SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
ak mas chut experimentovat, skus
https://www.karas.cz/catalog/kovoobrabe … 0200b_400v
https://www.dobrestroje.cz/dobrestroje/ … SNYM-PASEM
3F/400V/900W - to uz by si nemusel zastavit
Já si postavil OSG Sayber a je to dravec. Pár věcí jsem si udělal podle svých představ a když potřebuju něco brousit, tak už jedině na ní.
Video brusky:
https://www.youtube.com/watch?v=4YpaGmjV0u8
Pásovec s tými parametrami nemôže byť český výrobek, ale ak funguje, tak je to aj tak jedno. Vyzerá dobre. Aspoň papierovo.
uz z toho, ze sa predava v roznych farbach v takmer identickom vyhotoveni je jasne, ze to robia niekde v cine vo farbach na zelanie predajcu
na druhej strane, ako sa to bomar odvazi predavat pod svojou znackou, tak to asi nebude uplne marny stroj
chcelo by to nejaku "recenziu" od niekoho, kto to mal naozaj v rukach - uz som pisal, ze tusim famater mal nejakeho pasovca, ale urcite to nebol tento najmensi.....
Tak já ho mám. 75 x 2000 dvourychlostní. Co se týká vlastního mechanismu- kontaktní i hnací kolo, motor, napínání bez problémů. Motor je dostatečně silný. Opěrky atd jsou pro přenější práci nepoužitelné. Od začátku co ji mám se chystám to upravit, ale ještě na to nepřšla řada.
Pro Toma bych řekl, že je plně vyhovující, solidní základ pro ev. další vylepšení.
Famater: Ty mas pasovce ?
ano, mám. viz #30
Famater napsal(a):
ano, mám. viz #30
Kde kupuješ pásy a jak jsou dostupný? Předpokládám že 75x2000 je běžná velikost, rozšířenější než 50x2000.
Co všechno na tom brousíte a čím je to lepší oproti kotoučový brusce?
Já pokukuji po Rakovnický pásový brusce.
Připadá mi že zabírá moc místa, zase kdyby se doplnila o měnič tak to může udělat dost práce. Použití jak na železo, tak na dřevo.
Pokud někdo znalý může napsat výhody a nevýhody oproti malýmu pásovci, brusce Parkside (PBTS 370 A1) z Lidlu tak budu rád.
Nikdy jsem na pásovci nedělal tak sem dam jen to co mi připadá jako výhody(+)/nevýhody(-) brusky B75 proti PBTS 370 A1:
- mnohem větší, neskladný, bude zabírat místo, těžko se někam uklidí
- cena 9600Kč proti 2500Kč
+ mnohem větší výkon 1,5kW oproti 370W, 370W nedostačuje pro větší broušení železa
+ po dodání frekvenčního měniče možnost regulace otáček, 3f měnič je levnější než 1fazový
+ širší pás a asi delší plocha kde se dá brousit
+ polohování, broušení z boku bude přesnější než zezhora
+ Delší pás se bude míň hřát
+ snad levnější spotřební materiál - pásy
Napadá vás něco dalšího?
Editoval Charon (02-06-2021 16:31:47)
Famater : Aha, ja prave myslel ze mas prave tu brusku z Rakovnika. Zmatl mne ten rozmer 75x2000...Coz je jednou verzi z Rakovnika.
Charon: zabírá to víc místa, než kotoučovka, o tom není pochyb. Ale od doby, kdy jsem si jí udělal, kotoučovku skoro nezapínám.
Podobnost čistě náhodná ....
Zajímalo by mě, kdo to od koho opral; jestli rakovničtí od poláků, nebo naopak. Já mám návod od roku 2017, jak dlouho jí dělá Rakovník, to netuším. Předpokládám, že návod existoval už dřív.
Mimochodem, stačí jedna bombírovaná kladka, aby ten pás běžel. Dvě netřeba.
Pásy se daj koupit ve "standardních" rozměrech, ale existujou firmy, který ti na míru udělaj cokoliv. Když to řežou na konkrétní šířku, tak platíš navíc akorát ten odpad (kdybys chtěl šířku 120mm, tak ti jí udělaj, ale řežou z pásu širokého 150 mm, takže zaplatíš celej ten pás , jako bys objednal šířku 150).
Editoval pafik1605 (02-06-2021 17:10:25)
Pás na PBTS 370 a spol (100x910mm) se dá pořídit od 41,- kč.
Charon napsal(a):
.....
Co všechno na tom brousíte a čím je to lepší oproti kotoučový brusce?
lepsie raz vidiet, ako 100x pocut
spominana bruska - vzor "rimmerak", v tej dobe tak na 80% dorobena, motor 1,5kW, pas 50x2000 tusim P80, to brusene L-ko je ohybane nerezove, hrubka 6mm
https://ulozto.sk/file/KwRsCKXnCknp/mov-0001-mp4
Editoval rcp (02-06-2021 17:41:32)
Charon: ad neskladnost velkeho rakovnika (nebo obecne pasovky s 2m pasem) - no male to neni, ale kdyz se vytahne ten "krk" se stolkem a prednimi kladkami, tak to docela jde (mam "dvoupatrovy" stolek, krk mam ulozeny dole). Pri problemu s mistem bych zvazil tu mensi s metrovym pasem (kdyz jsem kupoval, tak jeste nebyla).
charon> ak ti vadi velkost, kup si tuto malinku - model "aliexpress"
https://www.aliexpress.com/item/3295907 … 4c4dmlzSGU
posielaju aj z CR, mas za 3 dni doma
na odhrotovanie, zrazenie hrany, a drobnosti staci aj tento bazmek
Editoval rcp (02-06-2021 18:38:56)
rcp : To by taky asi slo, ale tahle konstrukce se hodi na flexu ktera ma stelovatelne otacky ne? Jestli to na klasickou bez stelovani nebude moc fofr
pafik1605 napsal(a):
Charon: zabírá to víc místa, než kotoučovka, o tom není pochyb. Ale od doby, kdy jsem si jí udělal, kotoučovku skoro nezapínám.
Podobnost čistě náhodná ....
Zajímalo by mě, kdo to od koho opral; jestli rakovničtí od poláků, nebo naopak. Já mám návod od roku 2017, jak dlouho jí dělá Rakovník, to netuším. Předpokládám, že návod existoval už dřív.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … bruska.jpg
Mimochodem, stačí jedna bombírovaná kladka, aby ten pás běžel. Dvě netřeba.
Pásy se daj koupit ve "standardních" rozměrech, ale existujou firmy, který ti na míru udělaj cokoliv. Když to řežou na konkrétní šířku, tak platíš navíc akorát ten odpad (kdybys chtěl šířku 120mm, tak ti jí udělaj, ale řežou z pásu širokého 150 mm, takže zaplatíš celej ten pás , jako bys objednal šířku 150).
Tak autorem téhle stavebnicové konstrukce jsou kanaďané Beaumont matelworks(KMG belt grinder),Na trh s tím přišli už někdy koncem "minulého tisíciletí".U nás(a nejen u nás) si ji oblíbila především "nožířská komunita" a v relativně velkých objemech ji "pajcují".Někteří si na tom dokonce vybudovali celkem slušný "byznys".Já ji mám na 75mm pás ovšem většinou na ní z ekonomických důvodů používám 50.(co si budem nalhávat kdo na tom dělá ví že pásy se nejvíc tupí na krajích-tam kde se najíždí a vyjíždí z řezu,takže zatímco střed pásu je ještě relativně ostrý ,kraje jsou totálně smetené)Dá se na tom celkem přesně a rychle brousit i ostřit(ten kdo už to má v rukách).Mimo jemných podbrusů a odlehčení-tam musím chca necha na kotoučovku,orovnat si dobře hranu a dojet to tam.(a o orovnávání je veškeré přesné broušení)
Editoval Ládes (03-06-2021 10:09:18)
E-Ryc napsal(a):
Charon: ad neskladnost velkeho rakovnika (nebo obecne pasovky s 2m pasem) - no male to neni, ale kdyz se vytahne ten "krk" se stolkem a prednimi kladkami, tak to docela jde (mam "dvoupatrovy" stolek, krk mam ulozeny dole). Pri problemu s mistem bych zvazil tu mensi s metrovym pasem (kdyz jsem kupoval, tak jeste nebyla).
