SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
1) Jakou hmotu by jste použili pro zamezení zatečení kovu při sváření? Hmota musí být krátkodobě odolná proti vysokým teplotám a jít následně dostat ven. Představte si to jako trubku která když se nechtě provaří tak se musí vnitřek vyčistit aby do ní šla zasunout osička.
Napadlo mě vylít trubku sádrou a tu po svaření vyrejpat. Sádra se teplem rozruší (vypálí se na původní stav před ztuhnutí) ale to by nemělo vadit, aspoň půjde líp ven. Lepší by byla hrnčířská hlína nebo jíl, ale to vysychá dlouho, ale zase neustoupí jak by mohla sádra.
Šamot je další alternativa, ale je dost hrubý - pórovatý a tak by tam přeci jen něco zateklo.
2) Co používáte jako podložku pod plech, když nechcete aby kov protek a potřebujete to prohřát? Já používám staré obkládačky, bohužel je teplo zničí. Azbest nechci a tak uvažuji o pálené střešní tašce. Tam by vlhkost také mohla trhat, ale mají větší tloušku - bez vyzkoušeníto nevymyslím.
Nějaký nápad?
Dotaz jedna není moc jasnej, tak ke dvojce - podkládám to měděným plechem.
Jestli myslíš v jedničce to samé, jen uvnitř trubky, tak pokud bych měl možnost, tak bych stočil z měděnýho plechu "3/4-trubku", vsunul dovnitř a po svaření vytáhnul. Což samozřejmě nepůjde u kolínek a dlouhejch úseků; ty bys musel dělat per partes a asi by jsi po pár úsecích muset tu měď vyměnit.
Jinak napěchovat tam šamot by chtělo vyzkoušet, jestli to přece jen neproteče. Ale zase bys ho mohl používat "donekonečna".
Editoval pafik1605 (10-09-2020 09:27:45)
Běžně se používá měď. Když jsem zmenšoval průměr trubek délky cca 100mm o20x1,5 nerez na D116, tak jsem vložil topenářskou Cu trubku 15x1, vyklinoval tak, aby se dotýkal trubky v místě sváru. Svařoval jsem TIGem. Tento způsob jsem použil mnohokrát, např, když jsem dělal z trubek kuželové přechody a p. a přitom nechtěl foukat se strany kořene.
Jasný na tenký materiály vložka z mědi(topenářské trubky jsou vděčné,dají se naříznout rozhrdlit,přihnout a to stačí pár odřezků.)Na podkládání třeba cihly,šamotky z kamen,sibralový plát apod.Dají se koupit i izolační desky a rohože.
Editoval Ládes (10-09-2020 12:52:43)
Strkat trubku do trubky nie je najlepsi napad - tu vonkajsiu stiahne a potom tu vnutornu nepojde jednoduchym sposobom vybrat....
Par- krat sa stalo, ze chalani nevytiahli mosaznu vlozku z nerezovej trubky pred zvaranim - ma sluzit len na vystredenie trubky so srobenim a nastehovanie
Po zavareni to odtial rvali von lisom a podobne - skurvili vlozku aj trubku so srobenim.....
Editoval rcp (10-09-2020 13:41:11)
Já používáml trubku menšího průměru a zaklínuji ji tak, aby podkládala svár v celé délce. Takže s vyndáním není problém, vypadne sama.
To by slo - vlozit tenkostennu medenu trubicku prerezanu po dlzke a vnutri ju niecim roztiahnut....
Editoval rcp (10-09-2020 13:44:01)
rcp napsal(a):
To by slo - vlozit tenkostennu medenu trubicku prerezanu po dlzke a vnutri ju niecim roztiahnut....
no vidis, sam si na to došiel :-)
najprv ju roztiahnut aby bol OD mensi ako ID trubky, potom stlacit a vložiť dovnutra. Pri vyberani to iba stlacis kliestami a vytiahnes jednoducho
Editoval AndyS (10-09-2020 13:48:29)
Zalezi na co to je - aky to ma priemer, na co to presne bude.....
U tenkej nerezi by sa nesral s vyrabanim vlozky - ked sa nafuka argonom, ide koren zavarit na "nulu"
Pri trubicke maleho priemeru, pokial to nemusi byt uplne tip-top, by som sa tiez nesral s vlozkou, ale po zvareni by som to prestrelil vrtakom...
Já jsem ale nedělal vložku. Svařovanou trubku jsem rozřízl, vyřízl kolik bylo potřeba, stáhnul a sheftoval. Vyrovnal zhruba ovalitu. Vložil do ní Cu trubku menšího průměru tak, ža podkládala svár. V této poloza ji zaklínoval dvěma Al klínky tak, aby byla pevně přitisknuta pod svár. Protože se jednalo o hrdla, která musela pasovat na nátrubky, tak jsem nechtěl svářet bez podložení.
Pokud by se jednalo o napasování vnějšího průměru, tak bych to nepodkládal, jen foukal.
K sádře. V žádném případě bych to ani nezkoušel. Musela by se před svářením zbavit krystalické vody, což by asi dělalo problém.
Díky všem, tak že měd na podložení a nejspíš nic jiného není.
rcp napsal(a):
Strkat trubku do trubky nie je najlepsi napad - tu vonkajsiu stiahne a potom tu vnutornu nepojde jednoduchym sposobom vybrat....
Par- krat sa stalo, ze chalani nevytiahli mosaznu vlozku z nerezovej trubky pred zvaranim - ma sluzit len na vystredenie trubky so srobenim a nastehovanie
Po zavareni to odtial rvali von lisom a podobne - skurvili vlozku aj trubku so srobenim.....
no proto je nařezaná když uděláš spáru dostatečně širokou stáhneš to o slušný kus nebo vyrazíš násadou,jinou trubkou,tyčí ap.
Co se týká nekovových hmot, sádra žárem ztratí vodu a rozpadne se, takže kov tam zateče. Šamot naopak, obvykle je už namíchaný s pojivovou složkou a naopak žárem hodně vytvrdne. Takže by zřejmě byl problém ho po svařování dostat ven. Něco mezitím je obyčejný jíl, v místě svaru se žárem sice vypálí, ale pokud není hodně kvalitní a úplně suchý, vypálený moc pevný nebude.
Ládes napsal(a):
.....no proto je nařezaná když uděláš spáru dostatečně širokou stáhneš to o slušný kus nebo vyrazíš násadou,jinou trubkou,tyčí ap.
Vždyť to píšu hned ve druhém příspěvku. 3/4-trubku (čti třičtvrtětrubku). To znamená vyřízne 1/4 obvodu podýl a má přípravek pro několik průměrů trubek.
No jo, Pafíku tak to jo, já jsem to četl jako 3/4" trubku.
Famater napsal(a):
No jo, Pafíku tak to jo, já jsem to četl jako 3/4" trubku.
Taky jsem dumal jaká to je "vyfikundace" vystačit si u všeho s "tříčtvrt coulkou".
Na svřování kořenových vrstev jsme používali tavidlo pro SAW.
Ládes, Famater:
Sorry chlapci, můj návod byl až moc zjednodušený... Mea maxima vulva ....(nebo culpa? )