SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všechny svářeče i jiné odborníky. Po dlouhém pročítání fóra jsem se konečně zaregistroval a přišel pro radu.
Mám doma starou. poctivou litinovou, srovnávačku na dřevo s protahem šíře 50 cm. Nevýhoda tohoto řešení je samozřejmě dostupnost dílů, např. nožů.
Nože jsou dva, montované na hřídel s obdélníkovou podstavou - není to tedy jak dnešní hoblovky, kde se nože dají do drážky a rozepřou.
Nože jsou cca 50 cm dlouhé, 5-6 cm široké a cca 1 cm tlusté, tvar viz obrázek.
Bohužel už mi nezbývá moc materiálu mezi ostřím a dírami na šrouby. Než poptávat výrobu nových nožů, napadla mě možnost navaření. Mám doma inventor Kitin 150 + hořák na Tig a argon(bez LA a HF, pouze náškrab)
Je možné a samozřejmě bezpečné ostří navařit, popřípadě čím?
Napadlo mě udělat to přechodovou eldou a pak tvrdokovem, ale mám strach ohledně vyštípnutí. Nebo je nějaký materiál (elda, tig) přímo na tyto věci?
Předem díky za vaše názory a rady.
takové nože určitě půjdou navařit ale je to ekonomický nesmysl. Pokud nebudou k sehnání hotové potřebného rozměru určitě vyjde řádově levněji nechat je vyrobit v nějaké strojírně.
Klidně u nějakého kutila který má doma frézku + brusku magnetku. Tepelné zušlechtění bych vynechal.
Tepelně zušlechtit se musí jinak stačí suk a je po ostří. Měli jsme je kdysi v truhlárně na srovnávačce ,kde jsem dělal údržbáře (cca rok 1985dělal sem tam cca 2,5 roku ) a toto co popisuješ jsme zkoušeli z měkýho materiálu stačilo tvrdý dřevo a suk bylo po ostří
Nakonec se osvědčil materiál 12050 a zušlechtit na 30 až 35 rokvela Pokud to šlo výš rádi praskli
Podle mne pokud si necháš udělat dvě sady nožů a máš to na hobby truhlařinu máš na hodně dlouho vystaráno
Tyhle nože vyráběla Pilana. Ještě před 5ti lety jsem tam kupoval 30cm rozměr. Zkus jim napsat, jestli nemají něco ve skladu.
mateskuci91 Skús pozrieť nejaké inzeráty myslím ,že sa niečo občas dá nájsť a prispôsobiť na Tvoju hobľovačku. Napr: https://stroje.bazos.sk/inzerat/1043940 … e-2-ks.php
Len je potreba na to reagovať.
Navarovať je podľa mňa nezmysel- Teda najmä ekonomický, ale aj technický. Vyrábať z materiálu 12050 a kaliť na 30 HRc? Aj keď nerobím s drevom, ale nejaké nože mi prešli cez ruky a väčšinou mali označenie HSS alebo RADECO. Keby som potreboval takéto nože vyrábať, tak by som zvolil nástrojovku napr. chromovú 19436. Dobre sa s ňou pracuje a kalil by som ju prúdom vzduchu. Tvrdosť by aj tak bola cca 58 HRc. Ešte lepší spôsob ako získať nože by bol preskúmať, či sa niekde v drevovýrobe nenachádzajú vyradené upotrebené nože z dýhovačky. Tie by mali byť hrúbky cca 10 mm. Otvory by šli vyrezať drôtom WEDM.
Dobrý deň
Ná podobne nože som navaral ostrie materiálom HSS.Zrazila sa trochu hrana a navarili sa to.Material bol 1mm HSS 1.3343. Robil som to Mikropulznou zvarackou Tracytec,metóda sa volá studené zváranie,,angl.cold welding.
Zde jde o náklady . Kolik to s naostřením stálo ? Pokud jsi navařil 1x ostří , tak to musí být za hubičku . Studené naváření jsem viděl na MSV blahé paměti u ventilů .
Navaranie stalo pár eur,použil som drat 1,0 ten sa rozlieva na cca 0,5mm tak to boli 2 vrstvy na sebe.Ostrenie si vtedy riešil zákazník ale to tiež nebolo nič moc,pár krát to prebehnúť na bruske.
Cena za navarenie myslím že okolo 25-30€,možno menej je to v podstate rovná plocha to ide rýchlo.