SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
T čtyři začouzené tranzistory jsou zapojeny paralelně nebo každý zvlášť? Pokud jsou zapojeny na společnou zem, tak tam je velká pravděpodobnost zpětné vazby přes odpor té země. Mohly se rozkmitat. Jejich vnitřní odpor je velmi malý, povolený proud velmi vysoký, jejich zpožďovací časy taky dost malé, tudíž mohou kmitat na relativně dost vysokých kmitočtech. A pokud byly, jako že asi ano, ve stejné nebo podobné patici, jejich povolený ztrátový výkon je taky dost malý.
Pomačkanejch elitů se nebojím už od mala. Tohoto konkrétního jsem se neptal ale očividně mu to nevadí.Až bude dá určitě vědět.
Ano tranzistory jsou paraelně.Každý má oddělený gate.
Pro informaci netuším jestli to byl IGBT nebo už SIC-MOSFET ale pravděpodobně IGBT .
Zatím všíchni tlačí IGBT tak čekám jak to nazvou aby to bylo in v reklamě a ne jako dřiv MOSFET .
V patici nebyli jedná se o modul . Teď jsou v patici a v modulu každý stráta 113W při 25C . Jaký je dostatečný ztrátový výkon ? Samé otázky....
Jestli chtěj kmitat tak maj smůlu. Já to tak nevymyslel to nějakej ING. v ESABu ... asi jich bylo víc .
Aha, já si spletl patici a pouzdro, Omluva.
Ztrátu 123 watt nemají, to je pouze teoretická hodnota pro ideální chlazení a týká se tepelného odporu od polovodičového přechodu pouze po povrch pouzdra. To, jak se tyto pouzdra většinou používají, zapájené přímo na měď PCB s nějakým centimetrem volné mědi kolem pouzdra jako chladičem jim dává maximální ztrátový výkon okolo 3 watt. Ostatně to odpovídá hodnotě tepelného odporu uvedenému v datasheetu 40 st K na watt výkonu. Přídavným chladičem na mědi PCB se dá výkon trochu zvýšit, ale jen o malé jednotky watt.
Ostatně PFC, kde by 4 trandy měly ztrátový výkon 4x 113 watt by neprošlo ani kvůli ohřevu krabice ani kvůli úsporám energie. Ale 4x 3 watt už ano.
Editoval Radim (15-03-2022 07:30:16)
Aaa tady je někdo další ING .
Takže pokud to má 4x3W ztrátu tak to vývaří kolik 4MM elektrod než se ztoho začoudí ? Když to bude mít 8kVA ... jsem línej se jít podívat na štítek.
Tak je na těch 4 trandech přišroubováno 4 větších chladičů o rozměrech řekněme od oka aspoň 60 x 60 x 25 mm nebo jsou všechny čtyři jen zapájeny do PCB a jenom je kolem každého tak 10 mm prostoru s mědí na povrchu PCB?
Tak nějak to bude Radime , asi je to měnič . Rozdíl IGBT-FET .
Tak znova . Vadný modul se neprodává, proběhla operace, 4 IGBT čipy odbroušeny a nahrazeny 4x D2Pack TO-263-7
Modul je pouzdro stejné co dělá třeba Infineon EconoPACK™ 2 . Ten je třeba v Kemppi F4-75R12KS4 4xIGBT 100A 500W ztráta . Dělají í víc .
https://www.infineon.com/cms/en/product … opack-2-3/
Izolace je keramika (kterou se mi teď nechce hledat )a na ni je CU power layer .
Takže ano jsou chlazené ... modul je asi 3cm od ventilátoru , žebro je o dost větší než modul , žebra jsou na fotce xD Jde jen o to že se modul neprodává jen celá deska za 22 bez DPH . Při ceně svářečky 50 na eshopu je to vzít a zahodit. Stejně jako každá jiná .
Ale třeba do Kemppi modul stojí zmíněný F4-75R12KS4 3500kč .
Juggernault napsal(a):
Tak znova . Vadný modul se neprodává, proběhla operace, 4 IGBT čipy odbroušeny a nahrazeny 4x D2Pack TO-263-7
Hmm, ses dobrej. Tohle ocenuju! Palec nahoru!
Už je mně to jasnější. Dík za informace.
