SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Vopred sa ospravedlnujem, ak sa to tu už preberalo, no žiaľ som to tu nenašiel. Prosil by som o radu, nakolko som potreboval zvarit nerez trubky tigom. Velmi s nerezou nepracujem a neviem si vysvetlit, či je kontaminovany rez trubky ktory sa zlial do korena alebo je to niečo iné oranžové Dal by som aj foto skušobného zvaru, ktory bol nasledne ponoreny vo vode aby som zistil ako sa to bude spravat no neviem ju sem pridat. Podľa mojho názoru som si nedsl pozor na kotuc s ktorym som trubku rezal a tak sa to mohlo kontaminovat, no ide mi oto či sa to mohlo pretavit az na koreň zvaru alebo je to niečo ine. Trubky ktore som zvaral su 40/2 a 14/1,5 mm
Vopred ďakujem za každú odpoveď
Editoval MichaCA (21-03-2020 18:39:49)
Udělej Přihlásit - Moje obrázky - a pak už tam máš návod Nahraj obrázek.
Foukal jsi do té trubky při svařování argon? Jestli ne, tak nemusíš posílat žádné fotky. Při svařování nerez trubek se musí tyto trubky zaplnit taky argonem aby byl svár správný i zevnitř, jinak vypadá jako svár bez plynu...
Nefúkal som argon do trubky. Mysliš že vždy a všetci čo nefúkajú argon do trubky vyrobia taky koren zvaru? Je to teda na 100 perc. iba tym?
Dakujem
Svařování nerezových trubek metodou TIG má největší záludnost v tom, že při nepokrytí kořenové strany ochranným plynem (argonem) vytvoříme zmetek. Vytvoří se takový až strupovitý povlak, který svou strukturou zasahuje až do samotného sváru. Ten je pak obecně nekvalitní a v TOO snadno začne zevnitř ven korodovat. Při správném pokrytí kořenové strany ochranným plynem je povrch kořenové strany prakticky vizuálně stejný jako venkovní strana.
Kdo nefouká aspoň při svařování kořene je fušer a nikdy neudělá kvalitní svár.
Editoval jirkati (21-03-2020 18:41:03)
to oraznove je uz legitimna "hrdza" - tesne po zavareni to bolo urcite hnusne, chlpate, cierne
to co je vidiet na fotkach, nie je "koren", ale legitimne prepaly - vsak tam si ani nic kotucom nerezal......
formovat koren formovacim plynom, alebo argonom je jedine riesenie - pri spravnom nafukani by mal byt povrch korena zlaty resp. v idealnom pripade az biely
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 94#p151494
Editoval rcp (21-03-2020 19:50:36)
Dakujem za odpovede, zariadim sa podľa nich👍
MichaCA napsal(a):
Nefúkal som argon do trubky. Mysliš že vždy a všetci čo nefúkajú argon do trubky vyrobia taky koren zvaru? Je to teda na 100 perc. iba tym?
Dakujem
Ta ochrana kořene je u nerez oceli nutnost! Nerez je slitina Fe + Ni + Cr. (popřípadě dalších stopových legur). A právě díky obsahu Cr nad 10,5 % ve slitině se stává nerezavějící. Při vysokých teplotách bez ochrany dochází k vyhoření důležitého Cr, neboť chrom je za vysokých teplot reaktivní s kyslíkem a tím dochází ke snížení procenta nutného k tomu být nerezavějící. Dochází tak k nevzhlednému povrchu nechráněného místa, zhrubnutí a promísení vrstvy kovu a oxidů. Ale zejména není zaručená ona antikorozní vlastnost a určitě i pevnost takto provedeného spoje.
Částečně může pomoc "kořenová pasta",ovšem nikdy to nebude tak čisté jako při podfukování,navíc bude nutné odstranit strusku z poměrně nepřístupných míst.Jsou ale aplikace kde její použití značně ulehčí výrobu(třeba výroba trubky ze zkruženého nerez plechu).Stačí si v metylalkoholu rozmíchat prášek do pastové konzistence,štětcem zárožákem nanést na kořenovou stranu svařence,nechat pár minut zavadnout a může se svařovat.
Tak mě tak napadlo, nerez trubky pak ani nejdou svařovat elektrodou, pokud se dovnitř nefouká argon. Nebo nechrání zevnitř kořen svaru aspoň tou "kořenovou pastou". A totéž u svařování plechů.
Radim napsal(a):
Tak mě tak napadlo, nerez trubky pak ani nejdou svařovat elektrodou, pokud se dovnitř nefouká argon. Nebo nechrání zevnitř kořen svaru aspoň tou "kořenovou pastou". A totéž u svařování plechů.
To víš že jdou,u elektrody tvoří ochranu právě ten její obal(to je v podstatě i ten prášek ze kterého se pasta míchá).Důležité je správné vedení elektrody a ideálně podložení kořene třeba měděným páskem,pastou nic nezkazíš,ale můžeš toho dost vylepšit.U velkých mnohavrstvých svárů bych měl možná obavy.Nerez se ale primárně svařuje v ochranných atmosférách o tom žádná polemika.
vsetko je to o "salamizme" zvaraca/firmy, ktora to ma alebo nema "na salame"
uz tu bolo niekolko prispevkov, ze sa takto bez ochrany zvara napr. na COV-kach, par odvazlivcov to robi aj na upravniach vody, atd. - mozem povedat, ze prazske metro sa nejaky cas takto zvaralo, resp. mozno zvara dodnes (veskere rozvody pitnej a uzitkovej vody su koli poziarnej bezpecnosti z nerezu, vratane tlakovej kanalizacie) - ludia ktori to maju na povel nerozoznaju nerezovu trubku od pozinkovanej - problematika zavarania je pre nich sci-fi - zazil som borcov zo skansk-ej, ktori to zobrali EB-121-ckou a cudovali sa preco je ten zvar modry........
vyvoj ide dopredu, cena argonu klesa, zvaraci su cim viac zodpovedny a kto sa trosicku do toho dostane, zisti ze najlepsie a najistejsie je fukat - samozrejme, ze nikto nebude fukat nejake nerezove zabradlie, alebo nerezovy kybel pre prasata
pasta je niekde na polceste - nesmie sa pouzivat pre rozvody pitnej vody, potravinarsky a farmaceuticky priemysel, atd.
pouzivali sme ju napr. pri zvarani nerezovych kominovych vloziek, potrubia na bioplynovych staniciach, COV-kach atd.
dnes a hlavne na dielni uz vsetko fukame - je to najjednoduchsie a uz asi ani nie extra drahe - mame rozvody a argon odoberame zo zasobnika
Editoval rcp (22-03-2020 15:06:42)
To je dobré vědět, děkuji za informace.
to vyhladavanie je tu strasne - cca 3 roky naspat tu bola debata ohladom zvarania nerez trubiek elektrodou - tusim niekde vo svedsku to varili chalani od nas - nevyzeralo to spatne - ale tusim special elektrody, nejaka medzera a na padaka
skusim to pohladat - pamatam si meno toho chalana, skusim najst ten prispevok podla toho
EDIT> uz to mam, http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=6535
ale nie je to 3 roky, ale 4,5 - kua, to leti........
medzera 5-6mm na 2,5mm hrubej trubke - slusny hardcore
Editoval rcp (22-03-2020 21:34:55)
jj tohle si dobře vybavuju - nevídaný postup, frajer vařič! https://www.youtube.com/watch?v=JFzP5qy-qK4
RCP ale jak píšeš muže si točit. Ty další svary by byly zajímavější.
ale ano, to uz zalezi na okolnostiach - je dobre vediet, ze to ide, je to rychle a netreba fukat
neviem, ako potom riesili pozicne zvary >> tig/skusenejsi zvarac/montovane spoje....
Já si pamatuji jak je odpadová jímka na odkapávání mastnoty jak se čistí lisovací nástroje já jsem tam vařil devadesátky roury stěna asi dva (je to dávno) a potom se to vývěvou vybíralo. Když jsem to vařil jak říkáš na hoře až na padáka šlo to perfektně a potom jsem pohořel na pozicích. Nebyl jsem schopen zavařit spodek. Jako by to pořád teklo. Něco jako rutilky a trafo.
MichaCA napsal(a):
Dakujem
Záleží čo sa presne zvára, pri hrubších stenách sa nemusí, ale v tvojom prípade to nebola ani hrubá stena a ešte k tomu je to aj prehriate, vtedy to tak škaredo vypóruje
By som povedal že si mal vela ampérov, alebo biedne pripravené kusy ktoré si chcel zvariť = velké medzery
Editoval ivko (24-03-2020 23:38:20)
ivko napsal(a):
MichaCA napsal(a):
DakujemZáleží čo sa presne zvára, pri hrubších stenách sa nemusí...
Sa nemusí čo?!
Kořen svaru trubky (uzavřeného profilu/mat.nerez) bez ochrany inertním plynem (popř. pastou, páskou, podložením apod.), bude vždy (mluvíme o TIG?) kontaminován O2 (laicky řečeno). Nejsem svářeč, ani odborník na tuto problematiku, jen samodomo lepič samouk.
Jaký je tedy vliv hrubší stěny svářeného materiálu vs. kontaminace kořene svaru Kyslíkem, tudíž ztráta korozivzdornosti?
davor> zabudas na to, ze vela "zvaracov" trpi utkvelou predstavou, ze na hrubsi material staci "polozit husenicu" a vsetko je OK
bez medzery, bez ukosu, bez fukania (u nerezu) >>> bez korena >>> a tym padom aj bez kontaminacie
to mas ako s tym indianom >> ziadny koren=ziadna kontaminacia
videl som borcov pozvarat takto ocelove zabradlie stylom trubka ku kolienku, bez medzery, bum-bac-tresk
zakaznik im potom povedal ze by bolo predsa len lepsie, keby obrusili "zvary"
no a zabradlie sa po obruseni zvarov "demontovalo" same
myslim, ze takych zabradli bude kopec.....
Cele toto vlakno je tak trochu mimo od zaciatku - na tych jeho fotkach defacto ani nema byt aky koren - to su vsetko len prepaly - v idealnom pripade by nemal tu hrubsiu trubku vobec prepalit. Nazvat tie prepaly korenon je trosku mimo
Editoval rcp (25-03-2020 01:36:16)
rcp> No aj tak sa dá!
RCP ......Tak Ty jsi vysvařovaný a on to zkouší co to dělá kdy by tam foukal tak by se to neudělalo .Také čistota tam asi nebyla nic moc. Mi se to stává pořád že to propálím ale zase jinak to neprovaříš.Jak píšeš na zábradlí je to jedno. To jak jsi říkal ,že se jim to rozpadlo jsem viděl i na nějakém videu. Právě proto je to věčné téma ona nerez je potvora. Kdy by to prubnul na černém tak tam bude vidět jen průvar. Ten květák je jen u nerezu. Asi přepálený chrom ?
Nejen průvar, ale také nejspíš "bubliny"
pat> pokial robim nieco "prudukcne" z tenkeho materialu, tiez si tam fuknem pre istotu - clovek nie je stroj, vzdy sa nieco nepodari na 100% - je to stale jednoduchsie a lacnejsie, ako tam potom hodinu smidlat fortunkou
toto je o chvilke premyslania pred tym, nez nieco zacnem - vela ludi jednoducho chyti horak, zacne zvarat a potom si uz len zacnu buchat hlavu o stenu, lebo deformacie, lebo prepaly, lebo diery, lebo pory, lebo .....
ako sa hovori "uceny z neba nikto nespadol", ale robit dookola stale tie iste chyby tiez nie je ten spravny smer
a znovu opakujem - na tamtych zvaroch na fotkach nie je potrebny ZIADNY "pruvar" do vnutra trubky - je to defacto kutovy zvar - uz pri zakladnom kurze vo zvaracskej skole ti vysvetlia, ze spravne mas mat natavenu vnutornu hranu, ale opacna (zadna/spodna) strana materialu ma byt netknuta - je uplne jedno aky je to material (nerez, cierny, ....) - nerez je horsi akurat v tom, ze je to potom viac vidiet
to co je na fotkach, to nie je ziadny pruvar alebo koren - to su prepaly, to je defacto vada
ak by sa mu podarilo odfotit vnutro tej mensej trubky, tam je to urcite este ovela horsie - tam vacsinou chyba kopec materialu, to by ma trapilo viac
ja stale neviem, co sa riesi - pokial je to zabradlie, vobec by som sa tym nezaoberal a nemacal to v ziadnej vode - tam sa voda nikdy nedostane (ak to nie je teda zabradlie do bazena a nie je to derave jak cednik )
pokial je to potrubie na cokolvek, tak spravne je fukat - ale skusenosti hovoria, ze aj tam kopec ludi na to serie, hlavne ak sa z toho nepije, neje .....
pokial chces nerez na 100%, musis jednoducho stale fukat - pripravky, pomocky, atd.
napr. ja mam v stole vybrusenu asi 7mm siroku a 2m dlhu drazku, na ktoru polozim zvar a fukam do nej
ked to nejde polozit na stol, pouzivam 2m dlhy pripravok do ktoreho fukam
koren potom vyzera takto
Editoval rcp (25-03-2020 11:09:30)