SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 10-03-2020 17:41:14

epetr
Člen
Registrovaný: 10-03-2020
Příspěvky: 7

Pohledové sváry - jak začít

Zdravím vás a zároveň prosím o radu.

Zřejmě budu potřebovat dvě svářečky, jednu na velmi hrubé věci do kovárny, některé přípravky (třeba pro ohýbání) je mnohem snazší vařit než kovat.
Nabyl jsem dojmu, že raději než laciný invertor mi lepší službu udělá stará a silná transformátorová svářečka za pár korun z bazoše - na dostatečné provaření ~10mm železných prvků a vinglů.
Vůbec nejde o vzhled sváru, ale o jeho kvalitu. Nejdelší svár může být tak 5cm dlouhý. Mimo to, mám malou kovárnu a nechci mít u výhně jakoukoliv tlakovou láhev ani hadice.
Očekávání: Jednou za den to na deset minut zapnout, přivařit dva profily/trny, pomocí kterých pak budu tvarovat materiál...

A pak to hlavní, rád bych se naučil dělat pěkné sváry, které bude potřeba už jen minimálně brousit.
Jedná se o tenčí materiály, řekněme 3-6mm profily (jekly, vingly, tyče).
K tomu se mi klasická MMA nehodí, sváry mohou být hodně tvarované, třesou se mi ruce a dlouhá elektroda mi vyloženě překáží.
Chci si to položit na stůl, sednout si k tomu a udělat řadu menších a především pohledově pěkných svárů.

Jenže jak si to levně vyzkoušet?
Přemýšlel jsem, že bych zkusil lacinou svářečku na FCAW, která se dá koupit za pár korun a pokud to zhruba splní moje představy, pořídil něco slušnějšího.
Se svářečkou na plněný drát nemusím řešit nákup a plnění lahve. Celá laciná svářečka se dá pořídit 1700,- Kč a na vyzkoušení mě ani nezajímá cena drátu.
Pokud to splní moje požadavky, asi bych se chtěl naučit svařovat pod argonem, protože shodou okolností bych výjimečně rád vařil i hliník.
Prostě nechci koupit za 8-16 tisíc něco, co nesplní moje očekávání a jen za to vyhodím peníze.
Lacinou mrchu bych si buď nechal jako nouzovku nebo jí o litr levněji poslal do světa.

Jak byste se k tomu postavili vy, kteří víte a umíte? Dík za nasměrování správným směrem...
Byl jsem kancelářský potkan a teď se učím skutečné práci, tak mějte slitování prosím :-)

Offline

 

#2 10-03-2020 19:53:48

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Pohledové sváry - jak začít

Jsou jen dva druhy svárů - kvalitní a nekvalitní. Kdo dokáže zhotovit kvalitní svár umí svařovat, protože ví, co se při svařování v materiálu a ve svarové lázni děje. Ti ostatní "svářeči" jsou ve skutečnosti lepiči a fušeři. Kupodivu existují svářeči bez svářečského oprávnění, kteří provedou perfektní sváry jak z pohledu vnitřní struktury, tak z pohledu na svár. A také existují majitelé všelijakých svářečských Certifikátů, kteří jsou ale od přírody líní se ve své práci zdokonalovat a jsou tedy více lepiči a svářečští fušeři než svářeči. Dobrý svářeč zpravidla umí zájemci o svařování vysvětlit, co při svařování vlastně dělá. Pokud si chce někdo vše vymyslet a udělat si v tomto oboru sám tak rychle narazí na z jeho pohledu neřešitelné problémy. Svařování stylem pokus x omyl x další pokus ..... je nesmysl a nevede k cíli. Pokud potřebuješ svařovat jen pro vlastní potřebu i případně poloprofesionálně bude nejlepší se dohodnout s nějakým dobrým svářečem pro danou metodu a strávit s ním, třeba i při jeho profi práci pár desítek hodin a koukat mu do ruky a ptát se a ptát se. Druhou možností je absolvovat třeba Základní kurz svařování ve Svářečské škole, kde schopnému frekventantovi rádi vysvětlí i podrobnosti. Schopný člověk tam získá solidní základy, ti ostatní tam chodí stejně jen kvůli papíru. Má to pak i výhodu ve vlastnictví papíru, který respektují v případě průšvihu (třeba požár při svařování) i hasiči a pojišťovny.

Offline

 

#3 10-03-2020 20:10:37

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2547

Re: Pohledové sváry - jak začít

Ty brďo... Zase nesmyslné požadavky...  Nic proti. Svařování trubičkovým drátem je Xx dražší než svařování s plynem a nebo svařování s elektrodou. 5Kg cívka trubičkového drátu vyjde na cca 2800,- (v lepším případě), 5kg obyčejného drátu vyjde na cca 360,-kč + cca 360,-kč za plyn (v případě vlastní lahve). Co2 se používá při hašení, takže do kovárny vůbec není problém... Trubička navíc svařuje zhruba ve stejné kvalitě jako elektroda (jen za víc peněz), takže je to úplně jedno...


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#4 10-03-2020 20:15:28

epetr
Člen
Registrovaný: 10-03-2020
Příspěvky: 7

Re: Pohledové sváry - jak začít

Souhlasím s tím rozdělením svářečů a chápu to, v každém oboru to je stejné.
Obecně mi věci v kovárně stačí bohatě jen přilepit, když se přípravek zničí, udělá se z odpadu nový, nebo se svár opraví. A musím říct, že mi ještě vůbec nic neupadlo, byť rozhodně patřím mezi lepiče.
Příklad takového přípravku (to není moje video, ale pro ilustraci): https://www.youtube.com/watch?v=pd6RYHMTohk&t=100

Ale chtěl bych se naučit dělat dobré - pohledové sváry.
Chci si to nejprve osahat a zjistit, jestli to pro mě má smysl, jestli po zlepšení získám očekávané výsledky.
Pokud bych se rozhodl investovat do profesionálního přístroje, určitě bych si kurz zaplatil, protože na rozdíl od přípravků, to musí i něco vydržet a nějak vypadat.

Offline

 

#5 10-03-2020 20:25:51

epetr
Člen
Registrovaný: 10-03-2020
Příspěvky: 7

Re: Pohledové sváry - jak začít

@Rellik

Cena pro mě není vlastně podstatná, FCAW chci, abych to "trochu dostal do ruky", abych hned nevyhodil peníze za TIG a pak nekoukal.
Kdyby sis chtěl zkusit kovat, tak ti taky neřeknu "musíš si koupit minimálně LTA100s celou sadu kleští a kladiv, výheň za 30k, no do 70 papírů se vejdeš", ale řeknu ti "Sežeň si kus kolejnice za flašku od kámoše, tři různě velká kladiva, troje kombinačky, pořádný špalek a když se ti to zalíbí, vyrobíš si kleště, pak si vyrobíš kladiva, pak si vyrobíš výheň a koupíš slušnou neprokovanou kovadlinu".

Potřebuji si ověřit, jestli rukou zvládnu dělat dobré (a přesné, pohledově hezké) sváry, protože s MMA ty jemné věci prostě dělat nezvládnu.

Editoval epetr (10-03-2020 20:27:15)

Offline

 

#6 10-03-2020 20:39:03

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2547

Re: Pohledové sváry - jak začít

Já to beru. Vím o čem je kovárna - kdysi jsem do ní chodil na praxi několik měsíců... Dodnes mám vlastnosručně ukovaných nekolik kusů v dílně, které se občas hodí... Jde o to, že trubička vyjde strašně draho a ve výsledku stejně jako elektroda.
A co je to "jemné věci"? Pokud nějaké plechy kolem 1mm, tak i to jde elektrodou (ačkoliv by na to měl stačit kovářský svár smile ). A na to jsou taky slabší elektrody. Já kdysi vyvařoval žigulíka klasickými elektrodami, bo nic jiného nebylo dostupné. Elektrody tuším 1.6mm a šlo to. Nebylo to ono, ale šlo... Pokud to mají být slušnější sváry, které se pak rozklepou, tak bych v tom problém asi taky moc neviděl... Jestli to pak bylo zkoušeno novějším invertorem, tak je tam důležité omezit "hotstart" - ten to většinou hned na začátku propálí a je hotovo...


