SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Aha, tak to bylo na tazatele? Psal o záklaďáku a teď má státnice?
pisal o zaskoleni (".....Takže to vypadá že mi v práci udělali jenom zaškolení na ceočko,....") a ma statnice! - aby si bol presny
to si tak ides po ulici, kupis si hotdog a naraz zistis, ze si dostal svieckovu s knedlikom a este aj polievku k tomu.....
Editoval rcp (04-11-2020 22:31:17)
Já bych řekl že má základní kurz ale jak tam dneska píšou Evropská norma. Vlastně ani sám neví co má tak že tam bych ty balkony raději nedoporučoval. Já mám jen ZM1. ,ale posledních šest let vařím skoro pořád TIG možná že bych ten zákkladní kurz už i zvládl. Tedy bylo mi řečeno ,že za 5 kolíku mi dají berana do papíru.
Je mi to k ničemu plat mi to nezvedne akorát budu asi víc vařit což je vopruz. Možná kdybych to věděl tak to zavařim hůř aby to neprošlo.
Stejně je to divný státnice jsou en 278 a ne iso 9606 tohle bude ještě asi trochu jinak.
pat souhlas nejradši bych nevařil nic.
Editoval franta zelmont (04-11-2020 22:45:15)
Ne, starý typ byl EN287-1 a po novému už EN9606 a pak je číslo podle typu zkoušky.
Jak jsem dělal na těch bazenech tak povídám že nemám papíry šefa to moc nezajímalo jen chtěl zkoušku na dílně. Bylo dobrý že tam mají MW230 tak ji znám a zkouškou jsem prolezl a to tam byli borci s papírem třeba i jeden den:D pak letěli.
Tak mě napadá a není to nějaká srandička?
pat> to je realita v nasich koncinach
asi 2-3 roky naspat doviedol riaditel na dielnu chalana, ze vraj ma papiere na tiga, aby sme mu dali nieco zavarit - odskusat ho
zoberiem od neho papiere, a pozeram 135 P BW......, vravim mu, pocuvaj ale ty nemas papiere na tiga, ale na co-cko....
a on mi hovori, ze on nevie, ale ze poslal ofoteny stary certifikat mailom, peniaze na ucet a novy mu dorucili postou......
vtedy korona este nebola, dnes uz viem, ze on mal vlastne uz vtedy v zvaracskej skole to distancne studium......
Editoval rcp (04-11-2020 23:18:32)
rcp: Takoví se najdou všude, i u nás. Nejhorší je na tom ale to, že u nás je nevyhodí, protože máme málo lidí, tak svařuje kdo má ruce, jak se říká. Většina jen záklaďáky uměle předělané na EN a neumí si ani nastavit mašinu, smutné. Takže co psal Pat je ještě výhra
Editoval varok (04-11-2020 23:46:14)
moderátore vyprdni se na ně,
teď nemám náladu - viz čas příspěvku. Nerad bych popletl čísla zákonů a vyhlášek které souvisí se svářením.
Brzy dodám. Čest práci.
Myslím, že pokud jsi zaměstnanec, tak za tebe odpovídá firma. Když něco poděláš, jde to za firmou. Leda by prokázala, že ti výslovně zakázali tohle svařit a tys to přesto udělal. A pak to prasklo a někoho to bolelo.
Pokud to svaříš jako živnostník, jde to za tebou.
Este jeden dovod preco treba mat zvaracak je poistna udalost. Ak sa nieco udeje a oni zistia ze ho nemate
odmietnu vam plnenie. Je to dovod ako sa vyhnut vyplateniu napr urazoveho alebo zivotneho alebo majetkoveho poistenia.
Jenom mne překvapuje , že rcp neví , že právě konstrukce teplovodního topení nepotřebuje certifikovaného svářeče . To je jedna z výjimek , kdy ti záklaďák stačí .
ihlan> ale tocime sa stale v kolecku - nikto nezpochybnuje, ze je dobre mat aspon zaskolenie, pripadne zakladny kurz
myslim, ze aj lidl by mohol predavat balicek 3in1 (zvaracku, hasiaci pristroj, studijny poukaz do zvaracej skoly)
pripadne aj TV relacia "Paulus a Ihnacak - zvarame s lidlom"........
pozeram, ze aj s pilnikmi by vedeli poradit
Editoval rcp (05-11-2020 13:01:08)
RCP, to je ocílka. Už jsi byl někdy na zabíjačce? Moderně se to jmenuje "zbavování prasete života ".
a s tym sa piluje, brusi, alebo ocilkuje? aby sme boli presni!
ja noz "obtahujem" na obale bazickej elektrody (mozno nemusi byt ani bazicka) - asi som barbar......
Editoval rcp (05-11-2020 13:36:29)
Nožem jezdíš zešikma po ocílce jako by jsi chtěl ostrouhat klacek?
Nevím jak se tomu říká, ale manželka mě podá nůž se slovy: "přeblejski ho".
pafik1605 napsal(a):
Myslím, že pokud jsi zaměstnanec, tak za tebe odpovídá firma. Když něco poděláš, jde to za firmou. Leda by prokázala, že ti výslovně zakázali tohle svařit a tys to přesto udělal. A pak to prasklo a někoho to bolelo.
Pokud to svaříš jako živnostník, jde to za tebou.
realita je dnes uplne ina! kazdy sa snazi vyhnut zodpovednosti, vratane veducich pracovnikov!
Ak sa nemylim (co sa nemylim), vo zvaracskom preukaze niekde vzadu pred lekarskymi prehliadkami su stranky "Poverenie organizacie ku zvaraniu", kde by ti zamestnavatel mal potvrdit, ze mozes vykonavat zvaracske prace v areali firmy - bez tohto zapisu by nemal zamestnanec ani len skrtnut elektrodou
by ma zaujimalo, ako by poistovna riesila pripadnu poistnu udalost a zistila by, ze zvarac-"podpalac" tam to poverenie nema
je tu kopec zvaracov - strasne by ma zaujimalo, kolki z nich tam to poverenie maju potvrdene
Editoval rcp (05-11-2020 14:46:18)
Spomen si na Mochovce papiere hladali az ked dozvarali.... aj to preto ze sa dostali do televiznych novin
rcp napsal(a):
pafik1605 napsal(a):
Pokud to svaříš jako živnostník, jde to za tebou.realita je dnes uplne ina! kazdy sa snazi vyhnut zodpovednosti, vratane veducich pracovnikov!
Ak sa nemylim (co sa nemylim), vo zvaracskom preukaze niekde vzadu pred lekarskymi prehliadkami su stranky "Poverenie organizacie ku zvaraniu", kde by ti zamestnavatel mal potvrdit, ze mozes vykonavat zvaracske prace v areali firmy - bez tohto zapisu by nemal zamestnanec ani len skrtnut elektrodou
by ma zaujimalo, ako by poistovna riesila pripadnu poistnu udalost a zistila by, ze zvarac-"podpalac" tam to poverenie nema
je tu kopec zvaracov - strasne by ma zaujimalo, kolki z nich tam to poverenie maju potvrdene
Neřeším, když něco děláš o své vlastní újmě; řeším, když třeba firma vyrábí pojízdný vrata a ty, zkoušek (oprávnění nemaje) to fyzicky vaříš, protože ti to tvůj šéf přidělil jako práci. A něco se stane, spadnou na někoho, ....atd. Nemudruj nad tím, že svářečů je dost bla bla....
S pojištovnou by to bylo jednoduchý, příklad:
- svařuješ v dílně, svářečský průkaz nemáš, zapálíš to. Pojišťovna odmítne plnění, protože nemáš svářečský průkaz.
- svařuješ v dílně, máš svářečský průkaz, zapálíš to. Pojišťovna odmítne plnění, protože jsi porušil bezpečnost práce a nezajistil jsi .... bla bla
Takže nejlepší je nic nezapálit
ihlan>ak sa nemylim, to bolo sekundarne potrubie atomovej elektrarne!
toto konkretne si vobec nedokazem predstavit - ludia co neboli na takej stavbe nemaju ani tusenie, co vsetko kazde rano predchadza tomu, aby zvarac zapalil obluk!!!
toto nemohlo byt zlyhanie jedneho alebo dvoch ludi - kazdy zvarac, kazda partia, kazde rano pred tym, ako vobec do niecoho zareze bruskou musi vypisat na veline prikaz na zvaranie s menom pracovnikov, menom zvaraca, certifikatom zvaraca, menom poziarneho dozoru 8 hodin po zvarani, atd.
pokial tam zvarali ludia bez certifikatov, tak vsetci museli vediet a "spolupracovat" na tom ojebe.....
a my tu ideme riesit EN/ISO certifikat na zabradlie okolo ihriska........
Editoval rcp (05-11-2020 15:42:50)
pafik1605 napsal(a):
.......
Takže nejlepší je nic nezapálit
v tom pripade ma pravdu franta zelmont - najlepsie je nic nevarit
pretoze ani to, ze mas zvaracsky preukaz, resp. zvaracsky certifikat nemusi stacit...
Editoval rcp (05-11-2020 15:27:07)