy stabilní oblouk, povede ho to ke svaření nějakých dílů k sobě. A tam už bude prostor pro nějaké variace na téma svařování. Základním regulačním prvkem je přece vždycky posuv drátu, který je přes plochou charakteristiku zdroje spojen s napětím na oblouku a tím i se svařovacím proudem. Ano, některé svářečky mají i možnost jemného doladění svařovacího proudu při daném posuvu.
V práci máme na profi svářečkách nadělané programy pro jednotlivé druhy materiálů a jejich tloušťky. Do poznámky na WPS pak stačí napsat číslo programu. Ale není to dogma, protože při nutnosti svařování ve vynucených polohách (PC, PF, PD) jsou vhodné jiné svařovací režimy.
No, nějak se v popisu ztrácím, pan Maajjo píše o sinergii ale dá foto obyč. odbočky, tam volím přepínačem velikost napětí,jsou tam namalované schody, čím víc tím vyšší výkon, větší svár a doladím k tomu drát tak aby to tkzv.šumělo a byl malý rozstrik.U invertoru se sinergií nastavím proud, rychlost drátu, sílu materiálu,to je vše stejné,jen jiné čísla na displeji a doladím korekcí +-cca 9v tak aby mi to zase šumělo, potom už si jen přidávám,ubírám proud, posuv drátu nebo sílu matroše, no co jsem si nastavil a ostatní se mi autumaticky dopočítá zdravím
senior napsal(a):
...prvotné nastavenie mašiny nenechá úplne mimo. Keď mu uši povedia, že je potrebné nie nastaviť ale korigovať prúd, tak predpokladám, že okrem uši používa pri varení aj oči a možno sa podľa chovania lázne rozhodne, či má korigovať napätie, alebo posuv.
Na správné nastavení opravdu stačí jen uši... Nastavit nějakou voltáž a zhruba posuv. Začít svařovat na nějakém odřezku a doladit rychlost posuvu nebo napětí. Musí to krásně šustit téměř nebo úplně bez rozstříku. Pokud pak svářečka umí zobrazit i A tak zběžně zkontrolovat kolik to ukazuje.
Pokud bych pak měl od boku střelit kolik ampér na jak tlustý materiál, tak bych to napsal asi tak (pokud nejde o stupačku): materiály do 3mm cca do 150A, 3-6mm do cca 190A, 6 až 12 do cca 250A, 12 a víc dle možností svářečky a svářeče... Hodnoty jsou naprosto orientační a nelze je brát zcela vážně! Každý svářeč má jinou praxi, jiný postup svařování a tak se touto mou "tabulkou" nejde řídit na 100%. Jsou to hodnoty, které používám já osobně. Hodně ale záleží co je to za typ sváru (tupý, kouťák), jak velký má být (velikost a3 - až nevím kolik)....
Příklad:
Klidně můžu vařit na cca 140A materiály tlusté dejme tomu 20mm, pokud má být svár pouze o velikosti a3. Nebo ho můžu vařit na 200A a jet rychleji hořákem. V obou případech půjde o svár velikosti +-a3.
Ukázka:
Svár velikosti a3 svařovaný na 185A v pulzu. Materiály: jekl 40x40x2,5 + jekl 60x60x3 a k tomu plechová patka o síle 8mm http://rellik.rajce.idnes.cz/Svarovani_ … 060153.jpg
Svár velikosti a6 svařovaný na 185A v twinpulsu. Materiály: vypálené plechy o síle 15mm http://rellik.rajce.idnes.cz/Svarovani_ … 091617.jpg
Tady je vidět, že říct přímo jak nastavit svářečku podle síly materiálu, prostě nejde... Chce to prostě praxi...
Poslední dobou v práci svařuju sváry velikosti a4-8 na 260-300A (kouťáky) na materiálech od tloušťky 8mm. Pokud dám třeba na stejném materálu "jen" 200A, tak už si říkám jak jsem dřív mohl svařovat na míň než těch 200A... Prostě každý si udělá svůj vlastní program v hlavě, který mu pak umožní svařovat cokoliv jakkoliv...
Ale to už jsme asi trochu jinde...
Evita napsal(a):
No, nějak se v popisu ztrácím, pan Maajjo píše o sinergii ale dá foto obyč. odbočky...
Je to velmi jednoduche,momentalne mam KitIna 2080, cize synergiu, na fotke je stroj, ktory idem kupit.To len, aby ste s pani koleginou kludnejsie spavali a nebudil Vas Trebicsky zazrak ;-) Rucicky bozkavam...
Editoval Maajjo (19-10-2016 19:47:01)
No,nebojte, spím dobře,asi proto že nemakám s nespolehlivým předraženým zázrakem, tu Formiku Vám chválím, opravdu spolehlivá odbočková mašinka, držák..........skousla i zastavenej ventilátor když zkouřený učni Technický školy tam nastrkali eldy, ..hi
Editoval Evita (19-10-2016 20:31:17)
Mne sa tie formici vzdy velmi pacili,ale nebola potreba,potom neskor musela byt lacnejsia no a teraz idem do tejto krasavice+dame si na hlavicku speedglasku...Jaj tesim sa,zajtra budu vianoce!Znamy ma 169 na autoklempiarcinu,poznam jeho syna 20rokov,uz vtedy ju mal,takze spokojny zakaznik (co viem,tak bolo raz nieco s posuvom,inak len bezne veci okolo horaku!!! ) Len tato co je na predaj je 5rocna,tak dufam ze to bude OK,podla foto vyzera velmi zachovalo,pan hovoril,ze velmi tomu nedal,tak ju nepotrebuje,ze ma nejaku slabsiu.No budeme vidiet.
Editoval Maajjo (19-10-2016 23:01:26)
Stránky: 1