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#7 10-03-2020 20:53:10

epetr
Člen
Registrovaný: 10-03-2020
Příspěvky: 7

Re: Pohledové sváry - jak začít

Jestli vyvařím 10 půl-kilových cívek, než si ověřím, že to má smysl, tak je to asi hodně. Pak tu mašinu prodám nebo schovám, kdyby došla láhev v nevhodnou chvíli.
Vrazit do základního - slušného vybavení hned 16 000 by mě už mrzelo, plus je důležitý i ten čas, jestli ho má smysl do toho investovat.

Jde mi víc o to, abych získal nějakou relevantní zkušenost.
Kdybys mi řekl, rozdíl mezi vařením FCAW a TIG je jako mezi házením oštěpem a hraním na harmoniku, nemá to nic společného, nic si z toho neodneseš, pak to beru jako nakopnutí správným směrem a na celou FCAW zapomenu.

A taky (možná chybně) předpokládám, že když trochu dostanu do ruky FCWA, přejít na COčko nebo TIG bude o něco snazší.
Mám zkušenost, že čím víc toho člověk ví, než jde na nějaké školení, tím víc se toho naučí.

Offline

 

#8 10-03-2020 20:59:47

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8509

Re: Pohledové sváry - jak začít

epetr: Jenom aby jste nakonec nebyl zklamaný hned na začátku. Jít cestou toho nejlevnějšího povlu co se dá koupit není dobré, pak je to jen samé trápení. Když chcete ušetřit, raději napište místo bydliště a třeba vám někdo nechá pár svárů vyzkoušet slušnější mašinkou a pak se rozhodnete, co vlastně chcete. Když se to umí, tak jdou udělat pěkné sváry i elektrodou, samozřejmě ne trafem z baubau za 15 stovek. Kupovat ,,COčko" na trubičkový drát za 2000,- kč podle mě není dobrý nápad. Jak už psal Rellík, cívka drátu je hrozně drahá. 5kg cívku klasického drátu koupíte za 350,- kč, za tu samou cenu koupíte maličkou cívku 1kg trubičkového, která ani není plná. Takže za 5kg cívku by jste dal přes 1500,- kč.

Edit: Do dnešních invertorových Mig/Mag mašin lze dát i trubičkový drát bez plynu.

Editoval varok (10-03-2020 21:03:17)


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#9 10-03-2020 21:08:49

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2547

Re: Pohledové sváry - jak začít

FCAW a "Céóčko" je víceméně to samé - u jednoho atmosféru dělá ten trubičkový drát (FCAW) a u druhého ten plyn (Co2 nebo jeho směsi s Ar). Trubičkový drát pohledově vypadá jako svár od elektrody - včetně strusky. U Co2 je jeho struktura o moc lepší a  TIG je úplně někde jinde a dá se opravdu přirovnat jako hraní na harmoniku a házení oštepem... Oštěp (cóčko) hodí každý, na harmoniku (tig) to chce už nějaký (v celku velký) um...


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#10 10-03-2020 21:53:44

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Pohledové sváry - jak začít

vlozit takmer do jednej vety "pohladove zvary", "svarecka za 1700,- czk", "argon", "hlinik" - to by som ohodnotil, ako neskutocne odvazne, hraniciace az s fikciou....... big_smilebig_smilebig_smilebig_smile

az to niekdo date dohromady, rad by som to videl - clovek sa udajne uci cely zivot - aj ja by som sa teda rad niecomu priucil.........

Editoval rcp (10-03-2020 21:56:14)

Offline

 

#11 10-03-2020 22:08:45

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Pohledové sváry - jak začít

No na to že jsi tady dneska nový máš velké ambice.   big_smile

Offline

 

#12 10-03-2020 22:18:45

epetr
Člen
Registrovaný: 10-03-2020
Příspěvky: 7

Re: Pohledové sváry - jak začít

Sypu si popel na hlavu, neměl jsem ten úvodní dotaz psát tak dlouhý, je to moje chyba.

Já samozřejmě neočekávám od klumpru za 1700,- svařování hliníku ani to, že s tím zvládnu udělat pohledově pěkné sváry.

Pokud výsledek mojí práce s FCAW bude vypadat jako bych to dělal svojí starou trafosvářečkou MMA, vůbec o TIG nebudu uvažovat.
Naopak, pokud se výsledek mojí práce bude alespoň vzdáleně podobat tomu co chci, pak ty peníze do TIG jednoduše vrazím.

Otázka skutečně zní, jestli mi laciná svářečka FCAW může usnadnit rozhodování.

Ad cena FCAW:
Pokud se nepletu, tak na půl-kilové cívce plněného trubičkového drátu 0.8 je bratru: 130 metrů
Při rychlosti posuvu ~5 metrů za minutu, je ta cívka na 26 minut čistého času.
Takže deset cívek po 120 Kč mi vystačí na měsíc nebo dva a po té době budu chytřejší.

Offline

 

#13 10-03-2020 22:24:34

ctiteljan
Člen
Registrovaný: 17-09-2017
Příspěvky: 127

Re: Pohledové sváry - jak začít

chtěl jsem být kdysi podobně spořivý, ASiST 160A DC + hořák + argon cca cena 6tis , mno až po roce vaření 8Hod s Tigem s HF v hodnotě 25tis se mi dařilo i blbýho asista s náškrabem použít na pevný a pohledový sváry. ne tudy cesta nevede, pokud jde i o hliník tak tam opravdu mašinka pod 20tis + nějaký příslušenství nemá cenu ani přemýšlet. co bych doporučil vyzkoušet si to jak tu již bylo zmíněno a risknout to . puď to půjde nebo se to hold se strátou pošle dál …..

Offline

 

#14 10-03-2020 22:30:00

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Pohledové sváry - jak začít

ctiteljan napsal(a):

.... puď to půjde nebo se to hold se strátou pošle dál …..

preco so stratou? kazdy konicek je k "nazaplateniu" big_smilebig_smilebig_smile
pozri si napr. takeho klimbika - si myslis, ze vsetok ten jeho vercajch v garazi zaplatil z toho drziaka uterakov, ktory si sam vyrobil? big_smilebig_smilebig_smilebig_smile

niekto zbiera flasky od piva, niekto si kupi zvaracku - ked musis, tak musis........

Editoval rcp (10-03-2020 22:31:45)

Offline

 

#15 10-03-2020 22:32:37

CIJOML
Člen
Registrovaný: 19-03-2015
Příspěvky: 191

Re: Pohledové sváry - jak začít

Klimbik si vyrobil i zrcadlo a koupil plazmu protoze sem mu to tak dlouho vychvaloval az vymeknul big_smile

BTW nejprve se nauc s elektrodou, potom s CO s plynovou bombou staci hasicak z kovosrotu u nas mi je davaj zadarmo a potom zkus TIG. Kazda moderni MMA svarecka umi alespon naskrabovy TIG to na test staci. Kdyz te to bude bavit tak potom HF a trochu se vybavit no...


ESAB OrigoMig C151, Kuhtreiber Kittin 165, Alfain PEGAS 200 AC/DC SMART + pedal, JLT 200 AC/DC +pedal, PARKSIDE plasma 40A, Speedglas 9100V

Offline

 

#16 10-03-2020 22:36:58

ctiteljan
Člen
Registrovaný: 17-09-2017
Příspěvky: 127

Re: Pohledové sváry - jak začít

rcp napsal(a):

ctiteljan napsal(a):

.... puď to půjde nebo se to hold se strátou pošle dál …..

preco so stratou? kazdy konicek je k "nazaplateniu" big_smilebig_smilebig_smile
pozri si napr. takeho klimbika - si myslis, ze vsetok ten jeho vercajch v garazi zaplatil z toho drziaka uterakov, ktory si sam vyrobil? big_smilebig_smilebig_smilebig_smile

niekto zbiera flasky od piva, niekto si kupi zvaracku - ked musis, tak musis........

