SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 14-07-2020 01:06:21

pistorius13
Člen
Místo: Zlín
Registrovaný: 13-06-2018
Příspěvky: 21

NDT zkoušky tenkostěnných trubek z korozivzdorné oceli

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké se používají nedestruktivní zkoušky při výrobě tenkostěnných trubek z korozivzdorné oceli při podélném švovém svařování metodami LBW, PAW a HFIW? Vzhledem k automatizaci a délky trubek si nedovedu představit  zkoušky prozařovací (RTG), kdy by bylo potřeba pod svar umístit film, a ani magnetickou zkoušku si v tomto případě nedokážu představit. Zbývají zkoušky ultrazvukové. Je úvaha správná? A je možné že se při malých sériích a výrobě kratších trubek používají i jiné než ultrazvukové zkoušky? Popř. zkoušky těsnosti?

Děkuji za odpověď


ISO 9606 FM5 H-L045, ZK 141 8
Migatronic RallyMig 160, Omicron Gama 166, TIG mašina Loading ....
Optrel Panoramaxx

Offline

 

#2 10-08-2020 14:59:22

Jakobo
Člen
Registrovaný: 20-09-2010
Příspěvky: 314

Re: NDT zkoušky tenkostěnných trubek z korozivzdorné oceli

Zkusim neco napsat, pac na tomto poli se pohybuju, svarujeme potrubi do more. Ac teda primo NDT na starost nemam. Do more jsou silnostenne rorury, u nejakych 4-5" trubek ma stena prikladem 8 mm, u 16" je to uz 20-30 mm. Tys neuvedl prumer, silu steny ani typ oceli, takze spis obecne.
Pokud muvime o trubkach 6 m nebo 12m dlouhych , vicemene standard, silnostenne (8 mm a vic) tak se provadi inspekce ultrazvukem, bezne je 100%. Pokud mas na mysli nejake opravdu tenkostenne roury nekde do bezneho stavebnictvi jako zabradli, nabytek, roury pro nizkotlake systemy v prumyslu apod. tak tam se pouziva inspekce pomoci eddyho proudu. UT by asi neslo kvuli nastaveni senzoru. To asi tak ve zkratce. Samozrejme zalezi na konkretnim projektu a dohode mezi zelezarnami a odberatelem jak casta inpekce je nutna. Pro nejake nekriticke vyrobky jako nabytek, zabradli si dokazu predstavit zcela bez inspekce a treba 3x za smenu se jenom vezme vzorek a udela rentgen. Pokud OK tak se da predpokladat, ze cela varka je v cajku. Pak take zalezi jak hrube je sito, co je jeste v norme a co uz je nepripustne...

Offline

 

#3 10-08-2020 15:19:48

Jakobo
Člen
Registrovaný: 20-09-2010
Příspěvky: 314

Re: NDT zkoušky tenkostěnných trubek z korozivzdorné oceli

Jo jeste si ted uvedomuju, ze pises laser. Tak to asi budou opravu tenkostenne kolem 2 mm. A tlakove zkousky se takhle nepouzivaji. Ono by to bylo i vysoce neprakticke plnit trubky nejakou kapalinou. Navic to musis nechat nejaky cas natlakovane. To spis u hotoveho vyrobku (nejaka potrubni spojka pro kriticky potrubni okruh nekde v elektrarne apod) se provede tlakovy test, ale to neni z duvodu NDT svaru, spis celkove integrity.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče