SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Moc se v tom nevyznám, doma mám stařičké trafo. Chci si pořídit něco novějšího. Invertor je trafo nebo usměrnovač? Jaké elektrody použít? Nebo raději CO2 ? Díky za radu. lada
Invertor je usměrňovač-elektrody bazické
marek napsal(a):
Invertor je usměrňovač-elektrody bazické
elektrody nemusi byt bazické mužou být i rutilove
Tak invertor obsahuje trafo a je usměrněno ,protože je ovládání na primáru tak to trafo je malinke .Vařit můžeš jak basickýma tak rutilkama .
Tak hlavně to trafo v invertoru pracuje na frekvenci desítek kilohertzů, proto může být malinké a lehounké.
Ale to hlavní je, že invertor je v podstatě _usměrňovač_.
trochu to plantáte všichni malinké je protože to je pulzní zdroj a pořád je to trafo s zabudovaným usměrnovačem
Stojím si za svým. Není důležité, jestli je to pulzní, nebo sinusový trafo, důležitý je kmitočet.
Edited: koukám, že jsem ve snaze upřesnit to, co jsem napsal, napsal ještě větší krávovinu, než předtím. Tafo v invertoru je feritové a má jen pár závitů, ve srovnání s klasickým trafem pracujícím na 50-60Hz. Mezi sekundárem a primárem se přenášejí pouze rychlé změny. V praxi se používá pulsní měnič, protože se velice snadno reguluje změnou šířky impulsů.
Sinusový měnič by fungoval také, ale z praktických důvodů se nepoužívá (má podstatně větší ztráty na tranzistorech a diodách).
Ale abychom odpověděli tazateli, není nutné rozebírat princip činnosti invertorů (spínaných zdrojů).
Editoval hood (01-10-2007 16:48:47)
A co třeba rezonanční měníč např SMA250?
zDRAVÍM.
je tu dost elektrikářů na vysvětlení. já se taky přidám.
1 - Je to pulzní zdroj.
2 - Napětí se reguluje změnou šířky pulzu. To v podstatě znamená i změnou opakovacího kmitočtu pulzu a střídy. Kmitočet je řádově v rozsahu 60 až 130 KHz. To umožňuje dostatečný prostor pro regulaci. Proto se také využívají v elektronice počítače), kde jsou schopny reagovat na napětí sítě 90 až 270 V při mnimálních změnách výstupního napětí.
2 - Invertor není malý proto, že má malé ztráty na diodách a tranzistorech. Ty jsou podobné i u usměrňovače a ve srovnání s přenášeným výkonem několik KW téměř zanedbatelné ( stovky W). Je malý proto, že je v něm ono zmiňované feritové jádro. To umožňujě právě vysoký kmitočet při přenosu energie při malých ztrátách.
Problémem transformátorů je zahřívání jádra při vyšším sycení a proto se pro větší výkony průřez jádra rapidně zvětšuje. A protože ferit je materiál magneticky kvalitní, tak tam takové ztráty nejsou i při vyšších frekvencích ( nevznikají tam výřivé proudy v takovém rozsahu) . Z toho pak vychází možnost vyššího magnetického toku jádrem a tudíž možnost menšího průřezu ve srovnání s klasickými trafo plechy při stejném přenášeném výkonu. Při vyšších frekvencích je i menší počet závitů na vinutí, protože výstupní napětí je přímo úměrné frekvenci. Je na to docela jednoduchý vzorec.
3 - Hlavní výhodou je mimo jiné především možnost aplikace SW do pulzního zdroje. To je nastavení a řízení charakteristik zdroje. U invertorů je to dost velká přidaná hodnota ( Hot Start, Anti Stik, řízení oblouku pulzní svařování a jiné) .
Uf to jsem se rozepsal.
Na závěr - opět připomínám. Projděte si sekci INFO. Admin tam nasypal spoutu článků a dá se tam načerpat hafo informací. Tím nechci zastavit diskusi, to ani náhodou. Jenom se to nemusí složitě popisovat, když už to tam je i s obrázky.
Čau čau.
VV
Přesně tak. Invertor je malinký díky tomu, že pracuje na vyšším kmitočtu. Je to vlastně spínaný zdroj, podobně jak u počítačů a jiných moderních přístrojů, kde nevadí rušení, které tyto zdroje produkují. Všiměte si jak se vám zmenšily a zlehkly nabíječky u moderních mobilních telefonů. Je to tím, že se tam používají spínané zdroje.
Zdravím vás,mám jednu technickú otázku,som rozhodnutý pre kúpu inventoru GAMA 160,ale neviem sa rozhodnúť pri kúpe setu 160 kable a samostmievajúca kukla alebo iba 160 kable bez samostmievajúcej kukly a postačí mi klasická kukla. Inventor budem využívať len na domáce zvaranie. Prosím o radu a vopred vám ďakujem...
oly napsal(a):
Zdravím vás,mám jednu technickú otázku,som rozhodnutý pre kúpu inventoru GAMA 160,ale neviem sa rozhodnúť pri kúpe setu 160 kable a samostmievajúca kukla alebo iba 160 kable bez samostmievajúcej kukly a postačí mi klasická kukla. Inventor budem využívať len na domáce zvaranie. Prosím o radu a vopred vám ďakujem...
O kuklách platí toto "Co hlava to názor"
Starší řeknou že nejlepší je klasická, a na MMA i na TIG nepoužijí jinou.
U TIGu je to složitější u levných si občas nablikáš do očí když čumíš do žhavé elektrody.
Na MMA bych se nebál ani klasické ani levné automatiky je to jen o ochotě utratit víc peněz a to i za údržbu.
O kuklách se zde diskutuje často stačí jen hledat.A admin nám na svarinfu pravidelně přináši články i pro zasmání.
Třeba tento http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2007070203