SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, tusite nekdo, jak se spravne jmenuje takovehle voditko pro kolme zavedeni zavitniku v cestine? Predpokladam, ze to tu nekdo musi vyrabet/prodavat, ale nejak se mi nezadarilo to najit. Predem dik
https://www.brownells.cz/V-DRILL-GUIDES … -100009934
Navaděče závitníků
Ale řekl bych že v našich končinách se to asi fakt nepoužívá, třeba se pletu.
"Nám chlapům z třineckých oceláren se ruky netřepů"
Editoval JimBeem (28-01-2022 17:16:34)
Toto kupovat? Zoberiem podla velkosti zavitniku primerany jokel s co najrubsou stenou, a vyvrtam do neho priebezne diery podla toho zavitniku aby tam isiel na tesno.. no a pripravok je na svete. A ked sa zoderie, vyvrtam dieru vedla.. Vobec to nemusi byt z plneho materialu..
JimBeem napsal(a):
"Nám chlapům z třineckých oceláren se ruky netřepů"
TŽ nebo oceláren? Elektro 4 nebo jiná?
vyrobca napsal(a):
Toto kupovat? Zoberiem podla velkosti zavitniku primerany jokel s co najrubsou stenou, a vyvrtam do neho priebezne diery podla toho zavitniku aby tam isiel na tesno.. no a pripravok je na svete. A ked sa zoderie, vyvrtam dieru vedla.. Vobec to nemusi byt z plneho materialu..
Nezlob se na mě, vždy si rád přečtu Tvé příspěvky, občas v nich najdu i něco pro sebe, ale tato rada je totální úlet!
Pokud už nejsem schopen jakž takž udržet závitník při řezání v ruce v ose předvrtaného otvoru, Tebou navrhované (vyzkoušené/praktikované?) řešení je použitelné jen jako optická pomůcka, nikoliv přesnější vedení řezného nástroje.
Provrtaný jekl adekvátních rozměrů by mohl posloužit jako provizorní vodítko maticových závitníků...
Menší díly kde musí být závit přesně děláme na sloupové vrtačce a jinak ručně a stačí menší úhelník.
US patent number... taky mám problem udržet ručně souosost, celý život. Též závitník č.1 použivám ve vrtačce.
Nechal bych si patentovat podobný přípravek, ale ne s holými děrami - díry se závitem.
je to dost podobné kolíkovacímu přípravku co používají truhláři, ten má ale pouzdra pro vrtáky 6,8,10
Takto to nerobi nikto ? alebo sa hanbite priznat ze nemate ten model zavitnika ktory ma hore tu jamku ?
Editoval ihlan (29-01-2022 21:59:52)
já to takto robím ale bez toho harampádí okolo
upnu závitník č. 1 do hlavičky, (hlavička utažená jen rukou) naznačím jeden dva závity a pak už to můžu vzít do ruky.
I takové nemehlo jako já již závit udrží kolmý.
Bourači, přesně jako ty to dělám taky. Jen ten závitník v hlavičce utáhnu pořádně a na pákou přítlaku lehce tlačím (šlo by dát pryč vratnou pružinu vrtačky nebo dát nějaké závaží, ale kdo by to dělal?) abych vyříznul těch závitu co to jde otáčením za hlavičku. Pak závitník povolím v hlavičce, nasadím vratidlo a pokračuji ručo.
Vodítko co je na prvním příspěvku nepovažuji za prospěšné, časem se musí vybrousit a je dost rozměrné. To lze použít ideu vyrobca a udělat přípravek z hranolu tvrdého dřeva. Pokud bude díra dlouhá, tak to něco děr vydrží a pak jak píše se vyvrtá nová díra. V mém případě bych přípravek prostě vyhodil a pak ho zase vyrobil, je to jednodušší a rychlejší než skladovat.
Až bude čas, tak udělám nějaký udělátko podobný tomu na obrázku u příspěvku #8. To abych nemusel tlačit na páku a mohl to upnout do soustruhu. Problém mam s hlavičkou, moje závitníky mají různě tlustou stopku a budu muset použít hlavičku do vrtačky na jejich uchycení.
Možná máte někdo nákres nebo inspiraci, tak prosím, sem s tím.
Editoval Charon (30-01-2022 09:44:04)
pokud se to vejde pod vrtačku, tak jo. Ale zavrtat a vyříznout závit kolmo na něčem větším to upnutím závitníku do sklíčidla neuděláš. A na to jsou tyto přípravky.
Ze základní školy, když jsme měli řezání závitů v dílnách, si pamatuji, že při troše pozornosti se mi to vždy povedlo zasadit kolmo na vrtanou díru. Anebo druhý a třetí závitník přesně na závit udělaný a protažený tím předchozím. Ale kdybych měl ty závity dělat v nějakém úkolu ve fabrice, asi bych příslušnou normu stíhal ze začátku tak na 10 - 20 %.
Ten přípravek v příspěvku 1 by se měl dělat buď hromadně v lisu za pár šupů, řeknemě do 50 korun a potom přidávat v lepších prodejnách automaticky a zdarma ke každému většímu nákupu závitníků. Anebo pokud by se kupoval speciálně a za "vymazlenou" cenu od řekněme takových 200 Kč výš, lidi by si toto tiskli sami na 3D tiskárnách v přesně takových rozměrech, jaké potřebují.
Radim: tohle byla presne moje myslenka. Samozrejme, ze to nejak udelam, ale rikal jsem si, ze tohle je tak jednoduche (a uzitecne zvlast na vrtani/zavitovani do kulatiny), ze to musi mit doma kazdy.
Alebo takto: https://www.youtube.com/watch?v=FGWT7cURhzc
ja som kúpil toto a nemusím riešiť, či je kolmo závitník https://www.kovonastroje.cz/sk/Nastroje … MK2-1.html Funguje to dobre, len ovládanie je trochu nešikovné, ale za tie prachy asi nemôžem čakať krevety. Oproti ručnému rezaniu je to niekoľkonásobne rýchlejšie. Pneumatický závitorez ovládaný tlačítkom a vedený pantografom je oveľa pohodlnejší, len tá cena....
Jen abych to uzavrel, nakonec zvitezila lenost a strojni zavitnik v aku vrtacce (M10 skrz 12mm ocel). Nic neprasklo, kolmost sice nebyla dokonala, ale pro dany ucel to je dostatecne...
Nicmene porad si myslim, ze by to udelatko bylo uzitecne.