SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
senior napsal(a):
Kto by sa chcel zahrať na vyvojara môže experimentovať: https://www.engineering.sk/strojarstvo- … ch-vrstiev .
A co jsem se díval,. karbid bóru je u nás relativně snadno dostupný.
Pokud to protavení bude možné s obyčejným Tig strojem, je tady relativně dostupný způsob, jak prakticky v garážových podmínkách výrazně zvýšit tvrdost až 2 mm vrstvy běžné oceli. A za sice nezanedbatrelnou, ale relativně slušnou cenu.
senior napsal(a):
Kto by sa chcel zahrať na vyvojara môže experimentovať: https://www.engineering.sk/strojarstvo- … ch-vrstiev .
Je to bezesporu zajímavá možnost boridování, i když pro amatérské podmínky asi dosti krkolomná. Tvrdostí povrchu asi těžko překonatelná.
Pokud je požadovaná tvrdost menší, než 60 HRC jsou k dispozici jednodušší procesy, jako navařování TIG metodou, plasmové navařování práškem, nebo nástřikem za horka. Ani takové metody nejsou všechny pro amatéra dostupné. Snad jedině navařování TIGem, lze sehnat příd. mat v podobě drátů. https://www.deloro.com/fileadmin/users/ … _rev01.pdf
Podobný vhodný tvrdokov je Stellite na bázi kobaltu Stellite 6 - 12. https://www.deloro.com/fileadmin/users/ … _rev00.pdf
Jsou to typické slitiny, za nelevný peníz, se kterými jsem pracoval ve firmě při navařování pracovních ploch sedel ventilů a šoupátkových uzávěrů ventilů pro speciální účely. Při malosériové výrobě TIGem, při věších seriích pasmou práškem.
Překlad:
DELORO 50 je tvrdonávarová slitina na bázi Ni, pro nanášení svařováním, žárovým nástřikem a práškovým návarem procesu. DeloroTM 50 je obrobitelný a vytváří velmi tvrdé a husté povlaky odolné proti korozi s vynikajícími fixačními vlastnostmi. Mělo by být zváženo tam, kde je možný mírný dopad, jak tomu bylo nižší citlivost na trhliny než DeloroTM 60. Toho je nutně dosaženo ztrátou určité abraze odpor. Tvrdost za horka udržována na přibližně 400°C (750°F). Používá se na šneku extrudéru, otěrové kroužky, ložiska, vačkové hřídele a pracovních sedel ventilů dieselových motorů, atd. Používá se všude, kde je požadována vysoká tvrdost a tepelná i chemická odolnost...
No, já bych řekl, že pokud to stavení bóru do oceli je proveditelné běžným amatérským tigem, jak je napsáno v tom článku, tak je to jedna z nejdostupnějších metod.
Borec třeba uřízne jednu stěnu jaklu 2 - 3 mm silnou, na jedné straně trochu poková a vybrousí základ ostří, potom vezme prášek karbidu bóru, B4C tuším je vzorec, u nás k dostání v eshopech jemný brusný prášek kilo za cca 3500 kč nebo 100 gramů za odhadem 450 Kč. Rozetře ho s vodou, nahńácá vzniklé "blátičko" v asi 2 mm vrstvě na polotovar nože a nechá pořádně vyschnout. Potom to tím tigem staví, očistí strusku a má perfektně tvrdé ostří nože s měkkým základem, tudíž pořádně trvalé ostří, které se nesnadno vylomí.
A podobně může zpracovat hřídel, ostří sekyry, možná i po navaření a opracování nějakou opotřebenou hřídel, nebo dost jiných věcí, kde potřebuje mimořádnou tvrdost.
Nemusí se učit žádné navařování tvrdokovu, které je jako svařování určitě specifické a určitě se musí pořádně nazkoušet na nějakých bezcenných vzorcích, než to člověk bude dělat naostro.
Radim napsal(a):
No, já bych řekl, že pokud to stavení bóru do oceli je proveditelné běžným amatérským tigem, jak je napsáno v tom článku, tak je to jedna z nejdostupnějších metod.
Teoreticky možná, a také netvrdím, že je to metodou TIG nemožné, jen se mi to zdá dost nepraktické a není to opravdové boridování, vzhledem k tomu, že aby se naboridovala potřebná vrstva, je potřebný určitý, poměrně dlouhý čas.
Čistě teoreticky - Jestli tedy tím přetavením TIG se do té roztavené lázně dostane tímto způsobem potřebné % Bóru, je otázkou. Spíš mi to připadá jako dvojí vytvrzování. Je tam použitý carbid bóru, takže tam může dojít jednak k tomu boridování a také je možné, že tam vzniká také obohacení oceli uhlíkem, což je cementování...
Co já vím tak to opravdové boridování je prováděno zahříváním materiálu na teplotu mezi 700-1000 °C po dobu 1 až 12 hodin pomocí boritého pevného prášku, pasty, nebo pod.(nikoliv B4C) kdy vznikají v povrchové horní vrstvě borid typu FeB. Ve spodní části vrstvy se vytváří fáze typu Fe2B.
Viz zde:
https://www.totalmateria.com/page.aspx? … amp;NM=496
Ještě dodám - bavíme se zde o naprosto, pro běžné použití zbytečně složitém tvrzení povrchu oceli boridováním. Pokud uvádíte jako příklad ostří sekery, nebo nástroje, nože ap. kde je nutné broušení, tak ta boridová vrstva je neobyčejně náchylná k praskání. To už mohu použít cementování. Běžná krevní sůl a autogen dělá divy. Cementování, neboli nauhličení povrchu oceli a následné zakalení. A co se týče ostří nástrojů, tak vynikající je návar materiálem typu Stellite... Jsme zde OT, takže to nehodlám pitvat do detailů
Editoval Frank (29-12-2022 00:41:32)
Aha, děkuji za upřesnění.
1 - 12 hodin a nahřátí Tigem bude skutečně velký rozdíl.
Radim napsal(a):
Aha, děkuji za upřesnění.
1 - 12 hodin a nahřátí Tigem bude skutečně velký rozdíl.
No, já myslím, že to fungovat podle tohoto článku může. https://www.engineering.sk/strojarstvo- … ch-vrstiev
Je to však jiný, bezesporu i zajímavý způsob..., ale klasické boridování to není. To jsem chtěl objasnit, když už se ta diskuze ubrala sem.
jééé, Franku - krevní sůl. Ještě se to v dnešní době používá? S tímto procesem jsem se setkal před cca 50lety.
Pro domácí, garážové bastlení by to mohlo být vhodné i dnes.
bourač napsal(a):
jééé, Franku - krevní sůl. Ještě se to v dnešní době používá? S tímto procesem jsem se setkal před cca 50lety.
Pro domácí, garážové bastlení by to mohlo být vhodné i dnes.
Ahooj, příteli! No, samozřejmě, je to primitivní a stále použitelný způsob z "pravěku" Já tímto způsobem měl vyrobeno několik nástrojů. Trubkový sekáč na zhotovení otvoru v betonu z obyčejné vodovodní trubky ap. Stačil k tomu autogen a ta krevní sůl... Dnes zapomenuto. Dnes příklepová vrtačka, pokrok nezastavíš.
Probíralo se to i zde:
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1012
jo - hodně offtopic ale je škoda vzít si ssebou do hrobu perfektní vychytávky.
Díra do zdi (třeba pro novou těhlici ) kus trubky dle zamýšlené díry, na jednom konci vyřezat, vybrousit zuby.
Kladivo, bouchat a pootáčet. Netřeba si půjčovat vrtačku a vrták příslušného průměru když potřebuju jednu díru.
Naposled jsem takto zhotovil průraz pro vodovodní přípojku - ze sklepa do výkopu s vodovodním řadem asi 4metry od baráku.
Ještě tam byl třeba vytvořit na těch zubech šrank, jinak se trubka v díře zadírala.
Ono se to vyrábělo i profi . Konec na tlučení byl zkován do tenšího čtyřhranu a ještě u něj byla vyvrtána díra na tyčku , aby bylo čím pootáčet a vytáhnout . Mimo origo mám jiné průměry domácí tvorby , špunty na tlučení jsem si vysoustružil ze zbytků kulatiny .
mimochodem na krevní sůl jsou eu restrikce. Franku, prosím tě, vrtá mi hlavou stelitová výstelka namáhaných hlavní, viděl jsem kdysi řez nějaké dvacitkové hlavně opatřené stelitovou výstelkou o síle vrstvy cca 1 cm v místě přechodového kužele a cca první čtvrtiny vývrtu. Jakou technologií se to zhotovuje? Napadá mne možnost nakování ocelového polotovaru na stelitové jádro a následné vrtání. Je to možné? Nebo naopak lití stelitu do rotujícího ocelového polotovaru. Se stelitem nemám žádnou zkušenost, tak ti možná přijde ta otázka jako hloupá.
No nevím, zkoušel jsem googlem najít možnost nákupu žluté a červené krevní soli v eshopech a našel jsem. Nikde, ani když jsem tu chemikálii vložil do košíku, žádné restrikce, třeba typu že je nutné uvádět IČO nenašel. Kdybych ty chemikálie z košíku zase nevyndal, nejspíš bych je mohl normálně zaplatit a normálně si je nechat poslat.
V nejhorším případě by se krevní soli musely vyrobit tak jak to dělali alchymisté ve středověku. Kdy zvířecí odpady z krve žíhali s přídavkem hydroxidu nebo uhličitanu draselného nebo spáleného popela z dřeva a s přídavkem železných pilin a po vyžíhání vyloužili hotovou krevní sůl vodou... Koupit třeba jelito nebo játra někde v Kauflandu, když už ne přímo zvířecí krev někde na jatkách a místo konzumace takhle zpracovat.
Mimochodem, krevní soli ale obohacují ocel nejen o uhlík, ale z titulu toho, že obsahují kyanidové skupiny, tak nejspíš obohacují železo i o dusík. Takže kombinované nauhličení a nitridace. Ostatně v průmyslu se pro nitridaci podobný proces používá s taveninami solí, nějak směsí uhličitanu, chloridu a kyanidu sodného nebo draselného.
Čau Radime, jelito netřeba kupovat v Kaufhale - tady na Svarforu jich taky pár je
Přeji všem přispěvovatelům ať se daří v novém roce!
bn napsal(a):
Franku, prosím tě, vrtá mi hlavou stelitová výstelka namáhaných hlavní, viděl jsem kdysi řez nějaké dvacitkové hlavně opatřené stelitovou výstelkou o síle vrstvy cca 1 cm v místě přechodového kužele a cca první čtvrtiny vývrtu. Jakou technologií se to zhotovuje? Napadá mne možnost nakování ocelového polotovaru na stelitové jádro a následné vrtání. Je to možné? Nebo naopak lití stelitu do rotujícího ocelového polotovaru. Se stelitem nemám žádnou zkušenost, tak ti možná přijde ta otázka jako hloupá.
Se stellitem mám hodně zkušeností a potvrzuji, že je to vynikající, bohužel hodně drahý materiál. S použitím v systému zbraní nemám zkušenosti. Tudíž technologii výroby neznám. Ale to použití chápu.
Slitiny stelitu jsou nejen odolné proti opotřebení, ale jsou odolné vůči erozi, což je to, co obvykle končí životnost hlavně, a co jsem se v diskuzích dověděl, je to zvláště problém u vzduchem chlazených hlavní kulometů. Pochopitelně eroze probíhá mnohem rychleji u horké hlavně. Telefonoval jsem s kolegou, který se o tyto věci zajímá hlouběji a tvrdil mi, že se ta stellitová vložka zalisovává do hlavně. Vložku obsahující komoru a drážkování (obecně jen prvních pár palců), které je zalisováno do závěru hlavně. Asi tak.
Tady je k tomu použití stellite slitin více, ale k tomuto konkrétnímu téma nic moc.
https://www.science.gov/topicpages/s/stellite.html
Editoval Frank (01-01-2023 16:45:54)
Díky Franku, viděl jsem snímek, podle kterého byl stelit jen do půlky komory, ale to si nejspíš vzhledem k odstupu času nejspíše chybně pamatuji, takhle, jak to píšeš, je to jasné, ještě jednou dík.
Frank napsal(a):
Slitiny stelitu jsou nejen odolné proti opotřebení, ale jsou odolné vůči erozi, což je to, co obvykle končí životnost hlavně, a co jsem se v diskuzích dověděl, je to zvláště problém u vzduchem chlazených hlavní kulometů. Pochopitelně eroze probíhá mnohem rychleji u horké hlavně. Telefonoval jsem s kolegou, který se o tyto věci zajímá hlouběji a tvrdil mi, že se ta stellitová vložka zalisovává do hlavně. Vložku obsahující komoru a drážkování (obecně jen prvních pár palců), které je zalisováno do závěru hlavně. Asi tak.
Řekl bych, že tady v Evropě se s tím nyní budeme setkávat o dost častěji. Zelení v Bruseli zakázali lovcům olověné náboje a náhradní materiály budou nejspíš výrazně tvrdší a výrazně víc opotřebovávající hlavně mysliveckých kulovnic. Takže stelity či podobný materiál i v civilních hlavních se určitě uplatní. Pokud rovnou nepovolí náboje vojenské třídy s ocelovým jádrem. Tam je měkký kov jen jako tenký obal toho jádra a tak se dá použít měkký kov i s nízkou měrnou hmotností.
Brokovnice přirozeně taky.
Editoval Radim (02-01-2023 08:28:33)
bn: Asi si toho nepamätáš viac. Videl si "řez nějaké dvacitkové hlavně opatřené stelitovou výstelkou o síle vrstvy cca 1 cm", to akože brokovnice? Ďalej, v #42 uvádzaš: "jen do půlky komory" a v # 38 zas že "v místě přechodového kužele a cca první čtvrtiny vývrtu". Neviem tiež ako mám chápať sílu vrstvy 1 cm.
Editoval senior (02-01-2023 08:15:09)
Jestli myslel kanon 20mm .
senior: pamatuji dost, jednalo se o řez hlavní asi 20mm rychlopalného kanonu, takže žádná brokna, právě, že to pamatuji bez toho konce komory u dna nábojnice. Jinak, co jsem se dočetl, polotovary ze stelitu se vyrábějí litím a následným broušením, takže pokud by to bylo jinou technologií, než popisuje Frank, mohlo to být litím do předehřátého polotovaru hlavně s vloženým jádrem, aby se to nemuselo vrtat nebo vyjiskřovat z plna. Ale to je spekulace.
bn, senior: Pánové, já myslím, že tady na tom video je to vysvětleno celkem srozumitelně.
https://youtu.be/0SnHc0avZRA
Video je v angličtině, ale lze nastavit české titulky pomocí autotranslator. Na liště dole kliknout na CC, potom klik na "nastavení",zvolit autranslate a nalézt a kliknout na czech. Alespoň na mém NB s W10 to chodí...
Editoval Frank (02-01-2023 12:13:39)
Franku vďaka za to poučné video. Preklad je miestami srandovný, lebo v EN barrel znamená hlaveň aj sud. Tiež výraz stellite miestami program porozumie ako stellate a preloží ako hviezdicový. Nuž v najbližšom čase to umelá inteligencia dá do poriadku .
To je velmi dobře udělané video.