Fajne xD
Neodolal jsem a koupil Ideal Praktik 200 LCD a opravdu supr. V balení byly gumové měděné kabely 25mm2, kufr a polský návod. Zkoušeno na jističi 16B - 140A v pohodě, 160A už vyhazovala. Bazickou zapaluje krásně na první náškrab, znovuzapálení je otázkou dvou, max tří škrtnutí. Rutilky excelentně. Lepší než Gama a Fénix. Přijde mi ale citlivější na kvalitu elektroinstalace, na vzdálené zásuvce na konci zahrady (cca 30m taženo 2,5mm2) zapalovala hůře, i když bylo napětí v zásuvce i pod zátěží 235V takže s přehledem splňovalo požadavky. To pak zapalovala stejně jako ta Gama.
Těsně za sebou jsem vyvařil 5ks bazické 3,2 na 140A, kabely byly lehce vlažné, invertor podle dlaně měl stejnou teplotu. Má dost výkonný větrák, který asi uchladí úplně cokoliv. Celkové zpracování také hodnotím kladně, je krásně slícovaná, buď pevný plech nebo kvalitní plasty, žádná hrachovina.
Tímto děkuji Discoverovi za supr tip.
Zeb a čo tak natočit video a upnuť ho na youtube aby sme všetci videli ako to zvara.
Editoval jopo166 (21-04-2022 11:25:59)
jopo166: video si myslím nic moc neukáže, je to spíš o pocitu z používání a to video nepřenese. Přeci jen když vezmu blbě skladovanou elektrodu, tak můžu mít mašinu jakou chci a výsledek prostě 100% nebude.
To spíš kdyby někdo z místních měl cestu okolo Prahy 9, tak si s sebou vemte svoje elektrody na které jste zvyklí a víte, jak se s nimi vaří a stavte se na porovnání. Můžeme se domluvit po emailu, kdo by měl zájem dorazit na kafe.
My sme mali v práci štartovací zdroj značky IDEAL .
Na moje počudovanie to bez problémov naštartovalo traktor zetor s úplne vybitou baterkou .
Zeb: jsem taky P9 (i kdyz, to je dost siroky pojem), pokud sezenes nekoho, kdo umi (pozna rozdil), muzu na porovnani od nasich privezt Transpocketa (v byte ze zrejmych duvodu nesvaruju, takze v Praze vybavu nemam)
Pokud by to nekoho zajimalo.
Porovnavaci seance probehla, zaver za me je, ze Transpocket zapaluje o neco lip, ale urcite ne tolikrat, kolik je rozdil v cene
Pocitove bylo 120A (nejaka pamatecni bazicka 3.2mm elektroda) u TP o neco vic do horka nez u Praktika.
Rozmer rozhodne ve prospech Praktika. A displej (misto ikonek a tripismennych zkratek v menu) za me jakozto nekazdodenniho uzivatele taky
Takze ja bych se na zaklade tehle zkusenosti Praktika nebal doporucit. Predpokladam, ze Zeb jeste neco doda z vlastniho pohledu.
Jojo, jak píše E-Ryc - Transpocket je ještě lepší. Zapálení oblouku mi přišlo takové měkčí, příjemnější a ještě o chlup snazší. A musím zkusit sehnat někoho, kdo by dokázal změřit kolik jde fakticky ze stroje ampér oproti hodnotě na displeji
A navíc dneska jsem Praktika půjčil kamarádovi a byl z něho taky nadšený. Hlavně z poměru velikost/výkon/snadnost zapalování. Dělá plynaře a na obalenou elektrodu měl nějaký letitý invertor. Po dnešním svařování držáků mi ho vracel s tím, ať mu pošlu odkaz kde jsem ho bral, že ho taky musí mít.
Ten zemnící kabel, nebo ta svářečka?
Chlapi, kterou je lepší vybrat?
Ideal Praktik TIG 200 AC/DC https://www.naraditechnik.cz/Ideal-Prak … 7-d705.htm
Spartus EasyTig 208P AC/DC https://svararena.cz/cs_CZ/p/Svarovaci- … wkQAvD_BwE
O tom Spartusu je tady zmínka od Discovery, že je kvalitně udělaný a pěkně svařuje. O Idealu jsem tady našel jen jendoho majitele, který je spokojený, ale víc nic.
Editoval Tomáš2 (10-12-2022 11:08:09)
Pekny . Je znat rozdil?
Popravdě? Nechápu, jak psal Discovera pár stránek zpátky
Měls ty obrázky jednotlivě okomentovat; tak jak jsi to sem dal bez by býval stačil první a poslední .
Předpokládám, že u oceli nepoznáš rozdíl, ale u hliníku bys měl.