Metrový pás rovná se poloviční výkon a výdrž.Kouzlo je právě v délce toho pásu.L2000mm odpovídá cca kotouči průměru 700mm-brusivo se rychleji uchladí.(sám válčím s místem,ale menší pásovku bych určitě nechtěl.)
Editoval Ládes (03-06-2021 10:09:47)
Tom_ napsal(a):
rcp : To by taky asi slo, ale tahle konstrukce se hodi na flexu ktera ma stelovatelne otacky ne? Jestli to na klasickou bez stelovani nebude moc fofr
neblbni!
to je naozaj len na drobne veci - ked zatlacis, pas stoji, flexa s hnanym valcekom bezi dalej
ta flexa na fotke nema regulaciu otacok - netreba nic regulovat
kup budo toho najmensieho pasovca (jednoduche, rychle riesenie), alebo ak sa nudis, tak si nieco postav (viac moznosti brusenia)
Editoval rcp (03-06-2021 09:31:42)
Kdyz uz se resi bastleni, nekde na YT jsem videl konstrukci ala pasovec, kde jako rolny byla pouzita kola z motokary nebo tak neco (vcetne asi plnych pneu). Ale necitil jsem potrebu to bliz zkoumat.
preco preboha? staci si len vybrat
napr.
https://www.zabi.sk/plastovy-valcek-rb-50-5210l
https://www.zabi.sk/kladky-a-rolny
https://www.zabi.sk/pre-paletove-voziky
Kdybych mel hadat, tak proto, ze byly zadarmo
to bude asi jediny dovod
Stavěl jsem dvě pásové brusky. jadna pás 400-2500, druhá hranová pás 150-2500, obě chlazené kapalinou (diol) na broušení snowboardů. Ale proto, že nám nic jiného nezbylo. V tvém případě bych se rozhodoval jestli potřebuješ situaci řešit rychle, pak kup jak radí RCP nejmenšího pásovce. Nebo se dej do stavby podle uvedených návodů. Získáš univerzálnějsí stroj s jednuchou možností dalšího doplňování na další operace.
Délku pásu 2000 ber jako normu. Širší pás než 75 je zbytečnost- vyžádá si to vložit víc peněz do potřebného sortimentu pásů.
Na různé hobby strojky, jejichž účel je splněn jen tím, že byly prodány se vykašli. Stejně bys potom šilhal po něčem lepším a na to by ti chyběly peníze, co jsi za takovou hračku vyhodil.
E-Ryc napsal(a):
Kdyz uz se resi bastleni, nekde na YT jsem videl konstrukci ala pasovec, kde jako rolny byla pouzita kola z motokary nebo tak neco (vcetne asi plnych pneu). Ale necitil jsem potrebu to bliz zkoumat.
JMotokaru mam a jezdim . Takze mam i nejake pneu navic
Famater : Nespecham na to, vydrzel jsem to do ted i bez pasove brusky ale je cas si neco takoveho bud poridit nebo koupit. Ten maly pasovec se mi libi svou konstrukci a tim ze je kompaktni, neni to takove hobo jako ty velke a dlouhe co jsou na youtube k videni .
Editoval Tom_ (03-06-2021 12:20:09)
Tie motokárové kolesá sú tu
Ja kompletujem materiál podľa tohto amerického nemca