otom mi ani nemluv kvuly motorový koloběžce jsem si koupil mašinku za 40tis a to ji použiju tak 4x za rok, bylo potřeba AC-DC a nechtěl jsem už nějakej levnej krám.  o tom kolik stojí provoz a vývoj koloběžky v projektu 200CCM 4T ani nemluvím

Offline

 

#17 10-03-2020 23:25:27

Sauber
Člen
Registrovaný: 20-01-2015
Příspěvky: 177

Re: Pohledové sváry - jak začít

epetr napsal(a):

Pokud výsledek mojí práce s FCAW bude vypadat jako bych to dělal svojí starou trafosvářečkou MMA, vůbec o TIG nebudu uvažovat.
Naopak, pokud se výsledek mojí práce bude alespoň vzdáleně podobat tomu co chci, pak ty peníze do TIG jednoduše vrazím.

Ta svářečka na trubičku nesouvisí s tim jaký sváry dělá tig. S tím tigem ty pohledový sváry dřív nebo pozděj uděláš, pokud budeš zkoušet a zajímat se. Já sem tou trubičku nikdy nedělal, ale pokud je tvůj cíl, pěknej tig svár, ta trubička je zbytečné mezičlánek,řekl bych.

Offline

 

#18 11-03-2020 06:58:00

Radajz
Člen
Místo: Přerov
Registrovaný: 15-05-2015
Příspěvky: 24

Re: Pohledové sváry - jak začít

Kupovat si levný šroty a čekat, že na tebe udělá daná metoda nějakej dojem, je hodně zcestná myšlenka. Nehledě na to, že ten levnej šrot těžko prodáš. To už spíš prodáš dražší, ale lepší svářečku, byť s nějakou ztrátou. Jenže u té lepší mašiny je hodně malý riziko, že tě to od dané metody odradí. Což je u těch levných šrotů téměř jistý. Takže pokud koupíš rovnou kvalitní stroj, tak ho s největší pravděpodobností nebudeš stejně chtít prodat.
Nikdo netvrdí, že do té svářečky musíš nacpat 50k, ale pokud můžu radit, nech si tady doporučit od zkušenějších něco schopnýho a nebudeš těch peněz litovat.

Editoval Radajz (11-03-2020 06:58:33)


Omicron GAMA 160
TNZ Klasik 150 Plus

Offline

 

#19 11-03-2020 07:46:59

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4074

Re: Pohledové sváry - jak začít

No tak vidíš , jak vypadá honění trik . Svářečka elektrodová se dnes opravdu dá koupit za hubičku . Nyní byla ve šrotě čkd 200A za tiskara ... Měl by jsi profistroj za pár kaček . Zrovnatak se dají koupit stará cočka za rozumnou cenu . Nedej na řeči nasmyslné požadavky , celý život je nesmyslný . Sám ti maličko poradím , nehledej rady , jak se naučíš dělat . Jdi to u někoho dělat . Na netu se to nenaučíš . Uč se tak , jak jsi se učil své nynější profesi . Pokud nemáš kamaráda svářeče je fakt dobré navštívit tu svářečskou školu . Dnes se dá ledacos domluvit a když nebudeš chtít papír , tak by to mohlo být také za pár kaček ..

Offline

 

#20 11-03-2020 08:17:05

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 460

Re: Pohledové sváry - jak začít

"K tomu se mi klasická MMA nehodí, sváry mohou být hodně tvarované, třesou se mi ruce a dlouhá elektroda mi vyloženě překáží." Elektrodu bych nezatracoval. Dá se přepůlit, (třeba rozčtvrtit, schovávat zbytky) nebo v rukavici druhou rukou přidržet blíže sváru, některé (i za tepla) ohýbat bez oloupání obalu. A na snažší zapalování použít piliny na magnetu.

Offline

 

#21 11-03-2020 09:24:34

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Pohledové sváry - jak začít

https://www.facebook.com/groups/1834808 … 257586999/

Jen tak pro zajímavost  a skoro budeš na tvé ceně

Offline

 

#22 11-03-2020 09:38:03

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Pohledové sváry - jak začít

epetr napsal(a):

Sypu si popel na hlavu, neměl jsem ten úvodní dotaz psát tak dlouhý, je to moje chyba.

Naopak. Takhle se aspoň hned dozvíš, že tvoje představy jsou nesmysl.  Kdyby ses ptal postupně, měl bys nejdřív blbou svářečku za 1700,- a ptal by ses, jestli je dobře, že se ti s ní nedaří udělat slušný sváry. A pak další otázky, a odpovědi, které by tě nepotěšily .... smile
Jak hezký sváry se daj jakou metodou udělat, to si najdeš na trubce. Taky tam hned uvidíš, s čím to ti borci dělaj. Určitě nemaj lepičky za 1700,-. Většinou ty mašinky, s kterými ukazují, jak se má svařovat, jsou v relaci 1000-2000,- USD (WeldingTipsadndTricks, Mr. TIG, ....).
Už to tady padlo; zkus si najít v okolí někoho, kdo má slušnou mašinku, mrkni, co s ní dokáže, zkus s ní udělat nějaké sváry, když to nepůjde, zajdi do svářečské školy, tam se taky ledacos dozvíš smile

Offline

 

#23 11-03-2020 11:13:47

sm_is
Člen
Registrovaný: 07-05-2014
Příspěvky: 16
Web

Re: Pohledové sváry - jak začít

protože jsi kovář, z principu věci tě TIG svařování nemůže nikdy zklamat, neboť princip práce je podobný a bude tě moc, moc bavit. A pokud máš cit pro teplotu a pro materiál (což jako kovář mít musíš) dokážeš s tím parádní věci ;-) MMA a MIG tam valí pořád nějaký přídavný materiál a na tomto principu to je postavené. U TIG si hraješ s tavnou lázní, s teplotou základního materiálu, bez problémů se vracíš, opravuješ, maluješ krásné obloučky... s pulsem to pročudíš do hloubky bez toho, aby ti zbytek vytekl... jo a občas, ale pouze když chceš, přidáš přídavný materiál... MIG je v rukou hobíka mizerná lepička...

Offline

 

#24 11-03-2020 11:32:31

Tigem
Člen
Registrovaný: 25-03-2016
Příspěvky: 152

Re: Pohledové sváry - jak začít

psal jsi, ze chces svarecku do dilny na pripravky. pak jsi uvedl, ze chces varit pohledovky. na pripravky ze srotu (jak pises) nepotrebujes pohledovy svar. pohledovy svar je relativne dost uzce svazan se svarem ktery je kvalitni. nemusis zavarit pohledove, aby to bylo kvalitne provareno. je to o tom, co o tom vareni vis, jak si nachystas material, co se naucis o procesu a materialu. ruce a hlavu si vyvaris tim, ze budes furt varit.
neni to az tak o metode, jako o tom, co jsi ochoten pro to udelat. ale to uz mlatim prazdnou slamu. bylo to tu receno iks-krat.
i s "blbym" trafem bez usmernovace a rutilkou v klestich se daji delat divy. ale chce to fakt hodne casu travit v dilne. vim o cem mluvim. zacinal jsem na dedove neusmernenem trafu "urob si sam" "odbocce", to uz se taky opakuju ;-) invertor ti to ulehci a promine ti spoustu chyb, rozdil poznas velice rychle, navic je lehci, hodis ho pres rameno, pixlu s eldama do jedne ruky, kuklu, kartac a kladivko do druhe a jdes. parametry (zatezovatele} jsme probrali v mailu, stejne jako podpirani ruky, puleni elektrod, atd.

nepude to hned, ale kdys zatnes zuby a vydrzis, tak se vysledky dostavi. mit po ruce nekoho kdo ti to ukaze a poradi je k nezaplaceni.
ja se bohuzel ucil sam. stalo me to vic jak dvacet let uceni se na kolene a "pilovani techniky lepeni". ted me to polednich par let zivi, ale mezi elitu se rozhodne nepovazuji.

nech si darit a at te zacatek nezastavi.

Offline

 

#25 11-03-2020 11:35:50

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: Pohledové sváry - jak začít

epetr pokud jde o to si to zkusit tak chybí hlavně odkud jsi .Třeba někdo nějakou mašinu rád pujčí.


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče