SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
tak sice pozdě, ale přece, zakládám téma o mojem soustruhu a hned na úvod jedno video z mé první opravy, které už je trochu starší...
a nové video je tu taky, tentokrát výroba šuplíku, nebo spíš už jen jeho lakování a trocha zkrášlení levé části soustruhu
Zdravím. Tíško závidím ten sústruh...
ani som nezaznamenal ze mas uz aj sustruh...gratulujem
diky jojo, soustruh mam asi o dva mesice kratsi dobu nez frezku. zadarilo se a nasel jsem blizko jeden, TOS S28, za 30 tisic korun a 5 tisic za ty vsechny veci okolo (noze, licni desky, apod), takze parada. mela ho nejaka rodina doma, ani nevim co na tom delali, ze potrebovali soustruh. mozna to stejne co ja, hrali si
jinak je z roku 1951, tocny prumer 280mm, tocna delka max 750mm. mam i konika, ale chybi mi lunety.
Editoval klimbik (14-08-2019 21:45:13)
Fosfor bronzový plech je tvrdý a pruží. Jestli jsou původní stírátka z mosazi, tak moc pružit nebudou.
Teď jsem zjistil, že jsou také pružinové mosazi. Ale ta bronz bude lepší- děláš to pro sebe.
aj mna to caka musim zohnat lepsi filc nez ten posledy pripadne napisem do Trensu co tam davaju
Ono je síce pekne met nejaky ten sustruh, ale hodne zalezi jaky a v jakem stavu! Aby sa nestalo, ze sa majitel stane otroken teho sustruhu a mosi este do teho investovat cas a o penezoch ani nehovorim!!! Je to dilema...Tady je toho dukaz.
ved robi len klasicku udrzbu
No jako chtelo by to srovnat to loze, ale asi na to zatim kaslu. Nejaka ta presnost uz tam je a ke konci si proste vic maknu s klickou je mi totiz jasne, ze kdybych to chtel srovnat, bude to stat tisice nebo spis desetitisice. Mozna nekdy v hodne daleke budoucnosti zkusim neco zaskrabavat a pokud mi to pujde, treba se to bude dat vyuzit prave na to loze, ale to je spis takovy sen )
Pěkný video dnes tak odhadem 80% soustružníků ani neví že jsou a jak fungují skvělá věc při řezání dlouhých závitů
Dělá se tak že zpátky se najede na číslo podélného noniusu ale lepší je doraz a zapínáš matku vždy na stejném číslu hodinek Ty počty v tabulkách ti dávají na kolika dílkách lze zapnout třeba 2-4-6 při spuštěném strojia odjetém suport na doraz ze strany koníka
Editoval Carls (19-07-2020 15:03:54)
Carls> nevim jake znas "soustruzniky", ale opravdovy soustruznik, profik co se tim zivi, zavitove hodinky samozrejme zna. To je zaklad a uci se to kazdy uplne na zacatku spolecne se zavitovanim... Je ale fakt, ze dnes pracuje na soustruhu mnoho nesoustruzniku a ti vedet treba fakt neusi.
Carls: diky! no taky jsem nevedel jeste nedavno k cemu jsou ale zase nejsem soustruznik profik, je to jen moje hracka
Dawe napsal(a):
Carls> nevim jake znas "soustruzniky", ale opravdovy soustruznik, profik co se tim zivi, zavitove hodinky samozrejme zna. To je zaklad a uci se to kazdy uplne na zacatku spolecne se zavitovanim... Je ale fakt, ze dnes pracuje na soustruhu mnoho nesoustruzniku a ti vedet treba fakt neusi.
Tady u nás je sice na soustruhu mají ale neví jak je používat Prostě zapoměli sice se to učili ale já byl poslední ročník co to bylo rozdělený soustružník zámečník frézař atd. Pak se už učilo univerzální obraběč a to už bylo o něčem jiném Od každýho něco a dohromady nic. Vše pak záleží co dělá dotyčný po vyučení a jak si vše dotyčný zapamatoval či s tím přišel do styku a použil v praxi či nikoli Já dělával na su 32 a tam to bez hodinek závity skoro nesmysl vyhazoval pojistky zapínal se hvězda trojuhelník a jak si parkrát hodil reverz letěl jsi pro elektrikáře
V 80. letech se učily obory kovoobory např. soustružník, frézař, zámečník, rok po mně se začal učit strojní mechanik a ten by měl umět správně
pracovat na všech strojích.
milosak napsal(a):
V 80. letech se učily obory kovoobory např. soustružník, frézař, zámečník, rok po mně se začal učit strojní mechanik a ten by měl umět správně
pracovat na všech strojích.
No, a teď se učí politolog, sociolog, .... samé široce potřebné obory...
Takto si vycistis to povodne sklicko
Ihlan: ja uz jsem ho vyhodil, smrdelo jak cert )
Stačí leštící pasta na světlomety tím se nechá sklo vyleštit Je to plexisklo Jde to i zelenou pastou a flanelem