SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den.CHtěl bych se zeptat jak nejlepe svarit 2 ocelove trubky o průměru 6cm a tlouštce trubky 5mm.Mezera mezi trubkami je 2mm s kořenovym svárem nemám problém,ale druhy prekryvaci je bud moc rozteklý nebo je tam prostě toho moc.Svařuji tlakové nadoby,vzdušníky,Orlíky atd.. Budu v květnu dělat zkoušky a potřebuji tohle dopilovat...Vařime to metodou Mig/Mag kořínek vařím na polohu pc s CO2 bez pulzu a krycí svar s Pulzem...ale nevypada to vubec hezky .Jakto vařite vy?Je lepší krycí svár vařit polohou PF?Pujde tona rentgen...musí to být tip,top... :-)Děkuji za rady,lamu si stím celkem hlavu a rad bych zjistil nejlepší a nejednoduší způsob...
Vitaj na fore
Skus dat foto ze ako to vypada
Editoval TaggerxXx (30-04-2018 16:45:06)
Nooo...foto momentalne nemam,ale ve středu to vyfotim a pridám do příspěvku :-) . A děkuji za uvítání
Pokud jsem dobře pochopil, tak používáš plyn čisté CO2 nebo to měl být název svářečky? Ono to čisté CO2 není moc vhodné pro puls a tam možná bude ta chyba. Jinak v poloze PC se ti to bude asi vařit líp. PF zase trochu líp vypadá. Pokud si to můžeš polohovat, tak bych zvážil i polohu PA. Nicméně nepíšeš jaký to má průměr, tak nevím jestli PA půjde...
Zkus kouknout i třeba sem https://www.technickytydenik.cz/rubriky … 17636.html
EDIT: tady jsem kdysi dávno dělal vzorky na RTG. http://rellik.rajce.idnes.cz/Zkusebni_s … y_PC_a_PF/ Požadavkem bylo projití přes RTG než vizuálka. Navíc jsem to svařoval když jsem ještě neměl toliko zkušeností... Plyn byl 82%Ar+18%CO2
Editoval Rellik (30-04-2018 17:20:51)
svaruji Mig/Mag s plynem 82%Ar+18%CO2 tudíž stejným jako ty :-) prumer trubky je kolem 6,cm a o síle 5mm a mezi trubkami mus byt mezera 2mm,trubky jsou ukosené a poloha svařovaní zaleží na mě...tak jsem se chtěl zeptat vás zkušenějších co je nejednoduší a nejlépe vypadá,ale jak jsem koukal na tve fotky tak to máš hezký.Ja s kořenovým svarem nemám problém,varim ho v poloze pc a vypada to i hezky.Jen ten krycí...nevypada jak by měl :-/
Na tvých fotkách jsi ten krycí svár vařil plynem ( 82%Ar+18%CO2 to je jasny ) a s pulzem nebo bez?
Na zkoušky bych v PC vařil krycí vrstvu na 2housenky. V poloze PA by bylo možné odvalování-cca 20cm.
Natrénovat,vyzkoušet.
Tomaas: tehdy jsem ještě neměl svářečku s pulzem, takže bez. Nicméně ten pulz bych na to nedával, má menší průvar... Zitra kdyžtak zkusím najít podobnou trubku v práci a vyzkoušet to. Na těch 5mm stěny ten úkos nebude asi moc velký, takže by to mohlo jít i na jednu housenku (plus teda kořen)... Uvidím jak budu mít čas. Jinak teď mám plyn 92Ar+8CO2, takže to zase bude jiné..
Tak joo ja to zitra vyfotim taky a pošlu do přispěvku.A zkusím tu krycí vrstvu taky zavařit bez pulzu...Ja nevím mě ten pulz u kulatin prostě moc nejde :-(
Jak tu píšete o těch plynech v práci máme Cronigon 82%Ar+18%CO2a také corgon je 82%Ar+18%CO2 máme tam alfína a ten se může zbláznit s toho cronigonu hobice se přéhřívá a škube drát.
Pat: sekl ses u smesi plynu. Pises o dvou a slozeni mas napsane stejne. ten cronigon ma jen 2,5%CO2 a je urceny na svarovani nerezi metodou MAG.
Jinak sem to teda dnes vyzkousel na trubce prumer 75 a sila 5mm. Jde to pekne na 3 housenky bez pulzu a kolem 100A. Jak budu doma dam nejake fotky...
Editoval Rellik (01-05-2018 10:27:40)
Tak foto:
Byl to první pokus po dlouhé době na polohu PC a navíc trubku. Tyto věci moc nesvařuju. Navíc jsem nesehnal obyčejnou ocelovou trubku, tak je tohle nerez svařovaný obyčejným drátem. Jinak kořen byl cca 100A povrchovky 90A. Bez puslu, 1mm drát a s plynem 92/8...
Rellík ........Ajj máš pravdu ale i tak víš o čem jsem psal. Ale já nerez vařím i Corgonem. Ten afín s cronigonem má opravdu nějaký problém. Třeba Fronius 2700 to nedělá.
#12 Pěkná práce. To odpovídá přesně tomu,co jsem tipoval.
Tak,ze to zkusim taky...bez pulzu 100A ok :-)Jen dneska jsem mel volno jinak bych poslal foto jak to šlo....Oční a špona v oku :-( Rypala se v oku háčkem :-/ na to si nikdy nezvyknu :-(,ale máš to Rellik opravdu hezky zavařené :-)
Tomaas: Tu šponu znám... Je to uplně super když se ti někdo rýpe v oku... Humus... Jinak tu trubku bych dal určitě i líp, ale jak jsem psal, tento typ svárů nedělám, je to víceméně první takhle dělaná trubka po těch zkušebních z prvního mého příspěvku. Navíc to byla nerezová trubka. Nicméně to šlo pěkně po cca 120° (na 3x dokola). Ampéry jsem psal, nicméně u obyč ocele budou asi trochu jiné ale vařil jsem to obyč drátem, tak budou asi stejné. Vyzkoušej uvidíš... Vyzkoušel bych to víckrát, ale našel jsem jen tento kousek trubky, který jsem řízl na půlku... Co se týká pulzu, tak pulz není moc dobré používat u 1mm drátu pod cca minimálně 135A, protože pak to vaří hrozně. Pulz je dobrý tak od 170A nahoru. Nicméně tohle platí u svářečky co mám v práci, u jiných to může být (určitě) jinak...