SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 28-08-2020 20:50:07

halo
Člen
Registrovaný: 13-11-2008
Příspěvky: 26

Re: prskanie pri zvarani s CO2

Takže výsledok  je aky, zvary sú podľa foto OK alebo nie?

Offline

 

#52 28-08-2020 21:24:49

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: prskanie pri zvarani s CO2

Halo, neustále se snažíš přenést zodpovědnost za svůj "výtvor" na někoho tím, že chceš podle fotek schválit něco, co nikdo neviděl in natura.
V rámci Vizuální kontroly svárů podle normy ČSN EN ISO 17637, provedení svárů ČSN EN ISO 5817 či označení chyb svárů jsem hodnotil tisíce svárů snad všemi dostupnými metodami. Jednou z metod je i nepřímé hodnocení, např. podle fotografií. V takovém případě bych všechny tvé sváry označil za nevyhovující.
Jenže ty chceš, aby někdo přijal zodpovědnost a napsal, že tvé sváry jsou vyhovující. Možná by vyhověly na psím kotci, kde zase tak vysoké nároky nebudou. Pokud děláš konstrukci podle nějakého kvalitně vytvořeného výkresu, tak na něm musí být požadavky na kvalitu provedení svárů. Pokud sis něco vymyslel a zkonstruoval sám a máš to podložené nějakými pevnostními výpočty, tak jsi musel s nějakou nosností svárů přece počítat. Pokud vše děláš tzv. "podle oka", tak je veškerá odpovědnost výhradně na tobě a je úplně jedno, jaké sváry jsi tam stvořil. Nějaké rady ti byly poskytnuty, ale ty si pořád vedeš svou. A že jsi svařoval venku metodou MAG je jen tvůj problém, bylo ti tu raděno, abys mizerné sváry vybrousil a všechno zavařil kvalitní elektrodou. A ty opravíš mizerné sváry svařováním v PG!

Offline

 

#53 28-08-2020 23:07:10

halo
Člen
Registrovaný: 13-11-2008
Příspěvky: 26

Re: prskanie pri zvarani s CO2

Máš pravdu jirkati že chcem nejaké schválenie respektíve požehnanie, že je to OK. Ja, ale nezvaram kotol v jadrovej elektrárni ale nosníky na striešky kde tých nosníkov je sedem. Zaťaženie striešky by malo byť max 2.5 t pri tom počte vaznikov by to udržali aj bodové zvary. Samozrejme nepočítam s dynamickým zaťažením. Tie zvary sú tak zle, že praktický neunesu tu hmotnosť, alebo len nevyhovujú podľa nejakej normy?

Offline

 

#54 24-01-2021 12:25:54

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8509

Re: prskanie pri zvarani s CO2

Sice starší téma ale zkusím doplnit. Ne, jestli to máte nějakou konstrukci na pergolu, přístřešek apod., tak je to nevyhovující ve všech směrech. Musíte počítat s tím, že se může zbláznit počasí a napadne i kdyby jen 30cm sněhu. Nevím jak velká plocha to dohromady je, ale pár set kilo tam bude, pokud bude mokrý sníh. Za druhé, nějaká vichřice a jiný silný vítr. Může se opřít o konstrukci a ani se vám nesní, jak obrovskou sílu to může vyvinout. Prezentovat takhle veřejně tenhle typ svárů je dost ubohé a ještě chtít potvrdit že je to OK? Ten chlápek co byl u vás asi moc nasvařováno neměl, protože by vám svařování v pozici PG minimálně nedoporučil, ba dokonce zakázal. Něco jiného je takhle svařovat např. 2mm plecha na kotec pro psa apod. Napětí při svařování v téhle pozici 26V je úplně mimo. Zkoušel jsem to schválně v práci a více jak 21V už je moc. Sváry propadnuté, tečou a nejsou vůbec provařené.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče