SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobry den, nevite prosim ktera firma by byla schpna nam naskenovat RTG snimky svaru? Rozmery snimku jsou dvoji: 17 x 11 cm a 49 x 11 cm. Dekuji za informaci. J.Z.
upresni lokalitu inak odpovedi bude 0 (existuje editovat prispevok dopis to tam)
Jiri Zlamal napsal(a):
naskenovat RTG snimky svaru?
zas neblbni Ihlan naskenovat takové snímky dokážu i já na mojí A4 Canon kopírce, ten 49cm by se musel asi nadvarazy + smontovat.
Něco jinýho by bylo zrentgenovat nějaký sváry, na to vybavenej nejsem, vařím srdcem takže moje sváry jsou 100% (pokud je to nutný)
Problém je v tom, že žádná firma neuzná skládaný snímek z více dílů - možnost nenápadného vystřižení vady. Navíc - málokdo uzná tiskovou kopii z RTG snímku sváru. Lidské oko na originálu RTG snímku vidí zpravidla mnohem víc detailů než na tiskové kopii. Jinak, v každém městě (skoro v každém obchoďáku) jsou dnes kopírny, které pracují i s metrovými kopírkami. Takže netřeba moc hledat, stačí zajít.
Pokud se jedná o filmový materiál, pak skenování klasickým skenerem (na papírové předlohy) nedopadne dobře (snímá se hlavně prach atd.).
Zkusil bych to kvalitním objektivem vyfotit proti homogennímu pozadí.
Naskenovať by to určite šlo, sám som takéto veci robil. Jedná sa aký bude výstup. Najlepšie je dať do súboru, bude to archivované a podľa potreby sa to dá dať do papierovej podoby. Aj normálny kancelársky skener, samozrejme bez podávača, to zvládne. Potrebné je dohliadnuť na čistotu pritlačnej dosky, prípadne to prikryť čistým papierom. Skenéry s väčšími rozmermi mávajú geodeti.
Apropo, bolo to fotené izotopovým žiaričom, alebo klasickým röntgenom?
Tam je zřejmě problém v tom, že musí být specifické nastavení skeneru, případně i speciální skener. Jinak některé detaily na RTG snímku ve skenu prostě nejsou.
Je pak otázka, jako detaily na skenu vůbec musí být, aby byl uznán jako platný sken originálního RTG snímku svaru.
Ono to skenování, pokud se jedná o detaily, je dost alchymie. Ty data z toho skenu snímku až do třeba výsledného tisku jdou přes několik procesů a každý z nich musí mít takové rozlišení, aby tam ty detaily zůstaly. Je to namátkou už dostatečná pružnost snímače skeneru, dostatečný rozsah barevného prostředí, se kterým pracuje software skeneru, totéž co se týká uložení skenu v počítači jako bitmapového obrázku, potom třeba i dostatečný rozsah barevného prostředí zobrazení monitoru počítače a nakonec zhruba totéž všechno s tiskárnou při tisku skenu.
Aj preto som sa pýtal, či je snímok robený klasickým röntgenom, alebo izotopom. Izotopové snímky majú o dosť nižšie rozlíšenie vzhľadom na rozmery žiariča. Ten máva rozmery niekoľkých mm a to znižuje rozlíšenie. Moji bývali kolegovia z defektoskop. odboru mi raz ukázali snímok malých dámskych hodiniek vytvorený klasickým röntgenom a samotný vlasec zotrvačníka bol prekvapivo veľmi ostrý. Nepýtal som sa ale, či tie hodinky boli zastavené. Čo sa týka samotného skenovania, nie je problém naskenovať kvalitne aj s detailami, najmä preto, že tie snímky o ktorých je reč sú vzhľadom na rozmery asi v zoome 1:1. Horšie to majú špeciálne skenery na kinofilm, ktoré musia z malej plochy vydolovať pomaly molekuly . Správne nastavenie skenera je samozrejme rozhodujúce. Dlhodobo používaný skener treba dokonca raz za čas aj rozobrať a sklo vyčistiť aj z vnútra. Tiež som to občas musel urobiť, lebo ta sa usadzuje asi nejaký napárený kov alebo také niečo.
Skenery na kinofilm jsou vypracované na snímání běžných fotografií a pokud se nevybere úplně nejlevnější, tak by měly umět i z profesionálního filmu dostat doslova všechno, co na něm je. Já jsem běžný kinofilm vyfocený v východoněmecké Praktice skenoval nejvíc na velikost 4000 x 2700 pixelů, ale viděl jsem skeny profesionálních kinofilmů focených na profesionálních foťácích a určitě i profesionálně vyvolaných a ty byly skenovány, aby se získaly všechny detaily, ještě na dvojnásobné rozlišení, nějak na 8000 x 6000 pixelů na políčko.
Pokud je předloha podobná snímku od lékaře, tj.na folii(RTG snímek svaru jsem nikdy neviděl), je třeba použít skeneru k tomu určeného, s průsvitem, na větší snímek formátu A3. Rozlišení minimálně 1200 dpi, ideálně 2400. Těch se zas tolik všude neválí, hlavně toho formátu A3.
Když jsem měl ještě HW pro grafiku jako zdroj příjmů, nebyl takový skener ani levnou záležitostí, takže si ho grafická studia moc nepořizovala, spíše právě RTG pracoviště ve špitálech.
Na klasickém skeneru bez průsvitu se takový snímek skenovat nedá!
Ja by som poradil p. Zlamalovi, nech si to vyskúša na obyčajnom skeneri a nech posúdi, či je tá metóda spoľahlivá. Niekoľko rád k experimentu: Snímky vkladať do skenera tak, aby fotocitlivá vrstva bola na strane pozadia. Na pozadie zvoliť biely papier ale nie lesklý. Software zvoliť pre začiatok bez kompresie (RAW), potom možno podľa výsledkov zvoliť vhodnú kompresiu. Rozlíšenie samozrejme aspoň 600 dpi, prípadne skúsiť aj 1200 a porovnať.
Na vysvetlenie, to správne otočenie snímku je dôležité práve preto, že film je transparentný materiál. Svetlo a snímače nemôžu byť na rovnakej pozícii, čim vplyvom paralaxy by pri opačnom otočení vznikal dvojitý obraz, jeden z odrazu od filmu, druhý z projekcie na pozadí a vzhľadom na malú hrúbku nosiča by sa to javilo ako neostrosť.
Já tomu rozumím tak, že oskenovat a sken vytisknou, aby bylo poznat, že na papíru je rentgen svaru, dokáže skoro každý.
Ale oskenovat a potom vytisknout tak, aby ten tisk jako doklad kvality svaru uznal teba zákazník nebo byl uznám pro certifikaci třeba jakosti firmy nebo byl uznán třeba státními dozorovými orgány třeba nad jaderným průmyslem či ještě někdo jiný je úplně jiné kafe.
Asi by to chtělo v první řadě říct, proč se ty filmy mají skenovat. A podle toho potom někdo , koho se to dotýká, musí říct, jak se to má dělat. Či ocertifikovat jako platné kopie toho filmu.