SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 22-11-2020 20:36:03

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Výběr TIG AC/DC

zvaracku gys som nikdy nedrzal v ruke - nerad by som sa o nej nejak "skaredo" vyjadril

ALE

je tu kopec uzivatelov s roznymi zvarackami, od froniusu, cez EWM, ......... cez polsko-cinske jet tigy......... az po cisto cinske strojky
ale vela uzivatelov s GYS si tu nepamatam, viacmenej si nepamatam ziadneho
aj toto by som vzal do uvahy, ak by som vyberal novy stroj.......

Offline

 

#52 22-11-2020 21:04:15

Juráš
Člen
Registrovaný: 20-11-2020
Příspěvky: 94

Re: Výběr TIG AC/DC

Viděl jsem kdysi trafo GYS, ale tím to končí.
Ona existuje spousta značek, ne každá známá je dobrá a ne každá neznámá špatná. To tak je.
Možná se spálím, možná budu spokojený, ale nezjistím to, dokud to nezkusím. Pamatuju časy, když einhel dělal první červený cočka. Rychle se ukázalo, že i přes pár nedostatků, je to nezmar. Tu značku nikdo neznal a rychle se prosadila. A jak stoupala poptávka, objevila se modrá řada za stejný peníze a byla úplně na ... nic. Stejně začátky značky Ferm, než spadla k rebrandování. Tu brusku jsem měl hrozně dlouho, až mi shořela v ruce. Nový typy už vibrovaly v ruce.
Neidealizuju si to, když to vezmu podle měřáků, tak za Metrawat dám 30k, jeho klon výběhového modelu stojí polovinu, jen ten originál má lepší displej a některý funkce, protože know-how prvovýrobce. U svářeček není v koncepci cen a funkčnosti rozdíl.
Takže se pasuju do role pokusnýho králíka a až s tím zvládnu hlínu, pokud tedy, tak dám vědět.

Offline

 

#53 23-11-2020 08:53:54

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Výběr TIG AC/DC

Už jsem tady jednou rozvířil "francouzské vášně" (obecně vášně rozviřuji často, ale ne francouzské  smile ).
Frantíci uměj výborně jídlo a pití, ale ne techniku.  A GYS je frantíkovskej stroj.

Offline

 

#54 23-11-2020 09:37:19

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3418
Web

Re: Výběr TIG AC/DC

Jirkati 20-08-2016 20:28:18 #9
Amen.

Editoval ihlan (23-11-2020 09:38:39)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#55 23-11-2020 10:03:14

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Výběr TIG AC/DC

ihlan napsal(a):

Jirkati 20-08-2016 20:28:18 #9
Amen.

Jirkati má pravdu, až na jednu drobnost.
Zkušenost je sdělitelná, ale je nepřenositelná. Ale určitě tím svým výrokem myslel tohle.

Offline

 

#56 23-11-2020 10:21:09

E-Ryc
Člen
Místo: Praha / Horazdovicko
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 820

Re: Výběr TIG AC/DC

@pafik1605/Jirkati - jenze kdyz se tazatel od 10 lidi dozvi 15 nazoru, ktery si ma vybrat jako ten "jediny spravny" (zvlast kdyz tomu nerozumi do takove miry, aby si mohl udelat kvalifikovany nazor - pak by se ale neptal wink)? Prirozene ten, ktery mu zapada do jeho predstav/rozpoctu/obliby barvy/...


IDEAL Tecnomig 212 LCD, Fronius TransPocket 150, IDEAL EXPERT TIG 220 AC/DC PULSE LCD, Ideal Praktik 220 LCD (v pořadí podle četnosti používání)

Offline

 

#57 23-11-2020 11:26:37

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Výběr TIG AC/DC

Sice to má logiku, ale jelikož je tady těhle vláken milion, protože každej si založí svoje a ptá se na totéž, tak by stačilo si přečíst ty stávající. Dopředu bude vědět, že z těch odpovědí bude nený moudrý, a že si stejně nakonec koupí to, co si už vybral předem smile

Editoval pafik1605 (23-11-2020 11:29:01)

Offline

 

