SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, v práci používáme (krom TIG) MAG svařování nerezi (AISI 304, 316) různé tl. plechů s ochranným plynem Cronigon 2 (97,5% Ar a 2,5% CO2). Ze zajimavosti jsem chtěl vyzkoušet kvalitu svarů při použití ochraného plynu Ar 4.6. Výsledek viz obr. s popisky.
Svařovací stroj MIGATRONIC OMEGA 270. Máte někdo podobné zkušenosti? teoreticky by přeci neměl být problém, možná upravou svařovacích parametrů by se kvalita MIG svarů mohla zlepšit. Děkuji za jakékoliv reakce.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Fotky v plné velikosti na uložtu - https://uloz.to/!woxPP6YwJ0C8/desktop-rar
heslo: Svar_pokus
Editoval LukS (21-01-2019 13:40:47)
Hmm, hezký, ale zbytečný.S argonem to opravdu nejde, dobrej by byl impuls nebo trubička, ale ta je na silnější matroš.
Souhlasím s Evitou...škoda Argonu. Sám používám trubičku 0,9 od Bohleru a je to nádhera s tím svařovat....struska ultra tenká sama z 95% po zchládnutí opadá a svár je nádherně bílý lesklý. Jen cena není zrovna nelepší za 5kg cívku i tak stojí za to.
Svařuji tím jakle se stěnou 2mm a jde to...člověk si musí pohnout...
Editoval Discovera (21-01-2019 18:18:18)
Takhle vypadá svár nerezi s použitím směsného plynu 92%Ar+8%Co2 https://rellik.rajce.idnes.cz/Alfin_Peg … 071029.jpg Správně by měl být nicméně plyn kolem 98%Ar+2%Co2. Čistým argonem u MIG/MAG svařování to nepůjde. Čistý Ar je potřebný jen u MIG svařování hliníku...
Pro svařování většiny nerezů metodou MIG je nejvhodnější směs 98% Ar + 2%CO2, verze s 2,5%CO2 je také přijatelná. Podstatné je to umět. Je potřeba držet krátký výlet drátu a to velice stabilně. Nepřesné, nestabilní vedení oblouku je dostatečně předvedeno na obrázcích v 1. příspěvku.
Já v práci také semo tamo vařím migem Mám odzkoušeno že Cronigonem to jde hůře než cogonem. Ale já jsem to vařit Alfinem 320 a ten nemá nadstavení plynu.
Jak jsem psal, chtěl jsem to vyzkoušet čistě ze zajímavosti, jak dopadne kvalita svaru (zejména povrchová čistota), jaký bude rozstřik a rychlost svařování.. ale skočil jsem v podstatě, jak je možné vidět na obrázcích, u první housenky při použití čistého argonu.
Co mi říkal bývalý spolužák, tak ve firmě ke svařování běžné nerezi používají plný drát a právě MIG (tedy s čistým argonem) kdy čistota povrchu svaru je v porovnání s MAG (např. právě Cronigon) výrazně lepší. A následně když jsem mu posílal tyto fotky tak mě upozorni na správnou polaritu
Ten impulz mě též napadl, jen s tím nemám zkušenosti. Svařečka má funkci Duo plus což představuje pulzní svařování. Ale jak řikám nemám s tím zkušenosti.
Děkuji však za reakce.
Ještě k té trubičce.. V porovnání s plným drátem tvoří se menší deformace nebo to výjde tak na stejno? Bavíme se stále o běžné nerezi. Svařování jeklů s tl. 3 mm k plechům podobné nebo vetší tloušťky. Jdem mi o částečné nahrazení TIGu u svarů kde precizní vzhled není nutný, upřednostněný je čas svařování a možná úspora argonu
Len aby ta uspora argonu nesla za cenu dratu.
právě, že spíš než úsporu argonu bych čekal úsporu časovou
U plného drátu nemohu říct bo jsem to kdysi zkoušel jen jednou pod Argonem (a to byl děs samozřejmě) a následně jsem měl po ruce pouze klasiku směsku M21 ( 82/18) a to taky nebylo dobré (tou dobou jsem o tom věděl ještě kulový). Pak jsem rovnou přešel na trubičku a tím sem vyřešil vše co jsem potřeboval i za cenu vyšších nákladů. Svařuji materiál do tl. 8mm max a jakle se stěnou 2mm a jde to pěkně a rychle. Jen dělám malé sváry a deformace jsou podle mě stejné (prostě nerez
)....člověk musí přemýšlet, kde a jaké sváry udělat. Poradí snad lepší svářeči jako Rellik a jiní co mají nasvařováno kilometry v nerezu. Každopádně pokud chci pěkné sváry beru TIG a pokud svařuji třebas nerezové stoly vezmu trubičku a sváry jak lusk a je to rychlé...u těch stolů si každopádně vše kompletně naboduji, a až poté co ho mám "v kuse" svařuji.
Používám BÖHLER EAS 2-FD
Editoval Discovera (22-01-2019 19:18:35)
Škoda, že jsem dnes nevyfotil nerez plechy (tloušťky 3+8mm), které jsem svařoval plynem 92+8. Byly modrozlaté, které téměř nevyžadovaly moření kyselinou. Je to všechno o dobrém nastavení svářečky a postupové rychlosti. Myslím, že pokud bych nebyl líný a přehodil si na těch pár svárů u plyn za 98+2, tak by sváry nebylo nutné čistit vůbec...
Rellik napsal(a):
Škoda, že jsem dnes nevyfotil nerez plechy (tloušťky 3+8mm), které jsem svařoval plynem 92+8. Byly modrozlaté, které téměř nevyžadovaly moření kyselinou. Je to všechno o dobrém nastavení svářečky a postupové rychlosti. Myslím, že pokud bych nebyl líný a přehodil si na těch pár svárů u plyn za 98+2, tak by sváry nebylo nutné čistit vůbec...
Těch 8% O2 nebo CO2 ve směsce je už ale asi za hranou (pro nerez)? Jaké máš zkušenosti s korozivzdorností svarů pod 92/8 ochranným plynem? Tuším, že barva hodně napoví, ale "neokysličí" se příliž?
S tou 92+8 svařujem normální ocel. Pokud ale má udělat pár svárů na nerezu, tak přehodím jen drát. Plyn už se mi nechce... A jelikož vím, kam dál jdou tyto díly, tak nějaké "rezivění" je mi šumafuk... Ono to pak jde totiž přišroubovat k obyčejné oceli pozinkovanými šrouby.
Jinak občas tak něco svařuju doma pro sebe z nerezu a nemůžu říct, že by to nějak korodovalo nebo něco...Nicméně tato směska je podle mě hraniční (ne-li trochu za) u svařování nerezu.