SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#76 18-07-2022 20:30:32

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 3492

Re: softstart do rtb-3

Jen blb se neučí na zkušenostech jiných , které to stálo peníze a čas .

Offline

 

#77 18-07-2022 21:40:34

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 82

Re: softstart do rtb-3

Jakub.P napsal(a):

Jen zjišťuju zkušenosti ostatních a zároveň se dělím o ty svoje, na tom není nic špatného. Zatím nikdo nenapsal "Zkusil jsem to s šesti/ čtyřma ohmama a nejde to, protože..." nebo "Zkusil jsem to s 20 mH ...."  Kramlik na ebastlirnu nechodí a u Radima nevím.

Tak zkušenost nemám (mám cirkuli s 3.5kW motorem, 1450/2850, zpřevodované do rychla asi na 5500 a i s pořádnou pilou to na 3x16 nevyhazuje)
Ale na první pohled 40 ohmů je sakra moc aby se to vůbec rozběhlo. Za mě do každé fáze dvě 1500W topné spirály paralelně - to se do toho jističe vejde i když za studena tam poteče víc

Offline

 

#78 18-07-2022 22:43:48

Jakub.P
Člen
Registrovaný: 05-04-2009
Příspěvky: 27

Re: softstart do rtb-3

Jo, je dobře, když ty konkrétní zkušenosti jiní nasdílí, aby to dalším ušetřilo čas.
Na cirkule mám taky cca 3 kW napřímo a s 60 cm kotoučem v pohodě. Tohle je přece jen větší kalibr, těch 7,5 kW.
Na 40 Ohmech jsem jen začínal, ve videu je postupné snižování na 10 Ohmů, kde počet šuplíkových a podponkových těles přestal stačit, jestli jsi to viděl celé. Zkusím jít s odporem ještě dolů a pokud to nepřežijou pojistky, můžu mrknout po něčem reaktančním, jestli to bude velikostně pasovat, protože odpory s momentem od klíňáků moc nejdou k sobě.   
Pak můžou nastoupit dražší varianty, jiný motor s přepnutím Y/D na hranici podělání, měnič, softstartér nebo pomocný roztáčecí motorek na synchronní otáčky...

Offline

 

#79 18-07-2022 23:26:56

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 82

Re: softstart do rtb-3

Jakub.P napsal(a):

Jo, je dobře, když ty konkrétní zkušenosti jiní nasdílí, aby to dalším ušetřilo čas.
Na cirkule mám taky cca 3 kW napřímo a s 60 cm kotoučem v pohodě. Tohle je přece jen větší kalibr, těch 7,5 kW.
Na 40 Ohmech jsem jen začínal, ve videu je postupné snižování na 10 Ohmů, kde počet šuplíkových a podponkových těles přestal stačit, jestli jsi to viděl celé.

Bohužel ne, na videa moc trpělivosti nemám dokoukávat s jedinou výjímkou "kterak odstranit plastový kryt aniž by se ulomil" (možná námět na další, dát do popisky nějaký tldr podstatných věcí, klidně jen pár slov pro netrpělivé jako výše) tak jsem to jen proletěl.

Zkusím jít s odporem ještě dolů a pokud to nepřežijou pojistky, můžu mrknout po něčem reaktančním, jestli to bude velikostně pasovat, protože odpory s momentem od klíňáků moc nejdou k sobě.   
Pak můžou nastoupit dražší varianty, jiný motor s přepnutím Y/D na hranici podělání, měnič, softstartér nebo pomocný roztáčecí motorek na synchronní otáčky...

Doufám že nebudu teď moc kecat (poslední motor na hraní se zátěží, trafem a měřáky jsem měl k dispozici na průmce a už je to fakt dávno), ale jestli si to pamatuju dobře, tak u kotvy nakrátko krouťák při rozběhu odpovídal jen proudu, takže ta indukčnost tomu moc nepomůže, jen že za cenu špatného účiníku negeneruje moc tepla na odvod ale limitovat to bude stejně co si dá líbit jistič.