#58 23-11-2020 17:54:43

Juráš
Člen
Registrovaný: 20-11-2020
Příspěvky: 94

Re: Výběr TIG AC/DC

Francouzi a technika... To je kapitola sama pro seba, po 150tkm s XM V6, které ukončila zákeřným taranováním octávka z vedlejší, vím o technice frantíků svý, stejně tak jako uživatel měřáku Chauvin Arnoux. A právě díky té pověsti to XM stálo tehdy necelých 250 (2003, 2 roky starý) a bylo to úžasný. A servisně stejný, jak octa, jen si to člověk musel hlídat, protože ono to furt nic nechce a najednou to padne. Chce to prevenci a pak je to O.K. No a pak ACTIVA 2.0CT, kopretina jedině Laguny... ať mi někdo povídá o francouzský technice :-) Kriticky uznávám, že elektrika u frantíků je divočina, ale dneska už je to tak u všech.
Zkušenost nevznikne pouhým uvažováním a posloucháním názorů, nýbrž praxí a zkušenost je zas o tom, jak ji kdo interpretuje. Málokdo je ochoten veřejně přiznat svou chybu, ale raděj to svede na stroj. Jinak se bude chovat stroj, který zažil peklo na zemi a pak šel do světa a za pár korun ho někdo koupí klinicky mrtvej, aby pak všem vylíčil, že vlastně stojí úplně za h.vno, ale už neřekne to B, že koupil klump za pár korun jen na efekt.
A stejně tak si může koupit věc novou, krásnou, třeba v garážích od pšonka krásnou Hiltku (mi nedokázal vysvětlit, proč tam je samolepka, místo reliéfu) a pak si za to může jen on sám.
U schweisu se pak diví, že ten invertor za 999,- nezapaluje, po jedný 2,5 je unavenej a tak.
Frantík navíc, stejně jako dnes všichni, použije komponenty z čínských linek. I špičkoví výrobci polovodičů už tam mají výrobu. Je to tedy o návrhu invertoru, který je za ty léta tak nějak znám, jeho vývoji, otestování prototypu a následně o užití kvalitních polovodičů a spolehlivého procesoru.
Naposled jsem viděl výrobky s "vlastními" polovodiči ve strojích a přístrojích z konce 90. let. Polovodiče i pasivní prvky české, japonské, ruské, americké a německé provenience. Pak už se to začlo víc a víc obracet k obrovským manufakturám v číně a tam se stalo to, že začly vznikat levné kopie původních polovodičů, protože číňan se dostal ke knowhow.
Potíž nastane, když se takový levný opajcnutý a lehce ošizený Low-end dostane na místo výkonového prvku. To už ale v dnešní době moc neplatí, protože i polovodiče známých značek cenově spadly a tak se ani nevyplácí dělat nějaké kopie a tak se vyrábí koncepčně nejnovější a koncepčně zastaralé polovodiče bok po boku a je to o volbě každého soudruha, co si zvolí.
Jen pro obecný příklad, jeden kus LED, která se používá v nových majácích IZS, stojí kolem 180Kč, jeden kus ve stejném pouzdře, stejné barvy, jen ne s takovou životnosti a svítivosti se dá koupit za pětikorunu.
Další co rozhoduje o ceně je prkotina jako výstupní kontrola a quality management, hnusnej termín, tak tedy kontrola jakosti.
Pokud nefunguje nebo neexistuje, je to prostá manufaktura a bouchají tam žigulíky 40 let pořád stejný. Ne že by byly špatný, nebo se nedělaly decentní změny, ale je to pořád to samý.
Dneska jsem byl vyměnit flašku a bavil se s jedním zajímavým chasníkem, který měl v dodávce JLT AC/DC 320. Co bylo ovšem zvláštní, že ho koupil vloni a co ještě zvláštnější, že prý tady a za 35 papírů. Tak jsem mu dal schvalně číslo, ať mi dá vědět, kde přesně to sehnal.
Pak jsem pro jistotu ještě volal prodejci frantíka, prý mi zjistí, jak je to s tím pulsem přímo u výrobce, tak jsem zvědav.

A co se týče otázek typu jakou svářečku, jaký auto, jakej mobil, jakou babu, v podstatě to nikam nevede. To už je mi jasný. Asi se to dá shrnout do pár vět, typu i s malým kašpárkem se dá hrát velký divadlo, když máš na to ruce a když neudržíš oblouk, tak ani minarc nepomůže.
Specifický funkce stroje využije stejně jen profík, který se umí obejít i bez nich, pro amatéra je to jen "nástavec na péro" před kolegou kutilem a navíc změna chování stroje při zapnutí funkce může vyvolat spíš paniku, než mít přínos k produktivitě.
Takže ano, dají se pročíst stohy reklamních brožurek, kilometry vláken na netu, ale člověk soudný se stejně dozví co už dávno ví, že za málo peněz, málo muziky a z h.vna bič neupleteš a když upleteš tak nezapráskáš a když zapráskáš, tak jenom sám sebe.
Takže kdo si koupí to nejlevnější na trhu, může být spokojen, protože to chce, aby to měl a prská to a přilepí s tím pant ke kurníku. "No ku.va mámo, to sem to krásně vyrychtoval, teď jdu za odměnu do knajpy a zejtra to trochu voflexuju a po neděli vošoustnu štětkou". Někdo se na tom krámu naučí tahat a držet oblouk, což mu pak pomůže v polohách až bude mít slušnější stroj, kterýmu se nevyhne, když ho to začne bavit.
Pak je takovej plodnější kutil, co chce hodně powr za málo lowe, ten už se musí rozhodnout, zda oželí profi funkce, za cenu výkonu, nebo se splaší a koupí krabici, kde se píše 400A, má dva větráky padesát tlačítek a tři displeje, ale uvnitř je 180 koťátko.
O svářečích, které to živí, nemá cenu mluvit, to je úplně jiná kategorie. Mají svý preference, řeší vlastnosti a funkce, který garážový specialista na tý mašině ani nenajde, ale to jen proto, že s tím umí a hrajou si a "vymýšlí z nudy kraviny, protože je nemá co překvapit".
No a pak přijde někdo komu se prvně povedlo opakovaně uvařit slušnou housenku na trafu a chtěl by poradit invertor.
Úplně to vidím.
Začlo by to u čistý číny, pak přes různý kitiny, omikrony, a hele vono když už to kupuješ, ať to má TIG LA, ne, to si rovnou připlať ať to má ventil, až tě chytne tig, a hele co rovnou něco malýho AC/DC, ale počkej, malej na hlínu je špatně, to chce aspoň 250A, no hele, když už bereš těch 250, to chce chlazení, bez toho to nevyužiješ, no tak jo tak si kup třeba minarc, ne, ten nekupuj, ten nemá .... kup si kempku, ne tu si nekupuj, protože .... hele a když si trochu připlatíš, už bys měl ... .
Všechna fóra fungují stejně. I když tam budou profíci, tak každý má svou značku, svůj typ, svoje zkušenosti a co si budem povídat, můžou spolu bejt nejlepší kámoší, ale neshodnou se na výběru švajssu a "do krve se budou bít za ten svuj".
Trochu jiný pohled můžou mít ti, kteří jsou ke stroji postaveni zaměstnavatelem. Tam už lze čekat i kritický pohled.
Ale když už si  něco vyhlídnu, votypuju, pořídím, přitáhnu domů a nějak to funguje a naučím se s tím žít a ač to sem tam zahapruje, stačí to trochu poplácat a je to zase dobrý, tak není důvod se s tím hned rozvádět. Teda vlastně to prodávat.

Offline

 

#59 23-01-2021 19:37:42

autocross
Člen
Místo: Bystřice
Registrovaný: 08-12-2015
Příspěvky: 475

Re: Výběr TIG AC/DC

Přátelé a co říkáte na tohle? Spartus Multipro 4 v 1

https://allweld.pl/spartus-multi-pro-200-4in1


Sharks 250-Y10 MIG/MMA IGBT - čínská šmajda, ale fungovala dobře, další čínské šmajdy WF Bi-Pulse 201, Parkside PPS 40, Spartus Multipro 200 a maska Predator

Offline

 

#60 23-01-2021 21:11:24

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 565

Re: Výběr TIG AC/DC

autocross napsal(a):

... Spartus Multipro 4 v 1

Já se na to podíval jen kvůli tomu 4v1, že to asi bude mít i plasmu?
Na prstech jsem spočítal jen 3v1. sad
Hezké, ale všechno univerzální je na úkor něčeho...


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

#61 24-01-2021 10:12:25

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Výběr TIG AC/DC

davor napsal(a):

...
Já se na to podíval jen kvůli tomu 4v1, že to asi bude mít i plasmu?
Na prstech jsem spočítal jen 3v1. sad
Hezké, ale všechno univerzální je na úkor něčeho...

Ta čtvrtá funkce, to asi bude "neustálý zdroj problémů" big_smile
Konec srandy, má to možnost spoolgun. Nabídneme kolegovi v jiném vláknu.

Offline

 

#62 24-01-2021 13:12:02

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Výběr TIG AC/DC

Offline

 

#63 24-01-2021 13:14:06

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Výběr TIG AC/DC

a pak budeš dělat super svary na rentgen

https://www.facebook.com/groups/1723788 … ;ref=notif

Offline

 

#64 24-01-2021 14:10:55

autocross
Člen
Místo: Bystřice
Registrovaný: 08-12-2015
Příspěvky: 475

Re: Výběr TIG AC/DC

pat: Nic se mi nezobrazuje.

Takže Spartus taky špatně? Nebo je špatně že MIG/MAG a ACDC TIG v jednom?


Sharks 250-Y10 MIG/MMA IGBT - čínská šmajda, ale fungovala dobře, další čínské šmajdy WF Bi-Pulse 201, Parkside PPS 40, Spartus Multipro 200 a maska Predator

Offline

 

#65 24-01-2021 14:17:19

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Výběr TIG AC/DC

tak je to na facebooku asi se musíš přihlásit

Offline

 

#66 24-01-2021 14:56:59

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4786

Re: Výběr TIG AC/DC

To určitě.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#67 24-01-2021 20:30:33

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2547

Re: Výběr TIG AC/DC

pat napsal(a):

tak je to na facebooku asi se musíš přihlásit

Nemusíš, nicméně i když jsem přihlášený, tak to nic nezobrazí... První odkaz vypíše, že "Je nám líto, ale tento obsah momentálně není dostupný" a druhý je odkaz na nějakou skupinu "Zámečníci-Svářeči-Kováři"...
Takže asi tak no... wink


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#68 24-01-2021 21:03:49

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8509

Re: Výběr TIG AC/DC

Mě to ukazuje to samé co Rellíkovi a na facu registrovaný jsem.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#69 24-01-2021 21:18:12

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Výběr TIG AC/DC

Rellíku...... to je ono byl tam příspěvek na navaření nějakého sloupku ale to jsem ještě neviděl jen takové koule svar žáden.
                                                                 
     No a pak tam byla nějaká Čína svářečka  taková hrůza a bylo napsáno 5 v 1 a to bylo myšleno 1 Mig 2 Mag tak že si to někdo plete s funkcemi  připadlo mi to k smíchu  že nějaký obchodník píše něco a ani neví co. Pak to tu někdo napíše  a Ty ani nevíš co to vlastně dělá.

Offline

 

#70 24-01-2021 21:40:10

autocross
Člen
Místo: Bystřice
Registrovaný: 08-12-2015
Příspěvky: 475

Re: Výběr TIG AC/DC

No a já si počkám, až ta čína příjde. Škoda že už vím teď, jak je to naprd, protože čína, jedině by to pochválil Discavera a bude to vyjímečná čína, postavéná v dílnách Ideálu.


Sharks 250-Y10 MIG/MMA IGBT - čínská šmajda, ale fungovala dobře, další čínské šmajdy WF Bi-Pulse 201, Parkside PPS 40, Spartus Multipro 200 a maska Predator

Offline

 

#71 26-01-2021 18:36:27

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 1421
Web

Re: Výběr TIG AC/DC

autocrooss  -  Sakra jak jsi to poznal? smile  Ano u mě s čistým svědomím můžu říct, že IDEAL je zatím ze všech čajna strojů jeden z nejkvalitnějších vůbec.  A jako první nástřel pár fotek prvního
                     adepta....(jinak pro zajímavost Ideal opravdu je stavěn stylem vezmou existující návrhy strojů a u nich následně vychytávají muchy a následně pustí pod svou značkou  do prodeje. Proto je IDEAL 200XP sice ze 70% totožný s paskvilem od Shermena 200 Digimigem puls ale přitom je to naprosto perfektně stabilní mašina bez jediné chyby po téměř třech měsících používání).

IDEAL Expert TIG 220 ACDC ...
http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1176_img_20210126_180906.jpg

http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1176_img_20210126_180719.jpg

http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1176_img_20210126_180744.jpg

http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1176_img_20210126_180703.jpg

hořák UP/DOWN nebo volitelně možnost  přepnout na Bi-level.  Ale lze zakoupit i hořák s potenciometrem. Silový kabel je velice měkký KOAX.
http://svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1176_img_20210126_180826.jpg

V sobotu bude i video včetně pajšlu a testu. Dopředu nechci zatím nic víc prozrazovat ale už teď je lepší než FW JET TIGy. 
Bude i video a test Spartusu Multipro 200 kočkopsa.

Editoval Discovera (26-01-2021 18:41:24)

Offline

 

#72 26-01-2021 18:53:31

E-Ryc
Člen
Místo: Praha / Horazdovicko
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 820

Re: Výběr TIG AC/DC

Predstava o ceske cene uz je? Diky


IDEAL Tecnomig 212 LCD, Fronius TransPocket 150, IDEAL EXPERT TIG 220 AC/DC PULSE LCD, Ideal Praktik 220 LCD (v pořadí podle četnosti používání)

Offline

 

#73 26-01-2021 18:56:06

autocross
Člen
Místo: Bystřice
Registrovaný: 08-12-2015
Příspěvky: 475

Re: Výběr TIG AC/DC

Discovera: Přesně touhle cestou jsem chtěl jít, koupit tenhle TIG a k tomu ještě Ideal MIG. Jenže jsem narazil na toho Spartuse a láska na první pohled. Tak jsem zvědav, jestli budu zase nasranej na svou volbu, až budu číst Tvé hodnocení.


Sharks 250-Y10 MIG/MMA IGBT - čínská šmajda, ale fungovala dobře, další čínské šmajdy WF Bi-Pulse 201, Parkside PPS 40, Spartus Multipro 200 a maska Predator

Offline

 

#74 26-01-2021 19:10:11

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 1421
Web

Re: Výběr TIG AC/DC

autocross - Ten Spartus je super včetně ovládání LCD a hoodně kvalitní. Jediná jeho vada na kráse je, že se bude blbě opravovat. To se tak blbě kuchá až z toho bolí škopek. Který hňup tam tak debilně vymyslel ty PCB desky...kokot. Značkové tam nic není ale svařuje to jako ďábel a můžu dodporučit. jediný mínus výbavy je hořák TIG 17....nedá se na AC použít...hned hoří v ruce. Bylo slíbena náprava a výměna za 26ku hořák.

E-Ryc - Cena je ale nejsem doma a můj škopek si  nepamatuje kolik to bylo...takže zítra ti můžu napsat cenu.

No ale nevýhoda je, že jak člověk začne ve velkém využívat PULS v MIG/MAG jsou tyto kočkopsi na prd....PULS jen tak v těchto mašinách nebude.

Editoval Discovera (26-01-2021 19:12:04)

Offline

 

#75 26-01-2021 19:17:58

autocross
Člen
Místo: Bystřice
Registrovaný: 08-12-2015
Příspěvky: 475

Re: Výběr TIG AC/DC

Discovera: Tak to mám radost. A s tou opravou? Já to opravovat nebudu a zatím se mi žádná svářečka nestihla rozbít. A hořák, to je to nejmenší. Těším se na video a hlavně až mi přijde svářečka.


Sharks 250-Y10 MIG/MMA IGBT - čínská šmajda, ale fungovala dobře, další čínské šmajdy WF Bi-Pulse 201, Parkside PPS 40, Spartus Multipro 200 a maska Predator

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče