SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, mám ve firmě vypracovat Technologický předpis pro rovnání plechů plamenem a určit v něm postup validace tohoto zvláštního procesu.
Jedná se hlavně o rovnání výpalků o velikostech 2500x2000 mm a následně po svaření svařenců o velikostech 2500x2000x700.
Mám dotaz jestli jste někdo již něco podobného zpracovával a mohl poskytnout informace a materiál.
Předem děkuji za každou informaci kde mám hledat informace.
Přesně stejný problém jsem řešil v r. 1998. Rovnání plechů 65 x 250 x 5000 mm teplem před strojním vypalováním na toleranci rovinnosti ±1mm/m a rovnání teplem svařenců z profilů L 110 o rozměrech 5000 x 2000 x 850 mm. Projezdil jsem tehdy půl republiky a jen díky tomu, že jsem měl možnost kontaktovat řadu svařovacích inženýrů a techniků ve vyspělých firmách, ve kterých tuto technologii používali, jsem získal dostatečné podklady pro následné vyškolení pracovníků a vytvoření technologické dokumentace. Současně je nutné respektovat ustanovení ČSN EN 1011-2, čl. 20. Zásadou je perfektně zvládnout vlastní praktické rovnání, což je pak základem opakovatelnosti. Několikanásobné ověření pak musí být základem pro kvalitní technologický postup. Validace zahrnuje specifikaci požadavků, stanovení charakteristik metody, vyhodnocení a porovnání požadavků s naměřenými hodnotami, a prohlášení k výsledku validaci metody. Validace je vždy kompromisní řešení ovlivněné cenou, možnými riziky a technickými možnostmi.
Proč jste to nerovnali na tom stroji teď si fakt nevzpomenu jak se jmenuje.