Ještě mě napadla jedna možnost, kdyby se ve šrotě našlo opravdu historické trafo 3x380/220 -> 3x180/120V...

Offline

 

#80 24-07-2022 23:47:37

Jakub.P
Člen
Registrovaný: 05-04-2009
Příspěvky: 27

Re: softstart do rtb-3

To je dost ceněné trafo a taky si moc neumím představit jeho zakomponování ke katru.
S těma cívkama před motorem nevím, teď tam teče jalovýho proudu až až. Teoreticky by šel proud omezit i obráceně - pomocí kondíků kompenzovat na straně motoru při rozběhu a pomoct pojistkám i odporům. Jen je to R+ LIIC článek, rezonance (?). Kotva nakrátko je prostě nahouby. Mnohem radši bych v tom šrotě našel motor s rotorovým rozběhem (kroužkový), to by byla jiná pohádka. I šance na nález je vyšší, ale ty motory bývají slabší, kolem 4 - 5 kW na běžnou domácí mlátičku 30. - 50. let...

Zkusil jsem 6 Ohm ze 1,2 mm kanthalu a rozbíhá se. Není to teda ono a dobře odzkoušené, ale přece trochu pokrok:
https://www.youtube.com/watch?v=aL8cqMcWnpU

Editoval Jakub.P (24-07-2022 23:56:32)

Offline

 

#81 25-07-2022 00:47:53

jouda74
Člen
Registrovaný: 01-02-2022
Příspěvky: 82

Re: softstart do rtb-3

Jakub.P napsal(a):

Teoreticky by šel proud omezit i obráceně - pomocí kondíků]

Bojim se, ze to taky neklapne, na 6ohmu impedance to vychazi nejak kolem na 500uF, coz jinak nez elektrolytama nepujde a davat v kazde fazi do serie 2x1G/600V by se nejspis poradne prodrazilo.

(asi by to chtelo spocitat jak pisete i jestli to nebude rezonovat, ale podle zadani pokud by byla reaktance motoru nekde blizko 6ohmu, takze predne nemusime resit co tomu predradit ;-), navic Q kotvy nakratko taky moc velke nebude, tak si to dovoluju odignorovat, ty kondiky kterejma by teklo 30A mi pripadaji mnohem vetsi prekazka)

Offline

 

#82 25-07-2022 06:19:06

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3827

Re: softstart do rtb-3

Tak  ono  je asi vhodnější  vzít nejdřív nízké  odpory,  které  nestačí  a jistič padá  a postupně je zvyšovat tak  dlouho,  až  jistič drží. Než naopak  začít s odpory vysoké  hodnoty,  které  nestačí  na rozběh  motoru. Z tohoto  důvodu  jsou  výrazně vhodnější odpory než  kondenzátory, protože se jde od menších  levnějších součástek ke větším. U kondenzátorů  to  je naopak.
Jinak elektrolyty budou  tady v těchto  podmínkách  fungovat  spíš jako  drahé  a na přehřátí  citlivé  odpory než  kondenzátory, pokud to  nebudou  speciální a taky drahé  elektrolyty. Na motorové  kondenzátory se dnes hodně používají  kondenzátory s plastovým  dielektrikem a dostupné  už  jsou  kondenzátoty v řádech  nižších  stovek  mikronů.

Offline

 

#83 31-08-2022 08:30:01

Jakub.P
Člen
Registrovaný: 05-04-2009
Příspěvky: 27

Re: softstart do rtb-3

Jouda: Nevím,  jestli je impedance motoru kolem 6 Ohmu, nikde jsem to ale nepsal, ani nezadával. Měl jsem na mysli kondenzátory paralelně s motorem pro omezení jalového proudu a tím snížení proudu odporem i pojistkami.

Radim: Ano, já jsem ale chtěl ušetřit množství pojistek na ty pokusy a taky jsem nechtěl zatěžovat síť a jištění vysokými proudy, tak jsem začínal u větších odporů.

Jinak mám už vyřešeno, naskytla se mi koupě správného motoru, 380 V hvězda, takže využívám postupný rozběh Y/D a snižování napětí už nemusím řešit.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2022


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče