SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, snažil jsem se najít podobné téma ve fóru, ale nezadařilo se.
Rád bych se jako amatér zeptal, co dělám špatně při svařování oceli TIGem, kdy je materiál kolem sváru "vyžraný". Nevím, jak lépe to nazvat. Zkoušel jsem různé varianty proudu (50 - 90 A) a toku plynu (3 - 6 litrů) a nedaří se mi ta správná krása. Díky.
zapal
- pridavas malo dratu
- material musi byt obruseny na "kovovy lesk" - pokial je na povrchu okuj, vznikaju prave tieto zapaly
Editoval rcp (03-05-2020 12:04:24)
Díky moc! Zápal - k tomu si ještě něco zkusím vyhledat.
Myslím, že drátu jsem dával dost, ale rozléval se stále víc a víc na spodní profil.
I když jsem si myslel, že materiál byl čistý, tak je pravda, že kovový lesk to nebyl.
Tohle vzniká i u ostatních technologií svařování. Jak psal rcp, tak se obloukem nataví hlavní materiál, ale nenateče tam dost lázně. Zkuste svařovat spíše na menší proud a držte hořák delší dobu nahoře. Dolů to steče jakoby samo. Jak mi tady kdysi radila jedna slečna, odpočítávejte si a nahoře buďte 2 takty a dole jen jeden. Dobu taktu si musíte vyzkoušet.
Editoval varok (03-05-2020 12:47:34)
varok napsal(a):
Tohle vzniká i u ostatních technologií svařování. Jak psal rcp, tak se obloukem nataví hlavní materiál, ale nenateče tam dost lázně. Zkuste svařovat spíše na menší proud a držte hořák delší dobu nahoře. Dolů to steče jakoby samo. Jak mi tady kdysi radila jedna slečna, odpočítávejte si a nahoře buďte 2 takty a dole jen jeden. Dobu taktu si musíte vyzkoušet.
rozlisuj metody!
u miga ostavas hore dlhsie, aby si tam "naprskal" viac materialu - ale on sa pyta na tiga!
pokial bude ostavat hore dlhsie > vacsia lazen > stecie mu dole este viac......
tig je trosku o niecom inom
u maleho zvaru nemusi robit defacto nic - staci ist dopredu spravnou rychlostou a pridavat spravne mnozstvo dratu
u vacsieho zvaru (s rozkmitom) pridavat viac dratu hore - v krajnych polohach je spravnym zvykom zostavat "kapicku" dlhsie vzdy - aj hore aj dole - idealne s "ponorenym" drotom v lazni, aby si lazen potiahla materialu, kolko potrebuje
ale ten kovovy lesk je dolezity, inak tam tie zapaly zostavaju.....
charlesone napsal(a):
Díky moc! Zápal - k tomu si ještě něco zkusím vyhledat.
Myslím, že drátu jsem dával dost, ale rozléval se stále víc a víc na spodní profil.
I když jsem si myslel, že materiál byl čistý, tak je pravda, že kovový lesk to nebyl.
nenasiel som rychlo inu lepsiu fotku, ale nejak takto:
aj tu je vidiet, kade bolo obrusene:
Editoval rcp (03-05-2020 18:01:46)
OK, prostě obrousit v každém případě, i když koroze není a materiál vypadá čistě. Já už jsem přemýšlel, že příště všechny díly, které se chystám svařovat, hned obrousím. Takže děkuji za jasné potvrzení. Nečekal jsem, že je to u TIG až tak náchylné.
Díky.
rcp: nejsem na TIG tak šikovný jako ty, ale vždyť si napsal to samé co já.
Nebo jak jsi psal, zůstat v krajních polohách o kapičku déle znamená něco jiného? Třeba jsem to nenapsal úplně dobře, ale....
Editoval varok (03-05-2020 14:56:13)
Jen obroušení nepomůže, to je jen nutná podmínka. Také myslím máš moc dlouhý oblouk a materiál přehříváš.
Když to shrnu, tak vždy obrousit a pak trénovat a trénovat.
Svár na obrázku byl jeden z posledních na svářečském vozíku, který jsem tvořil a celkem mě překvapilo, jak mi to nešlo. Jako kdyby mi to šlo každým dalším svárem hůř a hůř. Ani to přehřívání zřejmě není daleko od pravdy, když se nad tím tak ještě zamýšlím.
Děkuji všem.
na vozik je to dobry zvar.... neboj, zvaracka nespadne
To se nebojím. Jen to vypadá podivně...
Svařovat TIGem kouťák tak, že studená "deska" leží a "slabý" jekl stojí na ní je vždycky otázkou umění svářeče. Práce s teplem TIGového oblouku je podstatně složitější, než u MIG/MAG nebo MMA. Největší množství tepla se v daném případě musí soustředit tak 2 - 3 mm od středu kouťáku na desku. Pak se kolmo stojící jekl nepřehřívá a správným vedením drátu trvale v lázni a dodržením dostatečné postupové rychlosti vznikne kvalitní a zároveň i pěkný svár.
Aha, takže to chce velké zkušenosti. Já to asi zrovna zahříval opačně, jak jsem se snažil ten materiál natlačit nahoru. To mi asi sedí. A tím jsem to i zřejmě zbytečně dlouho "cmudil".
Moc vám všem děkuji, že jste ochotní v pohodě odpovídat a že jste amatéra nerozcupovali hned jak sem vstoupil!