SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím. Potrebujem zvariť 150ks AL rámčekov 500x260mm z hlinikového L profilu 40x40x3. Skúšal som to zvárať TIGom, ale trvá to večnosť oproti MIGu. Tak som objednal zváračku MAGNUM MIG 211 Alu Synergia LCD plus horák MB15 so teflónovým boudenom a 1mm AlMg5 drát. Argón mám 4.6.
Chcem sa opýtať na koľko l/m mám nastaviť argón aby to zváralo bez nejakých vád, resp. začernaného zvaru.
Mám staršiu MIG-MAG mašinu ktorá zvláda hliník s pulzom, ale tam sommusel mať prietok plynu skoro na 20l/m aby ten zvar vyzeral ako tak pekne, plus celkom často sa mi zasekol drát v podávacích kolečkách a samozrejme ho strihlo, takže som musel zakaždým naťahovať nový drát a to omrzí po desiaty krát
Tak som sa rozhodoil kúpiť novú mašinu, viem že síce čína ale zaplatí sa za tie profily, takže pokiaľ bude fungovať dlhšie budem iba rád ![]()
Popipade nejaké postrehy na čo by som si mal dávať pozor, atď.
Ďakujem za prípadné odpovede.
Pri zvarani hlinika MIG-ovym strojom nemusis mat taky brutalny prietok ako pises.. ja som v pohode zvaral aj na 4L/min.. podla velkosti hubice by ti malo bohate stacit do tych 8L/min. No a pokial mas pri zvarani hlinika cierne zvary, skus zvar horakom pred sebou tlacit, a nie tahat za horakom. Uvidis ten rozdiel. Teflonovy bouden.. zbytocnost ktora sa ti zanesie hlinikovymi supinkami.. Ked ho nakoniec vyhodis, daj si tam normalny ocelovy bowden aky pouzivas pri zvarani s ocelovym drotom. Rozhodne sa ti tak rychlo nezanesie bordelom z hlinikoveho drotu. .
Veď aj ja som sa čudoval, že taký obrovský prietok plynu potrebuje zváračka. Keď zváram s TIGom tak mám nastavený argón na 8L/min a úplne v pohode, dofuk nechávam cca 5s aby vychladilo ihlu. Ale predsa je to iná technológia zvárania ako MIG. Horák v 80% stále pred sebou tlačím, som tak zvyknutý zvárať, ale tak či tak to robí tie čierne zvary. Urobím dnes pár foto keď budem v dielni. Ale je tiež pravda, že mám teflónový bouden a už má pár rokov, tak kto vie v akom stave je, keď píšeš že sa v ňom usadzuje bordel z hiníku, tak je celkom možné že práve kvoli tomu mi trhá drôt pri kolečkách.
Nová mašina mi príde v sete aj s horákom na oceľový drôt a doobjednal som druhý horák s tým teflonom, takže ho vôbec nemusím použiť. Ja som ho kúpil len preto, že predajca mi to navrhol, že pre AL a CU drôty sa používa teflónový.
Zváračka došla včera z Poľska. Balenie bolo super, nič sa po ceste nerozbilo. Všetko fungovalo hneď na prvý krát, absolútne jednoduché ovládanie. Mám pocit, že už dnes s tým môže zvárať aj decko ![]()
Argón 4.6 nastavený na 10L/min. pri 8L/min boli zvary totálne čierne a ako pórovité, drôt 1mm AlMg5 a horák MB15 4m s teflónovým boudenom. Zváraný materiál je hliníkové elko 40x40x3. Zváračku som nastavil na 3,5mm materiál s tým, že som ešte pridal cca z 18V na 21V a 150A.
Pridávam odkaz na pár foto...
https://1drv.ms/a/s!AvfNvl9XW0b1gZJwJZUbE86SjBgzBA
OT: Pokiaľ by niekto potreboval mám na predaj drôt Alu 3.2245 AlSi5 - 7kg, bol do veľkej zváračky, ale kedže nefunguje a do novej ho nedám tak za nejakých 60€ + poštovné ho možem poslať ![]()
Editoval djducato (29-05-2021 10:24:14)
A nenastriekal si si nahodou separator do hubice? :-)
Nie to som neurobil.
Stránky: 1